Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@aliza nechcela som prekrutit tvoje slova, len mi to z tvojho posledneho prispevku tak vyznelo, ze presvedcit ta moze len ten, kto zazil. a ak ma niekto presvedci - tak ma asi pravdu. neviem si predstavit, zeby som sa dala presvedcit o niecom, co pravda podla mna nie je.
inak neviem, citala som celu diskusiu, ale asi nie pozorne, pretoze som tam ziadne urazky nevidela. a ak ta nazory @pici tak urazaju a provokuju, tak si ich nevsimaj. alebo klikni na prekontrolovanie s dovodom, ze prispevok uraza. ved na to tie oznacenia su
baby možno ste niektore necitali tuto temu https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/aj-takto-sa-rodi-na-slovensku-dojcenie-wp-me/ tak citajte-preto maju niektore na pici taky nazor-hlavne pre nu zavreli temu -ona stale dokola mlela to iste a už znovu začina 😒 Ved nik jej nazor neberie-ale už ho povedala 100 krat a to na pochopenie jej postoja stači,načo to točit stale dokola.
@aliza inak tu temu https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/aj-takto-sa-rodi-na-slovensku-dojcenie-wp-me/ zamkli nejak straaasne rychlo,nie? ziadne varovanie neprislo,proste zamykam a basta.ani ziadne vyjadrenie,ani upozornenie tej ci onej,ze sa tak ci onak vyjadrovat nema,proste tam mi to prislo byt ako keby niekto hladal dovod na zamknutie a rychlo sa dakeho chytil a zamkol 😠 sukromka v tom pripade je uplna stupidita,lebo taka tema ma byt verejna.nove maminky sa k takej sukromke tazko dostanu,take co nevedia ako to tu chodi.a sirit osvetu na sukromke,kde su vlastne ludia co o tom uz svoje vedia a spolu so sebou suhlasia-to nema extra vyznam.v tomto pripade mam riadne tazke srdce na adminov 😠
vies osobne si myslim ,ze @pici ma pravo na svoj nazor.je to kocka co si na koniku uz co to precitala a jej nazor formuje jej vlastna skusenost a mozno nejake tie poznatky z konika.ma na to pravo.ked raz jedneho dna odrodi,tak si mozno svoj nazor utvrdi,alebo ho zmeni.kazda jedna kocka tu ma pravo s nou nesuhlasit(tak ako ona ma pravo nesuhlasit s ostatnymi),ale ma pravo vyjadrit svoj nazor.ona je len tvrda kocka a za svojim si stoji a nedava si servitku pred usta,preto jej nazory mnohe kocky drazdia.nie sme tetky na trhu.toto je chat a ak sa nejakej kocke nepaci co ta druha pise,mame cas to rozdychat,nemusime hned odpisovat a dvihat si tlak a takisto mame aj luxus nereagovat.to,ze sa niekto da vytocit a reaguje nahnevane ...to je skoda.
