icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

maggie2
19. aug 2011

Názov témy je jasný. Téma nie je o tom, čo SI KTORÁ ČLENKA MYSLÍ že je dobré odmietnuť alebo neodmietnuť. Téma je o tom, ČO MôŽEM odmietnuť.

A odmietnuť môžem všetko s čím nesúhlasím. Lekári MUSIA akceptovať všetky odmietnutia, okrem takých odmietnutí o ktorých sú presvedčení, že by v ich dôsledku bolo VÁŽNE ohrozené zdravie, či ohrozený ŽIVOT rodičky, alebo dieťaťa. Ak tak urobia, proti vôli pacientky, a tá si naďalej myslí, že urobili úkon, na ktorý nemali právo z dôvodu jej nesúhlasu, môže vec pokračovať už len právnou cestou.

Ja osobne som neodmietla pri mojom pôrode žiadne navrhované postupy (okrem navrhovanej epi) , ani som netrvala na prítomnosti osôb pri pôrode, ani som nebola nijako zvláštna pacientka s povesťou sťažovateľky.

Ale to neznamená, že keď JA netrvám a neodmietam navrhované postupy, že iné ženy majú konať ako ja, a nemajú čo odmietať. Každý má právo aj na pochybnosti, aj na nedôveru k tomu či inému zdravotníckemu pracovníkovi a ním navrhované postupy.

Vďaka niektorým ľuďom práve táto téma je zaspamovaná zbytočnými a irelevantnými poznámkami, ktoré nikomu nič nedávajú, iba velebia zdravotníctvo za každú cenu a násilne chcú nasadzovať členkám ružové okuliare a nielen to, ale snažia sa nahovoriť, že ak vznikne niekde chyba, či konflikt, či nedorozumenie, tak je si vždy na vine sama pacientka, lebo sa nechová dostatočne úctivo, a podobne. Ja hovorím, že nik sa nemá čo ponižovať a doprosovať, slušné jednanie áno, ale nie z pozície pacientka bezcenný červík bez nároku na názor a lekár v bielom plášti poloboh na tróne múdrosti.

deticky123
19. aug 2011

@maggie2 ani na hodnotenie idiot v bielom plasti,nema nikto pravo 😉 slovo Zly to je len zovseobecnenie,hihi,moze znamenat: ufrflany,neprisposobivy,hadavy,neprijemny,naladovy,afektovany atd,atd... 😉 ale proste clovek je tvor omylny,ale jedno je iste,ze lekar aj ked ma zlu naladu,svoju pracu si vykona zodpovedne a profesionalne!!!!! (aj ked to nie je podla predstav pacientky). Omyl z nedbanlivosti je uz trocha odbocenie od temy 🙂

estterka
19. aug 2011

@deticky123 ja ti len poviem,ze jedna moja znama ma kvoly blbej nalade porodnika tazko postihnute dieta. dalsia zena v nasej rodine,ktora roky nemohla otehotniet,porodila predcasne a lekar si prave bol pripit na inom oddeleni,ked sa to stalo a sestricka nemohla zvladnut situaciu a jej dietatko umrelo. ale vsak nebudeme zneuctovat jeho pracu,je to len clovek..

maggie2
19. aug 2011

@deticky123 no ako individuálna osoba v svojom súkromí mám právo to povedať, pretože s jedným takým (vlastne klamem-nie jedným, bolo ich viac) som mala tú "česť".

Mýliš sa v tom, že je ospravedlniteľná zlá nálada a vyvršenie si jej pacientovi, ak dotyčný lekár si svoju prácu vykoná zodpovedne a profesionálne. Vieš prečo ? Lebo je to nezmysel. Súčasťou profesionality a zodpovednosti v zamestnaní je i adekvátne chovanie. Tvoj výrok si protirečí-jedno vylučuje druhé. A samozrejme čo vo vete tvrdíš, že "jedno je isté" - tak samozrejme že isté to nie je.

Ani Tvoje zovšeobecnenie slova zlý, nemôžem zobrať, pretože pacient je v podstate hospitalizovaný vo svojom voľnom čase, je tam ako súkromná osoba, kdežto lekár tam pôsobí ako zamestnanec, so všetkými povinnosťami ktorého viažu pracovnou zmluvou.

maggie2
19. aug 2011

@estterka to mi je ľúto. Najhoršie na tom (okrem samotnej straty, či poškodenia) asi bol navyše ten pocit, že sa poškodení nedomohli ani potrestania tej osoby, či ospravedlnenia, však mám pravdu?

pici
19. aug 2011

@maggie2 prepac ale kvoli mne tema zamknuta nebola, precitaj si pozorne vysvetlenie admina preco temu zamkli

pici
19. aug 2011

@maggie2 ty ma sledujes prosim ta co vypisujem v inych temach? ked tak pozorne vies co kedy a kde pisem? nie , tvoja sarkasticka poznamka o mojom tehotenstve sa ma nedotkla, som s tym vyrovnana a clovek mne tak na mylu vzdialeny ako ty mi nepokrivy usmev na tvari.ja som hadava a hasteriva a co ja viem co. ty si ta spravna, tak to nechajme tak este nakoniec aby som sa ti vlastne ja ospravedlnila nie?
ja som si tu vymenila aj par ostrych nazorov s mnohymi a dokazem aj pripustit chybu... hram ale fer a nevytahujem veci na svetlo sveta, ktore bolia. stipka empatie mi stale ostala a aj ostane. nebudem viac na teba reagovat a bola by som rada, keby si tu nevyrila okolo mojej osoby zbytocny stres. ja sa na teba nehnevam, ja sa nehram na fore na peknu a do ip pisem potom urazky ako si pisala ty, povedala som na rovinu co si myslim. a opakujem, mudrost sveta som nezozrala, deti nemam, to mi ale neberie pravo na nazor. ja si nepamatam ludi ani si nezapisujem s kym som kedy co rozoberala. aj s @bobocka som si povymienala nazory aj negativne napriek tomu ze ju ako cloveka mam rada....

