Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@domidomi no to s tym porodom bez nastrihu nie je taka pravda. ja som rodila 4400g dieta bez nastrihu, dieta vyslo na 2 zatlacenia. druhe malo 3750g, vyslo na 1 zatlacenie. obe boli s 2 stichmi - prve vonku, druhe zvnutra. ziadne problemy s navstevou wc, nic.
nie vsetky zasahy su vzdy zbytocne, ale robit nieco rutinne len preto, ze je to zauzivane nie je spravne. niekedy nejaky ten zasah treba - ci uz nastrih, pichnut plodovu vodu, oxytocin, cisarsky rez - ale nemalo by to byt preto, ze je prave lekar v sluzbe alebo preto, ze sa to tak robi uz 20-30 rokov. na druhu stranu, tiez to podla mna netreba prehanat a zvalovat na to vsetko mozne spravanie, ktorym deti po porode prechadzaju 😉
@dulkagabulka ano je každý pôrod je iný. Podľa mňa ale najdôležitejšia je psychika rodičky.
@bubelko myslim,ze si ale nerodila na Sk..
jedine o čo sa snažim je,aby ženy vedeli,že to ide inak a že rutina nie je k osohu, skor opak je pravdou...vyvratit tie myty o tom,ako to robia /tie rutinne zasahy/preto aby predišli komplikáciám a aby ulahčili porod.....
ver,že tu je prirodzeny porod v porodnici absolutnou raritou...
@dulkagabulka ano, nerodila som na svk. a suhlasim s tebou, ze ta rutina nie je spravna. ale ani v zahranici nie je porod vzdy taky prirodzeny ako sa prezentuje. zasahy su - zeny volia epi - ja nie som vynimka, cisarsky rez, vyvolavanie na vlastnu ziadost. co som tu nezazila je rutina stylu - klystir, holenie, nastrih...
ale napriklad zazila som samoprisatie a zeby som mala lepsi vztah k mojim detom ako moja sestra, ktora ho nezazila sa neda povedat. ano je krasne, pomoze to zabudnut na tu bolest, pozorovala som rucicky a hlavicku, ovoniavala ich, ale az take "wow-pocity naviazanosti" alebo "zeby som ho nedala z ruky" som nemala. a to boli na mne obaja cca.45min - neodisla placenta a musela ist von, pretoze zacala v oboch pripadoch krvacat, deti dostal manzel. dokonca mozem povedat, ze manzel, je co sa deti tyka, obcas lepsia "matka" ako ja. oba moje porody boli vzhladom na okolnosti idealne, ale mladsi syn vela plakal, grckal, starsi naopak bol priam katalogove babatko od narodenia. preto hovorim, ze zvalovat vsetky neskorsie problemy na porod sa mi zda prehnane.
@bubelko poznam štatistiky zo zahraničia a viem,že aj tam je vela CR , epiduralov a podobne...ano..ženy ,ktore si zvolia taky sposob porodu, je im vyhovene...
rozdiel je iba v tom,ze u vas je žene umožnene, ak si žela, porodit prirodzene..u nas nie...
a čo sa zda tych problemov..skus si na youtube vyhladat film
what babies want
je tam sice rozkuskovany, ale možno dostaneš odpoved na niektore otazky..
tu je prvy kusok- a hned tam najdeš aj dalšie
tiez to video čo som sem dala- o lekarovi,ktory vravi,ake dolezite je pre dietatko ¨"vediet" že sa ide narodit...
Právo vyjadriť súhlas
Každý jednotlivec má právo na prístup ku všetkým informáciám, ktoré by mu umožnili aktívnu spoluúčasť pri rozhodovaní o svojom zdraví; tieto informácie sú základnou podmienkou pred akoukoľvek procedúrou a liečbou, vrátane účasti na vedeckom výskume. Poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti musia poskytovať pacientovi všetky informácie súvisiace s plánovanou liečbou alebo operáciou, vrátane súvisiacich rizík a ťažkostí, vedľajších účinkov a alternatívnych prístupov. Tieto informácie sa musia poskytnúť dostatočne včas (najmenej 24 hodín vopred), aby mohol pacient aktívne spolupracovať pri výbere liečebných možností týkajúcich sa jeho zdravotného stavu.
Poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti a odborní pracovníci sa musia vyjadrovať v jazyku, ktorý pacient pozná, a komunikovať spôsobom pochopiteľným pre osoby bez odborného vzdelania. Vždy keď informovaný súhlas poskytuje právny zástupca, pacient musí byť čo najviac zaangažovaný na rozhodnutiach, ktoré sa ho týkajú, bez ohľadu na to, či ide o neplnoletú alebo dospelú osobu, ktorá nechápe alebo nie je schopná uplatniť svoju vôľu. Informovaný súhlas pacienta sa musí získať na tomto základe. Pacient má právo odmietnuť liečbu alebo lekársky zákrok, zmeniť svoj názor počas liečby a odmietnuť jej pokračovanie. Pacient má právo odmietnuť informácie o svojom zdravotnom stave. Ale myslím si že ZP. Majú veliký záujem aby všetko dopadlo dobre a odišli ste z nemocnice v poriadku a šťastný.
@dulkagabulka ja som to video uz videla 😉 prepac, je to take typicke americke - vela prehnanych emocii. isty nemenovany herec tam krasne emotivne rozprava, div, ze neplace a 2 roky po natoceni tohto filmu zenu opustil. takze, mna tento film neoslovil a ani neoslovi.
ja nepotrebujem aby moj muz rozpraval vsade o tom, ake to bolo, ked videl prist na svet svoje dieta a co jeho dieta potrebuje. viac mne a detom da, ak je pri mne, ked mam zlu naladu, som unavena, ked travi cas s detmi nie preto, ze je to moderne, ale preto, ze to robi rad.
to ma viac oslovil film "babies". ten je daleko intenzivnejsi, roznorodejsi a bez zbytocneho patosu 😉
neviem, ake otazky mas na mysli, na ktore mam hladat odpovede.
@domidomi ved prave. nastrih nie je zaruka, ze sa nepotrhas a nenastrihnutie pri dobrom porodnikovi neznamena nutne nastrihnutie. v tomto maju zeny ako dulkagabulka pravdu, ze rutina nie je dobra 😉
@bubelko súhlasím vo všetkom, čo si napísala, naozaj nemyslím, že by samotné okolnosti pôrodu boli rozhodujúce pre vzťah matka- bábätko, všetko sa mi zdá prehnané, matky sa rozhodujú na základe informácií, ktoré majú z internetu a tieto informácie povyšujú nad rady, ktoré im dá ich ošetrujúci lekár, holt je taká doba 🙄
@bubelko
Film Babies som videla tiež..
A velmi sa mi pačil film The bussines of being born..
Suhlasim s tebou, že muž k porodu nepatri...tiež s tym,že je doležity cely život, nielen porod..
@dulkagabulka si ma asi nepochopila - moj muz pri porode bol - pri oboch, len o tom nespieva ody 😀 ked sa ho nejaky kamarat opytal, povedal ake to bolo a ako sme boli dohodnuti. a v podstate to zazil uplne na plno, pretoze pri prvom stal tak, ze som mala o neho a o pa zaprete nohy, kym neprisla lekarka, takze to mal vsetko rovno pred ocami - pa sa ho ale opytala, ci mu to nebude vadit. cely cas mi hovoril ako mam dychat, ze mam zavriet oci a zavriet usta a tlacit vzduch dole a nie von. pri druhom stal z boku a drzal mi ruku - ako mam dychat mi uz vraviet nemusel.
ca sa muza pri porode tyka ak pri tom nechce byt, nema zmysel ho tam tlacit s odovodnenim, ze bol pri plodeni, tak nech je aj pri zrodeni. my sme mali dohodu - akonahle jeden z nas bude citit, ze to nie je ono, pojde von. 😉
@dulkagabulka este ma v spojitosti s muzom pri porode napadlo - pri prvom porode, ked mi zacala krvacat placenta, dostal manzel lukasa tak ako bol do ruk a poslali ho von. ked sa s nim potom o cca. 2 hodiny vratil ku mne, tak si mala vidiet tu hrdost v jeho ociach, ze bol s nim sam a zvladol to a vrcholne cislo bolo, ked mi povedal, ja uz ho viem na rozdiel od teba aj drzat, prebalit a obliect 😀 😀 😀
@didi35 to nie je porodny plan ale reverz, porodny plan su zelania, reverz je odmietnutie bez ohladu na nazor lekara 😉 Ked to takto napises a nevyhoveju ti, mozes ich rovno zazalovat, pripadne zavolat policiu ze porusili zakon. Rodila som nakoniec doma, potom sme sli do nemocnice a tam co som nechcela, to som odmietla a podpisala ze nechcem, museli vyhoviet tak vyhoveli aj ked s blbymi recickami, ale tie mna nezaujimaju.