ja osobne som stastna ,ze som konika objavila a uz rok a pol nie je dna,co by som tu nebola.a temy ako tato mi velmi vela davaju.ja mam istu skusenost z porodu,niektore veci tak uplne koser neboli a je uzasne citat,ze mam nejake tie svoje prava a moznost aj nieco pri porode pozadovat.este dovcera som chcela svojmu druhemu dietatu dat pup krv odobrat a vdaka tejto teme a kockam tu co mi dolezitost dotepania pup kri objasnili uz mam nazor iny.netvrdim,ze je konecny,ale donutilo ma to premyslat.pred prvym porodom som mala male info o porodoch a detoch.teraz viem viac a velmi som tomu rada. 🙂
@heln ja mozem prispiet svojou skusenostou. Ked sa porod rozbiehal a bolo uz jasne, ze rodim - bola som uz aj presunuta z "cakacky" na porodnu salu, poziadala som lekarku, o ktorej som vedela, ze bude pri mojom porode, ci by si mohla najst cas a porozpravat sa so mnou o tom ako to bude prebiehat. Ked potom prisla, poziadala som ju, aby mi popisala ako sa postupuje standardne. Nasledne nato som ja vyslovila svoje poziadavky. Niektore som formulovala jasne a bez moznosti alternativy (suhlasim s nastrihom, len a len v pripade, ak pojde o zivot dietata), Ine som som formulovala ako svoje predstavy (bola by som rada, ak by ma pocas porodu vysetrovala len jedna osoba) a dalsie ako ziadost o laskavast (ci by ma nechala zistit si pohlavie sama). Lekarka bola velmi ustretova. Dohodli sme sa postupe, ked mi sli nieco podat, zakazdym mi vysvetlitli na co to je dobre - nie vzdy som suhlasila a tak som aj podpisovala neg. reverzy. Nie kazdy porodny plan sa musi splnit do bodky, o to ani nejde... ja som napr. na zaver porodu bez jedineho slova suhlasila, aby ma vysetrila okrem lekraky aj ina osoba - primar, ktory ako skusenejsi lekar siel posudit, ci mozem zacat tlacit, lebo moje babo bolo v zadnom postaveni. nemala som s tym najmensi problem, pretoze som vedla, preco sa tak deje.
@zuzi118 ja hovorim a usudzujem z toho, co sa bavim so svojim doktorom. to, ze sa to deje, niekedy na ukor zeny , je nespochybnitelne.. ja som sa opierala len o vlastnu skusenost ktora prameni z dovery ku konkretne mojmu lekarovi. nehovorim ze vsetci lekari su ohladuplny, neberu zenu ako kus, a porod ako vec.. ale moj taky je.. preto nemam dovod menit svoj nazor, lebo s nim moj porod bude krasny.
tema sa uzavrela preto, lebo sa v nej vela hadalo. nebola som jedina... ale pekne ze ste toi na mna zvalili a prezentovanie mojho nazoru beriete ako 1O5te opakovanie toho isteho, same robite to iste. melete si svoje. mojim cielom je skodoradost a snaha aby temu zamkli? no... tak to ma skutocne pobavilo,. temu zamkli, pretoze neviete diskutovat. PRETO. a presadzovali ste si nazor urazkami, v konecnom dosledku aj ja , co priznavam. ale ja si tiez nenecham kydat na halvu, len preto ze mam iny nazor, dokazem vas nazor pripustit ale potrebujem normalne vysvetlenie, nie ze doktori su masiari a vy ste mudre, lebo vela citate. proste nieco racionalne... nie vymielajuce hlavu. mna ste tam takisto urazali , ze ja prajem aby sa niekomu nieco stalo pri porode, ze si to dokonca zelam a podobne nezmysli.
@zuzi118 ďakujem, a kde si v ba rodila? ak sa môžem spýtať. len som nevedela, či bude na to čas hovoriť o tom s pôrodníkom, či nie je lepšie napísať si to dopredu. ono, ja zase až také veľké požiadavky nemám. len nechcem aby mi automaticky pichli oxytocín a nastrihli, len tak pre istotu ak to naozaj nebude potrebné. a tiež chcem, alebo teda by som si želala, keby mi bábätko hneď priložili, nechali dotepať pupočník, dali bábo čo najskôr po vyšetrení ku mne a necumlíkovali ho. samozrejme za predpokladu, že bude všetko v poriadku. myslím, že toto nie sú nejaké prehnané požiadavky a potom idem do "baby friendly hospital" kde by to malo vraj byť samozrejmosťou, tak len chcem vedieť, či naozaj alebo si to treba dopredu "vybaviť".
@heln pocuj, ty si myslis, ze na temu s nazvom "Čo môžem odmietnuť ako rodička?" treba neviem aku polemizujucu diskusiu, ked je uplne jasne, ze odmietnut moze svojpravna rodicka hocico, na zaklade Charty prav pacientov, zakone o poskytovani zdravotnickej starostlivosti a Ustavy SR? Ja teda nie, kedze to su jednoducho nespochybnitelne pravne fakty, ktore ako vieme, moze menit iba Parlament SR a prezident. Takze tu nie je vobec co riesit a o com polemizovat, da sa o tom akurat tak informovat, aby vsetci vedeli, ze ake maju prava.
