icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

jancia
11. jún 2011

@olivija co si myslela tym prenasat dietatko v posl. prispevku?

@sisaha ja som napr. prisla 1x do porodky okolo 4 rano ze mam kontrakcie, dali ma na monitor a potom povedali ze ziadne kontr.nemam ale ja som ich citila... tak co som blba alebo co? 😕 btw maly sa narodil o 17.30 v ten isty den...

aliza
11. jún 2011

@sisaha ja len tak, pre zaujimavost napisem, ako to je napriklad u nas v UK. Ziadne injekcie sa nedavaju, zena si po porode netlaci 2 hodiny na maternicu, nikto tu nepozera vlozky-ocistky, nerobi sa uzv maternice, nerobi sa gynekologicke vysetrenie po sestonedeli. Pri porode iba doppler... Pisem to len preto, ze zeny, ktore to tak chcu, su na SK povazovane za nejake alternativne 'lesozienky' a pritom inde je to bezna prax. Ja v ziadnom pripade nechcem vyzdvihovat anglicke zdravotnictvo, to urcite nie, ale mne to takto vyhovovalo.
A ak si tym mledzivom myslela kolostrum, tak to je uplne najdolezitejsie, dolezitejsie mozno ako niekolkorocne kojenie.

jussti
11. jún 2011

@aliza to je dobre ze pises .... odkial by sme mohli vediet, ze sa to da aj inac a setrnejsie 🙂 pissss pissss co najviac osobnych skusenosti zo zahranicia ... ako to tam bezi, moderne pristroje a pritom sa respektuje priroda 🙂 samozrejme aj tam sa uuurcite stanu chyby ale ide tu o vseobecnost a bezny priemer 🙂

jussti
11. jún 2011

@ninan2 lezat na posteli s roztiahnutymi nohami a cakat, kedy sa uraci primarovi a ostatnym prist ... existuju prava pacienta, toto je narusovanie intimity 🙂

ninan2
11. jún 2011

@jussti no tak mne to naozaj hovorit nemusis, ja sa pytam ako to tam teraz chodi, nie ci sa to musi podstupit alebo nie.

aliza
11. jún 2011

@jussti ja uz som tu o tom pisala a tema bola nakoniec zamknuta 😒. Dulkagabulka dobre vie....ano, da sa rodit uplne prirodzene aj v nemocniciach, ale ja mam pocit, ze nase zeny potrebuju vsetky tie vysetrenia a pristroje, neveria si, ze to mozu zvladnut uplne same a prirodzene. Ten strach ide od lekarov. Tu lekar nerodi, iba cisarske a v tom ja vidim velky rozdiel. Ja som mala prvy porod na SK, takze viem porovnat.

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@olivija ja mám z toho najväčšie stresy.. teraz mám 3dni do termínu a už som na nervy... najhoršie na tehu je to, že sa človek modlí, aby bábo vydržalo aspoň do 28tt, potom som rada, uf tak už máme šancu, následne sa teším každému dňu a gramu a tesne pred termínom mám zase stresy, aby tam nebola moc dlho... vraj bežne nechávajú tých 7dní prenášať a potom hospic... no podľa mňa keď príde žena v deň termínu, že sa bojí a chce vyvolať pôrod mali by jej vyhovieť no na SR sa takéhoto práva asi tak skoro nedočkáme... (nie, že by ma bruško otravovalo len mám strach. Predsa nevieme, čo sa vo vnútri deje a tá placenta je nevyspytateľná...) pri malom boli prietoky zlé preto mi dávali vyvol. inak by ma asi nechali aj prenášať, lebo jemu sa fakt nechcelo... tí chlapi... nechajú na seba čakať chi 😀

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@didi35 bože veď majú urobiť len vaginal ultrazvuk. Mne ešte dr vysvetľovala, že nemôže urobiť cez brucho, aby nehrozil potrat, keby pritlačila... ja som bola u dr pri prvom v 5t+3 a teraz tiež tak nejak 5t+ pár dní... žiadne prsty, veď keď som aj zistila, že konečne čakáme, tak ani nežnosti neboli dllllho kvôli bábu pre istotu... si si musela tiež vytrpieť... ☹

olivija
11. jún 2011

@lilyen2011 Zlatičko, vieš čo je ešte horšie ako to čo si napísala? Stres...ty sa musíš dať do pohody...lebo ak nebudeš v pohode ty, nebude ani ábätko a ani lekári...a ak si budeš myslieť, že je preteba niečo správne a lekári ť abudú presviedčať že nie, neboj sa urobiť cirkus...niekedy aj to pomôže...neviem či by som súhlasila s prenášaním....

