Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
nasla som stranku o porodoch doma tu vo svajciarsku, su tam uvedene podmienky, za akych zena moze rodit doma:
http://www.swissmom.ch/geburt/praktisches/entsc...
k tomu je uvedeny clanok o vyskume roznych porodov - teda miest porodu a ich vplyv na dieta a matku, kde dosli k tomu, ze porod doma je vyhodny pre matku ale ohrozujucejsi pre dieta. porovnavali apgar skore deti narodenych v nemocnici a doma, tie doma mali castejsie pod 7.
http://www.swissmom.ch/aktuelles/282010-hausgeb...
a tiez je tam clanok, ze je porod doma bezpecny za urcitych podmienok - http://www.swissmom.ch/aktuelles/akthausgeburth...
je to celkom zaujimave...
@bobocka chuda kamoska ☹ nehumanny a neakceptovatelny zakrok z mojho pohladu ☹ hrozne :-/
@slniecko77 ten clanok je skutocne velmi zavadzajuci. teda ten nazor odborika....akurat tak na vystrasenie zien a ziadne objektivne info...
mnoho z tych komplikacii, co su tam uvedene, vznikaju prave pri porodoch, do ktorych sa zasahuje a toto je vedlajsi efekt. cize pri DP je skutocne minimalna - ak vobec, sanca, ze by sa vyskytli (moj nazor po parrocnom takmer dennodennom studovani tychto veci..opravte ma, ak sa mylim).
pri domacom porode je zena pravidelne kontrolovana PA. pokial porodny proces nie je naruseny nejakym zasahom, vsetky pripadne komplikacie davaju dopredu o sebe vediet dostatocne v predstihu - skusena PA to vie rozpoznat a okamzite ide so zenou do nemocnice, kde porod bud pokracuje dalej a predpoklad sa nesplnil, alebo lekari maju dost case zasiahnut.
napr co sa tyka pupocnika...nepaci sa mi, co tam pisu. vacsine zien odtecie plodova voda doma - co je moment, kedy moze prepadnut pupocnik. zeny si vezmu veci, pripadne este pockaju chvilu doma a idu do porodnuice, kde najprv vypisu papiere a potom idu rodit, nie? cize ak by bol prepadnuty pupocnik, tak dieta ma davno problem. pri domacom porode, ked sa zacne - pa kontroluje pravidelne ozvy srdiecka. cize ak by bol prepadnuty pupocnik - nizsie ozvy - okamzite sa ide do porodnice. napr v tomto pripade naozaj nevidim rozdiel, co sa tyka bezpecnosti...
uz to tu tusim spominala danka.chomka...v nemocnici sa takmer vsetky taketo prusery zamaskuju...a lekar z toho vyjde ako hrdina, ktory v konecnom dosledku zachranil zenu. keby nebolo jeho zasahov alebo zanedbania na druhej strane, porod by mohol vyzerat inak. ono je to tazka tema...ale kazdopadne nemocnice prusery nie su na ociach skoro vobec, kdezto pokial sa cosi skomplikuje pri domacom porode, su toho plne media...
@danka.chomka ja som bola zhrozena ked mi to opisala. ☹ inak mne ked tlacila sestra na brucho,tak som to nejak nevnimala,neriesila som a potom som si vsimla na bruchu(ale zhora ako su rebra,teda v hornej casti brucha) fakt slusnu veliku fialovu modrinisko. 😕 nebolelo ma to ani pri tom tlaceni a ani potom ale farebna a velka bola riadne 😕
@eev vies ono na vystrasenie zien je aj bububu ohladne vitaminu K, par stran dozadu
..prepadnuty pupocnik nie je sranda, tak isto krvacanie, to zacne liat ako z kohutika a vtedy nejde ani o minuty, ale o sekundy..ale to uz fakt ideme do extremov
..kazdopadne ja by som si na porod doma netrufla a to z jednoducheho dovodu,....bala by som sa o zivot a zdravie svojho dietata a tiez o svoj
@eev vies,ono je to tak,ze niektorym zenam je blizsi porod doma a ine sa citia bezpecnejsie v nemocnici.aj tam aj tam sa moze stat nestastie a aj pa pri porode doma a aj lekar pri porode v nemocnici mozu pochybit.v tomto sa asi zlatej strednej cesty nikto nedovola.a statistiky su tiez zbytocne,lebo domacich porodov u nas (to beriem aj svk aj cr dokopy) tych je strasne malinko a neda sa porovnat to percento bezproblemovo narodenych deti doma s tymi narodenymi v nemocnici.porody doma su u nas este v plienkach.mnohi sa k tomu negativne stavaju(ja tiez,priznavam)takze v konecnom dosledku sa tazko da povedat ci je jeden ci druhy sposob bezpecnejsi.