@pici nie zeby som ti krasny porod s tvojim lekarom nepriala, ale viac by ma potesilo keby si si ty sama viac verila a videla svoj buduci porod pekny vdaka za sebe, nie lekarovi. Stat sa moze vselico a lekar moze mat zrovna dovolenku, ale ked ty budes v pohode, ista sama sebou a svojou schopnostou porodit, porod bude krasny aj bez tvojho lekara. 😉 A to som teraz nemyslela konkretne na teba, ale vseobecne na vsetky zeny. To aky budeme mat porod je v prvom rade v nasich rukach, potom v rukach lekara. a s tym suvisi prave tema informovaneho suhlasu respelt. informovaneho nesuhlasu.
@heln rodila som na Antolskej. Nemyslim si, ze je si to treba neviem ako dopredu vybavovat, ale urcite svoje poziadavky treba dat jednoznacne najavo. Ustne alebo pisomne. Pri prvom som sa spolahla, ze ved baby-friendly a mlcala som. Nedopadlo to prave podla mojich predstav Pri druhom porode som jasne a nahlas formulovala svoje poziadavky a bolo mi vyhovene. Sice tam predtym bol jeden neprijemny vystup - este pocas hospitalizacie na rizikovom, ale potom uz pristup lekarov a zdravotneho personalu hodnotim viac-menej kladne. Celkovo bol moj druhy porod hodnotim ako uzasny zazitok.
@aliza ty nevies prepruzit ze som povedala ze je chore mat 5 rocne dieta pri porode, ze? nechapem ale preco... ty si presvedcena o tom, ze je to ok, ze to bolo ok, tvoju dceru to obohatilo. tak co sa tolko jedujes? ze som povedala ze aj taketo zazitky mozu sposobit sexualne deviacie? ano. som o tom presvedcena. ale ty nie.. tak moj nazor akceptovat nemusis, ja neakceptujem tvoj ... to nie je zdrava sexualita... ale opat len moj nazor. mna nevytocis tym ze na mna nereagujes... proste nemas argumenty...
mna len mrzi, ze sa moje slova prekrutili tak, ze ludia bez skusenosti nemaju pre mna ziadnu hodnotu ☹, tak to vobec nebolo myslene, ani napisane. Rada si vypocujem kazdy nazor a snazim sa ho aj akceptovat, ale problem mam s tym, ze ma niekto o tom svojom presviedca aj napriek chybajucej osobnej skusenosti. Ja ked som isla rodit prvykrat, nemala som ani sajn o porode. jasne, predstavy mame kazda, ale v podstate sa to predstavit ani neda. Mala som aj ja predstavy, ale nikomu som ich nevnucovala, ani sa nebila do prs, ze je to tak spravne. Proste som cakala, ake to bude. A az na zaklade prveho porodu som pochopila, o com to je, co chcem a co nechcem. Tak je to podla mna so vsetkym v zivote, tiez nebudem niekomu hovorit o tom, ako je Ford focus uzasne auto, ked som v nom nikdy nesedela....blby priklad, ale aspon aka taka snaha vysvetlit, co som skusenostami myslela. Lebo ked nevsyskusam, tak neviem, ci mi nastrih vadi alebo nie, ci je klystir az taka pohroma alebo pohoda, ci mi bude vadit lezat na chrbte s monitorom na bruchu alebo nie....to vsetko sa da az po osobnom zazitku. Tak to tu vlastne aj zeny opisali, ze na zaklade skusenosti s prvym porodom sa rozhodli nieco menit na tom druhom. TU nejde o nic osobne proti @pici, beriem jej nazor, nevyvraciam jej ho, len by som bola rada, ak by sa dalej v klude diskutovalo a vymienalo nazory lebo presne takto to vyzeralo v tej predoslej teme tesne pred uzamknutim. A bola by to skoda a zaroven je to aj trapne.
