Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@bobocka ale prosim ta, ako ma moze ovplyvnit reklama na materskej knizke? to je teda riadna hlupost. a to co pises o ovplyvnitelnosti tehotnej zeny reklamou, tak kazda by sme mali nakupene pocas tehotenstva kvantum krabic suseneho mlieka, vagon pampersiek, po 10 ks kremu canesten atd... sak pre istotu, ze raz sa to hodi. kazdy je ovplyvnitelny do tej miery, po aku sa ovplyvnit necha. ponuka= dopyt. 1:0 pre predajcu na hoc co.
alebo poberieme obcianske preukazy vsetkym tehotnym z dovodu tehotenskej demencie, ked uz su tehule tak strasne ovplyvnitelne ako neprestajne tvrdis??
osobne som sa nenechala nikym a nicim ovplyvnit. ani ceptrou, ani doktorom ktory ma namiesto povzbudenia poslal rovno na PT. a som tu... ak prestanem dojcit, tak ja! si budem vyberat, ktore mlieko bejbymu kupim, a nie ten pekny chutny smiesko z telky. ja! vyberam sirup proti kaslu pre bejby a nie ta rodinka z telky na robitusin atd... je to vzdy len o nas a o tom, do akej miery nechame reklamu ovlyvnovat nas.
@maca_p ono...v niečom mas pravdu...je to naozaj nakonci len onas, do akej miery sa nechame ovplyvnit...ale..je tam to ale..
v časoch,ked si este bola dieta, boli v telvizii i v časopisoch bežne reklamy na cigarety...čim to je , že zmizli tie reklamy?? ...zrejme velky tlak od odporcov fajčenia-inak to nevidim..
napriklad v takom Norsku nenajdeš nikde, v žiadnom časopise, na žiadnom plagate, v žiadnej čakarni u lekara, ani v TV reklamu na umele mlieko, dudle, flaše atd..tam pochopili, že ako ludia SME ovpyvnitelni reklamou..nech si tvrdime čo chceme..ak už clovek ma naštudovanu problematiku /napriklad dojčenia/ nenecha sa ničim zvabit na UM..ale nie každa mamina sa naučila niečo- a tu reklama so spokojnym bruškom jej babatka po použiti UM zvabi...ved prečo by nedala,ked je to take obohatene vitaminmi atd??....inak robit take reklamy je priam v rozpore so zakonom...
tehotna žena by nemala byt nijako bombardovana reklamou...na ceptru, na dudle, na flaše, na UM...lebo to ludi zvadza....
@dulkagabulka vies ide o to,ze samotna reklama nemusi nazor na dane veci zmenit,no vplyva na nas.uz len tym ,ze je.
ked ja som dojciaca matka uz takmer dvojrocneho syna a som tym nadsena (akurat som sa zapisala na kurz laktacnej poradkyne a teda to hovori samo za seba aky mam teda na um nazor),no tak ci tak vidim tie dane reklamy a vplyva to na mna.viacmenej negativne,lebo je to zas len brnkanie na city mamiciek,ktore vobec nemusia mat problem dojcit,len zvladnut spravnu techniku je niekedy obtiazne,no niektore to proste vzdaju,lebo reklama hovori,ze um obsahuje kopec vitaminov a teda ho dietatku da.bola som tou matkou a teda viem o com hovorim.vtedy vsak moje info o dojceni boli niekde trosken vyssie nez bod mrazu 😅 nevadi,clovek sa uci za pochodu.ide mi o to,ze aj ked uz mam nazor na vec vyformovany a pevny,tak aj tak samotna reklama vo mne isty pocit zanecha.aj na dotepanie pupocnika uz mam nazor vyformovany,no vzdy si rada pozriem nejaku reportaz odberov a uskladnenia tykajucu sa.uz by ma to vobec nemuselo zaujimat,no zaujima.momentalne tie reportaze moj nazor len upevnuju,no teda nan aj tak vplyvaju. tvoja posledna veta je super.no bohuzial realu sa ai nikdy nepriblizi 😒
prepáčte, že sa vám tu votriem, mne príde ešte horšie ako tie reklamy to, že keď vám začnú prikrmovať dieťa v pôrodnici, tak začnú napr. Nutrilonom, ešte vám aj bez problémov zadarmo jednu krabicu domov pribalia...to je teda reklamný ťah ako "sviňa" (prepáčte za výraz) keby aj bol problém potom doma, tak ono sa moc neodporúča meniť mlieka a experimentovať, môže to uškodiť detskému brušku, mamička nešťastná nevie čo robiť...Ako ja chápem, že niečím prikŕmiť musia, keď je najhoršie, ale nedalo by sa to tiež nejako inak urobiť? Že by si žena mohla vybrať buď materské od nejakej mamičky čo ho má veľa, poprípade sama značku UM, ktorá jej príde najprijateľnejšia? A nie že oni vám rovno dieťa nasadia na určitú značku a zbohom...to mi príde hrozné ☹ Nie som moc v tejto problematike odborník, ale toto mi príde proste jeden podrazácky reklamný ťah.