@slniecko77 haha teraz som si pozrela,ze sme obe zacali prispevok rovnako 😀 😀 😀
@bobocka 😀 😀 😀 😀
@bobocka suhlasim, ze vsade sa moze stat nestastie a tiez ze kazda sa citime bezpecnejsie inde🙂
preto by mal system vyzerat inak ako vyzera...
co sa tyka statistik, tak holandsko s dlhorocnou tadiciou domacich porodov ma skvele vysledky. takze napr tam by sme sa mohli napr inspirovat pri zmene systemu🙂
@eev mne by nevadilo ak by boli domace porody povolene.vsak ked chce niekto tak rodit,tak nech rodi.ja by som stale sla do nemocnice.len mam pocit,ze kym by sa to u nas rozbehlo a dostalo by sa to na uroven holandska,tak to mozno ja uz babickou budem 😅 a vobec ako je to u nas? oroduje niekto za domace porody,ci je to stale len zbozna myslienka niekorych matiek a nic sa okolo toho nerobi?
@bobocka veď oni zo zákona nie sú zakázané. Akurát v prípade domáceho pôrodu nesú zodpovednosť osoby participujúce na pôrode, s povinnosťou aby bol prítomný odborník, konkrétne lekár pôrodník. A ten logicky prítomný nebude, prečo by mal byť, nie? Kto by prišiel a zobral si na seba len tak zodpovednosť, keď v nemocnici má právnu zodpovednosť právnická osoba nemocnica a nie fyzická osoba lekár?
ahojte..trocha som si vas pocitala..nerozumiem tej stati o monitoringu..co je na nom zle?ja som dvojickarka a mna monitorovali v polohe akej som si poziadala..dali sme to na bok lebo na chrbte sa pri dvoch trojjkilovyh nedalo...a bola som rada ked som pocula srdiecka..lebo pri obycajnom pocuvani sa moji skryli za pupocnu snuru..vzdy ma vylakalo ked som ich nepocula..a porod ..nastastie je moznost vyberu nemocnice...ja som spokojna a mala som aj stastie ze som stretla rozumny personal...ja by som sa bala rodit doma hlavne kvoli babetku..su pripady ked babo potrebuje okamzite pomoc ...ale to je vec nazoru do toho nevstupujem.len ma zaujalo to s monitoringom..chcela som sa dozvediet preco je to zle...
@dusika11 nie je to vseobecne zle🙂 ale pri normalnom priebehu porodu, kedy ide vsetko tak, ako ma, je lepsie monitorovat srdiecka inak (pocuvatkom alebo dopplerom). elekt. monitorovanie v konecnom dosledku zvysuje podiel ukoncenia porodu cisarskym rezom ale nezachranuje. cize deti, ktore by sa v zdravi mohli narodit zdrave vaginalne pojdu kvoli monitoru sekciou na svet. dalsia nevyhoda je, ze zena sa nemoze hybat slobodne, co mnohym zenam nevyhovuje a moze to spomalit alebo zastavit porod...na druhej strane pri problemoch moze pomoct.