@aliza je lepsie na mna nereagovat ako si dokazat obhajit svoj nazor? to je diskusia?
klystyr som mala.. dva krat. nebolo to pre mna ponizujuce. skor naopak. keby som sa poˇrala tam, to by mi vadilo ovela viac. nerodila som, skusenost nemam. predstavy ale ano. z alternativnych porodov by som chcela co, to aj ja mat... cize darmo tu pisete ze si meliem svoje, ked su veci, ktore by som z "vasich" porodov chcela mat...
@aliza
zazila som v teme o CR maminu, ktora bola skalopevne rozhodnuta rodit cisarskym...vraj nou nič nepohne...a div sa svete, jej nazor sa časom zmenil tak,ze som ju nespoznavala...
nazory sa menia..tak ako sa vyvijame..
važim si každeho,kto do tejto temy prispel so svojim nazorom...nech už bol akykolvek...nemam rada,ak niekto rpide rypat, opakuje dokola to iste a uraza diskutujucich..
budem však rada, ako aj prevažna vačšina tu diskutujucich, ak to bude pokračovat v slušnosti ...preto vas prosim,aby ste na provokacie nereagovali..
@zuzi118 no takto nejako som si to aj ja predstavovala, ze svoje predstavy a poziadavky preberiem s lekarom, ktory uz bude jasne, ze bude pri mojom porode.. lenze sa mi to zda dost riskantne, lebo neviem, ci budem schopna nejakej diskusie, ked budem mat kontrakcie a budem tesne pred porodenim.. a takisto, ak natrafim na neustretoveho lekara, uz si potom nepomozem..
aliza,
ja osobne som temu ktora bola zamknuta citala aj som do nej prispievala, pokial diskusia prebiehala normalne - nemam pocit ze pici v nej jedina napadala niekoho a bola urazliva... dokonca s nou suhlasim aj co sa tyka pritomnosti malych deti pri porode - nie uz s dosledkami ale tiez by som moju dceru k porodu nebrala - uz len preto lebo sa bojim ake by mala potom snicky keby videla tolko krvi, nech by sa mi nebodaj nieco stalo a pod. ... doteraz si pamatam ako v mojej pritomnosti mamina odpadla - prenasledovalo ma to este velmi dlhu dobu, snivalo sa mi o tom, bala som sa o nu priam az panicky... stalo sa to ked som mala asi 7 rokov... takze k porodu by som ju urcite netahala
taktiez si nemyslim ze diskutovat moze len niekto kto ma priamu skusenost a nastudovane veci su na r.t - to by sme potom nemohli ani deticky davat s doverou do skolok kde nie su aspon niekolkonasobne matky vychovavatelky atd ....
tiez mam pocit ze nazory si clovek vytvara a ak je otvoreny tak mnohe dokaze prijat a zmenit. Ja mam osobne za sebou dobru skusenost z porodu na antolskej - idem tam rodit znovu. Pochybujem ze moj lekar uz sam porodil alebo sa mu to niekedy v buducnosti podari 🙂 ale beriem do uvahy jeho 30rocnu porodnu skusenost. Vsetky zalezitosti porodu s nim diskutujem dopredu - uz v tej predchadzajucej diskusii som pisala ze on sam mi napr. ako prvorodicke NEodporucil dat si pichat epidural, lebo ma upozornil ze porod tym mozme predlzit, nebudem vediet spolupracovat etc. a ze na potlacenie bolesti, keby boli neznesitelne, existuju aj ine sposoby o ktorych sa mozme alternativne dohodnut pocas porodu... Mala som kontrolovany porod - prisla som nan bez kontrakcii na 2 cm otvorena - nedostala som ziaden oxytocin , nic... jedine umele co bolo bolo, ze mi dali klystir ( s tym som suhlasila, kedze samej mi to pride divne rodit dieta s nejakymi necistotami zo mna ) a prepichli mi plodovu vodu kedze som sa zacala otvarat... otvorila som sa za 5 minut na 9 cm a porodila som do 40tich minut - nastrih sa nestihol spravit aj ked som na nom bola s lekarom dohodnuta, zial mala bola rychlejsia... vdaka tomu ( co uz teraz teda nezistim ) som sa totalne dotrhala - cize rana po zasivani bolela omnoho viac ako samotny porod - malinku som hned dostala na prisatie...
