icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

kuratko
10. jún 2011

@quaxi ten porod doma ma zaujima. mozes opisat ako si to v nasom state dokazala? 🙂

aduskatt
10. jún 2011

@kuratko vo vacsine nemocnic pustaju domv ak je dieta v poriadku treti den

bobocka
10. jún 2011

@kuratko myslim,ze sa da.po podpisani reversu.ale vsak 5 dni nie je tak vela,ci ano? 😅 mne tam bolo fajn,no 5 den bol tak akurat.si pamatam ked mi vraveli,ze ma maly vyssi bilirubin,ze mozno budeme musiet ostat dlhsie,ako mi hrdlo zovrelo.ale to len preto,ze som uz chcela maleho domov doniest.na to som sa tesila 🙂
a v trnave ci okoli nie su nemocnice co poskytuju nadstandard izby s moznostou pre manzela tam prespat? ak taka je,mozno by tam povolili prespat muzovi a aj syncekovi.resp tam povolia obom cez den byt.toto tiez budem riesit.neviem si predstavit byt bez syna co i len den a nie to este 5 dni.a navyse je kojeny,takze ho tam budem chciet mat stoj co stoj.boze, uz to riesim ako keby som babo cakala a este sme sa ani poriadne snazit nezacali 😀 😀 😀

irriss
10. jún 2011

@quaxi
podobnym zpusobem porodila moje sestra pred rokem v Praze..zacala rodit doma sama, pak prisla porodni asistentka a nakonec byla prevezena do Motola..ale bez komplikaci to nebylo 😉 ☹
Ale respekt vuci tehotnym mi nedovoli popisovat "hruzu" z jine strany... 😉

p.s. Kdyby byla a vladla duvera, nemusel by se nikdo dovolavat niceho...
Usmev chybi vsude, proto jsme tak odolni a stavame se bojovni 🙂

xlucia
10. jún 2011

@kuratko pri normalnom porode, ak nie su problemy, ides na 4. den domov, ak cisarsky a nie su problemy, tak na 6. den. neviem co chces urychlovat, dieta musi v porodnici prejst mnozstvom vysetreni a tie su rozplanovane na tie dni. ak chces skor, musis podpisat reverz. za seba, co vacsinou nie je problem, ale dostat dieta skor, to je skoro nemozne, velmi sa tomu brania

@didi35 preco chces odmietnut pichnutie K vit.?? len sa pytam.... moj mladsi ho dastal a napriek tomu dva krat masivne zvracal krv, museli mu dopichavat dalsi, aby sa neudusil krvou

didi35
10. jún 2011

@kuratko Sme na tom rovnako. Sym ma 20 mes. a o mesiac cakam druheho... Ak vsetko pojde dobre, par hodin po porode odchadzam domov. Na reverz Ta pustia, nemozu Ta priviazat o postel.. Syn este bezo mna ani raz nezaspal, tak si to ani neviem predstavit, co by prezival...

didi35
10. jún 2011

@xlucia Lebo plosne pichanie vitK ma svoje uskalia. Citaj TU:

http://poisonevercure.150m.com/vaccines7.htm

xlucia
10. jún 2011

@didi35 teba na reverz pustia domov, ale dieta vysoko pravdepodobne nie

xlucia
10. jún 2011

@didi35 po anglicky neviem tak dobre, ale vsetko ma svoje uskalia. dieta treba po porode osetrit, nehovorim ze okamzite, nech je pri mame, ale odmietat vsetko nie je dobre

kuratko
10. jún 2011

no ale predsa nepojdem z porodnice bez dietata! proste 4-5 dni je vela. aj 3 je vela ale to este tam nejak vydrzim. a vysetrovat ho mozu aj u pediatra. tam si ho sama donesem. takze dufam ze nebude problem. skusim si o tom este nieco pozistovat, pripadne aj v porodnici..

aduskatt
10. jún 2011

@lucia20 24 hodin bez vody podla mna nie je normalne🙂)ale ako kto chce🙂.nikto nekaze vypit kybel vody, ale dat si kazdu hodinku dva hlty snad neublizi

piacere
10. jún 2011

@kuratko nemyslím, že ho môžu vyšetrovať aj u pediatra.. veď v pôrodnici robia novorodencom rôzne vyšetrenia, či sú ok obličky, zrak, sluch... toto ti pediater nevyšetrí.... malému brali aj krv na štítnu žľazu... proste x vecí... plus sledujú, či nevypukne žĺtačka.... No neviem... ja som sa tiež necítila v pôrodnici nejako mega rúžovo, ale podpísať reverz mi ani nenapadlo... kvôli malému. Štyri dni sa dajú rozdýchať....

