Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
ja som sa ohladne pupocnikovej krvi velmi rychlo zorientovala, a aj ked chcem pre dieta to najlepsie, uskladnenie krvi tam nepatri... je to iba jeden velky biznis. A ziadne propaganisticke reklamy moj nazor nezmenia 😀
presne to je môj názor je to len a len biznis....ako získať peniaze...
@maca_p oni velmi dobre vedia čo robia... JE to citove vydieranie ludi - väčšinou žien v najzranitelnejšom a najcitlivejšom obdobi jej života a to je tehotenstvo. MAm peniaze na novu kupelnu? mam peniaze na novu podlahu???? Radšej investujem do noveho auta ako na zachranu svojho dieťaťa? Aj keby som to v živote nemala využiť čo dufam že nevyužijem, spravim všetko aby som v pripade choroby mojho dieťaťa mala čo najviac možnosti na jeho zachranu... Toto všetko sa vali zo všetkych stran a ty ked pochybuješ či do toho investovať, kedže sa ti zda velmi mala šanca že ta krv bude vôbec zodpovedať požiadavkam v pripade potreby, si zla matka. lebo čo ak. čo ak bude dobra čo ak by mohla zachraniť moje dieťa, budem si to navždy vyčitať že som vrazila radšej prachy do noveho auta novej kupelne či podlahy. Budem dobra matka spravim pre moje dieťa všetko i keby to nemalo pomôcť budem vedieť že som spravila všetko všetko možne....
Žena je v obdobi tehotenstva velmi citliva a velmi dobre manipulovatelna... A tí tam hore to velmi dobre vedia a budu brnkať na tie spravne struny.
My sme pupočnikovu krv nedali, len preto lebo som mala znamych v zahraniči ktorí sa na mna divali akoby som bola z marsku ked som spomenula pupočnikovu krv a jej uskladnenie, vraj tam to lekari vobec neodporučaju, a kedže viem ake je slovensko "vyspele" a ako radia všetko čo im prihodi bubačiky do vrecka tak som nepodlahla natlaku i ked bol silny
@vejula mna uplne najviac ale vytaca,ked rodicia co pup krv dali odobrat a ulozit(samozrejme nehovorim o vsetkych,ale par zaslepenych jedincov sa najde),pozeraju na tych druhych ako keby setrili na vlastnych detoch.uz som sa tu na teme s pup krvou s tym stretla a skoro ma slak trafil. 😠 vraj -no tak si nedovolim luxusnu dovolenku,ci novu telku,no poistim sa predsa,ze ak by daco,tak to zivot mojmu dietatu zachrani 😠 zas jedna,co sa dalej ako po letacik nedostala 😠 ani nevies ako ma to stve. 🙄 strasne ma stve ta formulacia,ze nebudem predsa setrit na vlastnom dietati. 😠 😠 😠 ja som pup krv nedala odobrat,chcela som darovat,no nic z toho nebolo a ja akoze setrim na svojom dietati? nech ma ani ta dotycna nestve 😠 😠 😠
@vejula ved aj ja verim lekarom.velmi.stale verim,ze su tu aby ludom pomahali.mnohi su vsak pod tlakom farma firiem a niektori z toho tak zblbnu,ze osobny zisk uprednostnia pred zdravim pacienta.ale stale verim,ze vacsina je tu pre pacienta 😉 no k tomuto sa lekari jednoznacne stavaju-ano, uskladnit krv,ale pre verejne ucely,do verejnej banky.lekari tvrdia,ze vlastna pup krv ma minimalne uplatnenie pri liecbe a skor pomoze ta darcovska.
inak teraz dost odbocim-pozerali ste dnes spravy? ta hromadna vypoved lekarov??? ak k tomu dojde,tak to bude hruznica 😲 😲 😲 ked uz sme pri tejto teme-tak kto pomoze rodickam priviest na svet ich deti,ak lekari vypovede daju??? 😲 😲 😲 akoze trosken viac zla situacia momentalne 😖
vzhladom k tomu, ze chcem nechat dotepat pupocnik, lebo ta krv patri malemu, nemusim aspon riesit, ci odobrat, alebo nie.ale suhlasim, ze je to len biznis
@vejula jasneee, co sa nepreda na zapade, preda sa na slovensku a este k tomu podstatne drahsie. staci ist do znackovych obchodov a la next, HM...