@halienka ked už sme v tejto teme, tak samozrejme, možeš odmietnut aj dokrmnovanie svojho dietatka UM
rozpravala som sa s jendou sestričkou z novorodeneckeho z BA...vravela, že za ery jej byvalej primarky mali % dokrmovanych deti = nule...teda žiadne dieta nebolo prikrmovane, všetky deti boli s mamami a boli dojčene...bohužial, dnes je situacia ina a dokrmuju všetky deti, podla jej slov dokonca aj tie, ktorych mamičky si to nepraju.....
pred par tyzdnami mi s plačom volala mamička z porodnice, bola zhrožena z toho,že namiesto pocitu podpory dojčenia mala pocit, že najlepšia mamina je ta, ktora si chodi pre flašky s UM...ked som tu/na MK/ vcera uvidela prvu fotku prave narodeneho novorodenca na lehatku "Nutrilon" - stačilo mi tiež.....nuž sponzori su sponzori....
fuuu...Ked este po revolucii robili rozhovor s miss Ivanou Christovou, spytali sa jej, čo by chcela,aby bolo u nas take, ako v Amerike. Ona sa zamyslela a odpovedala niečo v zmysle : Neivem, čo by som chcela,ale viem,čo by som nechcela,aby bolo u nas ako v Amerike. Nechcem,aby aj u nas sa na všetko pozeralo iba cez peniaze...
hmm....mam takeho tušaka, že to mame tu...
baby aky mate nazor na kojenie s tymi klobucikmi?
@pici dojcenie neboli. boli,ked je nespravna poloha,teda prisatie,napr,ked babatko chyti len bradavku. pretoze musi uchopit dvorec,stlacanim ktoreho vychadza mliecko cez bradavku,teda aj mamicky co maju vpadnute bradavky mozu dojcit. ik dojcenie boli,nieco nie je v poriadku a treba to riesit. napriklad aj ked maju deti uz zubky,tak pocas dojcenia ta nepohryzie,lebo medzi zubkami a bradavkou mas svoj jazyk a to by hryzlo same seba. nasa ma zubky,nehryzie,ale obcas sa "hra" a to vidim,ze prestane pit a este aj taky sibalsky pohlad nahodi a skusa,ci jej to dovolim. boliet moze pri bradavkach este candida,to som bohuzial zazila a tam tie klobuciky mozu len zhorsit situaciu.
@halienka no najlepsie je dieta v nemocnici nepustit z ruk, tym padom mu tazko da niekto bez suhlasu UM... to by ale rodicky nemohli vrestiace babo nechavat na novorodeneckom cele hodiny, aby si "oddychli", ako tomu vacsinou je... Ja som sa od porodu od baba nepohla, ani pocas jeho vizit a vysetreni... a potom nemusela taketo problemy riesit. Aj ked sa nemocnice tvaria BFHI, radi davaju UM a este k tomu hned vo flaske... rovnako cumliky... (= porodnica Banska Stiavnica).