@slniecko77 @bobocka
všetko je individualne...sama by som si myslela,ze je to tak a ze zena musi porodit do 24 hodin od odtečenia plodovej vody /myslim,ze ak ma nejaku infekciu , naozaj by to tak malo byt/...kym som sa nedozvedela, ze napriklad PA Stadelmannova mala v starostlivosti tehotnu, ktorej odtiekla voda v 28tt a dietatko donosila do 36tt..voda jej odtekala priebezne cely čas..musela dodržiavat prisne pravidla
- zakaz pohlavneho styku, zakaz vaginalnych vyšetreni,
- nosenie vložky /aby mohla sledovat farbu a pripadny zapach plodovej vody/
- pravidelne meranie si teploty najmenej 3x denne /pripadna infekcia a zapal by sa prejavili zvyšenou teplotou/
možno tych pravidiel bolo viac, uz si nepamatam..
v takych pripadoch zalezi na tom,kde praskli obaly..ak praskli vyššie a voda neodtiekla všetka- ako je vidno na tomto pripade, zrejme sa da postupovat aj inak ako do 24 hodin ukončit tehotentstvo
@slniečko77 sama som mala rupturu najhoršieho stupna - ako pokracovanie nastrihu - nastrih ma neochranil-ochrani ta spravne nenasilne vedenie porodu...
@sulky je to z Trnavskej porodnice
aha..este sa nesmela kupat ta tehulka..iba sprchovat..
ked si spomeniem na dalsie , napišem 😀 😀 😀 😀
celkom zaujimava diskusia...
neviem, ja som za zlatu strednu cestu, napriklad ja som rodila v TT a na personal nemozem povedat nic zle, jasne, su vynimky, ktore si asi zmylili povolanie, ale inak sestricky, lekari na porodnici boli super, vobec som sa necitila neprijemne, to ani nehovorim o lekaroch a sestrickach z detskej jisky (nakolko porod ako taky bol komplikovany a malinky potreboval specialnu starostlivost), ti boli uzasni
som urcite za moznost vyberu, ale nie vsetko rutinne je podla mna zle, napriklad taky klystir je uplna parada, tak sa mi ulavilo..nastrih mi spravili, ani neviem kedy, aj som sa dost potrhala, ale to si nemyslim, ze bol dosledok nastrihu, ale tych komplikacii, ktore nastali
monitor mi tiez neprisiel nejaky obtazujuci, a zdola ma vysetrovala iba jedna a ta ista dr.
mali sme stastie, vtedy ked som rodila ja, sme boli na porodnici sami, bol tam cely cas moj muz so mnou, doktorku ktora ma rodila poznam, cize to bolo v takej prijemnej atmosfere
jedine co ma mrzi je, ze mi ho nemohli dat na brusko, kedze musel na jisku, iba mi ho na chvilocku ukazali
ja osobne by som sa na porod doma neodhodlala, raz bol v nejakom casopise clanok o tomto a tam nejaky cesky gynekolog-porodnik hovoril, ze on s domacimi porodmi nesuhlasi, ze podla neho je skor treba zlepsit a "pozdvihnut" porody a starostlivost v nemocniciach, aby sa tam zeny citili dobre a porod dietata bol pre nich pozitivny zazitok
a s tym ja suhlasim...
@strapadielko
ano,možem potvrdit, že v Trnave su naozaj ustretovi lekari a personal, ktory sa snazi vyhoviet ,ak mamička ma nejake požiadavky ...
