icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

magdal1
1. aug 2011

@bobocka
toto si pekne napisala

"no radikalne odmietanie nastrihov nepovazujem za najstastnejsie riesenie ,ako aj rutinne vykonavanie nastrihov.kazdy jeden porod je individualny,kazda jedna rodicka je ina aku kazdemu porodu treba teda aj individualne pristupovat. "

a tak ako si kazda zena zozenie take info ake potrebuje, ci komunikuje s lekarom....vsetko je jej individualna zalezitost......a urcite aj v por. planoch alebo zelaniach, maju zeny,ze si nepraju rutinny nastrih.....ide o to,ci sa to naozaj respektuje...vid. to co pisala @zuzi118 , ked do porodnicky hustili dalsi porodnici, aby strihala a ona sa rozhodla nestrihat ........ a samozrejme si kazda zena asi uvazi, ako zvladne natrhnutie......
zo slov, nemenovaneho porodnika, kt. malokedy nastrihuje....za cele roky sa stal jeden pripad ruptury tretieho stupna. co je natrhnutie az po konecnik...

a dalsia vec, co asi viete, ze aj ked sa spravi nastrih, neznamena to,ze sa to nemoze potrhat dalej { napr. u mna osobne az po konecnik}

faktorov, preco sa to roztrhne je asi viacej, napr rychlost porodu, poloha....nutenie na tlacenie ....

takze vyberme si co kazdej z nas sedi a najdime si takych ludi pri porode, kt. si nas vypocuju a s kt. sa da porozpravat......

osobne som rada, ze treti krat som strihana nebola

apropo mam priatelku, kt. porodila 6 deti a nebola nastrihnuta ani raz 🙂, asi mala velke stastie,ze mali lekary trpezlivost....

pokial si ty osobne so vsetkym spokojna, tak je to dobre

vela zien vsak nie je a citia sa zranene

bobocka
1. aug 2011

@magdal1 tam ide aj o to,ze nastrih byva do strany,kdezto ruptura moze viest aj priamo dole a teda moze byt az 3 stupna. a ked je nastrih do strany,tak je malo pravdepodobne,ze sa zatoci az ku konecniku,ak by nahodou dalsia ruptura uz po samotnom nastrihu mala nasledovat.no nie je to nemozne samozrejme,bohuzial aj take bolo.
cely porod a vobec pristup zeny k porodu je velmi individualny.jedna cele tehu studuje ako o zivot o vsetkom co sa da a druha to ma na salame a dohodne si sekciu.a v porodnici ma uz pripravene superkrasne moderne flasticky na umele mlieko.(jasne,ze je to pritiahnute za vlasy,no hovorim o extremoch a o vnimani porodu individualne kadou zenou)kazda je ina.niektore sa "utiekaju" k co najnaturalnejsim porodom a ine sa nakompletku odovzdaju do ruk lekara a jedine co ich trapi je,len aby to co najmenej bolelo. 😅
musim povedat,ze vediet to,co viem dnes,tak maleho porod vyzera uz inak,no na druhej strane som zas rada,ze tam bol akurat ten porodnik co tam bol a ze to nakoniec dopadlo,tak,,ze mam na porod kladne spomienky.aj ked spatne by som samozrejme iste veci pomenila.ale clovek sa uci za pochodu a teraz uz viem ako budem postupovat pri druhom porode.a to jest,ze moje uz teraz ziskane info z netu si prekonzultujem s porodnikom,ktoreho si zazmluvnim.🙂 a budem mat pp nielen porodu tykajuce sa,ale aj sestonedelia (to sestonedelie neberiem z pohladu mna,ale z pohladu dietatka.iste veci pozadujem a na nich budem trvat-nic nesplnitelne 🙂 )

pici
1. aug 2011

@bobocka podla mna to nie je prikvacene za vlasy. co je na tom, ze chce rodit niekto sekciou bezbolestne, nechce kojit atd?