Nefer su aj vyhrazky typu ze babo neprepustia domov, kym nepriberie... Lenze mlieko sa objavi vacsinou az na 3. den, potom je to uz OK, lenze dovtedy ma mamicka zbytocne stresy... Babu dovtedy uplne staci to kolostrum... To by o tom ale nieco musel personal vediet... a nedavat hned flasu s UM a tvarit sa, ze je to pre dobro babatka.
@estterka no ja tomu moc nerozumiem, ale kamoska ma tretie dietatko a nosi klobucik, prave kvoli tomu ze dve deti predtym jej zdevastovali bradavku jednu a neskutocne ju boli... koji aj bez klobucikov to je pravda. ale na tu jednu si to dava lebo ju to moc boli... a druha kamoska zase bola po Cs, maly najprv vobec nechcel prsnik, ale naucila ho, iba ze ma v tiahnute bradavky a maleho naucili na flasu v nemocnici/ nasrana bola/ a tak koji cez klobuciky.... preto som sa zaujimala ci je to dobre alebo zle... a este taka fylozof otazocka, lepsie kojit s klobucikom alebo radsej nekojit vobec?
mozes mi este povedat co si myslis o nekojeni, ale o odsavani? vynechajuc samozrejme ten fakt, ze nie je puto kojacej matky a babatka...
@ninan2 No presne to som chcela napísať, mne ju teda tak prikŕmili, že mi to oznámili až ráno, skoro ma kleplo, som mala problémy veľké z rozbehom kojenia a aj potom, bo ja mám dosť ťažké zdravotné problémy a preto som na tretiu noc ja hlúpa požiadala aby mi ju zobrali nech si trošku oddýchnem a tým som dúfala, že sa ja mliečko možno lepšie rozbehne, samozrjeme s tým, že mi ju budú nosiť na kojenie, len medzitým nech si lepšie pospím, a ráno som sa dozvedela, že moc plakala a že ju prikŕmili a že hneď sa pekne vyspinkala, že mám slabé mlieko a že tretí deň už musia prikŕmiť, že to je už moc na bábatko, že už musí jesť atď...Presne ako píšeš, to ich tvárenie sa BFHI, ona mi vtedy sestrička hneď kázala odsať si, no jasné odsala som iba 20ml, tak hneď na mňa prísne: no vidíte, hladná bola, 20ml je pre ňu už málo, tu máte Nutrilon...A ja som očakávala podporu dojčenia, že si ku mne sadne a pokúsi sa mi pomôcť, povysvetľovať možno nejaké lepšie prisatie alebo tak a prd, hneď sa zvrtla a bola fuč ☹ Som veľmi ľutovala, že som vtedy tú malú tam na noc dala...ako nakoniec som aj tak zo zdrav. dôvodov musela prejsť na to UM po šiestich týždňoch, ale tamto sa mi teda nepáčilo vôbec. To sa mé mi urobili s očkovaním, odniesli že na skrínong očiek a uší a doniesli zaočkovanú proti TBC, to mi dopredu neoznámili, aj keď ja som to chcela odložiť...
@pici dojcenie nesmie boliet,ak boli,treba hladat pricinu. bradavka pred dojcenim,pocas a po tomto obdobi b mala zostat rovnaka. teda tvoja kamaratak tam pravdepodobne nieco podcenila,pretoze ak ju to boli teraz,predstav si,ako ju to muselo doliet pri dojceni prvych deti 😖
lepsie dojcit s klobucikmi ako bez nich,to urcite,ale lepsie je si o tom nastudovat nieco pred porodom a vyhnut sa tejto situacii a pripadnym dalsim komplikaciam.
