Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@bobocka
@dulkagabulka to mam z overeneho zdroja. ako symboliku to beriem, aj ked mne to nic nehovori. ako veceru , trosku zvratene.. ale ved nech mu chutilo
http://krimi.noviny.sk/cierna-kronika/29-07-201... @dukkagabulka to co sa tam u vas preboha deje? nestastie sa stane.ale tri???
@dulkagabulka to bolo tebe(resp info pre teba) ten link,len som ti nechtiac poplietla nick.preklep.pardon 🙂
@zuzi118 postupne sa prekusavam touto diskusiou, preto reagujem na dost davno uverejneny prispevok az teraz:
"Moj osobny nazor, ktory ale nemam podporeny ziadnymi studiami, je to len moja domienka, je ten, ze efekt epi-na, masazi hradze a tak isto aj dianatal gelu spociva v tom, ze pokial je o tom porodnik informovany, tak neberie do ruky automaticky noznice, cim vlastne sposobi, ze hradza zostane nedoktnuta, alebo s malinkymi poraneniami prveho stupna (odreninky, trhlinky)."
ja by som este doplnila, ze zaroven aj pre zenu to moze mat posilnujuci efekt, ze ked uz sa o seba tolko starala, zainvestovala prachy, energiu a pozornost samej sebe v oblasti hradze, tak ze jej mozno viac bude zalezat na tom, aby hradza ostala neprestrihnuta a bude si ju aj viac "branit", pripadne bude doraznejsie verit, ze porod bez nastrihu je mozny...
takze ak je to robene s laskou a citlivo, ziadne nasilne roztahovanie, tak by to mohlo mat aj takyto psychicky efekt- posilnujuci, hm? (epi-no, masaz...)
ja idem skusit aj epino, ak sa k tomu za ten posledny mesiac, co mam do porodu, dostanem🙂 tak uvidim, ako sa mi to vyssie pisane potvrdi v praxi..mam za sebou dva nastrihy a pri - mozno poslednom porode- verim ze nazbieram guraz dovolit si porodit bez nastrihu a nastrih odmietnut.
17. jún o 19:31
@pepetra epi no nie je pre kazdu zenu. a kazda jedna ,ktora to chce by sa mala najprv poradit s gynekologom a na zaklade jeho odobrenia si to zadovazit.nie je to lacna sranda a niekedy moze viac uskodit ako pomoct.kazda sme tam dole ina a laicky ani jedna z nas nevie tu svoju elasticitu objektivne zhodnotit.preto treba na to odbornika. a niektore pa,babice pred epi no a masazami varuju,lebo pri nespravnom pouzivani,pri prilisnom napinani tam mozu vzniknut mini trhlinky,ktore si zena nevsimne,o pri samotnom porode to moze viest k rupture.a ak zena pri tom nedodrziava tie prisne hygienicke pokyny,tak si moze zaviest fajnu infekciu a to veru nic moc nie je.preto ja si osobne myslim,ze pred kupou epi no,by mala ist zena najprv na poradenie sa k svojmu gynekologovi a potom si poriadne prestudovat o epi no a az potom po dokladnom zvazeni si to kupit a pouzivat.ono vacsina zien si to totizto zadovazi,lebo kaaaamoske pomohlo,nebola nastrihnuta.lenze toto je individualna zalezitost ,nie pre kazdu jednu rodicku vhodna.
@bobocka dovolim si nesuhlasit. Pocas porodu su to hormony, ktore sposobuju, ze sa tkanivo hradze natiahne. Nikto nedokaze pred porodom posudit elasticnost hradze a predpovedat ci sa potrha alebo nie. Pouiztie epi-na teda zostava vyhradne na volbe zeny. Ja sa priklanam k tomu, aby ho zeny nepouzivali, pretoze som presvedcena, ze nase telo ziaden nacvik nepotrebuje 😉
@pepetra suhlasim i to moze mat vplyv. Je dolezite, aby si zena bola vedoma svojej sily a verila aj svojmu telu, ze dokaze porodit.
