icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

maggie2
Odpoveď bola odstránená
pici
19. aug 2011

@maggie2 prajem ti dobru noc

pici
19. aug 2011

@maggie2 dobru noc

maggie2
19. aug 2011

@pici požiadam admina aby dočasne zamkol tému. Verím, že to pomôže Tvojmu zdraviu.

bobocka
19. aug 2011

@maggie2 opovaz sa!!!!!!!!!!!! 😠 😠 😠 😠 😠 😠 tema bola pred dvoma dnami uplne v poriadku a ziadne hadky neboli!!!! a co sa zmenilo???? tvoj nastup do temy!!!!!!! neopovaz sa pozadovat zastavenie temy ,ktora je pre ine zeny tu velmi dolezita!!!! to co si uz dovolujes????? 😠 😠 😠 😠

estterka
19. aug 2011

po tomto to tu zamknu ta ci tak. ci niekto bude chciet alebo nie.

maggie2
Odpoveď bola odstránená
zabka1124
19. aug 2011

@maggie2@pici::Baby,nechcela som prispiet,ale musiim!!To co tu preboha dovadzate, ako deti v materskej skolke:(!!! Jedna z vas nieco napise a druha hned vyskakuje a opacne!!!NEURAZAJTE sa navzajom,ste dospele zeny:!!!Kazda z vas ma pravo na svoj nazor, ale nie na vytahovanie sukromnych veci tej druhej,JASNEE!!!!

maggie2
20. aug 2011

@zabka1124 nikto nevyťahuje súkromné veci. Každý zverejní o sebe len to, čo chce, v tom prípade to už nie je súkromná vec, lebo si to môže prečítať každý

zabka1124
20. aug 2011

Moja kamaratka v IRL odmietla rodit v nemocnici, oni su obaja taki priirodni-neviem to inak prirovnat!!Najprv v nemocnici nechceli o tom ani pocut a na uradoch tiez, ale kedze si nasli porodnu babu-asistentku a dolozili pisomne vsetky papiere aj reverz, ze je to na ich zodpovednost, tak znama rodila doma!!Babica jej pomohla, ale pre istotu vraj volali do nemocnice, ze ide rodit, ze keby sa nahodou nieco neocakavane stalo, aby vedeli.Nastastie sa nic nestalo.
Kolegyna porodila na parkovisku pred nemocnicou-3 babo, doktor aj sestricka uz bezali oproti🙂!!NEsyohli jednoducho prist, byvaju 25km od nemocnice a male sa narodilo za par minutt🙂!!

zabka1124
20. aug 2011

@meggie2 berem, ze kazdy , co to o sebe zverejnil uz nie je sukromna vec!!!!
Popravde, mna osobne by sa to dotklo,kedze ja mam s ostehotnenim tiez velky problem!!!

zabka1124
20. aug 2011

Tak vsetci sup sup spat, rano mudrejsie vecera, vsetci si vsetko nechame ulezat v hlave, ok???!!Bru nocku !!!

maggie2
20. aug 2011

@zabka1124 a Ty si čítala vôbec? Veď ja som jej to priala, aby skoro otehotnela. Nie naopak. Len niekto to poňal tak, akože jej to v skutočnosti neprajem, lebo kdesi tam predtým, som mala nejaký argument proti jej nejakému názoru...zaradila ma teda automaticky medzi nepriateľa a jej rozumček kázal to prianie hneď ohodnotiť ako neúprimné a sarkastické, pričom to vôbec nebol môj úmysel. A to sa tu premieľa už pol dňa.

zabka1124
20. aug 2011

@meggie2 ja som to citala a poriadne,ale vies pri tych vasich vymenach, to bolo take divne:najprv sa hadate,potom jej poprajes ,aby otehotnela a potom sa zase hadate!!!
Teraz to neber, ze som proti Tebe,ja nie som ani proti pici, ja som neutralna,len cele to vase hadanie sa bolo pre mna strasne DETINSKE!

maggie2
20. aug 2011

@zabka1124 a v čom som sa hádala podľa Teba? Že som napísala, aké je číslo či znenie predmetného zdravotníckeho zákona? Alebo čo obsahuje charta práv pacienta? To nie je hádanie, to sú fakty. Nasledovalo potom prianie, a odvtedy už len výpady.

zabka1124
20. aug 2011

@maggie2: kazda ste si povedali svoje-svoj nazor, uz to nerieste a dufam, ze to nebudete riesit ani zajtra ani nikdy inokedy.Bru noc🙂!!