bobocka
1. aug 2011

@pici to je na tom,ze v takom pripade zena uprednostnuje seba a svoje potreby pred potrebami dietata. a to nepovazujem za spravne.sekcia je operacia a nie je na nu dovod,iba ak je naturalny porod pre nejake priciny nemozny.ale to,ze maminka je too posh to push pre mna padny dovod na sekciu nie je.matka,ktora miluje svoje dieta v prvomrade zvazuje to,co je pren to najlepsie,neriesi seba.to je ta unconditional love. a co sa tyka dojcenia,tak ja som velkym zastancom dojcenia a ak zena povie,ze odjcit nebudelebo si didiky znici,tak si ja na celo zatukam.dietatko ma na materske mliecko pravo,je to to najzdravsie a najlepsie co mu moze matka dat.a ak mu ho dat odmietne nie zo zdravotneho dovodu,tak je to zas pre mna len sebeckost danej matky.
a mimochodom sekcia je mozno momentalny bezbolestny porod,no hojenie po je castokrat horsie a dlhodobejsie a bolestivejsie.zeny sa snazia sekciam vyhnut a ta,ktora si ju dobrovolne zvoli,vie o sekcii a naturalnom porode zjavne zalostne malo.

pici
1. aug 2011

@bobocka dovolim si oponovat. ale to je na inu debatu. nemyslim ze zena ktora sa dobrovolne rozhodne pre sekciu je horsia alebo bude horsia matka.
mne sa takisto dojcenie velmi paci... ale ktora nedojci... tak ju nevnimam ako zlu matku.
niekto nerobi z porodu proste taku udalost, nepreziva to tak. nemusi to byt znakom sebeckosti, proste to tak neriesi

bobocka
1. aug 2011

@pici ja nehovorim,ze ta co sa rozhodne pre dobrovolnu sekciu je horsia matka.ale hovorim,ze uprednostnuje seba a svoje potreby pred dietatom a to je sebecke.kurnik,vsak nie si tu na teme nova,sekcie sme rozoberali a vies predsa o com su. 😝
a co sa tyka dojcenia,tak je sakra rozdiel ked sa zena snazi dojci a pre nejaky dovod sa neda(malo info,nepodpora okolia,stres,zdravotne dovody) a po case prejde na umele a je rozdiel,ked ide matka do porodnice s vedomim,ze kojit nechce.materske mlieko je sakra dolezite pre dieta a dobrovolne mu ho upierat z vlasneho sebecneho rozhodnutia povazujem za viac nez zle.este nikto nevymyslel umele mlieko,ktore by sa rovnalo materskemu.vzdy je o triedu nizsie. a nevidim dovod preco by mala matka davat dietatku dobrovolne umely prasok s vodou zmiesany,ked to priroda zariadila inak.
mam znamu,ktorej sa narodili dvojicky a v porodnici jej dali chalanov dojcit a ona po prvom dojceni povedala,ze sa nebude s dvoma terigat a hned si bebu pytala. 😠 z pohodlnosti 😠 😠 😠

pici
1. aug 2011

@bobocka ale viem dobre o com su cisarske. ja len hovorim ze si myslim ze ide o to ako dietatko vychvoas a kolko mu das lasky a akeho cloveka z neho formujes. nie o to ako sa narodil. niekto porod neberie ako vedu, a nechce rodit v bolestiach. ja to respektujem.
a co sa tyka kojenia. ked je niekto pohodlny, nech je.

bobocka
1. aug 2011

@pici jasne,ze matka,ktora sa pre sekciu rozhodne tiez svoje dieta miluje.to nespochybnujem a ani to ako si ho vychova.mne ide o to jej sebecke rozhodnutie k pre nu bezbolestnemu porodu,bez zvazenia toho,ako to vplyva na dietatko.vsak si len zober,ze bi babo spokojne lenosi v brusku,pohoda najvacsia,hovori si,ze este chvilku pobudne,ze mu je dobre a bac-zrazu je tam viac a viac svetla az je svetla kopec a niekto ho nasilu taha z mamkinho bruska.ono este nechce ist.preco ho beru? lebo maminka sa rozhodla,ze tlacit nebude 😠 😠 😠 a dojcenie je neskutocne dolezite.tu rozoberame len porod,trosku viac si postuduj aj o vyzname dojcenia,o tom aky celkovy vyznam to ma pre dieta,nie len v prvych dnoch,ako dojcene dieta znasa choroby,ockovania...velmi zaujimave to je.takze tak asi si teraz studujes o porodoch,tak ti odporucam si trosku prestudovat o dojceni a jeho vyzname.moj syncek ma 22 mesiacov a je stale dojceny. a to som chcela prestat ked mal cca 2 mesiace,lebo som bola z toho na prasky.bolest,unava...no neprestala som,lebo som proste na umele mlieko nemala peniaze.tak som dojciala dalej,vzdelavala sa ohladom dojcenia a dnes som stastna prestastna,ze maly je stale odjceny. 🙂