@zuzi118 no nesuhlasit mozes,ale oponovat ti iste budu tie zeny,co epi no pouzivali a porodili bez natrhnutia a nastrihu.ja sama ked som sla rodit,tak mi porodnik povedal,ze par dni predomnou porodila maminka prvorodicka synceka co mal vyse styri kila a porodila bez natrhnutia a nastrihu. a doktor povedal,ze ona cvicila- s nejakym balonikom 😀 takze nieco na tom bude.ja si len nemyslim,ze je to pre kazdu jednu.moze to mat aj pozitivne vysledky,no stojim si za svojim a teda ak to chce zena zacat pouzivat,tak nie koli tomu,ze si nasla na nete na to link,ale najprv by to mala prebrat so svojim gynekologom,poriadne si o tom veci zistit,poradit sa so zenami co to pouzili a az tak si to zadovazit ak chce.ale pred kupou si musi zistit poriadne info.
a ako mozes tvrdit,ze telo nacvik nepotrebuje? ak by nepotrebovalo,tak pri porode nie su nastrihy ci natrhnutia.stacili by hormony(ako tvrdis),nie? ale zjavne NIE KAZDEJ TELO je schopne takej elasticity,aby nastrih ci natrhnutie nenastalo,kedze nastrihy aj natrhnutia su. a praveze porodov bez natrhnutia a nastrihu je zalostne malo.
@bobocka isteze by hormony stacili. A tam kde je zene umoznene aby rodila tak ako jej vravi jej telo a nie tlacila ako besna, tak tam je nastrihov aj natrhnuti mimimum.
Ale ja som hlavne reagovala nato, ze ma gynekolog posudit pred porodom, ze aku ma zena elasticitu hradze. Neda sa to posudit. Jedna PA o tom velmi dobre pise - ze za roky praxe pochopila, ze absolutne sa neda odhadnut ci sa zena natrhne alebo nie.
@zuzi118 respektujem tvoj nazor,no nesuhlasim.epi no sa na pouzivat v poslednych myslim 3 tyzdnoch pred porodom. a zena sa moze zacat otvarat skor,nie? je skutocne BEZ LEKARSKEHO DOHLADU vhodne v takom pripade epi no pouzivat?(len priklad) asi nie 😕 zena by si pouzivanie epi no mala najprv predebatit so svojim lekarom a za tym si stojim.osobne sa mi myslienka epi no pozdava,no viem o tom dost malo na to,aby so jeho kupu v tehu zvazovala.citala som,ze nie kazda pa to odporuca ,a preto ked budem zas tehu a epi no zvazovat,tak si o tom poriadne info prezistim a jednoznacne sa o jeho pouzivani poradim s mojim doktorom. a v nasich porodniciach nikto nenecha mamicku rodit-tlacit hodiny,takze tie tebou spominane hormony nestacia.ja sama som tlacila pomerne dlho a bez nastrihu sa to nezaobislo,no mne to vobec nevadilo a kludne radsej pristupim aj pri druhom k nastrihu ako k rupture.(ak by malo k tomu dojst)
@bobocka ja som celkovo za pristup "hands off", takze nesuhlasim s epi-nom. Ale iste suhlasim, ze ak sa pre neho zena rozhodne, malo by ist o zdravu zenu, ktorej nehrozi predcasny porod. Moja namietka sa tykala vyslovene posudzovania elasticity hradze, kedze sa to posudit neda.
preco by si volila radsej nastrih ako rupturu?