elephant
20. aug 2011

@zabka1124 To, čo si písala o Írsku, ma na jednu stranu prekvapilo, že to museli takto papierovoa zariaďovať dopredu, na druhú stranu ale bolo výborné, že o nich v pôrodnici vedeli, že práve rodia doma. Tak by to malo fungovať všade, i u nás. (Ja som v ČR, a tu je domáci pôrod predsalen trošku bebžnejší než na SK) U nás je to stále tak, že keď v pôrodnici povieš, že si začala rodiť doma, niečo sa ti nezdalo, tak si radšej prišla do pôrodnice, tak sa na teba pozejú cez prsty. (Keď to poviem jemne.) Páčilo by sa mi, keby sa to robilo tak, že by sme do pôrodnice zavolali, že práve rodíme doma, a mali by "pohotovosť", proste by vedeli, že sa niekde v ich dosahu rodí. No a po pôrode by sa len zavolalo, že už je šťastne po... 🙂

pici
20. aug 2011

@maggie2 poziadaj o pomoc v inej teme, urcite ti odporucia ako sa naucit chovat, normalne si urobila zo seba peknu a dotknutu. pardon

zabka1124
20. aug 2011

@elephant :ahojjky, ja ti poviem, ze ja som zatial o nikom na Slovensku nepocula, ze by rodil doma 😉 ,predsa len, mamicky sa asi boja, ja by som sa bala tiez.Ale na druhej strane je dobre, ze uz aj v Cechach sa to da, aspon maju maminy na vyber 😉!!!!Viem , ze v Irsku sa chodi inak rodit ako na Slovensku, tam ides do nemocnice az ked ti odtecie voda(prvorodicky ,ze idu hned,lebo su v strese a partneri tiez 😉 ), druhorodicky maju cas ist neskorsie(hodia este sprchu,....doma),potom len prides a sup rodit🙂!!!Zda sa mi, ze na Slovensku, ides presne na termin, este ti porod aj vyvolaju, v Irsku,len ked prenasas viac ako 6dni!!!No ,kazde zdravotnictvo je ine,kazde ma svoje +/-!!!

estterka
20. aug 2011

@zabka1124 a ja poznam pripad,kedy na slovensku zena rodila doma 😉

ninan2
20. aug 2011

@zabka1124 Ahoj, nuz ja poznam osobne 2 zeny ktore rodili doma, dalsiu ktora to planovala, ale zial jej to nevyslo, a este jednu, ktora to mala ako moznu alternativu, podla priebehu porodu... Asi sa pohybujem v divnych kruhoch 😀
A inak ja som po odteceni plodovky prisla do porodnice az po 4 hodinach, kedze sme cestovali z BA do B. Stiavnice, plus nejake to balenie doma a sprcha, a ziadny stres som veru nemala 🙂 Ten byva (v pripade porodu) hlavne vtedy, ked clovek nema dostatok informacii o tom, co sa deje... a doveru v seba a vo svoje (prirodzene) schopnosti.

bobocka
20. aug 2011

@zabka1124 aj tu na teme pisla kocka(myslim sa vola evv) a ona rodila doma 🙂 krasny pribeh inak 😉 da sa aj u nas rodit doma,len je to este riadne tabu a vacsinou sa zeny doma rodit boja.aj ked ich ta predstava laka,tak to,ze uz roky sa rodi v nemocniciach a ten pocit,ze v nemocnici lekari vedia hned zakrocit ak by daco,tak to tie zeny velakrat prinuti ist do nemocnice rodit,aj ked v podvedomi by ovela radsej doma rodili.ja som napr taka.ja som nadsena porodmi doma s midwife ked vidim dokumenty ako orgasmic birth alebo business of being born .no v reali by som sa bala.napriek tomuz,e je to tam krasne ukazane,ze sa to da a ze zena ma sama sebe verit a statistiky su fakt fajn,tak ja sa fakt doma rodit bojim.ja som presne ten typ matky co potrebuje mat maximalnu istotu pristrojom a odbornikom potvrdenu,ze porod prebieha ako ma.neviem ci to viem dobre opisat.ja som za co najnaturalnejsie porody-no v nemocnici 😀 ja viem,idealistka som 😀 😀 😀 proste ja sa v nemocnici citim bezpecne ,no neuznavam umele zasahy do porodov pokial nie su naozaj nevyhnutne.tym myslim pichnutie plodovky,ci nastrih,ci oxy a spol. 😉
osobne si myslim,ze by ale mala byt vacsia informovanost o porodoch ako takych,o istych zauzivanych postupoch pri porode... a ze by mali mat zeny moznost si vybrat ako rodit budu.lebo v konecnom dosledku su ony zodpovedne za svoje dieta a preto by mali mat ony moznost si vybrat ako ho na svet chcu priviet a ako ho chcu vychovavat a riesit jeho zdravie.ja som za to,aby moznost sposobu porodu bola dobrovolna,tak ako moznost ockovat ci neockovat. 😉

zabka1124
20. aug 2011

@ninan2 uhhaa, tak to ste isli aspon 160km/h 😉 , ze z BA do BS za 4 hodky🙂!!!Inak gratulujem k princeznej,krasne meno ste dali🙂🙂

ninan2
20. aug 2011

@zabka1124 neblazni, samotna cesta bola tak 2,5 hod a sli sme ovela pomalsie 🙂 a diky!