deticky123
1. aug 2011

🙂 som maminkou troch deticiek,rodila som spontanne,kojila som ich,a nie som o nic lepsia matka ako ta,ktora sa rozhodne nerodit prirodzene alebo nekojit,vsetky matky miluju svoje deti,vsetky ,ktore sa vobec rozhodli stat sa matkami,ked sa zena neciti na porod ci fyzicky alebo psychicky naco to silit,aj co sa tyka kojenia,zbytocne straumatizuje seba aj babo,moze sa realizovat pri vychove,a poznala som aj vynervovane kojacie mamicky,ktore nekojili s radostou ale preto lebo umele mlieko je drahe.ide o to dievcata,ze zena-matka musi byt spokojna,stastna a vyrovnana so sebou a potom bude aj dietatko spokojne 😉

pici
1. aug 2011

@bobocka rovnako neprijemne musi byt pre dietatko predieranie sa cez porodne cesty, nedajboze sa zasekne, tak asi to pre dieta nie je az taka bomba ani normalne. ani jedno narodene dieta sa neusmieva, asi prave preto, ze z pohodlia bolo vybrane, alebo vytlacene...
pozor, s dojcenim si ma zle pochopila... chcela by som urcite dojcit, je to velmi krasne... a urcite to kvitujem kazdej mamicke, ktora pekne dojci... ja som za dojcenie, nie proti. to urcite nie...

bobocka
1. aug 2011

@pici ale je rozdiel,ked je dietatko pripravene prist na svet a ide takou cestou ako je to pren najprirodzenejsie a je rozdiel ak ho nasilu odniekial tahaju a ono este ist nechcelo.

pici
1. aug 2011

@bobocka ano to je pravda... ale nepripisovala by som tomu az taky enormny vyznam...

pepetra
1. aug 2011

@pici vies, co pre mna bolo totalne prekvapive? ze akurat narodene dieta sa moze usmievat, urcite v tomto pripade odporucam siahnut po knihe Leboyer-a Birth without violence, uzasne foto deti, ktore sa narodili "bez nasilia"

http://www.eco-action.org/dt/bwv1.html

bobocka
1. aug 2011

@pici ja ano,pre mna to vyznam ma.a velky.ja absolutne nie som proti sekciam,ale pokial ide o sekcie nutne,zivot zachranujuce.dobrovolne sekcie neuznavam a ani neuznam ked viem ako to moze na dietatko vplyvat.uvidis ,ked raz budes mat vlastne babo v naruci.budes chciet len to najsamlepsie pren,zrazu ty a tvoje potreby pojdu bokom.ak bude babo spokojne a stastne,tak budes aj ty.ta laska k dietatku je sialena.niekedy az desiva.ja som sa velakrat zlakla toho silneho pocitu,toho,ze az tak strasne silno milovat mozem. a to som si myslela,ze lasku k mojmu muzovi nic neprekona 😀

zuzi118
1. aug 2011

@bobocka vies preco neverim, ze to lekar vie odhadnut? Pretoze PA, ktore rodia bez nastrihov pri prirodzenych porodoch po rokoch praxe nevedia ako sa to skonci. Jedna o tom napisala velmi dobry clanok, presne opisuje ako si uz v duchu pripravuje sitie, lebo si mysli, ze toto skonci rupturou - a nakoniec je z toho mala trhlinka, ktoru netreba sit. A to su zeny, ktore naozaj vidia, ci to hradza vydrzala alebo nie. Lekar ked strihne, tak uz sa nikdy nedozvie ako by to bolo byvalo naozaj dopadlo. Preto si dovolim tvrdit, ze pokial to nevedia odhadnut tieto zeny, nevie to ani lekar.