jussti
10. jún 2011

@piacere kazde telo zeny je ine, to je jasne, samozrejme, to sa ebudem zubami nechtami branit ale 98% prvorodiciek predsa nemoze mat neelasticku hradzu, to je nelogicke ... ludstvo by uz davno vymrelo(aj ked byvavalo viac umrti pri porode to ano), alebo zeny v GB a Nemecku (samozrejme aj tam sa stavaju neprijemne veci, urcite, ale vo vseobecnosti) a v inych nie postkomunistickych krajinach maju hradze elastickejsie a maju vacsi polomer??? 🙂
inac lekar moze zene povedat co len chce-kvoli svojej pohodlnosti, alebo lebo medved , tak ako automechanik ked opravuje a laik tomu nerozumie, ako ucitel povie ze to tak musi byt a ono to tak byt zas nemusi ...
ak som odbornik-na papieri a ty nie, tak ti nataram, co budem chciet 🙂
(co zas tak moj pripad nie je, ale AJ takto to chodi) 🙂

quaxi
10. jún 2011

@kuratko doma som porodila preto, ze sa to zomlelo tak rychlo ze sme nestihli (no ani som sa tam prilis neponahlala, inac by sme stihli). Potom prisla zachranka, placentu som uz rodila v nemocnici a kvoli par komplikaciam sme tam nakoniec aj zostali s babatkom par dni. Keby bolo babatko uplne ok, tak by sme sli po 24h domov. Ked si v nemocke, mozes kedykolvek povedat ze odchadzas, vypocujes si par teplych slov, podpises im reverz a ides. Ked si tam pod 24h tak im porod nepreplati poistovna, takze by to mohli od teba vymahat (a ty by si to nasledne asi vedela vymahat od poistovne, ale je to dost komplikovane). Najlepsie je pockat na vizitu a akonahle ti povedia ze je babatko v poriadku, tak povies ze odchadzas (aby si nemohli vymysliet ze mu nieco je a preto mas zostat).

@didi35 ked ti dieta odnesu proti tvojej voli, je to podla SK zakonov unos (bez ohladu na to ze je hoc aj v susednej miestnosti a presne vies kde a s kym) takze mozes volat policiu. Mozu to spravit jedine ak mu treba akutne zachranovat zivot.
Co sa robi s babatkom sa lisi v kazdej porodnici. Mne babatko po prichode do nemocnice iba odvazili, zmerali teplotu ci nie je podchladene, dali kvapky do oci (s tym som suhlasila), potom slo zase pekne nahe neumyte na mna. Potom som im ho dobrovolne dala na prve umytie a oblecenie kym som ja sla do sprchy a inac uz bolo stale pri mne. Vit.K som neodmietla, ale mozes, pripadne ak mas nieco proti injekcii, da sa dat v kvapkach. V podstate cokolvek si nezelas, treba to vopred hlasit a hned sa aj pytat kde im to mas podpisat, aby bolo jasne ze to beries vazne. Odmietla som aby mi nacpali umeliny na porod placenty, dalsie umeliny na zavinovanie maternice (pred 3 rokmi sa nic take nedavalo a teraz sa mi vyhrazali ze bez toho naisto zomriem 😀 ), odmietla som ockovanie TBC, a komplet som odignorovala ich trapne peep show alias vizity. Bola som na Kramaroch, tam je novorodenecke slusne, beru ohlad na to co si mamicka zela a hlavne maju naozajstny rooming-in, takze ti nic nespravia za chrbtom.

didi35
10. jún 2011

@xlucia To nemyslis vazne, zeby mna pustili domov a dieta nie!!! 🙂 Jasne, ze bez dietata neodidem, podpisem reverz a odchadzam... Na vysetrenie sluchu, zraku a pod. pridem ambulantne...

