icon

Ako prebieha spinál?

magduskape
18. feb 2013

Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂

Strana
z10
latvia
3. apr 2013

@moon1979 ako ktory porodnik, ale uz boli aj zeny co po sekcii odrodili spontanne.

moon1979
3. apr 2013

@latvia ďakujem za odpovede ... zostáva mi len dúfať, že vedia čo robia a že všetko dobre dopadne ... priznám sa, že mám obavy ... nie kvôli bolesti ale kvôli jazve, aby bolo všetko ok ...

latvia
3. apr 2013

@moon1979 ruptura jazvy pocas porodu je raritna vec, neboj sa nicoho, bude to ok 😉

bettypo
5. apr 2013

@magimary drzim palce 🙂

magimary
5. apr 2013

@bettypo vďaka! 🙂 v pondelok idem na príjem a v utorok sa uvidí, čo a ako so mnou napokon bude 😉

denduska
5. apr 2013

@magimary už som na teba myslela 🙂 držím palce a určite sa ozvi!

bettypo
Autor odpoveď zmazal
magimary
5. apr 2013

@denduska no, jasne, ozvem sa 😉

@bettypo no, malý nás stále prekvapuje... už bol pekne dol hlavou v pôrod. cestách (minulý týdeň), no ale včera si to zase (!) rozmyslel, z pôrod.klenieb "vyskočil" a už sa zase krúti kde-kade vysoko, priečno, krížom-krážom...
takže definitíva bude v utorok na stole... 😉

denduska
12. apr 2013

@magimary ahojky, no ako?? nič? 😅 😅 😅 Dnes som na teba myslela, mala som pani s alergiou na sukcinyl....a x ďalších vecí....na propofol a fentanyl vraj nie, toto som jej aj dala a dostala "pekný" bronchospazmus 😝 ale prežili sme nakoniec v zdraví...aj ja 😀

katja78
12. apr 2013

@denduska ak sa Majka neurazí, tak Ti za ňu chcem povedať, že už porodila - prirodzene 🙂 🙂 🙂

denduska
12. apr 2013

@katja78 no tak toto je super správa, tak ak s ňou budeš v kontakte tak že pozdravujem a želám veľa zdravíčka jej aj drobčekovi 😵 a ozaj teraz pozerám že aj ty už máš tretie bábo, to mi nejak ušlo, tak oneskorene gratulujem tiež 😀

katja78
12. apr 2013

@denduska - veru, akurát ho manžel uspáva 😅 Majka sem určite nakukne, lebo podrobnosti neviem zatiaľ ani ja 😉

magimary
15. apr 2013

@denduska a @latvia , tak "dusičky" (=dušičky) moje, hlásim sa aj tu, aby som vám oficiálne zvestovala,
že náš Zázračik sa napokon narodil bez "vašich" zásahov...
aj keď cca trikrát "ste" museli intervenovať aj počas nášho 8hodinového komplikovaného "antré-pôrodu"... 😔 😉
bolo to náročné, šílené, komplikované (dusiči tam chodili každú hodinu kontrolovať, či nejdeme "na to-na sekciu"-nakoľko pôrod sa zastavil na 4centimetroch, nepostupoval, Timy bol vysoko a krčok tvrdý...resp. už ani nie tvrdý, ale nasilu otváraný a následne opúchajúci...no a keď už to v závere ozaj nevyzeralo dobre, všetci sa uzhodli, že sekcia je jediné možné riešenie na "dokončenie", tak prišiel prednosta a povedal rezolútne NIE pre sekciu a tak sa "rodilo" prirodzene-ak na tom ešte niečo prirodzené zostalo... okrem úžasného výsledku...)
ale Mallinký sa napokon predsa len narodil a je zdravý (a vôbec po celý čas on bol z nás dvoch ten statočnejší a bol stále v dobrej "kondičke"-na rozdiel odo mňa...)
no, napokon všetko dobre dopadlo a na to zlé už budeme len spomínať (neradi, ale asi sa tomu nedá vyhnúť)...

