Ako zvládať šestonedelie? Skúsenosti a tipy pre matky.
Ahojte, skôr som sa asi prišla “vyrozprávať”, aj keď poslednú dobu tu ženy skôr ako podporu sú ešte zhadzované supermatkami, ale možno sa tu nájde niekto, kto bude mať pochopenie. Som už takmer 3 týždne po pôrode, najskôr som to zvládala celkom dobre, aj keď som bola veľmi unavená, psychicky som sa cítila celkom fajn. Mám doma ešte staršiu (dosť hyperaktívnu) dcéru, ktorú sme hneď nedali do škôlky, aby nedoniesla hneď par dňovému novorodencovi nejakú chorobu, takže nechodila ani do škôlky, ani na žiadne krúžky. So staršou to bol tiež celkom záhul, najskôr to prvé dni príchod novorodenca celkom dobre zvládala, potom boli dni, kedy sa doslova psychicky zosypala, a nedalo sa to s ňou vydržať. Scény robila x krát denne, keď som išla napríklad na wc, a vrátila sa, malému nasilu chytala ruky, alebo ho chytala za ústa, nechcela ma k nemu pustiť a podobne. Snažila som sa jej aj venovať samostatne, ale tie prvé dni boli naozaj náročné. Manžel so všetkým pomáhal, bol doma vyše týždeň s nami. Lenže potom nastúpil naspäť do prace, a keď ma službu, je preč 13-14h denne. Čiže príde večer, kým sa osprchuje, navečeria, je kopa hodín, a staršia dcéra kým príde už musí byť v posteli, čiže som na to sama. Kameň úrazu je ten, že novorodenec mi spí cez deň len buď na prse, alebo v kočíku, a ešte znesie nosič (tam si ho davam tak na 1,5h - 2,5 h denne, a vtedy väčšinou buď varím, upratujem, davam prať alebo sa venujem staršej). Keď sa náhodou stane, že malý zaspí napr na gauči, tak fakt makám, upratujem, ale toho času počas dňa je málo, točím sa v jednom kolobehu, uspať ho trvá väčšinou strašne dlho, k tomu dojčím, odsávam si mlieko, dokrmujem ho UM. Malý ma koliky, a večer od poobedia do večera do 22-23 je o “zábavu” postarané a to ho mám buď na rukách alebo v nosiči, lebo vrieska, pučí sa, a som rada, keď ho vôbec aspoň na chvíľu ako tak utíšim a popri tom dám staršiu do poriadku. Večer padám od únavy, a v noci samozrejme x krát hore a ráno vstávať a už chystat staršiu do škôlky, chystat raňajky (už začala chodiť). Manžel keď je doma, pomáha naozaj so všetkým, či už so staršou, s varením, upratovaním, alebo aj novorodencom. Lenže dnes tá únava asi na nás oboch doľahla, a skončilo to hádkou. Vytkol mi (nepriamo) aký tu je bordel, a že sa treba snažiť. Že tu nebude variť v takom bordeli. Pritom ja som ráno nachystala raňajky, stihla sa postarať o novorodenca, a spratať asi tak 80% čo bolo v kuchyni, lenže potom zase prišiel kolobeh odsavania mlieka, uspávania atd, a nestihla som to dokončiť. Samozrejme v tých emociach mi vytkol aj úplne blbosti ako prečo som nedala mojim rodičom igelitku s vecami pre nich, keď tu boli (zabudla som na to) a krabice ktore zostali par dni bez pohnutia neodložené a ja mu naspäť, že tak nebudem robiť nič a nech sa stará o všetko teda on. Lebo ja sa fakt snažím využiť každú minútu aby som robila niečo užitočné a viac proste fyzicky ani psychicky nedokážem a ani nemám kedy, keď malý spí katastrofálne a ja sama sa cítim ako zombie a dnes mi ani káva nepomohla. A tú hormonálnu búrku začínam cítiť, mám chuť plakať. Čo odporúčate v takomto prípade, ako si v manželstve nájsť cestu počas šestonedelia a ako sa zo všetkého nezblázniť ? Už sa začínam cítiť ako neschopná matka, ktorá sa nedokáže o 2 deti a domácnosť postarať. Ja som večer o 23 rada že malý konečne zaspal a že môžem ist aspoň trochu spať, nie to ešte poriadky robiť. Kto toto dočítal do konca, tak si zaslúži medailu 😃.
