Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@ninan2 ale ved ja som nepovedala ze tie ktore si nezazmluvnia su mimo.. ja to hovorim zo svojho pohladu. ze ja by som to tak chcela. ty si zvolila inu alternativu, ale to bude aj celkovym pohladom na porod, moje predstavy su predsa len v istych bodov uplne ine ako boli tvoje. co jeden vyhovuje, druhej nemusi. netvrdim a nikdy som netvrdila ze to co ja poviem, je smerodajne 😅
@pici no ved jasne... Ved to, ja si myslim, ze porod ma zvladnut hlavne zena sama, kedze ide o normalnu fyziologicku "udalost", cize doktora tam treba len ked nastane nejaky patologicky stav, ktory treba medicinsky riesit... A ty si zas az moc medicinsky zamerana a doktorom prehnane doverujes 😀
@ninan2 podla mna pointa tejto debaty je v tom, ze su tu baby psychicky vyrovnane s porodom tak, ze len dumaju ako si porod sprijemnit, lebo ved standardne to jasne pekne same zvladnu. A potom su tu tie, co maju z neho obavy a radsej chcu tam mat gardu zdravotneho personalu, medikamenty a pristupia radsej na to, co vyhovuje doktorom, len aby aj oni kludne boli. Ta prva skupina je tu v tejto teme spravne, lebo sa akoze snazi eliminovat, co sa netyka spontanneho prirodzeneho porodu. Zbytocne tu potom su tie, co patria do druhej skupiny, darmo tu mutia vodu. Ja by som odporucila zalozit si aj dalsiu temu.
@tehula preco si myslis? ja som napriklad vela odtialto dostala dobrych rad. predtym nepichnut epi, nenastrihnut mi prislo uplne nepredstavitelne, netusila som ake dolezite je skinn to skin. a vdaka tejto diskusii som dosla k dobrym informaciam, ktore ma posunuli dalej. nemyslim ze tato tema je len pre baby, ktore chcu prirodzeny porod.
@pici nemyslela som to tak, ze nemaju sem ostatne ani chodit. Iba to, ze darmo jedny sa snazia diskutovat o porodoch do vane, domace porody a porody s dulou, ked ine si stale budu svoje, ze len s lekarom, a s epi a nastrihom a tak...Na inspiraciu je to fajn precitat si, ale ked napr. niektora patri skor do tej druhej skupiny, tak tu nebude babam vypisovat protichodne nazory, ale radsej bude diskutovat v teme o indukovanych porodoch a pod
posledne upozornenie, ukludnite sa baby!
@maggie2 ked čitam tvoje prispevky, tak proste velmi rychlo a unahlene dokažeš človeka ponižiť. aj ked si to možno neuvedomuješ ale je to tak. Ako každy ma iny sposob vyjadrovania niekto taky expresivny, a proste chapem prečo sa to kočiek dotklo...
@pici hmm ale to ten lekar musi byť stale k dispozicii 24 hodin denne pripravený kedy začneš rodiť a keby mal takto odrodiť všetky svoje pacientky to by ani nemohol isť ja neviem niekde na oslavu a dať si poldeco... to teda obdivujem takych lekarov ktorí sa všetkeho volneho času vzdaju len tak zadarmo 😕
@maggie2 mne sa niekedy zda,ze je to neschopnost komunikacie,alebo nevhodne nacasovanie komu,co,kedy a ako povedat a nie ustrachanost...
@maggie2 🙂 ja neviem ake temy kvôli komu tu boli zavrete... ja len pišem na zaklade toho aky mam dojem z vašich prispevkov a len tak medzi rečou mne ta poznamka k tomu otehotneniu tiež prišla od veci a ironicka a kebyže nemožem otehotnieť a napišeš mi v momentalne situaci toto tak si nemyslim že to mysliš od srdca a uprimne a to neznamena že ja som neprajna zla osoba a že neviem prijať ked mi iekto niečo praje. ale kebyže si možno viac emocionalne vyspela pochopiš že za tychto okolnosti sa to inak ako ironicky ani chapať nedalo. PRepač ak som to napisala tvrdo ale je to moj nazor.
@maggie2 to akoze lekar je ten idiot v bielom plasti??? 😨 to nebolo pekne,juj... ten clovek pomaha,lieci,zachranuje zivoty,sluzi....,ja sa sklanam pred doktorom,pomohol mi na svet priviest 3 deti,ci uz si ulahcil robotu alebo nie ,odovzdala som sa mu do ruk,doverovala som mu a do konca mojho zivota mu budem dakovat.