@didi35 treba si precitat nieco o Informovanom suhlase, spomina sa napr. v Charte prav pacienta...
"Informovaný súhlas pacienta je podmienkou každého vyšetrovacieho a liečebného výkonu.
Pacient má právo odmietnuť alebo prerušiť zdravotný výkon s výnimkou prípadov ustanovených platnými právnymi predpismi." A toto odmietnutie podpises vo forme reverzu, cize vsetci su pravne chraneni, doktori ze Ti ponukli liecbu, aj ty ze si ju odmietla.
cerstve spravy z predporodnej pripravy ... doktorka mi povedala, ze viac ako 90 % , v podstate asi 98% prvorodiciek nastrihavaju. RUZINOV Ak toto nie je rutina, tak potom neviem. Ak lekar je taky lekar, ze vsetky prvorodicky musi strihat, tak ... to nie je odbornik, je to neschopny lekar.
@jussti ja som sa prve o nastrihavani bavila s dr balazom v bb rooseveltke par dni pred tym ako som sla rodit a on mi povedal,ze u nas nenastrihuju rutinne,ze prave v tom obdobi on mal prvorodicku co odrodila vyse 4 kilove dieta bez nastrihu 🙂 on hovoril,ze ona mala "nejaky ten balonik na hradzu" 😀 iste epi-no myslel 🙂 mna sice nastrihli,ale som si ista,ze to rutinne nebolo,ze to povazovali za spravnu volbu a nie za klasicky krok pri porode 🙂 dr jenco je uuzasny.nedam nanho dopustit 🙂
@bbarboraa
takže ženy ktore rodia v takom Vrchlabi ,kde je % nastrihov 2-3% , alebo ženy v zahraničí,kde je % nastrihov 10% maju všetky omnoho vyššiu elasticitu hradze,ako slovenske ženy, kde ich nastrihnu 90%..
nuž čo už..sme to my len neelasticke ženske 😀
@dulkagabulka nemyslim si,ze to tak @bbarboraa myslela.nehnevaj sa,ale tvoj sarkazmus nie je na mieste. 😒 skor zastava nazor,ze je lepsi nastrih ako potrhanie ciprcampr.ja s tym suhlasim a preferujem nastrih pred potrhanim sa.ja ked si len predstavim,ze ked sa maly tlaci von a mne sa pomaly trha tkanivo,tak ma strasie. 😕 radsej nastrih,ako kadejake potrhanie.fakt to tak citim.to,ze ako dula sa s tym nestotoznujes a nesuhlasis este neznamena,ze ine matky to preferovat nemozu.
@bobocka
mozno si nečitala moje prispevky..ja nie ako dula sa s tym nestotožnujem..ja ako žena sa s tym nestotožnujem..
ako žena, ktora to prežila, čo je to potrhat sa cimpr campr /rutpura najvyššieho stupna/ PO NASTRIHU...mna po tomto zažitku nikto nepresvedči, že nastrihnutie je ochrana pred natrhnutim...lebo nie je...resp. je iba vo veeelmi vynimočnych situaciach..v tych 2-3%
ak sa lekar posnazi, tak nemusi nastrihnut, staci len kruzit a pomahat otvarat...dakujem, mna ako prvorodicku nadstrihli a verim, ze teraz pri druhom to neurobia. rana sa mi sice zahojila, ale citim ju a asi aj do smrti budem....a sex aj pol roka po porode bol utrpenim, kvoli nastrihu....ked jeden lekar vie odrodit xy zien bez nastrihu a druhy nie, tak o com to svedci?
@bbarboraa nemas pravdu. ciastocne aj lekar ovlpyvnuje elastickost hradze, jednak tym ze necha zenu prirodzene tlacit pri kontrakcii, nie ked chce on, jednak pridrziavanim ked sa dieta tlaci von. tiez ked necha zenu pouzit olej na hradzu, rozmasirovat ju, je elastickejsia. neviem ci si uz rodila, ale realita v nasich porodniciach je taka, ze mnoho krat musis, hlavne v noci, presviedcat sestru ze uz rodis!!!! vyhanaju ta na postel, len aby mali pokoj, lebo narp. kekar spi.a ked pride je nervozny, huci po tebe, kasle na to ci nastrich chces alebo nechces a robi ho rutinne. pre istotu
@dulkagabulka ved ano,mas osobnu zlu skusenost,ale su miliony zien ako som ja,co su s nastrihom uplne v poriadku.zahojena som bola rychlo a krasne,pri sexe najmensi problem nie je(skor naopak 😝 ).mna len zaskocil ten tvoj nemiestny sarkazmus.nie kazdy to musi citit ako ty a preto to nie je vhodne.kazda jedna rodicka je ina,kazdy jeden porod je iny.tak ako sa jedna desi nastrihu ako cert svatenej vody,pre inu je nastrih vykupenim(tak to citi).preto je na mieste povedat svoj nazor a preco taky dany nazor mam ,ale sarkasticke poznamky-to uz nie.to sa mne osobne nepaci.