Pichanie vitK sposobuje zvysene riziko detskej rakoviny, leukemie, poskodenie pecene, obliciek, anemniu, zltacku... Injekcie obsahuju karcinogenne substancie ako benzyl alkohol, phenol, propylene glycol a pod. a novorodenec je este nezrely, aby ich vsetky metabolizoval a odbural.. Problemom je, ze tie injekcie obsahuju tisicnasobne mnozstvo vitaminu, ktory novorodenec skutocne potrebuje. U nas sa to picha plosne, hoci riziko krvacania je len niekolko promile... Dojcenie zvysuje uroven vitK u novorodenca prirodzene a postupne...

lucia20
10. jún 2011

@aduskatt ale to ti nezakazuje nikto ani v spitali....

domidomi
10. jún 2011

@kuratko 80% žien po pôrode má depky je to úplne normálne pretože hneď po pôrode prudko klesne hladina hormónov a to spôsobuje depresie. A ja by som po pôrode ten jeden deň navyše určite vydržala. Dieťa si myslím ani skôr ako po troch dňoch nepustia domov lebo na tretí deň od pôrodu môže dostať žltačku súvisí to s rozkladom bilirubínu. A ty budeš tiež sledovaná z gynekologického hľadiska ako sa ti budú hojiť rany a predišli možnému zápalu. Ja mne bolo v pôrodnici dlho, ale zdravie mojej dcéry a mňa bolo dôležitejšie ako nejaká sprostá depresia.

quaxi
10. jún 2011

@didi35 ak nesuhlasis s hospitalizaciou, musia pustit teba aj babatko. Jedine ak by babatku slo o zivot, tak nie (pre babatko ani nemozes odmietnut zivot zachranujuce ukony). No musi to byt prebiehajuce ohrozenie zivota, nie potencialne, takze ziadne take ze co ked o 2 dni dostane infekciu apod. Boli uz aj na SK pripady kedy nechceli pustit zenu s dietatom prec z nemocnice, zavolali policiu, policajti dali za pravdu zene, skutocne nikto nemoze obmedzit tvoju osobnu slobodu a takisto osobnu slobodu tvojho dietata, na to mame ustavu.

irriss
10. jún 2011

@quaxi
ale ja se domnivala, ze zakon pamatuje jen na dospeleho....
i kdyz se jedna o "blby rozvod" TY jako MATKA nemuzes nic, prijde Zakon=kurator=socialni pracovnice...

p.s. omlouvam se, ale mam v tom zmatek, neprijde mi to tak jednosmerne...dite, i kdyz je MOJE v ruznych aspektech neni moje - nebo lepe receno neni JEN moje...
Samozrejme se muzu mylit, mozna i mylim, ale je to pouha dedukce...logika 😉

lilyen2011
autor
10. jún 2011

@kuratko podľa mňa sa to dá, ale zbytočne by som sa nasilu neťahala domov ak pediater neurčí, že už je bábo na to pripravené... viem, že na 3tí deň ide mamička na sono (či nezostala placenta vo vnútri, či je maternica čistá) no tu ide skôr o bábätko...podľa mňa pokiaľ sa chudnutie nezastaví a nežačne aspoň minimálne priberať domov ťa nepustia...

domidomi
10. jún 2011

ináč aj ja si myslím, že ti dieťa nedajú!!!! Skôr ako po 3-4 dňoch. Lebo novorodenec musí byť sledovaný ! Teba pustia na reverz, ale dieťa nie. Myslím, že sú chránený nejakým zákonom. Chvala bohu.

domidomi
10. jún 2011

@quaxi to je síce pravda, ale je to nezodpovednosť zo strany matky.

quaxi
10. jún 2011

@irriss na to aby mohli kohokolvek hospitalizovat, alebo mu cokolvek spravit, musi dotycny dat suhlas. Za dieta dava suhlas zakonny zasptupca. Ak ho neda, ziadna hospitalizacia ani zakrok sa nekona. Akurat u osob za ktore dava suhlas zakonny zastupca sa suhlas nevyzaduje ak ide o zachranu zivota. Takto je to podla nasho zakona o zdrav. starostlivoti a podla charty prav pacienta, tipujem ze v CR to mate podobne.