@anonym_autor a toto je podľa teba užitočné písať tu? 🙈
Jedine čo je potrebné si je v manželstve urobiť “scenár” čo kto kedy urobí aby vám bolo lepšie Doma. On chodí do prace a je určite tiež vyčerpaný keď chodí domov a čaká od teba že pride domov do kľudu a do čistého domova. No a tu nastane problém pretože aj ty si predsa unavená a dve deti na krku a domáhanie tiež nie je sranda. Plus tieto koliky u novorodenca dobre poznám. Treba sa len porozprávať a mužovi povedať narovinu ako to je alebo ho nechať v deň volna s deťmi s domácnostou na krku a potom nech sa ozve hej. Rodičia ste dvaja domácnosť ma byt tiež o oboch. Treba sa s ním normálne porozprávať nie s krikom ani vyčíňaním. Jak dospeli ľudia RODIČIA. A nie tu vypisovať a čakať dokym nejaká supermama si tu vyleje srdce 😃
Poviem narovinu, rozhodla som sa mat len jedno dieta lebo viem ze dve male deti naraz by som nedala ani psychicky ani fyzicky. Mas to teraz velmi narocne ale zvladas to super ! Kojis, odsavas, varis, upratujes, staras sa o dve deti, to by bolo vela na kazdeho. Ale robis co mozes, tvoje deti su stastne ze maju taku maminku ako si ty.
Nebola by u vas moznost zavolat si niekoho na upratovanie? Alebo jedlo isty cas objednavat? Alebo zavolat nejaku slecnu co by postrazila jedno z deti aby si mala vacsi klud? Aspon 2x do tyzdna.
S muzom si sadnite, rozdelte presne ulohy, spravte si “rozvrh”. A povedzte si ze sa hadat nebudete, to vam nikomu nepomoze, teraz musite byt tim. Zvladnes to!
@anonym_autor si ta najlepsia mama pre svoje deti, hlavne si nič nevyčítaj, robíš vsetko, tak ako vieš.. veď predsa mi mami niesme roboti ..
Ja som robila velku chybu, že som vsetko chcela mat dokonalé, povysavane, poprane, utrety prach, ciste okna atď.. a potom som sa z toho sna spamätala, nie je dolezite mať vyluxované, ale to, že mama je stastná a spokojná.. mňa zas aj neporiadok irituje, proste zaklad musi byt uprataný, aj keď po roku som bola schopná oprať zaclony a utrieť prach na kuchynskej linke 😅🤣🤣ja nie som predsa stroj
Ahoj, mne sa práve šestonedelie skončilo, idem 8 týždeň a teda ideš na maximum, ja by som to zrejme nedala týmto tvojím tempom. Mám tiež staršiu dcérku, ktorú dávame do škôlky, inak by som si to hodila pri dvoch deťoch počas šestonedelia.
Ty máš hlavne riešiť seba a novorodeniatko, zaukoluj čo najviac manžela (snáď aj on chcel dieťa), nerieš tak poriadok. Ja tiež potrebujem mať čisto a poriadok ale tie týždne som sa to snažila tak neriešiť (len základ) alebo pomohol manžel. Minimálne navaril. Nemôžete dat dieťa do skolky? Ak by ste ho dali, tak si môžeš s menším aj zdriemnuť, ja som to aspoň na polhodinu využívala každý deň, lebo ved noci sú s bábätkom zaujímavé. Ono tie choroby sú buď alebo. Ale takto to máš veľmi náročné keď máš aj staršie doma. Otcovsku ste využili?
Ach, chudacik unaveny na smrt potrebuje mat upratany byt. Prosim??? U nas to bolo po porode cca 3 mesiace ako po vybuchu, a co? Neda sa vsetko robit naraz. Prezili sme.
Vidno, ze muz nema ani sajn, ako vyzera tvoj bezny den, ked dokaze taketo sprostosti trepat.