@deticky123 sa tu tváriš akoby biely plášť bola relikvia a ten v bielom plášti spasiteľ a poloboh. Sú to ľudia ako každí iní. Nájdu sa medzi nimi aj idioti, aj vrahovia, aj samovrahovia, aj zlodeji, aj podvodníci, aj fušeri. Ale väčšina, tak ako väčšina spoločnosti (ak by to malo byť čo i len 51 percent) 😀 sú slušní ľudia a fundovaní pracovníci samozrejme-
porodnik je nieco ine 🙂 ,pomohol mi priviest na svet moje dieta 😉 a toho dr ktoreho mam ja rada,ina ho nemusi a opacne....ide o to aby si dobre vykonaval svoje poslanie 🙂
@deticky123 jémine, a Ty si snáď nemyslíš, že toto je téma o konkrétne Tvojom pôrodníkovi? Veď niet dôvod na vzťahovačnosť. Stačí keď si ľudia budú vykonávať dobre svoje zamestnanie, poslanie je potom inclusive.
@maggie2 vieš ide skôr o to že vcitiť sa do toho druheho, ako to asi on može vnimať... v akej situacii je čo vhodne napisať aby to fakt nevyznelo ironicky, lebo ver mi že fakt to v danej situacii tak vyznelo aj pre nezainteresovanych.... Ja ked idem napisať niečo takto osobne a citlive tak si vždy rozmyslim ako a kedy by to bolo vhodne aby som v tom človeku nevyvolala pocit že to zneuživam proti nemu, aby ho to nemohlo uraziť alebo zosmutniť, lebo toto su fakt take veci že by sa to nemalo vyťahovať hodikedy sa mi zachce je to velmi citlive a to by si mala zobrať na zretel
@vejula prepáč ale ona sa tu prezentuje ako suverénna osoba, obrnená voči všetkému, sama vyskakuje že hahaha ju nič neurazí ona sa len všetkému smeje, tak ako keby povedala, že sorry, ale toto alebo toto sa ma dotklo, zranilo mi city, tak poviem hop, sorry, ale nie ona ma iba vysmeje, a následne zavalí nadávkami nestíhala som mazať. Pozri si strany v tejto téme na začiatku strany okolo čísla 25 tuším, do jednej nesmierne hrdinskej členky, čo si zažila na vlastnej koži prístup lekárov a naozaj tu prispela veľkou osvetou (bubulka722, strana 75 tuším) sa obúvala s nesmiernou pasiou... a čo som čítala iné príspevky, nie ja, to ona je hádavá, rozvadí sa v reálnom živote s kamarátkou, kamarátom, povadí sa členmi rodiny a nerozpráva sa s nimi...tak asi je problém niekde inde, nemyslíš?
@maggie2 ved prave,doktor je clovek ako iny,to znamena,ze ma pravo na omyl,zlu naladu,ulahcenie si prace... ale ho nebudem osocovat a zneuctovat jeho pracu. Nie,nie,nie nejde o mojho lekara 🙂 len si vazim ich pracu,musia pomahat a sluzit a veru nemozu si vybrat.....lebo aj pacient je dobry aj zly 😉
@deticky123 nemáš pravdu. Ak som v zamestnaní, NEMÁM právo na zlú náladu. KEDY si to konečne uvedomíme? Slováci sú povestní svojou emocionalitou oproti iným národom, ktorou sa chvália (označujú iné národy za chladných), a takisto si mýlia úprimnosť s bezočivosťou (hlavne na úradoch) ale i v nemocniciach.
ďalej, nemám právo na omyl z nedbanlivosti, či chybu v zručnosti. Aký počet omylov má povolený pilot lietadla? Aký počet omylov mám povolené ja ako súkromná šoférka? Koľko môžem zabiť chodcov či spolujazdcov, s tým že žiadne konsekvencie, len poviem, ups, sorry, nedávala som pozor, bola som unavená? A v jadrovej elektrárni? Černobyľ 26.4.1986 bol čo? Tiež povolený omylo zamestnancov? Nezdá sa Ti to absurdné? Samozrejme že je to absurdné. Stať sa môže hocičo, nie je len jedno jediné povolanie ktoré obnáša riziká na životoch.
Prestań prosím s tou glorifikáciou. Aj na také veci slúžia poistenia zodpovednosti za škodu. Poistenie by mal mať uzatvorené každý lekár. Je rozdiel ak sa stane nehoda z príčin ktoré sa nedali predvídať, a nehoda z príčin nedbanlivosti, či zanedbania inej povinnosti, či nebodaj z príčin požitia alkoholu či omamných látok...
Takisto nemáš pravdu v tom že pacient je dobrý a je i pacient zlý. ZLE. Neexistuje dobrý ani zlý pacient. Existuje len pacient. klient, poberateľ zdravotnej starostlivosti. Aj pacient má svoje povinnosti. Ak nechce "poslúchať" ale chce participovať na starostlivosti o vlastné zdravie, tak len využíva svoje práva, nemožno ho nazvať zlým pacientom.
Aj pacient sa musí riadiť pravidlami slušného správania. Ak sa nimi neriadi, nie je zlý pacient (iba ak snáď psychicky chorý pacient-tí vedia vyvádzať), ale v ostatnom môže to byť už len zlý človek, ktorý nemá vychovanie, či charakter, alebo nešťastný človek, ktorému treba pomôcť. Na hodnotenie ZLÝ PACIENT, nikto nemá právo.