xlucia
10. jún 2011

@didi35 vysetrenie sluchu sa nerobi u pediatra ambulatne, to by si sa musela vratit do porodnice, a niektore veci ako odber krvi z paty sa robi urcity pocet hodin od porodu, je to plosny skrining.
kvoli starsiemu synovi ohrozujes takto zdravie mladsieho. moze mat nejaku metabolicku poruchu, nezistia ti ju, a ma dozivotne nasledky. napr. fenylketonuria.
ak ak si myslis, ze starsi bez teba nezaspi, a to plati aj pre ine maminy, mala si mat druhe dieta neskor, ked ti to prve odrastie. takyto dovod na reverz je uplne irelevantny

irriss
10. jún 2011

@quaxi
Docela jsi mi dala brouka do hlavy...prostuduju si to..opakuju, nehadam se 😉 ..jen si obcas rikam, "neznalost zakonu neomlouva"..ale dostupnost a sireni je take "neomluvitelna" 😉
Docela dobre podchycene, samozrejme pro pripady, ktere nevyzaduji peci nebo Tebou popsane situace...Ale i tak "blbe zalozene"-ohrozujici okoli a samu sebe (nazor ne pre)
Ono totiz ale na druhou stranu, prava ne-prava 😉 ...kdyz matce rekne lekar, ze BY BYLO LEPSI aby dite zustalo na pozorovani v nemocnici...jen mizive procento zen si "dupne" a pujde s ditetem pryc... 😉 Ono totiz i malinke pochybeni muze mit za nasledek boj po dobu celeho zivota, ne-li boj o prodlouzeni "kratkeho zivota"...
Lepsi 3 dny v nemocnici=72 hodin nez pokazenych 72 prumernych let 😉

xlucia
10. jún 2011

@quaxi obmedzit osobnu slobodu je jedna vec,a nedat a nespravit dietatu potrebne ukony, a vysetrenia ktore preukazu ze je zdravy, je dost rozdiel

quaxi
10. jún 2011

@irriss ani ja sa nehadam, dufam ze to tak nevyznelo, len informujem, ale pisem stroho, lebo nemam moc casu. Ja osobne pochybujem ze by sa nasla jedna matka na celom Sk, ktorej keby lekar povedal ze nieco nevyzera uplne ok a bolo by lepsie zostat na pozorovani, tak by ho vzala prec.

@xlucia vsetky skriningy sa daju spravit bez hospitalizacie: uzv mozgu, obliciek, skrining zraku - pri prepustani uz par hodin po porode kludne mozu, netreba cakat 4 dni
odbery z paty - podla zakona ak nespravi nemocnica, spravi pediater, pripadne sa da kvoli tomu prist do nemocnice
audio - robi sa na speci pracoviskach, pediater ti vypise papier, aj tak to mnohym detom treba opakovat po urcitom case, pripadne sa tiez da prist do porodnice na konkretny cas
bedrove klby - u nas ani nerobia v porodnici, az neskor

irriss
10. jún 2011

@quaxi Super..dosly jsme k zaveru:

A jaky lekar Ti NEREKNE ze BY BYLO LEPSI ZUSTAT v nemocnici????
nebo jinak,
JAKY LEKAR Ti doporuci bez kontroly odejit?

ZADNY LEKAR

Takze, podle Tebe (i mne) zadna mamka nepujde pryc s ditetem, kdyzby lekar mel pochyby...a zaroven ZADNY lekar Ti nedoporuci jit "okamzite" domu..= vysledek je ten, ze kazda maminka setrva v nemonici, protoze je tu pro dite a ne naopak...Takze opet, zbytecny Zakon..protoze neexistujici situace 😉 😅

xlucia
10. jún 2011

@quaxi no a presne pre toto co si napisala je dobre ze deti na reverz len tak nepustia domov, mnoho krat je kvoli rozmaznanosti matiek. tieto vysetrenia sa spravia naraz, seriozne a dieta ide po par dnoch domov. a nie s novorodencom, ak to nie je nutne, behat po x pracoviskach, kde hrozia ine choroby, kopa ludi, infekcie, stale sa presuvat a vsade dlho cakat. v porodnici ak je treba je hned zvolane konzilium aj lenkvoli jednemu dietatu a vsetci odbornici sedia za jednym stolom a nemusia sa nehanat, dopisovat si a podobne
nie je to u nas idealne, vela veci treba zmenit, ale vseobecnu prevenciu mame na vysokej urovni tak to treba vyuzit a nie bojkotovat

quaxi
10. jún 2011

@domidomi nezodpovednost je, ked prevezmes zodpovednost na seba? V kazdom pripade je to tvoj nazor, sice ho urcite zdiela s tebou vacsina ludi, ale ja nie.
No tato tema nemala byt o tom, kto ma aky nazor na to ze niekto chce nieco odmietnut, takze k tomu sa tu viac nebudem vyjadrovat aby ma admini nezrusili.