Ahoj, v prvom rade, sucitim s Tebou, pomoc sme nemali a mam tri deti do dvoch rokov a manzela normalne chodiaceho do prace. To aby si si nemyslela ze nemam skusenosti co je to byt sama doma s malymi detmi viac ako 1ks.
Na zaklade mojho odziteho ale uvazujem triezvejsie, cely pribeh - najma zvysok - som len preskenovala ocami, zaujala ma ale jedna vec. Naco prosim Ta aj dojcis, aj odsavas, aj dokrmujes a toto denne x krat? Podla mna je to zbytocna saskaren vzhladom na celkovu pohodu Teba, dietata, a vasej rodine a harmonie a vztahov.
Ja teda racionalne zmyslam. Mam vlastne mlieko? Ok, nadojcim dieta a ak mu nestaci, dokrmim este UM z flasky. Ale zeby ja som denne este travila hodinu pri odsavacke v takom to prostredi (tj ze mam aj ine povinnosti a ini clenovia rodiny a nie toto jedno a prve dieta), pride mi to ako zbytocne blaznovstvo. Samozrejme, mozes v tom pokracovat, je to Tvoja volba. Ale tam by som cas pri organizacii rodiny nasla ako v prvom.
Ty si absolútne nemáš čo vyčítať. Máš toho naloženého až až. Dá sa už s mužom porozprávať? Ak áno, tak mi vysvetli, že jednoducho dve deti je dvakrát toľko roboty "S DEŤMI" a tým pádom menej času na to ostatné a musí sa na istý čas zmieriť s menším poriadkom, alebo nech platí donášku. A keď teda vidí, že Ty niečo nestíhaš - nech sa toho normálne chytí on a bude pokoj. Staršia Ti žiarli, to je normálne, skús si urobiť čas len s nou, keď je muž doma - aj pol hodiny sa takému dieťaťu počíta. A hlavne, neporovnávajte sa s inými - vy ste vy.
@anonym_autor a už to tu máme zase. Problém má zas muz-nervozita a neschopnosť -nie ty!!!
Už je po_raty, tak vybuchuje. Ja neviem, ale denne to tu čítam a vo väčšine je na vine nemožnosť, neschopnosť a slabost chlapa, nie ženy. Čo sú toto za muži, či to vždy bolo?!
@anonym_autor medailu si zasluzi kazda matka, ktora sa stara o novorodenca a predskolaka naraz. Ta hadka bude zo stresu a nevyspatia. Nevycitaj si nic, si dobra matka, ked sa to doma utrasie najdete system ako fungovat. Dovtedy to treba len pretrpiet, aj ked nebude vsetko dokonale spravene. Ze odkazujem manzelovi, nech sa aj on ozbroji trpezlivostou. Pri dvoch detoch jej bude potrebovat na vagony
No nechce sa mi tu vsetko vypisovat, ale som 5 tyzdnov po porode, 3,5 rocnu mam doma, lebo ma sople, aj 11 rocnu, tak ta mi uz aj pomoze a chape, ze nemoze chora cmukat babatko, napriklad. Pomohla mi s varenim dnes, uprace riad, da susit pradlo...to je pomoc. Rovnako tak 13 rocny a este mame predskolaka. Takze deti 5. Inak je vsade bordel a muz ma HO, takze vidi, ako to doma je. A snazime sa vsetci v tomto obdobi "prezit". Tiez ma drobec koliky, grcka, nespi, puci sa, vresti. V kuse ju dojcim, odgrgava na xy krat. No zazitok. V noci nespim viac ako 4 hodiny prerusovane, ak sa mi da, malej pustim rozpravku cez den a ja si zdriemnem, ked babo spi. Nic naviac nerobim, co nemusim.
Je tu bordel a co? Toto je tak primitivne od chlapov, ze az. Ked nedokazu/NECHCU pochopit. A hlavne, porod nie je sranda, je to najvyssi fyzicky a psychicky vykon, co zena musi zvladnut. Ja som prve 3 tyzdne len revala v kuse, v depresiach, navyse mna po porode trapil aj vysoky tlak, ale ze fest vysoky, beriem lieky a konecne zabrali, ale normalny clovek toto pochopi a chyti sa roboty, ked zena nestiha. Mojmu teda nic vysvetlovat netreba. A ked daco obcas posomre, ohradim sa, ze nestiham, ze moze aj on predsa. A stichne a spravi. Vybuchujem aj ja, vsak co by nie, ked po xy krat poviem, nech si laskavo daju ponozky do kosa na pradlo a podobne (tie starsie deti).