@zuzi118 pretoze ruptura moze is kadejak a nemienim byt na franforce roztrhana,pokial lekar moze pravit jeden nastrih jednym smerom.mna to vobec nebolelo,vobec mi to nebolo neprijemne,iba som to pocula,ako ked krepovy papier nastrihnes.sitie bolo bezbolestne s kolakou.hojenie super.ja mam s nastrihom len dobre skusenosti,takze preto.kamaratka v uk rodila beznastrihu a pekne dlho po porode si nevedela sadnut.dotrhana.niektora sa natrhne trosicku a ina velmi skaredo.som videla dokunet o maminke,ktora bola pri porode natrhnuta a neviem to odborne povedat,tak napisem laicky-proste jej to trafilo taky nerv,ze pri sexe uz nikdy nic necitila.ale vobec nic.s partnerom mali z toho riadne stavy a mala ist na operaciu,co jej to mozno mala dat dokopy.ja netvrdim,ze nastrihom sa to nemohlo stat,no ja beriem v uvahu vlastnu skusenost a ta bola super aj s nastrihom.zahojila som sa krasne,jazvu nevidno(fakt sa treba riadne zahladiet a vediet kde ju hladat,aby si ju drahy vsimol) a pohlavny styk po porode je ovela precitenejsi a je to cele ,lepsie ,take intenzivnejsie.takze len pozitivna skusenost 🙂 nesuhlasim s rutinnymi nastrihmi,ale ak lekar vidi,ze hrozi ruptura,tak nech radsej nastrihne.tak si to dohovorim aj pri druhom porode s porodnikom,ktory bol pri prvom ,s porodnikom,ktoreho si zazmluvnim. 🙂
@bobocka no ja som bola nastrihnuta prvy raz, druhy raz natrhnutie. Prvy raz to bol horor, druhy raz som ani nevedela, ze som rodila. Ale pre mna bol mozno horsi ten nastrih aj z tej psychickej stranky. Lepsie by som znasala natrhnutie aj na franfoce, ako to, ze ma niekto svojvolne nastrihol.
@zuzi118 velmi zalezi od toho ako sa k danej veci rodicka postavi. a zalezi aj od lekara kedy nastrih spravi.ak to spravi medzi kontrakciami,teda medzi tlacenim,tak je to debo na entu.ja som tlacila tlacila a zrazu som pocula ten nastrih a ostala som zarazena a na chvilku som prestala tlacit. a doktor hovori,ze mam tlacit dalej,ze je to v poriadku.ja som ostala velmi zaskocena tym,ze to nebolelo.lebo som vedela,ze to asi pride,ale strasne ma zaskocilo,ze to bolo bezbolestne(len so spievodnym zvukovym prejavom 😀 ).ja som cakala ,ze zjacim od bolesti a nic. maly ma potrhal z vnutra a vonku bol nastrih.sitie bolo ok,lebo mi dal lekar lokalku.neviem ci mi nepichol lokalku aj na nastrih kedze som to necitila.to uz fakt neviem.ale mam s tym len super skusenost.jasne,ze by som bola najradsej keby k nastrihu a rupture nedoslo,ale z tohto mi pride byt nastrih mensie zlo.mne osobne.ale kazda sme ina.niektore maju vyslovene v pp,ze si nezelaju nastrih.ja to respektujem.ja to budem mat tak,ze ak lekar uzna za vhodne,ze nastrih treba,tak mu hoc aj sama noznicky podam 😀 s lekarom pri miskovom prvom porode som bola velmi spokojna a ak bude suhlasit,tak si ho zazmluvnim k druhemu porodu.(este musim vsak tehu ostat a potom mozem tieto veci riesit 🙂 )
tento prispevok je o masazi hradze a o porode bez nastrihu - odmietnuti preventivneho nastrihu (citam si spatne diskusiu, a som len na 65 strane, takze to bude mozno trocha off topic, preto tento uvod 🙂
@zuzi118 ja si tiez myslim, ze ženina hradza pri zdravom prirodzenom porode nepotrebuje ziadne extra cvicenia ci pomocky.
moje vnutro mi hovori, ze pokial je zena zdrava, dostatocne sa hybe, nema sedave zamestnanie, vedie uspokojivy milostny zivot- co je podla mna pre hradzu velmi dobra prirodzena priprava a nacvik 😉 a dovoli si pri porode pocuvat telo... zaroven dostane priestor volit si podla signalov tela porodnu polohu (a pripadne ju ma kto usmernit pri volbe porodnej polohy pri tlaceni - resp je s niekym kto ma skusenost s normalnym nenasilnym vedenim porodu), tak v spolupraci s telom- najma hormonmi, ktore spominas, dokaze jej hradza a cele lono prejst porodom bez vyznamnych poraneni..a to aj bez speci nacviku ci extra starostlivosti vopred.