bobocka
20. aug 2011

@ninan2 a vy ste nezvazovali ostat tam na hoteli? ci ako to tam vlastne funguje? viem,ze niektore zeny idu den dva pred terminom a ostavaju tam do porodu a samozrejme aj po porode.viem,ze to nieco stoji.len neviem ako presne to tam funguje,ako je toto zabezpecene.lebo cestovat 4 hodiny autom s kontrakciami-fuuu,klobuk dole pred tebou 🙂

zabka1124
20. aug 2011

@bobocka no vidis a ja nepoznam ziadnu 😒 ,iba tuto znamu.Alee ja som taka ista, sice som este nerodila, ale keby ze mam rodit , tak len v nemocnicii, s doktorom, tiez potrebujem mat istotu🙂a doktori su ti studovani, co mi ju maju dat🙂🙂🙂🙂!!!
Mne sa napriklad paci, co som videla v Televizii do vody, to mi pride take prirodzene aj pre babo aj pre rodicku.
Mas pravdu v tom, ze zeny-matky su zodpovedne za svoje dieta, ale ja vzdy hladim na tu opacnu stranu, ze co ked sa nahodou nieco stane, co potom???Nieco sa stane babatku,len pretoo, ze chcem rodit doma, to by som si do smrti nikdy neodpustila,jajajaj asi som realista-pesimista 🙂!!!!Ale je pravda, ze zena sa moze rozdhodnut podla seba!!!

zabka1124
20. aug 2011

@ninan2 ja neviem , ja byvam nie az tak daleko od BS, ale z BA klobuuk dole🙂🙂🙂🙂 🙂 2,5h sak ste mali nejaky majaciikk🙂🙂🙂

ninan2
20. aug 2011

@bobocka kontrakcie mi nastastie zacali az niekedy pred Nitrou, cize len poslednu 1,5 hod boli, a dost slabe... a otvorila som sa pri nich na 6 cm, zazrak 😀 Hej, chceli sme tam ist v sobotu (termin som mala dalsi utorok), ale mala sa vypytala na svet uz v stredu v noci 😀

elephant
20. aug 2011

@zabka1124 No, ak by som male čakať, kým mi praskne voda, tak tam nedôjdem nikdy! Mne nikdy nepraskla sama, dvakrát mi pretrhli (druhýkrát až tesne pred narodením syna) a tretíkrát som kázala netrhať, tak hlavička vychádzala ešte normálne "zabalená" a s plodovou vodou vovnútri 😀
Ono na Slovensku je zrejme hlavne problém v tom, že nie je dostatok skúsených PA, ktoré by chodili (alebo chceli chodiť) k domácim pôrodom. Ale to sa len dohadujem, neviem presne, ako to tam máte...

Mmch, ja som tu v ČR bola dva dni po termíne a už mi chceli pôrod vyvolávať. ☹ Len tak-tak som predvedčila Dr. nech mi ešte dajú 2 dni... Potom mi Dr. spravila neohlásene Hamiltona, no to som ju skoro nakopla! ☹ Ale neviem, či to pomohlo, ja som mala nepravé kontrakcie už dlho dopredu...

elephant
20. aug 2011

@bobocka Každý má rodiť tam, kde sa cíti najbezpečnejšie! 😀 Ja som si to pri treťom vyskúšala doma, pretože ísť s lajstrami do nemocnice a bojovať za svoje právo tam prirodzene porodiť, to bolo and moje sily. Proste keby som sa sústredila na boj, tak by som sa nesústredila na pôrod. A keby za mňa bojoval manžel - no, verím, že by to zvládol, ale ja bo som z toho bola v strese ešte viac, to som si skúsila pri drohom pôrode, keď sa v nemocnici hádal s PA, či môže ísť so mnou na vyšetrovňu alebo nie. To k tomu stresu z ich hádky sa mi pridal ešte strach z toho, že budú kôli môjmu drzému manželovi na mňa schválne hnusní... 😀 Našťastie šiel pôrod vtedy tak rýchlo, že sa nestihlo skomplikovať vôbec nič, porodila som snáď do hodiny do príchodu do pôrodnice. 🙂