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@jussti prosím ťa čo je BFHi?

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@olivija ver mi, že aj mamina ma ukludňuje (keď príde jej čas a pod 😀 ) a snažím sa nič si nepripúšťať ani to nevyslovujem...negatíva úplne likvidujem 😀 no čím som bližšie k termínu, tým sa viac bojím akoby neviem to popísať asi sa moc kontrolujem... tí poslíčkovia mi totálne lezú na nervy už včera sme mali falošný poplach. Celý večer som behala po byte, že snáď to rozbehnem kŕče som mala, že až a nakoniec po cca 3-4hod nič... malá si kopká, štikúta je jej hej... no najradšej by som už škriabala steny aj niekoľko hodín, lebo viem, že by to stálo za to... takto mi to dávkuje po kvapôčkach a nebaví ma to...

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@aliza úprimne by som sa bála odmietnuť uzv maternice po pôrode, čo ak tam náhodou ostalo niečo z placenty? toto by som určite nepodceňovala...

aliza
11. jún 2011

@lilyen2011 toto presne sa stalo mne, dcerku som prenasala a isla som na pohotovost, nieco sa mi nezdalo, divne kontrakcie a nakoniec bol z toho problem, mala nedostatok kyslika. Pri synovi som uz bola v UK, tu nechavaju prenasat az 14 dni. Povedala som midwife svoje obavy a ona na mna s kludom anglicana, ze to je len moj blok, ktory musim prekonat. Normalne som sa zo zufalstva rozplakala, tak som sa bala. Ale potom som sa ukludnila a verila, ze vsetko dobre dopadne. Nakoniec sa maly vypytal sam na svet 8 dni po termine a vsetko bolo v poriadku. Takze sa tiez ukludni, mysli pozitivne a daj babatku cas, ono vie, kedy prist. Ved tie terminy porodu su tak nepresne, akurat sa zeny zbytocne stresuju.

aliza
11. jún 2011

@lilyen2011 problem je v tom, ze tu v UK ho vobec nerobia. Na SK ma ani nenapadlo odmietnut, ale to bolo pred 6 rokmi a o vela veciach som nemala ani sajn 😖... len mi je cudne, ze tuto to nerobia a neviem o tom, ze by mali zeny po porode nejake vazne problemy. A to mam v okoli zeny, ktore rodia pomaly kazdy rok 🙂.

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@aliza fúha..človek by si povedal, že UK by malo mať trošku vyšší "štandard" prenášať 14dní tak
zošediviem...jasné, že nechám na malú je akčná až až takže nemám boja, len aby nezostala dlho ticho...úprimne toto tehu som si povedala, že do nemocky pôjdem buď keď mi odtečie voda a budem mať sťahy cca po 5min, alebo keď sa mi niečo nebude zdať, že je ok... určite nepoletím hneď ako mi odíde voda a budem tam zase tak dlho, že vystriedam všetky služby... veď uvidíme čo bude
- inak k tej maternici...je to fakt čudné, že toto podceňujú. Veď koľkým ženám museli robiť výškrab... napr. moja suseda mi vravela, že mala 2placenty (vraj sa asi nevyvynulo dvojča alebo...neviem) a jednu porodila normálne a druhú jej trhali ale nevyšla celá... každý jeden pôrod je individuálny niekto ani takmer nezbadá za 30min je vonku, iné sa trápia x-hodín a nakoniec CR, niekto sa dotrhá, iná nič...
- nechám to voľne plynúť... čo sa má stať stane sa... neriešim niečo môžeš zmeniť niečo nie a nakoniec ide stále o to isté malé mimi júúúj úplne, že sa neviem dočkať moooooooooc ju chcem už držať a hypnotizovať každý detail každý vlások, prštek..... 😅