co sa tyka pulzovania pupocnikovej krvi - rozhodla som sa pre jej odber, tym padom toto pre mna neprichadzalo do uvahy ( ak to raz mozno zachrani zivot mojmu dietatu tak mi to zato stoji ). Inak som malinku dostala na izbu potom ako som porodila placentu a bola skontrolovana ze krvacanie prebieha ako ma...
Mala bola taka temperamentna zeby som aj prijala keby mi ju aspon na 2-3 hodiny v noci zobrali aby som si trochu pospala - toto sestricky neboli ochotne spravit - takze mne napr. ten prisny rooming in uplne nevyhovoval, kedze som bola strasne ubolena a malinka hned po prvom dni cele noci preplakala...
takze tolko k mojej skusenosti - ja myslim ze ten porodny plan je dobry mozno pre nas, aby sme si ujasnili co chceme a co nie... nasledne ale ak verim svojmu porodnikovi tak by som ho urcite s nim prekonzultovala - ked mi povie ze nieco z neho je blbost alebo jeho skusenost je ze sa to moze zvrhnut tymto alebo tymto smerom - asi by som ho pocuvala...
riadene CR a vyvolavanie porodov - no , zalezi ci je nato dovod alebo nie...mozno sa to bude zdat niektorym maminam divne , ale napr. ja chodim k mojmu gynekologovi a porodnikovi okolo 10 rokov a verim mu, preto aj chcem aby mi bol pri porode - viem ze CR by sa s nim urcite dohodnut nedal - osobne by som ho do toho nikdy netlacila , normalneho porodu sa nebojim, podla mna nie je dovod.... ale co sa tyka vyvolavania - no, urcite nie 2-3 tyzdne pred terminom ked este nie je ani naznak zacinajuceho porodu... ale ak je babo na porod uz pripravene, pripadne uz je odtecena plodova voda a porod sa aj tak nerozbieha, alebo zena uz neviemkolko prenasa - viem si predstavit ze ona sa bude o tu vyvolavacku prosit... ( vidiet to aj tu na koniku - precitajte si komenty mamiciek v 41, 42 druhom tyzdni, mnohe pomaly nadavaju, lebo im porod nechcu lekary vyvolat ) - cize, kazda mamina aj so svojim nazorom a postojom k porodu je jedinecna - kazda ma pravo na svoj nazor a priania...
pre mna tato tema sluzi ako zdroj info o tom co sa kde v ktorej porodnici u nas alebo vo svete robi, co sa tyka vyskumov a linkov - ako sa hovori - ked viem k akemu cielu sa chcem dopracovat, cestu si najdem 🙂 cize ked mi niekto hodi 10 linkov pre ZA tak keby mam chut tak urcite na nete mu najdem 10 linkov pre PROTI 🙂 na kazdej z nas je potom najst to najlepsie pre seba, nielen nekriticky prijimat kazdu info ktora je na nete a detto kazdy vyskum ( mnohokrat sa robi na vzorke 50 ludi, je neovereny etc. ... )
pici ,
ja sa snazim pisat tak akoby som sa s ludmi aj normalne rozpravala ( priznavam, nie vzdy sa to dari ) - on ten internet je strasne zakerny presne v tom co pises 🙂 ze clovek v tej pomyselnej anonymite niekedy zabuda na normalne slusne spravanie - verim tomu, ze keby sa osobne stretnes aj ty s alizou tak sa viete normalne slusne bez utocenia porozpravat a mnohe si vydiskutovat😉 po mojich skusenostiach sa skor zameriavam na content ako formu toho co ludia v takychto diskusiach pisu - a nemyslim ze tym ze niekto pise veci priamo tak automaticky aj utoci - hlavne ked ten obsah ma hlavu a paetu 😉

@reanda ak si si vsimla, tak nereagujem