zuzi118
1. aug 2011

@bobocka a este som chcela k rupture tretieho stupna. Statisticky sa vyskytuje castejsie ako pokracovanie nastrihu, nez by samovolne vznikla. Cize tvrdennie, ze nastrih chrani pred rupt. tretieho stupna je v lepsom pripade mytus a v tom horsom klamstvo.

bobocka
1. aug 2011

@zuzi118 a kto tvrdil,ze nastrih chrani pred rupturou tretieho stupna? ja urcite nie 😕

zuzi118
1. aug 2011

@bobocka "tam ide aj o to,ze nastrih byva do strany,kdezto ruptura moze viest aj priamo dole a teda moze byt az 3 stupna."

bobocka
1. aug 2011

@zuzi118 a mohla by si citat dalej prosim ta? ci sa chytas toho coho sa chces chytat? 🙄
"a ked je nastrih do strany,tak je malo pravdepodobne,ze sa zatoci az ku konecniku,ak by nahodou dalsia ruptura uz po samotnom nastrihu mala nasledovat.no nie je to nemozne samozrejme,bohuzial aj take bolo."
zvyraznim ti to-NO NIE JE TO NEMOZNE SAMOZREJME,BOHUZIAL AJ TAKE BOLO !!!!
pisem,ze je to MALO PRAVDEPODOBNE,nie ze sa to nestava.

zuzi118
1. aug 2011

@bobocka a ja ti vravim, ze to nie je malo pravdepodobne, ale ze statisticky sa castejsie ruptura vyskytuje PO nastrihu.

bobocka
1. aug 2011

@zuzi118 lenze ty si reagovala na moj prispevok kde sa pytam,ze kto tvrdil,ze nastrih k rupture tretieho stupna nesmeruje,ze ja som to nebola. a nato si hned promptne vytrhla z mojho prispevku co sa ti na to hodilo a nebrala si v uvahu cely moj postoj k veci v danom prispevku pisany, a to sa nerobi. 🙄

zuzi118
1. aug 2011

@bobocka okopirovala som len cast prispevku, ano mas pravdu mala som cely. Kazdopadne ak dobre citam, ty tvrdis, ze ruptura tretieho stupna po nastrihu je nieco ako rarita. A preto si myslis, ze je lepsie sa nechat nastrihnut, nez riskovat natrhnutie. Ja ti oponujem, ze to ziadna rarita nie je, ze mas vacsiu pravdepodobnost skoncit s natrhnutym konecnikom ako pokracovanie nastrihu, nez keby si to nechala na prirodu. Ci zle citam a tvrdis nieco ine?

bobocka
1. aug 2011

@zuzi118 oponovanie je uplne naporiadok.nestretli sme sa tu ,aby sme sa jedna druhej poklonkovali,ale ide o to,ako sa oponuje.
statistiky v tomto nesledujem.ide o moj osobny postoj k veci,to,ako si ja myslim,ze to asi je.prave preto do svojho prispevku nevkladam linky z ktorych info cerpam(ked z nijakych akurat necerpam), ale opisujem moj osobny postoj k veci,to ako si to ja predstavujem,ze to asi je ,to co si ja osobne myslim.nikde som tam netvrdila,ze to je tak ako pisem a ze ina pravda nie je.
ja som rodicka ,ktora rodila s nastrihom,ktorej nastrih absolutne problem nerobil (ani psychicky ani fyzicky),ktora sa nadherne zahojila po nastrihu a porode samotnom,ktorej jej neviditelna jazva absolutne ziadne problemy nerobi.tak nemozes odomna cakat,ze tu teraz budem nastihy total zavrhovat. stale si nemyslim,ze nastrih ma byt rutinnou zalezitostou,to v ziadnom pripade,ale ak ma raz lekar pocit,ze nastrih je mensie zlo v danom pripade,tak nech striha.mne to nevadi.aj keby sa mozno mohol mylit a nakoniec by to skoncilo mini rupturou.v tom danom momente ja ako rodicka neviem zhodnotit ako to tam dole vyzera,neviem povedat,ci sa nafranforce nedotrham,alebo nastrih bude lepsi.na to je tam odbornik,ktorym ja teda nie som.