taktiez je samozrejme materske mlieko to najlepsie,co moze dieta dostat,aj ked dostane flaskou. to je bez debat. UM sa nikdy nevyrovna kvalitou materskemu mlieku. napriklad protilatky,co obsahuje MM su presne tie,co dieta potrebuje,to neodhadne ziadna firma,co vyraba UM. pred par tyzdnami som mala strasnu anginu,mala so mnou bola cely cas v posteli na prsniku a nechytila ju, ja som si bola ista,ze to nedostane,vdaka protilatkam z mlieka. len toto nie kazda mama zvladne,odsavat stale,je to narocne a vycerpavajuce. niektore zeny dokonca neodsaju nic a pritom dojcia svoje deti dlhodobo-teda len dieta "vytiahne"mlieko a odsat nevedia ani 10 ml.
K tej kamaratke po cs,ja som mala tiez,boli sme oddelene 15 dni,musela mat flasku,lebo proste mohla som si ju prilozit kazde tri hodky ale potom musela vypit aj flasku(brala atb),teda som non-stop odsavala,mala len moje mlieko cely cas a prisli sme domov a dojcime sa stale. bola som rozhodnuta,ze dojcit budem,nepripustala som inu moznost. a to v nemocnici sa moc neprisavala,pretoze bola prejedena. ale viem,ze nie vzdy to takto skonci a hlavne,je velmi tazke prestat dojcit s klobucikmi,ak je dieta na ne naucene ☹ uz aj taky dudel,aj ked sa to nezda,moze sposobit tolko problemov 😠 pretoto ma obcas mrzi,ake rady si tu zeny navzajom davaju ohladne dojcenia,obcas aj mala,dobre mienena rada,moze narobit vela skody.
a pritom ked to zena berie prirodzene,je dobre prisatie,dojcenie na poziadanie,nemyli dieta umelymi nahradami prsnika-je to tak strasne pohodlne 😉 ten prvy polrok vylucneho dojcenia,to bolo uzasne,hocikam hocikedy sme isli,len plienky som musela brat 😝
@halienka hmm nj... no budes nabuduce uz vediet, ze co a ako aspon... A tych 20 ml je myslim uplne v pohode, viac ani take male babo nevypije... Aspon toto bolo v BS fajn, ze tam im taketo mnozstvo "stacilo" a poradili aj ohladne prisatia atd... a ze bola moznost prikrmit aj glukozou v striekacke...
A co sa tyka TBC, to sa ma hned pytali, ci chcem ockovat, a zaznacili si v pohode ze nie... Keby som bola niekde inde tak mam veru na ten 4. den stresy, ze budu ockovat v ramci vysetreni, ako tomu tak bolo u Teba... a ze dajme tomu este aj bez mojho vedomia zoberu babo prec... kde si rodila?
@pici ja som v celej problematike v podstate laik.len matka,ktora stale dojci syna (takmer 2 roky)aj ked uz je to len viacmenej cuckanie.pri miskovi som koli mojej takmer ziadnej informovanosti narobila riadne kixy 🙄 uz v porodnici mi ho dokrmovali ale mm cez striekacku,namiesto toho aby si ku mne sadli a poradili mi spravnu techniku,tak sme sli na striekacku 😠 doma sa mi spravila sialena ragada(trhlina krvava) na prse a to bola riadna bolest.tak som mudra prestala z toho prsa dojcit,ze kym sa nezahoji.nejak som nemyslela na to,ze aj odsavat to mliecko treba...no proste to dopadlo tak,ze moj maly je dodnes cca 90-95% dojceny z jedneho prsa 😕 maly zo zaciatku pomalsie priberal,ale to preto,ze on mi na prsniku hned zaspal a nepotiahol dost vela,preto sa aj castejsie budil.tak som dostala od dr recept na nutrilon ha a davala som malemu flasku denne.do 5 mesiaca.jasne,ze uplne zbytocne,no mala som pocit,ze moja strava nie je