Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@aliza fuha,akoze ist s 4dnovym dietatom do detskeho centra-tak to chce kus odvahy.ja som prvu navstevu k malemu pustial ked mal 2 tyzdne, a to len doma.vonku siel prvy krat ked mal tri(narodil sa na konci septembra).inak aj moj maly mal zltacku a pustili nas s nou domov.ale oni mi tak povedali,ze je 5 stupnov a jednotka a dvojka idu domov a od trojky vyssie sa sleduje dalej a miminka musia v nemocnici este chvilku ostat.moj drobec bol ako citronik pekne dlho. a pediatricka mi povedala,ze mu mam dat cierny uhol.aj som zacala,no asi len 2x po stvrtinke som mu dala a nebola som s tym spokojna,nejak som sa s tym ako matka nestotoznila a tak som ho len kojila a kojila a v pohode 🙂 postupne dostaval svoju krasnu farbu 🙂
a ty si v uk a ver tomu,ze sa to tam riesi.kamaratka rodila minuly rok na jesen ,maly bol predcasniatko so zltackou a boli v nemocnici vyse dvoch tyzdnov.iste,ze zohralo ulohu to,ze bol predcasniatko(37tt),ale bol pod lampou.
@dulkagabulka nechcem sa hadat ale preco si tak skalopevne presvedcena ze porod patri do ruk PA a nie lekara?
@drzubok ano, su tragicke pribehy, ale vsetky sa udiali v nemocnici pod dohladom lekarov alebo? cize stale mi z toho vychadza, ze to nema nic spolocne s tym, ci rodim 'alternativne' alebo klasicky, lekarsky. Jednoducho taketo veci sa stavaju a nedaju sa obist, si myslim. Tiez mam kamaratku, cele tehu bola v poriadku, chodila aj pravidelne na uzv, na prietoky, vsetko bolo OK a z nicoho nic prestala citit pohyby 2 dni pred terminom porodu, isla na pohotovost a babatko uz bolo mrtve. Tragedia, ale stalo sa a ani pitvou sa nezistilo, ze co sa stalo. Mala mala 4kg, plne vyvinuta, ziadne ochorenie, nic.
@bobocka asi zalezi od nemocnice, od oblasti, ale pausalne sa nezostava v nemocnici so zltackou tak, ako u nas. U nas, pokial viem, nechavaju dlhsie aj s nizkym stupnom, aspon to tak bolo, neviem, ako je to teraz. Zdrave deti isli domov na 4-5 den a so zltackou az na 10.den.
Ano, s tym centrom to bolo dost odvazne. Ja som isla domov tiez na druhy den po porode a nedalo sa vyhnut navstevam, mala som plny dom az do 9 vecera 😒, susedia, znami... zozaciatku fajn, ale potom som ich musela doslovne vyhodit 😝
@aliza ja si myslimz,e tam zavazilo aj to,ze jej maly bol predcasniatko,preto na tu zltacku viac dohliadali,no len som chcela povedat,ze v uk ju nemaju az tak velmo na salame,ze na to tiez prihliadaju ked je treba 🙂 .inak ja som drzo kazdemu povedala,ze az ked bude mat maly 2 tyzdne mozu prist.ze skor nie.museli to respektovat 😀 inak by som im dvere neotvorila.po prve bol este drobucky,krehucky,potreboval sa doma adaptovat a nie letat z naruzia do narucia a a ja som sa potrebovala nejak spamatat z porodu a zauzivat si aspon aky taky rezim 🙂 ja som mala inak riadnu alergiu na niektore uk matky.deti polonahe v chladnych dnoch.v klokankach bez ponoziek v oktobri a spol.ciapocky neriesili ani ked fukalo 😠 co sa uk rodicovstva a zdravotnictva tyka,tak ja mam velmi negativny postoj k tomu.cest vynimkam samozrejme,no osobna skusenost sialene zla 😠
je to tak. cisarske sa u nas zial nerobia len ako zachrana babatka v akutnom pripade, to kazdy dobre vie. s tym jedenim a pitim je to tiez hlupost. pri spontannom porode treba mat nejaku energiu a cisarsky sa nevykonava v celkovej anesteze uz, ale spinalkou- standartne nie nadstandartne. tiez si myslim, ze vysoka umrtnost matiek v minulosti bola sposobovana hlavne tym, ze o ich zdravotnom stave nikto nic nevedel (neboli podavane ziadne lieky na srdcovo-cievne ochorenia, zlu zrazanlivost krvi a pod....)