dulkagabulka
12. jún 2011

@sisaha
ty pišeš, že ti dali PO porode 2x oxytocin...čo, ak žena velmi krvaca a meternica sa jej nestahuje, je naozaj vyborna pomoc
my sme tu však pisali o podani oxytocinu ešte v procese porodu...ked je dietatko v brušku

dulkagabulka
12. jún 2011

@lilyen2011 to s tymi planymi poplachmi poznam...MM mi uz neveril,ked to bolo naozaj..lebo predtym sme sa už niekolkokrat chystali do porodnice a vzdy to prešlo 😀
ale tie moje porody,kde sa to takto "pekne" posličkovo plano rozbiehalo, boli potom nakoniec rychle a pekne 😀 taky želam i tebe

jussti
12. jún 2011

@aliza tvrda cenzura .... chapem 🙂

dulkagabulka
12. jún 2011

@jussti
ak chces skin to skin, najelpšie je napisat porodne želanie a ist ho podpisat primarovi novorodeneckeho a gynekologie...ak odmietnu podpisat,treba ho s dosttočnym predstihom poslat na riaditelstvo nemocnice /chod do podatelne a daj si potvrdit na kopii,že to prevzali/ a na vedomie tym primarom...bude v nom uvedene,že pri fyziologickom porode si želaš to a to...a že si želaš,aby riaditel o tom informoval svojich podriadenych...
nepiš PLAN, piš ŽELANIE...

jussti
12. jún 2011

@lilyen2011 baby friendly hospital 🙂 to uz asi budes vediet, co je, ak nie tak napis, alebo zisti sama ak chces radsej sama 🙂 ale nie je BFHi ako BFHi a papier znesie vsetko 🙂

jussti
12. jún 2011

@dulkagabulka ďakujem

dulkagabulka
12. jún 2011

@jussti napis tam,ze je to priloha k informovanemu suhlasu...a zo svojej kopie si tiez urob kopiu a tu predlož pri prijme a aj tam pripomen,ze to chces takto..
bude dobre,ak by bol niekto pri tebe..pripadne manžel...treba po porode dietatku dat čiapočku a oboch vas prikryt do teplučka

jussti
12. jún 2011

@dulkagabulka este mozem mat aj ine dalsie želania, co chcem aby sa robilo s mojim dietatom?? alebo nerobilo ... lebo zatial viem len o tom jednom

dulkagabulka
12. jún 2011

@jussti samozrejme, napis tam vsetko čo chces

v pripade odmietnutia očkovania bude dobre,ak to podpiše aj jeho otec
Vy ste zo zakona jeho zakonni zastupcovia..a VY rozhodujete o tom čo ano a čo nie
možeš odmietnut podanie vitaminu K- podava sa bezprostredne po porode injekčne do svalu..čo je naprikald v Nemecku už par rokov zakazane...vitamin K možeš podavat ustami..
čo inak- donosenemu dojčenemu dietatku vitamin K nechyba

jussti
12. jún 2011

@dulkagabulka ok termin mam na konci augusta, tak uvidim ci sa mi to podari a ako sa mi podari 🙂

jussti
12. jún 2011

@lilyen2011 kamoska tiez prenasala 14 dni az potom jej porod vyvolavali, nic nezaberalo, tak sla CS, tu na slovensku ... babo je v poriadku a aj ona 🙂 drzim palce

lilyen2011
autor
12. jún 2011

@jussti ďakujem 🙂

jussti
12. jún 2011

@dulkagabulka takze mozem ziadat o nepichnutie vitaminu K ale aby ho podali mojmu dietatu oralne??

dulkagabulka
12. jún 2011

@jussti ano...ty možeš žiadat VSETKO...do tvojho tela ani do tela tvojho dietatka/kedže i jeho zastupca/nemože nikto vpravit žiadnu latku proti tvojej voli..ani urobit žiaden lekarsky zakrok..ak sa nejedna o situacie popisane v zakone..ale to tu uz pisala aj s paragrafmi tusim meggie alebo kto

didi35
12. jún 2011

@lilyen2011 ...mi hovor, nastastie je to za mnou... ☹ Ale je pravda aj to, ze som z toho rychleho tehu bola riadne vystresovana, nemohla som zaspat, uplne som sa klepala a nevedela som tu nervozitu potlacit... Asi to tak malo byt... ktovie uz teraz....?