dostatocne pestra a predsa nezaskodi dat babu flasku umeleho s kopou vitaminov 😠 tupana strasna som bola 😠 no co uz.cas nevratim.misko bol moj prvy a bohuzial taky pokusny ☹ .planujeme druhe mimi a pri nom uz nechcem ist na nahodu.uz chcem vediet presne ako sa zachovat v danej situacii,ked bude taky ci hentaky problem,nech si viem hned pomoct.uz nechcem porobit tolko chyb ako pri malom.takze preto ten kurz.strasne sa mi to paci byt laktacnou,ak by mi to slo,tak by bolo super to aj rozsirit na dlalsie kurzy atd atd.no v prvom rade chcem zvladnut tento prvy sama pre seba 🙂
vies,byt laktacnou poradkynou je jeden z mojich materskych snov.take moje vlastne zadostucinenie.a pisala som do mamily,ze furt su v kosiciach a v ziline a spol a ze keby dali stredne slovensko,tak som hned prva v rade a pred par dnami pozeram na fb ze dalsie kurzy v programe a zrazu ze v bb a v centre,ktore mam rovno za domom!!!! som skoro odpadla.pistala som jak male decko 😀 hned som volala drahemu ,ze co uz aj spodzeme bubaky zozeniem,ale toto nemozem prepast 😀 tak som hned vyplnila formular,poobede som sla previest peniazky a teraz uz len cakam a tesim sa 🙂 neviem co presne tam mam cakat,no je mi jasne,ze negativa to nebudu 🙂
inak k tym hlupostiam s dojcenim spojenym som zabudla,ze maly mal a stale ma aj cumlik 😠 ma ho dokopy na spanie asi 3min,ale stale ho ma.prve tri mesiace ho vobec nechcel,no ja som mu ho ponukala ponukala(vsak babo ma mat cumlik,to k tomu patri 😠 😠 😠) a ako 3 mesacny si ho vzal. 😠 pri druhom dietatku to uz ani vidiet nechcem 😠 ale do porodnice si cumlik kupim .ale len z toho dovodu,ze ked sme boli v porodnici s malym a bola detska vizita,tak maly plakal(lebo sme deticky museli zobudit koli kralovnej doktorke) a doktorka,ze ona ho nemoze pocuvat ked place,tak mu sestra vopchala do ust svoj spinavy malicek 😠 nemala potrebu si ruky aspon preplachnut pred tym ako mu ho tam smarila!novorodeniatku so ziadnou imunitou!!! a to mala umyvadlo ani polmetra za sebou!!! by som jej hnaty zlamala 😠 😠 😠 takze uz len koli tejto perlicke si ten dudlik do porodnici zadovazim.aby som sa vyhla erarnym(lebo ak taketo bomboniky sa stavaju 😠 ) a aby som sa aj malickom v ustach mojho baba vyhla.uz je tomu skoro dva roky a dodnes si ju pamatam a dodnes toto rozdychat neviem 😠 😠 😠
@pici mne v nemocnici samozrejme klobučiky poradilim, kedže som mala velmi naliate prsia bradavky uplne ploche a maly sa nemohol prisať manžela som poslala kupiť klobučiky.... Prišiel s nimi (10eur kusok silikonu) dala som si to na cicik maleho nan, nechcel, chvalabohu. JA som uplne pocitila že toto určite nechcem, je to tak neosobne kus umelej hmoty, citila som žeani bradavku nestimuluje taK ako ked tam klobučik nieje, takže behom par dni bz som mala isto menej mlieka kedže ta stimulacia bola slaba. No jednoducho stačilo odsať a maly sa pricucol uplne ok. Som rada lebo s klobučikmi sa neda kojiť nejako dlhdodobo podla mna.. a čO sa tyka bolesti bradaviek, často to može byť spojene s kandidou, ktoru ma babatko v puse (cumlik je najlepši prenašač kandidy) Babatku v puse však nenarobi taku neplechu ako žene na bradavke. Takže ak je cumlik tak hned preč.