pici
1. aug 2011

@bobocka ja ti to neberiem... dneska mam zly den..prepac

estterka
1. aug 2011

@pici nasa sa narodila o mesiac skor.. urobila sa mi prasklina na plodovom vaku,nie zo spodu,niekde vyssie..lekari cakali dva dni-doteraz neviem naco..po dvoch dnoch zacali vyvolavat porod,nevyvolali vobec za cely den a tak som mala sekciu-mala vobec nechcela ist este von ☹ ale ina moznost nebola,aj tak dostala silnu infekciu,lebo lekari,ako som uz pisala,cakali na neviem co... ☹ byvalo mi z toho smutno,ze takto prisla na svet,ale islo jej o zivot ☹

estterka
1. aug 2011

@pici a mala som porodny plan,predstavu o porode a obcas to takto dopadne ☹

bobocka
1. aug 2011

@pici a ty sa neospravedlnuj za svoj nazor 😉 nepiseme si prvy den 😉 to,ze sa tu uz pozname este neznamena,ze musime vzdy vo vsetkom jedna s druhou suhlasit 😉 je fajn mat svoj nazor 😉 neries kocka 😉

bobocka
1. aug 2011

@estterka to je strasne smutne ked mam maminka neprijemny zazitok z porodu.ale myslimz,e v takomto pripade by ti aj tak bol porodny plan na dve veci,kedze u teba slo o specificku vec.toto sa do porodneho planu nedalo zahrnut.nemohla si vediet,ze budes mat prasklinu na plodovom vaku a teda si to predsa nemohla do pp dat stylom,ze ak mi plodovy vak trochu praskne,tak chcem toto ci hento.toto bolo mimo tvojej moci ☹ a lekari konali podla vlastneho uvazenia.mozno nie najstastnejsie. a malickej sa zjavne von nechcelo,no toto bolo uplne mimo teba.toto je iny pripad,pretoze ty si sa pre sekciu nerozhodla.u teba podla okolnosti,bola sekcia nutna.hadam ,ak budes znova tehu a znova rodit,tak to uz bude krajsie a tak ako si ty predstavujes.btw malicka ma nadherne meno 🙂

estterka
1. aug 2011

@bobocka nikdy mi ani nenapadlo,ze budem rodit sekciou. smutne mi bolo z toho,ze jej bolo v brusku dobre a musela nasilu von. neviem,co sa stalo,lebo strasne vela zien bolo v tom obdobi v nemocnici s rovnakym problemom..po sekcii som ju videla len z dialky a potom az po 16 hodinach..muz za nou chodil,aj ked ju z operacky brali,tak sa vsetci cudovali,ze kde je,ma nechal samu,ale ja som mu nakazala,nech zostane aspon on pri nej..celu prvu noc plakalo na oddeleni babatko a ja som plakala,lebo som sa bala,ci aj nasa na novorodeneckom sama neplace,ci si ju niekto prituli ☹ a potom ju prenasala helikoptera a prvych 15 dni som ju videla len kazde tri hodky na krmenie ☹ to asi ziadna tehulka nerozmysla nad moznostou,zeby nieco nebolo v poriadku,vzdy to pride strasne necakane. a dakujeme🙂

bobocka
1. aug 2011

@estterka ach jaj,zle sa to cita ☹ mrzi ma,ze mas taketo nemile spomienky na to,no neupriamuj sa na to.to,ze prvy porod tak dopadol este neznamena,ze aj dalsie take budu.a mas veliku pravdu.ziadna z nas nerata s tymz,e sa daco skomplikuje a ze to moze dopadnut uplne inak ako si predstavujeme. ☹ no uz je to za tebou,hannah je super,ste spolu a to je hlavne 🙂 fakt super meno ste jej dali.my poslednou dobou zvazujeme tiez hanku(slovenska forma 🙂 ).teraz na svk vsetci davaju nezvycajne a cudzie mena a tym padom tie klasicke nase bezne mena su zrazu vzacne. a mame doma miska a ak sa nam podari dievcatko,tak by bolo mile mat miska a hanku. 🙂