ďakujem vám za všetky rady a pomoc 😉 🙂
ako poďakovanie jedna aktuálna:

bodka70
15. apr 2013

@magimary , gratulujééééém ku krásnemu synčekovi 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

denduska
15. apr 2013

@magimary gratulujem 😵 😵 😵 no dúfam že sa tam na vás veľmi "nevyřádili" a že na všetko zlé chytro zabudneš, predsa je to konieckoncov lepšie že to takto dopadlo. Držím palčeky nech si skoro fit a maličký nech vám robí radosť, môže byť hrdý na statočnú maminku 🙂

ostenka
16. apr 2013

@magduskape
Ahojcek, za spinal sa naplati. Ja som ho absolvovala pred 6tyzdnami. Pre mna to bolo viac menej v pohodicke. Prisla som na operacnu salu, posadia si ta na taky ako operacny stolik, daju ti vsetky potrebne pristroje na meranie sedca a odobne. Potom ti vydezinfikuju chrbat. Musis sa v tej polohe sed snazit vyhrbit, co ibe s bruskom tazsie,ale da sa to. Pichnu ti najprv injekciu na umrtvenie a potom ti vpichnu spinal. Lahnes si, na stol, teda vlastne nohy mas klasicky na koze a cakas. Pocitis take teplo, ktore sa ti rozleje od noh smerom hore a je to.. Uz necitis nic.. Budes citit dotyky a tlaky, ktore budu vyvyjat, ked budu dietatko vyberat,ale nie je to nic hrozne. Samozrejme nic neuvidis, daju pred teba taku plachtu. Potom musis lezat a dobra rada nesnaz sa dvihat hlavu, lebo ta bude potom boliet. Este som zabudla, ze ta zacievkuju, lebo na zachod nebudes moct ist, kedze sa nebudes vediet hybat od pasa dolu. Je to zvlastny pocit,ale pominie 😉 po dvanastich hodinach ta budu stavat na nohy, mna stavali az po dvadsiatich, lebo mi to vyslo na noc a tak ma stavali az rano. To bolo pre mna najhorsie, lebo mam nizky tlak a strasne sa mi tocila hlava, takze sme zacali skusat sa postavit rano o siestej a nakoniec som to zvladla poobede o druhej. Lebo ma stale bralo na odpadnutie. Ale aj to sa pomalinky da zvladnut.

moon1979
19. apr 2013

@denduska
@latvia
baby, niečo na zasmiatie z Vašej sféry 🙂 snáď tento druh anestézy nemáte v ponuke aj Vy 😀

V české nemocnici se před operací ptá anesteziolog pacienta:
"Přejete si levnou anestezii nebo drahou?"
"No, spíš teda tu levnou."
Anesteziolog si k němu přisune židličku, pohladí ho po hlavě a začne zpívat:
"Hajej, můj andílku, hajej a spi…“

latvia
20. apr 2013

@moon1979 😀 nie, u nas sa pouzivaju palky - zelezna najlacnejsia, drevena drahsia a gumena najdrahsia 😉

moon1979
20. apr 2013

@latvia 😀

miska333
25. apr 2013

ahojte, v nedelu mam sekciu a mala by som mat spinal, na co sa mam pripravit? dr mi hovoril ze nech si pustim mp3 aby som nepocuvala o com sa rozpravaju ale spinal mi odporucal viac ako celkovu narkozu

weronyca
2. júl 2013

@miska333 ja som rodila aj v celkovej aj spinalom, tak. Iem porovnat a ur ite lepsie je ist spinalom.. Uplne uzasnu anesteziologicku som mala, stale sa so mnou rozpravala, komentovala co bude nasledovat, tak som aspon nebola v strese, ze si tam len tak lezim a rypte sa vo mne..a aj som vedela na co sa mam pripravit.. Piviem ti ja som sa cely spinal presmiala a ked ma viedli na izbu este som aj s usmevom na perach mangelovi zamavala.. Aj zotavovanie po spinali sa mi zdalo o trosku rychlejsie a jednoduchsie..