jasne, ze nase zeny momentalne nie su schopne rodit tak lahko ako nase prababicky, alebo zeny z roznych prirodnych kmenov. kvoli mnozstvu faktorov dnesnej "modernej" doby, ktore na ne negativne vplyvaju pocas tehotenstva. jednym snad najdolezitejsim faktorom vsak ostava prave nazor, ze porod je "vazna vec", bolestiva, ci zivot ohrozujuca, s ktorou by sme si bez dnesnej mediciny snad sami uz ani neporadili. kedze tento nazor v spolocnosti prevlada, mamicky si ho osvojuju, strachuju sa uz od prvych tyzdnov tehu, prehnane sa pozoruju a dokazu si vsugerovat neskutocne veci. o samotnom vplyve psychiky na zdravie sa snad ani bavit nemusime. ako moze niekto ocakavat krasny hladky porod, ak si uz dopredu vymysla hororove scenare?...
@bobocka to zalezi od cloveka, niekomu to tu v UK vyhovuje, niekto sa nestaci cudovat 😀. Ja som prave z tych, co im to tu vyhovuje, nemam ziadnu zlu skusenost, prave naopak a otuzovanie deti je kapitola sama o sebe. Niekto to schvaluje, niekto odsudzuje... moj maly tiez nenosil ciapku, pancuchy nemal nikdy, teplo vyslovene neznasa, je fakt otuzily a este nebol chory...klop klop. Zato moje kamosky na SK, co obliekaju pancuchy aj v auguste, ciapky celorocne, celkovo deti prilis nababusene...maju deti stale chore a to nechodia ani do kolektivu.
@pici
skusim odpovedat...možno to bude moja poslenda odpoved tebe,ale skusim.. 😀 😀 😀 😀 😀
myslim si to preto,lebo porod je fyziologicka zaležitost...uplne rovnako ako papanie, pitie, sexovanie, travenie, cikanie a kakanie..
a pri fyziologickom procese nepotrebuješ lekara...ak sexuješ, nepotrebuješ, aby ti niekto vravel,ako maš dychat,ked kakaš, nepotrebuješ, aby ti niekto prikazal ako si maš lahnut pritom , nepotrebuješ vyviazat nohy a kazat ako mat tlačit....všetko by ta to skor rušilo ako ti pomahalo..
porod je taky isty....žena na to,aby šlo všetko ok, potrebuje pokoj, bezpečie, pocit velkeho bezpečia a potrebuje NERUŠIT...PA je ŽENA ..žena ženu lepšie pochopi ako muž...žena VIE čo je to mat vaginu, vie, čo je to rodit, vie ake to je..
pri všetkej ucte k lekarom mužom, muž NIKDY nepochopi,ako sa citi rodiaca žena...nikdy...je to neprenositelny zažitok...
PA je teda žena, ktora vie ako sa žena citi a ma dar intuicie a jej ulohou je dohliatat,aby bola žena v bezpečí , doverovat jej, nevytvarat žiaden adrenalin-tym že je pokojna a pritom kontrolovat,či sa nedeje patologia
a ak sa patologia udeje, vtedy zavola lekara, ktory bude robit to,čo sa učil v škole- teda zasiahne pri patologii
toto je moj pohlad...
su ženy, ktorym pocit bezpečia da lekar- nech ho pri porode maju
su ženy, ktorym pocit bezpčia da PA- nech ju pri porode maju
su ženy, ktore si veria a rodia dieti same, bez PA i bez lekara- nech to tak maju
každy z vyššie uvedenych skupin však ma narok na zakrok pri patologii
@gabika84 nesuhlasim s tymto:
jasne, ze nase zeny momentalne nie su schopne rodit tak lahko ako nase prababicky, alebo zeny z roznych prirodnych kmenov.
naše ženy SUUUUUU SCHOPNE RODIT TAK LAHKO AKO NASE PRABABICKY i ako zeny prirodnych kmenov..to by si sa divila,akych naadhernych porodov su schopne naše ženy..porodov, z ktorych sa ti tlačia slzy dojatia do očí...nadhernych, posilnujucich, silnych , laskyplnych...naše ženy su schopne...
len o tom nevedia 🙂
@gabika84 cele to zlahcujete akoby umrtnost bola len o tom coo pisete.ano porod nie je vazny, ani bolestivý ci zivot ohrozujuci. ale tak by mali ludia pristupovat aj ku smrti. aj ta sa z našich domov vytratila do nemocnic, mrtvych uz nemame v bytovke ci dome ale v chladnicke v dome smutku, nase deti vidia mrtveho vo filme nie doma na posteli kde leží do pohrebu... a neviem ci viete ze spinalna anesteza nie je taka sranda, a casto krat sa to neda napichnut.