Dlhodobe odsavanie - niekto to yňzvladne niekto nie niekomu sa prestane tvoriť poriadne mliečko kedže odsavačka nestimuluje bradavku tak ako pusinka babatka. Navyše je to podla mna pre ženu prišerne vyčerpavajuce stale odsavať a potom krmiť z flašky že ja neviem či by som toto zvladla fyziácky aj psychicky.
To je moj nazor na tvoju otazku
@vejula presne.neviem si dost dobre predstavit maminu co dojci s klobucikmi vyse roka.netvrdim,ze taka nie je,no fakt si to neviem predstavit.a odsavanie je podla mna este tazsie.ja osobne som neodsala takmer nic.mala som aj piestovu aj elektricku a obe su uz v kosi 😀 moja kamaratka co rodila v uk(inak otrasny porod,strasne zly),tak ona nedojcila moc z prsa a odsavala.bola z toho na prasky,pretoze odsat potrebne mnozstvo nie je sranda.nie kazdej to ide.mne neslo skoro vobec.a ona vydrzala skoro polroka.dlhsie to uz nedala,uz bola riadne znicena z toho.hovorila,ze nic ine nerobila,len visela na odsavacke a krmila maleho.polroka -to je slusny vykon.najlepsie je ak si maminka na zaciatok zavola k sebe laktacnu.ak je vsetko ok,tak sa tak aspon uisti,ze technika je spravna a aj nieco v poriadku nie je,tak laktacna pomoze.keby som ja pred 2 rokmi vedela o laktacnych to co viem dnes,tak by bola nejaka z nich zo mna sediva,co by som ju stale otravovala. 😀 no vtedy som o laktacnych poriadne nic nevedela.a ovela viac som verila, co sa dojcenia tyka, nasej pediatricke ako laktacnej.aka to chyba ☹ pediatricka mojho maleho je zlata a podla mna dobra doktorka,no recept na nutrilon ha mi predpisovala velmi ochotne ☹ a ked som po rocnej prehliadke pomenula,ze maly je stale dojceny,tak veta-no ty mas ale obetavu maminku-ma skor urazila ako potesila.dojcit rocne dieta totizto nie je obeta,ale je to nieco uzasne!!! moj maly je uz na tom tak,ze on by sa uz hadam aj odstavil.ponukam mu,sam moc nechce.a uz teraz viem,ze nas prvy nedojceny den prerevem.strasne mi to bude chybat.teraz to uz nie je o tej nutricnej hodnote a tak,ale je to o tom pute. 🙂 taka nasa mala intimna chvilka 🙂
inak to,ze je maly dojceny sa mi veeeelmi oplatilo posledny januarovy den tohto toka.v noci sme utekali s malym do nemocnice,lebo sa nam dusil-silna laryngitida.okamzita hospitalizacia 😢 .maly mal 16 mesiacov.doktorka sa pyta,ze dokedy bol dojceny a ja,ze je stale. a len na zaklade toho ma prijali s nim.keby bol na umelom mlieku,tak ho zberu a mna poslu domov!!!!! mimochodom sme tam lezali dalsie dva dni a ja som si doslova to,ze som tam ostala musela vyrevat a vyprosikat(ale to je uz ina story-ked ma pustili dnu,tak uz bolo sakra tazke pre nich ma vysackovat von,nedala som sa),no musim povedat,ze kebyze nedojcim,tak neviem neviem ako by to vtedy dopadlo.maly bol tak strasne mimo,ze tuhu stravu ani neprijimal a neprezeniem ked poviem,ze som ho cca 20x denne dojcila.furt bol na mne.z mojho pohladu je dojcenie nadovsetko!!!! ja si to vynachvalit neviem 🙂

@tamoulik jasne ze pre vlastnu odberu cokolvek, aj malo aj so streptokokom aj s medikamentoznym porodom a keby si ju nahodou/ vsetci tvrdia je takmer O pravedpodobnost/ vyuzila, tak by ti potom povedali, ze je nam luto, dik ze ste platili ale je to vlastne so streptokokom atd atd...