@katka888 ta sonda, alebo ako by som to nazvala, ktoru ti pripasu na brusko na snimanie srdiecka sa da uplne pokojne pouzit aj tak, ze ti ju len prilozia, nemusis si ani lahnut, ani nic. Mne to tak pri oboch porodoch viac krat spravili. Len skontrolovali srdiecko a slo sa dalej. 😉
@dulkagabulka ahoj, vcera som cely vecer pozerala a konzultovala tie studie ohladne vitK, tych studii je dost vela uz od roku 1970, pricom sa sleduju ludia narodeni od roku 1953,(aspon dufam, ze som to nepoplietla, lebo tych cisel bolo strasne vela). Tieto studie sleduju suvislost medzi podanim vitK, pricom sa sleduje aj forma podania a vznikom akehokolvek typu rakoviny v porovnani s detmi, ktorym nebol podany. kedze je to nemozne aby som tu popisala kazdu, dovolim si vlastymi slovami reprodukovat (a velmi zostrucnit) stanovisko, ktore vydala klinika pediatrickej hematologie a onkologie v Nemecku. Sledovanie sa zacalo ked jeden anglicky lekar upozornil na narast vzniku solidnych tumorov u deti a zistil, ze vsetkym tymto detom bol parenteralne podany vitK. Na zaklade tohto zistenia sa zacalo so sledovanim v mnohych krajinach Europy, aj USA a Kanade. V ziadnej z tychto krajin sa dana situacia nezopakovala a nebola dokazana ziadna suvislost. Len: v anglicku iny lekar poukazal na vzrast pripadov leukemie u tychto deti. V Anglicku ale prebiehali aj ine studie, ktore to nepotvrdili. Pri podrobnom skumani sa zistilo, ze obe anglicke studie s pozitivnym vysledkom zahrnaju deti z dvoch klinik (v oboch pripadoch rovnakych). Na tychto klinikach pouzivali preparat od ineho vyrobcu, s inym zlozenim. Neskor bolo rozpustadlo v tomto preparate klasifikovane ako potencialny karcinogen. Okrem tychto dvoch studii suvislost medzi podanim vitK a vznikom akehokolvek typu rakoviny nebola dokazana. Zaver stanoviska je, ze sa netreba obavat podania vitK aj zdravym donosenym novorodencom. Pricom moze ist o akukolvek formu podania, ale parenteralne podanie je najucinnejsie. Dufam, ze som pomohla. Este odkaz pre didi35: vsimla som si, ze rozne clanky na internete, ktore su proti podaniu sa vzdy opieraju o tieto dve anglicke studie, pricom nikdy tam nie je porovnanie s inymi, resp ine ani nie su spomenute, ale ako clanok su napisane naozaj putavo az strhujuco na rozdiel od studii v karentovanych casopisoch, ktore byvaju nezazivne, s kopou statistiky a pravdepodobne aj laikovi dost nezrozumitelne pisane, suhlasim s kockou, ktora Ti napisala, ze "Niekto" nezplatil vsetky ostatne studie, je ich naozaj vela.
@bubelko Neviem dobre po Nemecky, ale studia,ktora sa spomina v tom clanku, je ak sa nemylim WAXova? Ak ano, tak tato studia je metanalyzou inych studii a zozala taku kritiku co sa metodologie tyka, ze nikdy v printovom mediu nevysla. Vedela by som ti o tom napisat viac, lebo tu studiu mam a robila som jej rozbor, ale nechcem ist mimo temy. Len v skratke - hoci tvrdia, ze porovnavali niekolko stotisic porodov, do udajov o mortalite a morbidite novorodencov, tu najvacsiu polmilionovu nezaradili (Holandska studia, kde porod doma vysiel z hladiska mortality visiel kustik lepsie ako porod v nemocnici a z hladiska morbidity vysiel jednoznacne lepsie). Zato tam zaradili studiu, ktora nebrala do uvahy planovane miesto porodu, ale to kde sa porod naozaj uskutocnil a to od 34t (cize zaradili tam aj prekotne predcasne porody a taktiez porody doma, ktora sa skoncili v nemocnici boli vykazane ako nemocnicne).
@hellokitty dakujem, ze si si dala namahu a pozrela si to v studiach. Ak by si mala cas poslala by si mi do ip o ktore konkretne studie islo? Rada by som si ich tiez precitala.