ja sama si neviem predstavit, ako by teda niekto vopred posudil, ci dieta prejde bez toho, aby bol vhodny ci nevhodny nastrih, ked vlastne ad nevie, ake velke bude dieta a ad nedokaze odhadnut- jedine ze by bol jasnovidny, ze ako povoli cela oblast vplyvom hormonov pracujucich pri porode v danej konkretnej chvili...
hoci spominam, ze ja sa pripravujem na porod aj masazou, resp olejovanim ..chystam sa na epino...a pod, neprotirecim si s vyssie napisanym, pretoze u mna je to moja osobna forma, akou spracovavam svoj strach.. masazou a cvicenim.vysporiadavam sa s tym, co som zazila v oblasti hradze (dva nastrihy) a dodavam si guraz DOVOLIT SI nechat dietatko prejst, aj za cenu, ze dojde k malemu poraneniu.
bala som sa napriklad aj toho, ze ked mam jazvy po nastrihu, ze dalsi porod bez nastrihu vlastne nie je mozny, lebo o prirodzenej elasticite uz nemozno celkom uvazovat, kedze je nastrihmi narusena..viacere zeny, ktore maju skusenost s prirodzenym porodom, mi to , nastastie, vyvratili. (katinka soetens- aktivne rodiaca so zenami v domacom prostredi i v nemocnici, bezne napr sprevadza porody koncom panvovym bez nastrihu, vaginalne, a tiez uzasna naoli vinaver, mexicka PA, obe zhodne tvrdili, ze jazva nie je prekazkou dalsieho porodu bez nastrihu a vyznamnych poraneni)
a tiez @magdal1 ma podobnu skusenost a viacere zeny, ktore poznam zo svojich kurzov...vsetky porody, ktore takto krasne dopadli- myslim pre zenu a jej hradzu 🙂, vsak mali spolocne to, ze zeny doverovali telu a jeho impulzom, mohli ich naplno prejavit a dovolili dietatku prejst za spoluprace tela...
takze som sa tu rozpisala o mojom sne "ist do toho" a tom, ako sa na to chystam.
nemyslim, ze pomocky su nevyhnutnou podmienkou, mne pomahaju zbavit sa strachu. nie je mi to neprijemne, nebojim sa infekcie a nic nehrotim, nerobim to mechanicky a nasilne, ale s plnou pozornostou a pri vizualizacii prijemnych obrazov toho, ako sa dietako postupne presuva cez moje lono do mojho narucia...takze si to celkom uzivam 😉
@zuzi118 a preco ta to trapi,ked si to necitila a nebolelo to? co ta na tom trapi?lekar to predsa nespravil preto,lebo ho to bavi,ale aby dietatku ulahcil prichod na svet. a jazvu mas viditelnu? bolestivu? nezahojenu? kedy si rodila s nastrihom? ja som sa pekne hojila a teraz tam nic nie je.na dotyk vobec nic,na vzhlad sa treba sakra dobre zahladiet a co sa tyka mojej duse a mysle,tak som s tym zakrokom uplne v pohode.zalezi od tvojho postoja k veci.
@bobocka moje dieta nebolo v ohrozeni zivota, nikto sa ma nepytal ci chcem ci nechcem, proste ma lekarka smykla. Dlho som nemohla poriadne sediet ani chodit. Pre mna je najhorsie pomyslenie, ze niekto uplne zbytocne zmrzacil moje telo. Nastrih som citila este dlho pri sexe aj pocas druheho tehotenstva ma jazva bolela. Nastrihli ma len preto, ze sa to robi, nie preto, zeby to bolo nutne. Keby sa ma niekto spytal poviem NIE NIE NIE. A tisickrat NIE. Druhy krat som uz velmi jasne pred porodom aj pocas porodu vravela NIE. Nastastie si lekarka dala povedat a noznice odlozila. Sice som sa natrhla, ale vedela som, ze som sa natrhla len tolko kolko bolo nevyhnutne nutne. A aj to natrhnutie bolo do jazvy.
