Ako prebieha spinál?
Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂
ahojte túto tému čítam od začiatku, keďže ma zaujímalo ako ten spinál vlastne prebieha
@magimary držím palce
@denduska rozumiem tomu správne, že ak klesne tlak je problém ho stabilizovať môže mať aj dieťa vážne problémy s dýchaním (že sa pridusí)? Ak sa k tomu pridá napr. nejaká komplikácia a nevedia ho rýchlo vybrať ...
@bettypo pri spináli väčšinou klesá tlak, s tým sa ráta, aj sa na to pripravuje...asi tak by som to povedala, že väčšinou nie je problém ho stabilizovať a väčšinou naozaj vyberú bábo rýchlo a žiadne problémy nie sú. Problém je vtedy keď sa ho nedarí dvihnúť alebo sa im nedarí bábo vybrať. Z celkového množstva sekcií to naozaj nie je často ale zas nie je to ani že 1 na milión a občas sa to stáva, no, aj prednedávnom sa to u nás stalo a apgar bol 4-4-5 😖 ja som zas až toľko sekcií nevidela, žeby som si mohla spraviť nejakú štatistiku čo by mala výpovednú hodnotu.... @latvia určite povie presnejšie, ona je už profík 😉
@latvia @denduska
ahojte baby,
dnes som zostala trošku nemilo prekvapená ... z malej vyrážky na boku nosa (veľkosť dierky ako vpich špendlíka) som krvácala ako pri zakálačke ... mala som čo robiť aby som to zastavila ... asi by som sa mala o tom zmieniť na poradni, že? pri zlej alebo zhoršenej zrážanlivosti je čo horšie? spontánny pôrod alebo sekcia? prvé som mala sekciou v plnej narkoze no viem, že som dostala aj transfúziu asi 3 tie flašky, mala som aj miernu anémiu, tú mám aj teraz, nič hrozné ale užívam ferretab ... doktorka na poradni v pôrodnici mi hovorila, že to skúsime spontánne najprv aj napriek prvej sekcii ... a že potom sa uvidí .... ak by to mala byť sekcia o celkovej narkoze nechcem ani počuť ... 😝
pri odberoch krvi mi vždy praskne žila a mám modriny ako svet, mám slabú stenu žíl ale bežne (mimo stavu tehotenstva) sa mi modriny netvoria a nemávam problém ani s extra krvácaním, či už pri menzese alebo inak ... po prvej sekcii keď ma doniesli zo sály som mala ruky ako pepek námorník samá opuchlina a modrina, trvalo mesiac kým mi to zmizlo .... neviem či ma bili na sále, ale teda vyzerala som hrozne ... bližšie informácie nemám čo sa dialo, nikto ma o ničom neinformoval a ja som bola rada, že som rada, nieto ešte po narkoze riešiť, čo so mnou stvárali :(
@magimary "tak itubacia bez relaxu je vcelku tlakudvihajuca sama osebe" to som myslela tak, ze ked ti vopchaju laryngoskop do ust a potom ti budu pchat kanylu do krku, tak je to podrazdenie, ktore zvysi tlak. nehovoriac o tom, ze hned, ako sa kanyla dostane do krku anesteziolog da pokyn nech zarezu do brucha, co je dalsi stimul, ktory zvysi tlak. a treti zdvihajucitlak stimul je to, ze propofol po par minutach zacne vyprchat a pacientka sa postupne prebera 😀 😉 takze o nizky tlak sa bat nemusis 😉
a intubaciu ci budes citi to neviem, ale pamatat si ju urcite nebudes a ani nebudes vediet ze ti ju robia.
@denduska mne furt hovorili, ze anesteziolog je anesteziologom az vtedy, ked ma za sebou aspiraciu a vylomene zuby 😝 takze, priprav sa 😅
@denduska
@bettypo tento tyzden sme vyberali babatko 8 minut.apgar nastastie 7-10-10, ale nebolo mi vsetko jedno.mamicka chcela spat, bola uz po jednej sekcii v celkovej, strach neskutocny.musela som dopichovat lieky, babatko sa nejak zaseklo a nie a nie vonku..ale podarilo sa nakoniec. prave v tychto pripadoch je lepsie mat spinal, kde je viac casu a nemusia sa plasit..
@moon1979 ja mam tiez obcas problem zastavit male krvacanie z rany, ale zrazanlivost mam dobru....co je lepsie? no.... pri spontannom porode ide krv len z miesta, kde nasada placenta, stiahnutim sa maternice po porode ustava aj krvacanie. pri sekcii mas rozrezane brucho, aj maternicu, ak by bol problem so zrazanlivostou krvi, tak mi lepsia varianta co sa tyka krvacania pride prirodzeny porod.menej ran, ktore mozu krvacat. na poradni sa o tom zmien a nech ti skontroluju testy zrazanlivosti (PT<APTT<INR< a hladina fibrinogenu, plus pocet krvnych dosticiek z krvneho obrazu).
ked ides skusat rodit prirodzene, tak sa dohodni s porodnikom, ze ak by sa to schylovalo na sekciu, ze nechces celkovu. na pichnutie spinalu a vsetko okolo toho treba mat cas cca 20 minut, vacsinou sa to da pichnut, pokial je babatko ok a nie su dalsie komplikacie ako roztrhnutie starej jazvy maternice alebo odlupovanie sa placenty, tam sa na nic necaka a uspava sa cobydub..
ked si bola pri prvej sekcii anemicka tak si mozno krvacala viac z rany a ked viac krvacas, mas "riedsiu" krv, ktora sa horsie zraza, preto tak lahko chytas modriny. ked ti dali 3 transfuzie tak to zrejme bolo z toho, velke krvne straty. pri sekcii su casto bezne straty aj pol litra krvi a viac.
@latvia
dakujem, určite sa o tom zmienim ... obávam sa aj jedného aj druhého spôsobu pôrodu práve kvôli jazve na maternici ... nikto mi ju nekontroloval v akom je stave ... síce sme poctivo čakali vyše 2 roky na dalšie tehotenstvo práve kvôli jazve, aby prešlo dostatok času na zotavenie a budúci týždeň budú presne tri roky od sekcie, ale tak obava je tu stále ... keď aj mám bolesť v podbrušku, neviem zodpovedne povedať, či je to prirodzená bolesť v dôsledku naťahovania sa maternice, alebo že je to bolesť práve jazvy ...
@latvia
ja som sa mojej gyn pýtala aj po 600 nedelí aj pri druhom tehotenstve hneď na prvom UTZ v akom stave je jazva a povedala mi, že to sa zistiť nedá ... 😖 ukázala mi len to, že tu je rez ale stav, prípadne hrúbku steny to už povedala, že sa zistiť nedá ... hmmmm tak teraz neviem, či je to len jej nevedomosťou ... ani v pôrodnici teraz keď som bola na prvej poradni to zatial doktorka neriešila ... vonkajšiu jazvu mám ukážkovú takmer neviditelnú
baby a da sa po sekcii odrodit normalne? nemam žiadne komplikacie iba trošku vyšši tlak ale moja dokina mi povedala že si to nikto na krk nevezme. Ale viem že v porodnici kde idem je to normalne odrodit po sekcii dalšie dieta normalne.

@magimary hihi, veď to len tak aby nezleniveli 😀