@dulkagabulka nesuhlasim s tym, ze ZENA vie lepsie pochopit. vysetrovali ma dve zeny a do buducna viem, ze to bolo nevyhnutne zlo a inak to neslo.. dobrovolne by som to uz ziadnej nedovolila.. vysetrovalo ma asi 6 muzov. vsetci ovela jemnejsi, prijemnejsi. empatickejsi... ale ja si myslim ze ide o odbornost nie o pohlavie...nebudem sa hadat. stacilo v inej teme. iba ma zaujimalo z coho plynie tvoj nazor na to, ze lekar ma viest iba patologicky porod... ja potom ale nechapem na co studovali doktori, naco rodia atd...
@drzubok
ano..tak ako sa my k detom chovame pri narodeni, tak sa ony potom chovaju pri našej smrti..
my deti odseparujeme pri narodeni, oni rodičov pri smrti..aka smutna paralela..
bola som pri umierajucom ...až do konca...uvedomila som si spojitost narodenia a smrti...tu silu...
myslim si,ze nikto by po narodeni nemal byt sam na observačnom boxe alebo v plastovej krabici na neonatologickom oddeleni..rovnako by nikto zomierajuci nemal byt sam v zastrčenej posteli na paliativnom oddeleni...
rodime sa ako spoločenske tvory...potrebujeme spoločnost...potrebujeme zdielat...potrebujeme dotyk..potrebujeme lasku..
cely život
@dulkagabulka myslela som tym ze nie su schopne takych porodov, pretoze s nimi nie su tak psychicky vysporiadane ako byvali zeny predtym (tym samozrejme nehadzem vsetky zeny do jedneho vreca) tiez zla vyziva a nedostatok pohybu pocas tehu urcite lahkemu porodu neprospieva. cize ak kedysi presli zeny 10tky km pesi denne aj pocas tehu, pripadne robili cele dni na poli ako nase prababicky, myslim ze mali lahsie porody ako maju zeny cele dni sediace v kancelariach, pripadne doma v bytoch zavesene na internete (ako ja napriklad 😀 )
@drzubok pôvodne som sa nechcel zapojiť do debaty ale zareagujem. V prvom rade máš pravdu čo sa týka lekárov. Ak urobíš 100 dobre a 1 raz zle všetci si budú pamätať iba ten zlý jeden raz ale tak je to aj inde vodič autobusu najazdí miliony kilometrov a raz havaruje a skončil, takže nie si sám. A zaujímalo by ma, ak ťa môžem poprosiť o odpoveď Tvrdíš že všetko čo sa robí je pre dobro pacienta, chcel by som sa spýtať napríklad ,Norsko, Finsko, Švedsko, Rakúsko , Nemecko , UK. Tieto postupy nepraktizujú alebo len v malej miere a percentuálne nemajú vyššiu úmrtnosť ako my dokonca majú menšiu takže otázka znie Kde je pravda????? Sú zaostalý oni alebo my. A čo taký MUDr. Odent je podľa teba šlendrian??? A nakoniec Hlboko si vážim v zdravotníctve všetkých ktorý konajú LEGE ARTIS ? NIHIL NOCERE. Ak tak konáš aj tebe patrí naša vďaka.
presne tak- smrt sa presunula do nemocnic. keby sa vsak tych ludi spytali, nech si vyberu kde chcu umriet, myslim ze by vo vacsine pripadov odpovedali jednoznacne. skoda ze sa nemozeme opytat babatiek, kde by sa chceli narodit 😉 mozno by sa obe odpovede zhodovali...
@pici aj u nas v podstate bezproblemovy porod vedie len PA... najma ak maju viac rodiciek a lekar v sluzbe nestiha... ono v podstate ak si spomeniem na svoj porod / 1 dieta ruzinov, noc zo soboty na nedelu.. vlastne uz nedela rano/ tak ja som vlastne po prijme videla lekara len ked prisiel snuru prestrihnut... nestihal mal tam vedla komplikovany porod.. museli s kliestami pomahat, plus detska lekarka mala stresy predo mnou rodila kocka co brala drogy a dietatko malo problemy..
mna v podstate nechali tak aj s muzom .. 4 hodiny som skakala na fitlopte /kontrolovala ma len raz PA monitor robili len pri prijme/ potom povedali ok ideme na to... a na 3 zatlacenie dieta bolo na svete ... uplna pohoda.. mne to vyhovovalo ze lekar nezasahoval... dieta som porodila do 5 hodin od prichodu a ked som prisla nemala som este kontrakcie.. ono priroda si najlepsie poradi sama... bola som este pri dalsich dvoch porodoch ako doprovod.. a myslim si ze co najmenej sa zasahuje tak tym je to lepsie.. a tie zeny to zvladnu lepsie..
samozrejme toto neplati pokial ma zena alebo dieta problem...