@zuzi118 no bezdovodne nastrihnutie odmietam aj ja.nepovazujem to za vhodny rutinny zakrok.ja len tvrdim,ze ak lekar vidi,ze bez natrhnutia ci nastrihu to nepojde,tak nech radsej nastrihne.ale urcite by som nedovolila,aby to bolo rutinne,len preto,ze ma noznicky po ruke,tak preco ich nepouzit 😠 .ja som si uz o porodoch take veci pocitata,aj tu v teme,ze som rozhodnuta,ze bez pp ma v nemocnici neuvidia 😀 ja budem aktivne porod riesit s primarom gynekologie,primarom novorodeneckeho a vybratym porodnikom a pa.uz to nenechm na nahodu.uz mam o porode ake take predsatvy a su veci,ktore povazujem za velmi dolezite a tych sa budem drzat a nepustim od svojich narokov.ja len pevne dufamz,e najdeme spolocnu zlatu strednu cestu,ze aj nemocnicny personal mi uzna,ze to co pozadujem nie je nic nesplnitelne a ze to nakoniec dobre dopadne 🙂
@bobocka ja podobne ako @zuzi118 vnimam poranenie nie az tak na tele, ale velmi intenzivne aj na inych urovniach.
prvy nastrih bol pred deviatimi rokmi, pri klasickom, medicinsky vedenom porode so vsetkymi moznymi zasahmi - pustenie vody, oxy, opiat (moja prva drogova skusenost bola pri porode), kontinualny monitor, infuzka, riadene tlacenie v lahu nohy vylozene -nepamatam uz ci priviazane-asi som to vytesnila, nastrih...
vsetko sa to dialo v pokojnej atmosfere, bola som cely cas s partnerom, nikto ma do nicoho nenutil, nevnucoval mi zasahy, ja sama som sa nechala, lebo som k porodu pristupovala stylom, oni vedia, co robit. idealna spolupracujuca pacientka. dr mi vsetko vysvetlil, ked som chcela..
nastrih ma nebolel, ani potom sitie, ani nejak hojenie nebolo dramaticke, no dodnes "citim" ten rez, ako aj pisala zuzi, nielen na tele a hoci som nemala voci nastrihu vopred ziadne vyhrady, vnimala som to potom ako hruby zasah do mojej celej zeny, az ma to samu prekvapilo. objektivne neboli dovody, bolo to v pokoji, dr vyborne sil, jazva nepatrna, ako aj ty pises, po fyzickej stranke ziadna velka prekazka pri sexe...ale psychicky to mnou poriadne zamavalo.
pri druhom nastrihu pred 3 rokmi uz to bolo celkom o inom, porod spontanny, nemedikovany, uplne slobodny, no pred samotnym vytlacenim hlavicky som sa opat odovzdala do ruk dr, bolo to ale moje rozhodnutie, nenutila ma a keby som si to ja dovolila, tak ma necha porodit bez nastrihu...smola pri tomto raze bola, ze nevedela dr dobre sit, takze ma celkom "zalatala", jazva je nepravidelna, hruba, no ako keby som si to ja sama sila (neviem sit a diery na obleceni len tak stahujem, az su z toho take hrbolate chrasticky 😖 komplikacie potom s tym ziadne, ani podobne psychicke priznaky ako po prvom nastrihu, zrejme bol rozdiel aj v tom, ze islo o vedome rozhodnutie...
no a odvtedy skumam, co vsetko je za tym, co uz som spomenula viackrat, dovolit si porodit naplno a bez strachu az do konca.