pici
19. aug 2011

@vejula samozrejme nie je kazdy taky... ale najdu sa aj spravny ludia a ochotny lekari

pici
19. aug 2011

@maggie2 a naozaj posledna reakcia na tvoju osobu. strana 25 je strana 25, ja som sa dotycnej ospravedlnila, takisto ako @dulkagabulka a aj ostatnym na ktorych som neprimerane reagovala. nemienim ja tu na teba utocit a dokolecka sa osocovat, ja tu diskutujem a hladam odpovede na otazky. ty slovo prepac asi fakt nemas v repertoari, za to ostatne ako si mam nevymachanu papulu zavriet to ano... a co sa tyka alizy a aj ostatnych ktore som urazila, myslim ze moja pokora a ospravedlnenie ze som bola drza a osocovala som bolo pre nich dostacujuce a diskutujeme dalej

maggie2
Odpoveď bola odstránená
maggie2
Odpoveď bola odstránená
estterka
19. aug 2011

@maggie2 samozrejme,ze nie. ten prvy pripad,to bolo uz dost davno,cca 15 rokov a nadalej pracuje ten lekar a vieme o dalsom podobno pripade,kedy mal zly den 😠 a to druhe som nevyzvedala,to je dost cerstve,ale pravdepodobne to tiez inak nedopadne. navzajom si pokryju chrbat lekari a bude.

pici
19. aug 2011

@maggie2 prepac ale pisem po tme v posteli, hrubok som si vedoma, neposkladam sa z toho, ze som napisala dve hrubky, clovek je tvor omylny ... a hrubka ked uz ma ides vo velkom opravovat. nie hrubica

pici
Odpoveď bola odstránená
maggie2
19. aug 2011

@estterka smutné 😢

maggie2
Odpoveď bola odstránená
estterka
19. aug 2011

@maggie2 no strasne,ten druhy par,oni naozaj nemohli mat roky dieta,proste plno umelych oplodneni a takto sa to skoncilo. povedali,ze uz dieta do buducna vobec neplanuju. to prve dievcatko uz nezije,malo tazke postihnutie mozgu,pridusenim jej odumrela seda mozgova kora.predpokladalo sa,ze bude zit 3 roky maximum,v domacej starostlivosti zila do 12tich.

pici
19. aug 2011

@maggie2 neprestanes s tym urazanim? ty sa nauc ovladat. preklep a hrubky, alebo hrubice ako ty pani ucitelka pravopisu pises nie su odrazom vysokoskolskeho vzdelania. nemam vystudovanu slovencinu moja ... ale k tebe uz naozaj skoda sa vyjadrovat...

maggie2
Odpoveď bola odstránená
estterka
19. aug 2011

ja som to sem uz pisala,ale mne tiez lekari(mnozne cislo.,bolo ich niekolko) uplne zbabrali porod. ako aby v jednej nemocnici,v porodnici si neboli tamer tri dni isti,ci mi odteka plodova voda alebo nie..a po prvom dni mi povedali,ze kurnik,oni mi zabudli pichnut antibiotika..a vdaka toma mam nezabudnutelny zazitok,ako mi bere 6 dnove dieta helikoptera s tazkou infekciou. clovek musi zazit asi,aby pochopil.

maggie2
19. aug 2011

@estterka nemám slov ☹ muselo to byť veľmi ťažké

pici
19. aug 2011

@maggie2 hrozna pravopisna chyba o pol druhej v noci . ospravedlnujem sa tebe aj vsetkym ktore tieto nezmysly vdaka tvojmu neutichajucemu zaujmu vylievat si na mne svoje emocie musia citat.... zajtra pojdem vratit diplom

pici
19. aug 2011

@maggie2 po tme pouzi backspace a uz fakt prestan na mna reagovat si mimo temy ak si si nevsimla a nikoho nezaujima co pises voci mne

pici
19. aug 2011

dufam ze do rana sa vsetky tieto nezmysly vymazu a ostane tema temou. dobru noc

maggie2
19. aug 2011

@pici ale veď Ty si tu prišla a znova začala do mňa útočiť. Ja sa len bránim voči Tvojim útokom

pici
19. aug 2011

@maggie2 dobru noc ti prajem 😀 😀

estterka
19. aug 2011

@maggie2 je to strasne,lebo tym,ze ne zabudli dat atb vtedy ked mali,ovplyvnuju dodnes zdravie mojej dcery. fakt,ja do tejto nemocnici uz ani len kamenom nehodim po poslednom roku. ked nieco budeme potrebovat,ideme inam za lekarmi.

maggie2
Odpoveď bola odstránená
pici
19. aug 2011

@maggie2 chod provokovat do inej temy , nech zamknu inu

maggie2
19. aug 2011

@pici keby si tam nedala tých sprostáckych smajlov aj Ti uverím že mi dobrú noc praješ. Ale ako vidím, zlomyseľnosť či nabubralosť v každej nočnej či dennej hodine Ťa sprevádza, takže si ju maj.