@pici suhalsim,ze o pohlavie nejde.osobne by som k zene gynekologicke asi ani nesla.(nic proti nim,no ja radsej muza ako zenu) 😅 neviem,som zvyknuta na muzov a vyhovuje mi to tak.moj nazor je,ze pri porode su pa veeelmi dolezite.a poslednych 15 min nech nastrupi lekar a pa nech mu asistuju.tak to mne vyhovuje.a aj to tak u man olo.myslim si,ze by tam mala byt ista suhra lekara porodnika a pa.nik by sa nemal citit nadradenejsie a malo by ist hlavne o dobro rodicky a jej dietata.ja som mala pri porode jednu pa,ktora mi povedala,ze nech sa tolko nezvijam na tej posteli a ja,ze ma to asi boli a ona dost neosobne-jaaaj pani a vy si myslite,ze ja som nerodila,ze ja neviem ze to boli 😠 vsak dobre,no z vlastnej skusenosti viem,ze tie porodne bolesti zene vysumia z hlavy.ja by som sla hned teraz rodit bez problemov a bolesti by som sa nebala,no viem,ze ked ma napichli na oxitocin a kontrakcie sa mi zliali do jednej desatminutovej(mala som asi 5 sekundove prestavky medzi kontrakciami,jedna nestacila skoncit a uz nastupovala dalsia 🙄 ),tak mi nebolo vsetko jedno a zvijala som sa veru riadne na tej posteli 😅 ona so mnou vobec nesucitila,praveze moje bolesti podcenovala a hlupo okomentovala.takze tak.mne to nevadilo,co mna po nej,nech si hovori co chce,ale veru som z nej nemala pocit,ze vie cim si ja prechadzam a teda chape moje stavy.skor muz to mozno pochopi a viac to s zenou preciti,lebo on sa k tej bolesti nikdy nepriblizi,no ked vidi zvijajucu sa zenu,tak ma pocit ze ju to naozaj skutocne velmi boli a snazi sa byt setrnejsi.aspon ja to tak citim a vnimam 🙂 moj muz bol pri mne uplne hotovy ked zazil moj prvy menzes 😀 behal okolo mna ako splaseny a to som mala len bruskobol 😀 😀 😀 ja viem,ze menozem porovnavat mojho muza a jeho pristup ku mne ked ma nieco boli a lekara co so mnou v podstate nic nema,no ja mam pocit,ze kedze je to pre muza nepoznane,tak si to mozno este horsie predstavi ako to vlastne je.jasne,ze nie vsetci,no moj porodnik bol super a reagoval na mna a ani jeden jediny krat ma nenapomenul za moje spravanie a ja som mu chudakovi riadne nalozila 😀 no co,rodiaca zena hocco z ust vypusti 😀 😀 😀
@drzubok no ved o tom to je. posledna vola umierajuceho vs. "pohodlie" pribuznych. jasne ze by sa im to nepacilo. vysledky ankety (ak by sme ju spravili) jednoznacne. dalsia anketa by mohla byt: mila buduca mamicka: mate dve moznosti: budete rodit 16 hodin spontanne, alebo vam babo mozme vytiahnut "bezbolestne" za 10 minut...
@dulkagabulka netvrdim, ze kazdy lekar je blbec, to zas nieeee, ale je len clovek, ako kazdy iny .... aj ja chvalim lekarov, ktori su fajn a nozaj vedia sklbit prirodu s modernou medicinou a ludskostou a neberu pacienta ako tovar v regale. taka je napr. moja gynekologicka-zboznujem tu zensku ....
ale zas mysliet si, ze komplet vsetko co povie kazdy lekar musi byt pravda, len preto, lebo je lekar .... to zas nie, zistim si z viac zdrojov a porovnam a pozriem, ci rozpravaju aspon to iste ... a stretla som sa s tym, ze kazdy vravi nieco ine .... nehadzem zas vsetkych do jedneho vreca, aj preto chcem ist rodit do statnej nemocnice, nie do sukromnej a zaplatit si lekara, lebo viem, ze aj tam su dobri a zasluzia si aj fajn lekari v statnej 🙂
myslim ze som to uz dala na pravu mieru, ak to vyznelo hrubo 🙂

@dulkagabulka no iste ved je po blízku. ja som len ragoval na tie infuzie, nejedenie... atak 🤐