@pepetra ono asi fakt zalezi od toho ako sa k tomu rodicka stavia.ja som nejak vedela,ze k tomu pride,len som nevedela kedy presne a to bol ten okamih prekvapenia.no ziadne rany na dusi z toho nemam.vobec som sa necitila ponizene, ani ze to bol zbytocny zasah a nemusel byt.co ja viem ci musel? ja som sa tam dole nedivala.neviem ako to tam bolo,ci to bolo robene rutinne,alebo naozaj bol nastrih nutny.to vie len lekar.zena to zo svojho uhla posudit nevie.ja som pri tlaceni vobec necitila ako maly postupuje porodnymi cestami.len som citila kedy dosla kontrakcia a tlacila som.ja som vobec necitila ulavu ked maleho vytiahli.teda psychicku ano,ale fyzicky som rozdiel necitila tam dole,len som mala zrazu prazdne mlandrave brucho a z toho mi bolo smutno,lebo som vedela,ze uz viac nie je maly so mnou fyzicky spojeny. ☹ vies ako to myslim.ja som mala spontanny porod,voda praskla sama a asi 2 hodiny na to sa maly narodil.ctg som mala raz robene v lahu na chrbtea to bolo neprijemne,druhy krat pojdem na bok.raz ma skontrolovali zdola pocas kontrakcie,no to bolo tak neprijemne,ze potom som im uz nedovolila na zdola kontrolovat pocas kontrakcie,len medzi nimi.za zbytocny povazujem oxytocin napichnuty ked som bola na 8 otvorena.taketo priskore pichanie oxy povazujem za vhodne,len ak porod nepostupuje.no aj som sa otvarala rychlo.na 4 za hodinu.mne nebolo treba pomoct sa otvarat 😠 .oxy bohate stacilo napichnut az ked bol maly na svete,resp nebolo treba vobec ak by mi ho prilozili,no mne ho nedali-v baby friendly nemocnici!!!a ten nastrih bol teda dalsi zakrok po tom oxy,ktory neviem posudit ci bol rutinny alebo nie,no neprekazal mi.takze az take strasne to u mna nebolo.rodila som vlahu s vyviazanymi nohami,no to mi nevadilo.akurat to,ze som lezala bolo nic moc,nabuduce chcem rodit v polosede.ale vyviazane nohy mi nevadia. ja celkovo nepominam na maleho porod v zlom.iste su veci,ktore by som zmenila a preto pri dalsom pojdem rodit s pp,ale v konecnom dosledku to bolo ok 🙂
@bobocka
@pepetra
@zuzi118
je to naozaj individualne ako sa zena pripravuje na porod a je to skor o dusi asi ako o tele....
v com suhlasim so zuzi a pepetrou,ze ten nastih , kt. som pri prvych dvoch porodoch necitila....sitie pri prvom bez umrtvenia, pri druhom s umrtvenim...
avsak doteraz mam s nimi problem.... nielen na dusi, kto naozaj posudi,ze to bolo potrebne . ja tak bezhranicne "neverim" lekarom ako bobocka...
tiez som ako prvorodicka absolvovala pripravu na porod a pocula teorie o ochrane hradze...za tie roky sa vsak clovek dostane aj k inym info...ale najpodstatnejsie...je asi prijat svoje telo,ze porodmi bude proste ine...a tie rezy medzi nohami...nemozem povedat,ze by ich pri intim, chvilach nebolo citit.
a aj napriek dvom rezom a zaidenj priprave...ci zu epino alebo masaz...som treti krat porodila bez nastrihu, len vdaka tomu, aspon ja osobne to tak vnimam, ked som pocuvala svoje telo a nic nenechala urychlovat a rodila som v polohe , kt. mi vyhovovala, co bol taky polosed...
takze ci je moja hradza dost elasticka,,,,ked uz bola 2x rezana...kto to posudi?
mozu muzi lekari vraviet, ze nam chrania hradzu....ja osobne doverujem skor zenam, kt. maju porody za sebou napr. v domacom prostredi a kt. na zdravi dietata, matky,...hradzi...naozaj zalezi a maju cas.