@pici orientovana sa za ziadnych okolnosti nenecha odr.at...
@bobocka ked daju lekari vypovede, zacne sa rodit prirodzene a bez nastrihov a bez oxy do kanyly (samozrejme zlahcujem, ako inak 😀 )
@maca_p je mi jasne,ze zlahcujes 😉 ale aj pri tom zlahcovani-niekto musi pri porode aj asistovat.rodicka len tak sama niekde v rohu nemocnice neporodi.ci doma s manzelom.ja som hned na zeny v tomto myslela.a co tie chore deticky? 😔 kto sa o ne v nemocnici postara 😔 je mi jasne,ze az takto daleko to nezajde.lekari si uvedomuju,ze by ich tym padom cakalo zahranicie a pochybujem,ze takmer 4000lekarov je ochotnych sa prestahovat za hranice a zacat odznova.resp si pootvarat sukromne praxe.to asi take lahke nebude.oni len tym velkym cislom robia natlak.vedia,ze vlada nepripusti,aby sa takyto scenar skutocne stal,lebo ludia by boli uplne nahrati.to by cele zdravotnictvo padlo a to si nik z vyssie postavenych na triko nevezme.najviac ma stve,ze taketo bububu sa robi za tejto vlady a "hranol" si madli ruky 😠
@bobocka v cechach sa to pokial ma pamät neklame stalo. a vybojovali nejake to %. tak preco nie u nas? hranol - to ako fico? ci kto?
@pici nie v otazke tykajucej sa niekolkotisicovej investicie + kazdorocne pausalne poplatky, ktore nemusia byt konecne a urcite nastane nejake to zvysovanie ako pred nedavnom.
@maca_p hranola si pochopila 😀
a ano,stalo sa to v cechach,lenze je sila,ze nestranni pozorovatelia su za reformy.je im jasne,ze takto to uz dalej nejde.nemocnice su ako bezodne studne.ja uplne chapem rozhorcenie lekarov,no zas...co ja viem,rozumiem sa do toho ako hus do piva 😀 nech to len obe strany vyriesia tak,aby nakoniec pacient netrpel.o to jedine mi ide.
a co sa tyka toho uskladnenia a nechania sa od.bkat...no tu nejde o to,ze by im aj rodic co je proti skocil na lep...ide len o to,ze v case ocakavania potomka je rodic bombardovany ci lekarom,ci reklamami,ci znamimi,ze to treba dat. a ked sa obranuje,ze s tym nesuhlasi,dotepanie je podla neho dolezitejdie a ze je to len biznis.,tak furt vyjde za rodica,co nie je ochotny mat mini poistku pre vlastne dieta ak by daco.kazda jedna zena je pod tlakom cele tehu.jej tehu knizka ma na celej strane reklamu na ceptru.teda vzdy ked chyti tehu knizku do ruk,tak to na nu civi. a to ju ovplyvnuje.aj ked ju to nepresvedci zmenit jej nazor,tak iste pocity z toho lobingu ma.a negativne pocity ak je proti uskladneniu. a to je trosku nefer. 😒
@bobocka väčšina lekarov odporuča dať pup krv do verejnej banky??????? Ja ked som navrhla že by som to takto chcela, hned ma lekar odbil že do verejnej banky by musela splnať velmi prisne kriteria a že to nie.... takže nevie a ja nevravim že neverim lekarom ale neverim všetkemu čo povedia. Určite nie.... Však si len zober ohladom toho kojenia ked ťa lekar zdrbe že kojiš už vyše roka žwe podla nejakej najnovšej študii kojenie dlhšie ako rok zvyšuje riziku vzdniku alergi a atopickeho ekzemu.. a samozrejme žena ktora svatosvate veri lekarom ešte v ten den šupne decku do pusinky flašu s UM.. takže asi takto sa treba v dnešnej dobe hlavne použivať vlastnu hlavu 😉
@vejula to som myslela tak,ze ked uz sa pytaju lekara ci odobrat pre vlastnu potrebu alebo do verejnej banky,tak vacsina lekarov z tychto dvoch volieb vybere verejnu banku.lebo vedia,ze pouzitie vlastnej pupocnej krvi je minimalne,kdezto vyuzitie pupocnikovej krvi od darcu ma vacsiu sancu na uspech.