@quaxi Dik. Wow, rodila si doma? To myslis na Slovensku? 🙂 Ja chcem odmietnut aj standardne ukony s novorodencom, ako je preventivne pichnutie vitaminu K hned po porode, resp. vyplachovanie oci ocnym roztokom... Aku s tym mas skusenost Ty? Co este s dietatom robia bezprostredne po narodeni, nech sa mozem pripravit na odmietnutie? Fakt nechapem, preco niektorym rodickam dieta odnesu a donesu az po par hodinach... Vdaka.
@nikush
@xlucia ne ze by som rodila ale dieta som odrodila.. a bol to prekrasny porod a som rada ze som to zazila... ta maminka pekne rodila ale uz to chvilku trvalo, snazili sme sa pekne pomalicky roztahovat tu hradzu, kruzenim prstom ale nie a nie sa hlavicka uz porodit, a proste bolo citit ze uz je hradza aj tak dost napata.. tak sme urobili asi 1cm nastrih a hup hlavicka bola vonku asi v tej sekunde.. uz nebolo treba trapit mamu a zbytocne ju silit... tak preco by sa takym jednoduchym sposobom nemohlo pomoct? iste suhlasim ze to nema byt rutina, a nema sa to robit 10cm a potom zosit jak masiar(bohozial aj tak som videla) ale urcite by som to tak neodsudzovala...a tak ako napisala @bobocka radsej ako nejake velke natrhnutie pri 4kg babatku tak urcite nebudem zbytocne spekulovat... ciastocne suhlasim aj s vami ked si niekto zela prirodzeny porod tak ano ale nie za kazdu cenu odmietat zakrok len preto ze sa prvorodicka nieco docitala na internete... 😉
@jussti ak má lekár vo svojej praxi veľké percento nástrihov, nehovorí to o jeho neschopnosti ako pôrodníka 😉 ale o jeho pohodlnosti...
Už som to tu spomínala... môže byť sebelepší lekár - pôrodník... ak máte neelastický alebo vysokú (ako ja 😉 hrádzu, šikovnosť lekára vám nepomôže.... netvrdím, že aj v tomto prípade musí byť automaticky vykonaný nástrih, ale pokiaľ je to naozaj nevyhnutné, tak nevidím dôvodom sa mu tak zubami nechtami brániť.... 😉
@piacere Mne nedal ani moznost se branit ☹ strihnul jednou, podruhe a po treti mi spojil oba dva "otvory"..Doted trpim jak pes... 😠 😠 😠 😠
Syn mel 4980gr a 56cm...(3 tydny prenaseni)takze prirozene roztrzeni + nuzky "profesionala"= dozivotni inkontinence a zadny cit ani orgasmus ☹ a to vse od 18ti!!! t.j. 21 let 😉
Diky nuzkam jsem stvura, ktera ma obcas problem i "jen" jit vyhodit odpadkovy kos..tak asi tak..
baby ja by som bola zvedava, neviete ci je mozne dostat sa z porodnice skor ako po 4- 5 dnoch? povedzme tak na ten treti? ze by som podpisala nejaky papier ze na vlastnu zodpovednost alebo tak? ...lebo si pamatam jak mi tam bolo so synom dlho, mala som depky ze som sama a teraz to bude este o to horsie ze syn pri mne nebude, my sme na sebe zavysli a on je este stale krpec ...myslite ze sa nieco take da vybavit? diky..

@piacere hej hej, ale zdá sa mi to prehnané "lamentovať" toľko okolo toho 🙂. Ked treba spravia a ked netreba nespravia a hotovo. Lekári to robia hlavne preto aby predišli komplikáciám a aby pôrod uľahčili aj žene aj dieťaťu aj im. To je všetko............. 😉