Pretoze len zena moze precitit, co je to zasah do jej intimnych partii. Z rohovorov s lekarmi.,lekarkami...vsak vidim,ze na skole sa ucia urcity postup a radsej preto strihaju,,,lebo, co ak...
kto je zodpovedny, ze?
o tom to cele je.
a dam sem zaujimave video, mozno ste ho uz videli....
http://www.porodniplan.cz/index.php?act=flm&id=45
no co dodat
este raz dodam tu publikaciu
http://www.sksapa.sk/2009031159/Publikácie/nova...
kde studie vobec nepotvrdzuju taku nutnost ako sa to bezne uci na skolach a pouziva v praxi.
Osobne mi vravel moj gyn. kt. povzbudzoval kolegynu aby sa nebala NESTRIHAt.... pretoze v skole sa naozaj ucia odvzadzat porody a strihat. Vravel,ze chce to len cas, trpezlivost....
pokial je zena spokojna na dusi s priebehom porodu, nastrihom, hojenim.... neriesi to, nerobi jej to ziaden tlak nespokojnosti...takje to o.k. 🙂
@bobocka lekar nikdy nevie, ci sa zena natrhne a ako. Doktorka ma sla druhy krat strihnut, lebo podla jej slov sa "strasne dotrham", primar a dalsi tusim dvaja jej hovorili nech striha. Napriek tomu som ju prosila, doslova prosila, aby ma nestrihla. (Bolo to dost dramaticke, fakt uz drzala noznice v ruke) Nastastie to bola lekarka, ktora moje slova respektovala a nestrihla ma. Ako som pisala, natrhla som sa, ale nakoniec aj ona uznala, ze to bolo ovela menej ako nastrih. Takze tak. Nikto nezisti ci sa naozaj natrhnes a ako velmi, kym sa to nestane. Ja som sice PP nemala, ale pred porodom som si s touto mladou lekarkou (nemala som ju ani zaplatenu) presla co a ako chcem, nechcem a pod. K nastrihu som jej povedala, ze len a len v tom pripade ak by boli deti v ohrozeni zivota a je nutne ich naozaj rychlo porodit. Inak nie. Aj ked mi vtedy vravela ako sa strasne dotrham.. ja neviem ja som bola nejako vnutorne presvedcena, ze to zvladnem, ze to bude dobre. (Ja som si pri tomto druhom porode celkovo strasne verila, teda verila sebe aj detom. A podla mna toto malo najvacsi vplyv nato, ze som kontrakcie nevnimala ako bolest, ale len ak navaly energie)
@zuzi118 no supeeer, a ako vidim, rodila si prirodzene dvojicky 😵 😵 😵 a bez nastrihu.
ono vsak vieme, ze natrih je vlastne roztrhnutie resp. zasah 2. stupna a vela porodnych poraneni su len odreniny, mensie poranenia 1.stupna, ked nie je zasiahnuty sval.
mi zeny toho naozaj znesieme vela a urcite to nie je nas rozmar,ze chceme mat hradzu v poriadku,,,,,nejde predsa len o zdravie dietata ,ale aj o zdravie, telesne aj dusevne matky
a priznajme si kolke z nas maju problem v intim. oblasti...staci,ze po porode, porodoch je telo ine....naco robit pausalne, nepodlozene zakroky...iba za to,ze sa lepsie siju a vyzera to krajsie?
akoze je dost chore nakazovat lekarom nastrih,len preto,ze nemaju atestacie 😅 hm,pan primar asi nema vsetkych doma 😅 (reakcia na video)
ale zas baby ako mozte povedat,ze lekar nevie ci sa natrhnete alebo nie.vsak asi vidi ako je to tam dole napnute,nie? a vidi,ci to pojde v pohode a bude mini natrhnutie,alebo je to fakt napnute ako struzinka a natrhnutie bude riadne.