@pici ale ved aj na tych reportazach je to vidno.aj ti reporteri aj reflex.lekari tam jasne hovorili,ze vyuzitie pupocnikovej krvi je,no pri tej vlastnej je to znacne obmedzene. a ze ak uz aj u dietatka vypukne napr leukemia,tak uz jeho pupocnikova krv obsahuje tie rakovinotvorne bunky,preto je na liecbu nevhodna.
ja mam noveho gynekologa a som zvedava ,ze ked tehu budem aky bude mat on na to nazor.po prvom vysetreni u neho by som si ho na chlieb matrela,taky bol zlaty 🙂 zatial max spokojnost 🙂
@pici ja viem ako si to myslela 😉 ja som len tu moju myslienku povodnu este rozsirila 🙂 v podstate to bol ako keby dodatok v tomu co som o 11:44 pisala 🙂
a myslela som to vo vseobecnosti lekarov,nie len gynekologov.lebo aj onkolog ma k tomu veru co povedat napr.
ja mam napr tiez viac menej negativnu skusenost s darcovstvom.moj maly mal pri narodeni 3740,teda sme aj tak vahovy limit na odobratie do verejneho registra nesplnali,no ja som tvrdila,ze chcem dat odobrat do verejneho registra a lekar povedal,ze nestihol zachytit potrebne mnozstvo,teda z toho nic nebolo.no stale si myslim,ze ked uz niekto nechce dat pupocnik dotepat,tak skor zachrani zivot ak da do verejnej banky krv darovat,ako ked ju da uskladnit na vlastne ucely.ale ak mne nemocnica nepovoli dotepanie(coho sa zaz tak moc nebojim,ale ak nahodou),tak si ja ale pre osobne ucely mimcovu krv dam ulozit.je mi jasne,ze si teraz protirecim,no nechcem aby to potom navnivoc vyslo.co ak nebude mat babo 4kg a krv pojde do kosa.to je skoda.ta kompatibilita so surodencom je 25%.
@pici neviem odkial si zobrala že neviem na lekara povedať dobreho slova 😅 len vravim že už ich rečiam 100%tne neverim. to je rozdiel. Ja to berem tak že v každom povolani su takí aj takí... Tiež nemam rada ked ludia nadavaju na všetkych knazov že všetci su pedofili, alebo všetci trtkaju svoje kucharky či su to obyčajne majetnicke svine ktorí si kupuju drahe auta atd. Viem že su aj knazi ktorí sa venuju chudobnym bezdomovcom či alkoholikom ,cely život zasvatili svojmu povolaniu. tak isto aj lekari su takí. Ale ani knazom ani lekarom neverim a nebudem veriť každe slovo ktore vypustia z ust. su to ludia omylní, taktiež občas slabí odolať vízii zisku. Takže asi tolko
@bobocka ja fakt neviem, mne lekar povedal toto. Fakt neviem ako ostatní, s inými som sa konkretne o tomto nebvila
@vejula no vsak mne lekar povedal to iste co tebe 🙂 proste som uz vahovo nesplnala limit a ani nestihol vraj dost zachytit(podla mna ani nezachytaval 😅 keby som to mala platene,tak aj dve kvapky mi uskladnia,no do verejneho registra je to uz ina story.,ale zas to na druhej strane chapem.darovanie do vrejneho registra maminku nic nestoji(financne),no to samotne uskladnovanie uz nie je lacna zalezitost a preto oni vyberaju to najlepsie z najlepsieho.kruto napisane,no je to tak.takze na jednej strane to chapem,no aj tak sa mi to dvojite meritko uskladnovania nepaci.cele je to veeelmi chulostive.a myslimz,e vzdy budu o tom polemiky a vzdy budu dva tabory rodicov a dva tabory odbornikov a niekde medzi sa najde len velmi malo jedincov. 😅

@maca_p nie je kazda orientovana a mozno aj ta orientovana je lahko odrbatelna ked sa jedna o zdravie jej dietata...