Ja Ti len poviem, co ostatne uz povedali. Nie si na chybe, nehladaj v sebe nejaku vinu, nedostatocnost. Si uplne normalna mama, ako kazda z nas a uprimne, kolikove dieta je zaberak aj same o sebe, nie este takto. Hlavu hore, bude to lepsie.
Ps: my sme deti dali do MS, aj do skoly museli a uz 2 su chore a dalsie 2 cakam, ze dnes...uz ked to chyti mna, tak amen. A babo, to ani hovorit nechcem 🫣. Ale nemozu uz byt doma, kedze predskolaka nemozem nechat mesiac doma a kebyze aj 3,5 rocnu nedam do MS, nic mi to nepomoze, choroby mi donesu tak ci tak, niekto urcite. V tomto to nas lepsie, len horsia je ta ziarlivost a starostlivost o 2 narocne deti a domacnost k tomu. Ja som toto mala uz 2x, kedze prve dve deti su 2 roky od seba a aj tie dalsie 2 mladsie tak isto. Je to mega narocne a citim s Tebou, a objimam Ta...
@anonym_autor je to narocne a chlap nech svoju frustraciu nehadze na Teba. Aj on musi prijat to, ze prve tyzdne su a budu o chaose a nech sa s tym trochu zmieri. Je to asi ine ako si predstavoval.
Domacnost a poriadok pocka, na prvom mieste si ty s malym, starost o dceru. Potrebujes oddych a nie makat kym maly spi. A ked ma koliky, daj ho manzelovi, lebo ten plac je na jedneho psychicky vela.
Si najlepsia mama pre svoje deti.
Ked treba, tak si poplac a vypusti ten tlak. Potrebujes pomoc a podporu. Cez vikend nemoze prist mama, svokra aby pomohla?
@anonym_autor ja som mala starsieho v skolke do zaverecnej a hotovo. Choroby mi boli jedno, to je ten risk. Mal maly kolektiv a teda nebudem ja nejako trölt skrz toto, on navyse potrebuje ten rezim. Skolka je za mna super vec na toto. Mimo to mal tiez zaujmy. Ako toto druhe leto, co mal pauzu a isiel uz do skoly bolo horsie. Dalsi rok bude mala uz v skolke, on bude ked tak doma, ale u nas je ponuka pre deti za nejake prachy, ze maju akoby druzinu. Ale mne to nejake hrozne neprislo, sem tam som na neho nahucala, lebo robil blbosti.
@anonym_autor
Chce mať upratané! Nech zOlati upratovačku alebo mája in. In keď je v práci, nerieši domácnosť. Ty máš viac roboty s korením odsávanie kolikami, olaczcim babom a k tomu ešte skolkarka 🤯. A Panko je unavenucky?? Nechaj mu ich samému na víkend, prídi len na noc, inak nech kŕmi um. Ty budeš v pohode oddychovať a len odsavat! Nech si frajer skúsi riešiť popri Tom všetkom domácnosť! Chlapi v takomto prípade chodia do práce oddychovať!
Poznáme. Tamto hento nie je. No ani dlho ešte nebude miláčik! A potom ostal sám s dvoma, ja s tretím v pôrodnici. Telefonát - nasrany bol, bo sa až o 14:00 prvý krát najedol, nestíhal! 🤣🤣🤣 A hovoril mi ako nestíha a či všetko musí! No cipana! Lebo ja o Tom neviem 😁 mne deti riešila vždy suseda či ako?
Upratané? Bolo, zaplatila som si pani pred príchodom z pôrodnice 🤪.