magduskape
autor
27. mar 2014

nakoniec ma aj tak museli uspat, lebo mi to nevedeli pichnut🙂

ellenie
17. feb 2015

@latvia ahoj, mozem sa opytat? Trpim preeklampsiou, takze u mma jednoznacne sekcia, kedze som este len v 33 tt. Moze byt spinal pri mojej diagnoze?

latvia
17. feb 2015

@ellenie ahoj. nedali ti ani na vyber spontanny porod s epiduralnou analgezou? lebo preeklampsia este nie je jednoznacna kontraindikacia k spontannemu porodu, hlavne ak mas epidural, to je najoptimalnejsie. ak sa uz teda rozhodli pre sekciu, spinalka je vhodna, pripadne epiduralna anestezia, s moznostou ponechania epiduralneho katetra po operacii na tlmenie bolesti. zalezi asi aj od pracoviska, kde budes rodit.
taktiez zavisi od tho, ake mas tlaky. niekto ma hranicne, resp. dobre odpovedaju na lieky, niekto ma vysoke tlaky tazko "zbijatelne"....Pri tazkej preeklampsii, ktora hranici uz s eklapmsiou, by som volila celkovu anestezu, inac som zasadne za spinal/epidural, pokial nie su ine dovody, preco nepichnut (poruchy zrazania, infekcia v mieste vpichu)

latvia
17. feb 2015

@ellenie chcela som ti najst nieco odborne, co by ti potvrdilo moje slova, nasla som napr toto
http://www.csarim.cz/Public/csarim/doc/prednask...
asi ti bude stacit posledny slide 😉

ellenie
17. feb 2015

@latvia u mna spontanny porod nehrozi, moja mala ma nieco cez 1 kg, takze tam podla mna je moznost iba cisarak. Tem spodny tlak nemavam nad 100, vacsinou je to okolo 90 a menej, ale mam vysoku bielkovinu v moci
Tak sa chcem len informovat, ci by to slo aj so spinalom. Celkovu moc nechcem.

latvia
17. feb 2015

@ellenie ide to aj v spinali, ak mate anesteziologov, ktori to pichaju, tak si to pytaj. minimalne s tym zacni, ak by bolo nieco v neporiadku, uspat sa da stale.spinal znizuje tlak, takze u teba je to ziaduce.

ellenie
17. feb 2015

@latvia ja moc uspat nechcem, da sa, ze by mi iba nieco pichli a ja som na tu dobu zaspala, kym ma budu zasivat??? Ja sa totiz bojim a stresujem, tam tam nechcem cely zakrok prelezat. A inak ako dlho trva takyto zakrok? A cievkuju az po pichnuti spinalu alebo predtym?

latvia
17. feb 2015

@ellenie ano, po vybrati babatka sa da prispat, cize cca tych 5 minut vydrzis, kym babatko vyberu, uvidis ho a potom ti mozu pichnut do zily malu davku sedativ, po ktorej zavres oci a odfukujes 🙂 niektore su z babatka take nadsene, ze potom uz ani nechcu prispat. vela zavisi aj od porodnika, uz som zazila cisarsky ktory trval 25 minut od pichnutia po posledny steh na bruchu, niektori sa "hrajkaju" aj hodinu.
cievkovanie je tiez zalezitost pracoviska, niektori cievkuju uz pred prichodom na operacku, niektori az po spinali.

misska22
14. mar 2016

Ahojte mamičky aj mna čaká spinál som po 3 cisárskych toto bude 4 prvé dva som mala spinál a 3 celkovú a teraz sa strane bojím či nebude ta injekcia do chrbtice veľmi bolieť a či nebudem cítiť jak ju budú vyberať v pondelok idem ležať a v utorok ideme na to po 3 chlapcoch budeme mať dievčatko strašne sa teším no boijím zároveň poradte mi ako to prežiť načo myslieť ked budú pichať tu injekciu asi tam odpadnem od strachu ☹

Strana
z10