ja osobne som verila mojmu porodnikovi(nebol zazmluvneny,mlady lekar,no len same dobre veci som na neho pocula a mala som stastie,ze mal prave sluzbu) a nemam absolutne ziadne namietly k tomu,ze ma nastrihol.samotny nastrih,sitie aj hojenie bolo uplne v poriadku a teraz som ako nova a ziadne,ani najmensie problemy nemam,sex parada fantazia.absolutne nemam pocit,ze mi lekar neveril,ze neveril mojmu telu,ze to dokazem a podobne veci.vobec sa necitim ukrivdena.mam doma zdrave krasne dieta a nastrih je to posledne co som vtedy ci teraz riesila.on je ten ,kto sa tomu rozumie podstatne lepsie nez ja. a to,ze si na nete pozriem par dokumentov,precitam knizku a zapojim sa do par for este zo mna odbornicku na vec nerobi.mam len lepsi prehlad ,ale absolutne ma to nestavia do pozicie davat lekarovi rozumy.
podla mna je najdolezitejsie,aby si zena ,kazda jedna rodicka,pred porodom o porode ako takom zistovala max info.rozhodla sa pre danu nemocnicu a tam sa pred porodom sla podebatit s primarom gynekologie a prediskutovala tie dane kroky,ktore ona povazuje, podla svojich zisteni ,za spravne a ako si ona asi porod predstavuje a potom si pockat na vyjadrenie primara a ak by s danym zakrokom ci postupom nesuhlasil,tak by jej to mal aj padne zdovodnit. a tak si myslim,ze tak spolocne najdu zlatu strednu cestu a vytvoria porodny plan,ktory on podpise a ktokolvek uz bude pri porode sa bude toho pp drzat.ak samozrejme nenastanu komplikacie.vtedy je to uz v lekarovych rukach a musi konat tak,aby to bolo to najlepsie mozne riesenie pre rodicku i dietatko.
no radikalne odmietanie nastrihov nepovazujem za najstastnejsie riesenie ,ako aj rutinne vykonavanie nastrihov.kazdy jeden porod je individualny,kazda jedna rodicka je ina aku kazdemu porodu treba teda aj individualne pristupovat.
@bobocka je podla mna strasne fajn ked si mamka necha povedat a je rozumna🙂mam znameho lekara a on hovori, ze sami lekari su casto zufali ako ich poucaju pacienti a tvaria sa, ze vedia vsetko naj...ako teraz sa nezastavam lekarov ale verim, ze to vie casto robit zle, ked si clovek neda povedat...ano jasne, my sa docitame vela veci ale ruku na srdce nie sme kekari a verim, ze niekedy maju lepsi odhad co je pre cloveka lepsie...a napriklad nechapem co moze ludom vadit na klystyre, holeni, ja by som uprimne dieta do vykalov nerodila a taktiez holenie, ved to uz asi samozrejme robi kazda z nas, nie?🙂
@amouramour ja som tiez toho nazoru, ze mat o veci prehlad je jedna vec, citit sa prestudovanim dokumentov a zapojenim sa do fora mudrejsia ako lekar, vec druha. ja hovorim kde je vola, tam je cesta. da sa slusne dohodnut na porode. ale poucovat lekara co ma a nema robit, nie je dobra volba.ja hovorim za seba a za svojho doktora, ze nastrih by som chcela, ak by on usudil , ze je nutny, lebo hrozi skaredsie potrhanie ako samotny nastrih. ja si myslim ze nie je na tom nic nelogicke. nic nesplnitelne...

@molka no nech si pochutnava na com chce,no podla mna je bigusak.keby mi niekto povedal,ze si pochutnal na placente,tak sa navzdy moja mienka na neho zmeni.tak isto,ako ked mi znamy povedal,ze nemozem byt normalna,ked som neochutnala psie maso.ze je to skvele.no nech ide vies kam s takymy nazormi 😠
ja absolutne netvrdim,ze placenta je odpadu hodna.a jej vyuzitie iste je vhodne,no nie na konzumaciu ludom 😠 a pit moc? iste a ako dezert zlte z ucha,nie? 🙄 nechutne coho su niektori ludia schopni 🙄