Nechaj mu tie deti, pokiaľ nie je agro nervak. On sa rýchlo spamätá! A povinné bude ešte aj imaginárne oddávať. Pokiaľ by mal po takom víkende blbé poznámky, znova by som odišla. Nech sa posere frajer. A opakuj, kým sa nespamata. Držím palce a neboj. My máme 3 deti do 8 rokov, bordel, detská katastrofa a kuchyňa tiež. Ono papinka sa minimálne 5x za deň, všetcia doma cez prázdniny. Najmladšie má 1,5 roka, neobsedí. Ja upravené jedno, ono Rozvadze 4 veci a tak...
Chce custzcji? Nech sa ľúbi, má tiež dve zdravé ruky. Tiež ešte kojím. Normálne natvrdo snim keď nechápe. A ešte xy krát v noci vstávať. Veď ho vždy zobuď tiež!
Nedávno som si tým prešla, a bude to lepšie. Tie prvé cca 3mesiace sú o držku, tiež sme mali staršiu 3,5r. a novorodenca, aj som si poplakala, že čo za bič sme si to uplietli na seba. Manžel pracoval, niekedy chodil domov neskoro večer, obe deti som musela sama obriadiť, ale počas celého šestonedelia mi varil, keď bol doma videl, že malý nespal, nechcel byť ani v nosiči, nemala som šancu si navariť, takže manzel pripravil a ja som si to iba zohriala. Nikdy mi nevyčítal bordel, skôr mi povedal, aby som sa na to vykašlala, že mám oddychovať. Týždeň po druhom pôrode mi volal záchranku, vtedy sa aj zľakol a robil všetko preto, aby ma čo najviac odbremenil a dala sa dokopy.
Dieťa žiarli, naša bola pripravená, nevedela sa dočkať súrodenca , každému o ňom básnila a predsa na začiatku mala žiarlivostné scény, pričom sme sa jej venovali, aby to čo najmenej pociťovala, no keď som jej nevedela hned vyhovieť napr. chcela sa zahrať pexeso ale musela som najprv nakŕmiť malého, tak mi vykričala, že ju už nechcem a že ma neľúbi. Našťastie to rýchlo prešlo, veľa sme sa s ňou rozprávali a hlavne sme ju vždy chválili aj pred malým, napr. ,,Máš veľmi múdru sestričku, ktorá ťa všetko naučí" , alebo ,,Tvoja šikovná sestra ti doniesla hračku" hocičo, len aby sa cítila dôležitá a potrebná. Teraz má malý 9m, každé ráno pred odchodom do skolky sa s ním dcéra rozlúči, vypusinkuje ho, povie mu, že ho lúbi dokonca mi minule povedala, že je šťastná, že už nie je sama a že ešte jeden braček nám chýba, ale to sme sa už nezhodli a musí si vystačiť s jedným😅 takže dcérka si musí tiež zvyknúť na novú situáciu, prijať zmenu a bude to v poriadku 🙂
@anonym_autor stopni manzela, ze proste je tu obdobie, kedy musi vydrzat aj bordel aj chaos. Povedz mu, ze to prejde ale ty to nevladzes sama robit. Hotovo. Koniec diskusie. Kasli na vsetko.

Fuj, az ma striaslo z tohto obdobia...
Moja zlata, si ta najlepsia matka pre svoje deti aka v danom momente vies byt (to sa nemusi ale zhodovat s tvojou predstavou). Ale proste si. Ale zaroven si clovek, CLOVEK, ktory ma svoje potreby. A za dalsie, zeny nikdy neboli na deti same, a ty si na dve, jedno hyperaktivne...moja? si ok? nie si, pises to tu...a je to uplne NORMALNE, lebo je to neprirodzene pre teba.
Tvoj muz, ktory podla opisu, je klasicky priklad chlapa, ktory nevie ako to doma vyzera (nebol na to sam), neplanuje ist na pol rocnu matersku so starsou?
Tu je jedina pomoc a to ze ti niekto pomoze, ine riesenie tu proste neexistuje. Ty potrebujes dostat priestor pre svoje potreby.
Skus porozmyslat ako by sa dalo ta najviac odbremenit, si len 3 tyzden po porode, toto je najtazsie obdobie, ale sama vies, ze to prejde. Zvladnes to, len bojuj o svoj cas.