@zuzi118 ano, je waxova. o holandsku je potom ten druhy clanok, kde sa pise, ze porod doma je bezpecny, ak sa dodrzia vetky kriteria a je pritomna dobre vyskolena PA. mne to prislo skratka zaujimave. nevenujem sa domacim porodom natolko, aby som zhladavala vsetky mozne studie. ale zaujalo ma to a chcela som sa dozvediet ako to funguje tu a toto som nasla. netvrdim, ze prave tento clanok nieco dokazuje 😉
@zuzi118
a ako ti tam ostala na tom brusku? nam davaju dve kolieska, co sa pripnu aby drzali, mne napriklad na sediaco nezaznamenavali tie kolieska to co mali ....
ako vravim, nie som technik a neviem zhodnotit aky stary alebo novy u nas v nemnocnici maju a ci sa da pouzit ako pises alebo nie. neiem ci z vasho idu nejake kabliky, ale z nasho ano, a ci budem pri tom monitore stat, alebo lezat, nemyslim si, ze mi to extra nejak k pohodliu pomoze. jednoducho si nemylsi, ze lezat pri monitore je pre rodicku do takej miery zivotu nebezepecne, aby som si dovolila tam "skolit" personal, ze mi to maju poodpajat a nastavit nastojaka... toto uz povazujem za rozmaznanost.
samozrejme, ina vec je, ak nemocnica vie a ma zabezpecene alternativy, z ktorych si viem vybrat, tak ano, suhlasim, mamicka nech sa rozhodne, co je pre nu lepsie a pohodlnejsie, ale ak ina moznost nie je tak nebudem trvat na svojom.
dufam, ze som to dobre vysvetlila, co som mala tym namysli. ak moznost je, nech si mamicka vyberie, nech ma to pravo. ak nie je, a nie je to pre nu nebezpecne, tak hold neda sa svietit, akceptujem podmienky, ake nemocnica ma
slovenska porodna asistentka posobiaca v nemecku o domacich porodoch (ktore su v nemecku bezne) http://www.dieta.sk/index.php?page=1&type=news&... bavime sa samozrejme o bezproblemovych a fyziologickych tehotenstvach, donosenych babatkacha a odbornej asistencii, ktora na porod dozera. 😉 netreba si to predstavovat tak ze doma zena len kusne do rolky uteraka a tlaci. Porodna asistentka ma vybavenie, prostrednictvom ktoreho vie zastavit krvacanie, zasivat rany, rozdychat dieta atd... je toho vela. clanok je velmi dobre napisany s komentaromku vsetkym strasidelnym scenarom, ktore o domacom porode na slovensku koluju. ale toto nie je tema o domacich porodoch koniec koncov 😅 takze nechcem spamovat- len pre tie co by mozno chceli vediet nieco blizsie 🙂
@katka888 PA ju tam predsa podrzala 🙂 Skontrolovala ozvy a mohla sme si ist obe po svojom 🙂 Jasne z toho isli kabliky. Ja som k tomu prisla, ona ma skontrolovala a bolo. Nie je to take pohodlne ako dopler, ale urcite to nie je argument preto, aby zena teraz 20 minut lezala, lebo jej nevedia skontorlovat srdiecko.
@hellokitty aj ja dakujem za tu namahu a vyhladala informacie...mam dobry pocit z takych diskusii 🙂

@slniecko77 pravdu bude vediet iba ona a ta rodina...co sa vlastne stalo...
ja som zase citala, ze ta zena klamala...cize bohvie ako to bolo🙂
snad sa z toho poucia obe strany do buducna. aj zeny aj porodne asistentky...
hmm a akurat sa to deje v obdobi, ked aj vlada stazuje (znemoznuje) pracu porodnym asistentkam v tejto oblasti. vydala zakon, podla ktoreho musia splnat PA narocne poziadavky (ivana sa stihla registrovat este pred tym, takze ona bola jedna z tych, co k domacim porodom mozu chodit) a tym padom mnohe skvele skusene PA prisli o moznost chodit k domacim porodom. takze je tazke v takejto situacii, ked aj stat je na druhej strane, skutocne zistit, kde je pravda..:/