icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

terrs
17. jún 2011

@bobocka ja som sa pici pytala 😀 ale aj tak dakujem 🙂 😀 juj my si tu dnes podvihame naladu a spat bude kto 😀 ??

dulkagabulka
17. jún 2011

@andrealisy

poznam ženy, ktorym zistili ,že sa predčasne otvaraju, lekar urobil serklaž a žena aj tak porodila predčasne

poznam ženy, ktorym zistili,že sa predčasne otvaraju , dali si kludovy režim a porodili v termine

poznam ženy, ktorym zistili,ze sa predčasne otvaraju a oni behali v pohode až do konca a porodili v termine..

takze asi to zistenie,že sa žena otvara, asi nema na to až taky vplyv..ja ti neviem..

čo sa tyka vyšetreni, napisala by som asi to iste čo Zuzi...

bobocka
17. jún 2011

@terrs aj mna si sa.preto som ti napisala 😉 obe si nas spomenula 🙂

bobocka
17. jún 2011

@terrs jaaaaj,teraz vidimz,e pri mne si len smilik dala a jej si sa pytala 😀 nevadi.aspon som si zas zosumarizovala ako to asi chcem ja mat 😉

dulkagabulka
17. jún 2011

@andrealisy
ako ti @zuzi118 napisala..ona bez vaginalnych vyšetreni vynosila dvojčata..ktore porodila ,ak sa nemylim v 39 /alebo 40/tt spontanne a vaginalne...
ako by to vyzeralo a cele dopadlo,keby ju vaginalne vyšetrovali, možeme iba hadat 😉

andrealisy
17. jún 2011

@dulkagabulka
len som sa stretla s tym nazorom prave od jednej duly tu v Uk ze tieto vysetrenia mozu sposobit predcasne otvaranie krcka tak som chcela pocut aj iny nazor to je vsetko.
tak myslis ze mozne to je, ano?

dulkagabulka
17. jún 2011

@andrealisy Andrejka, neviem ti na to odpovedat, ale možné to je

andrealisy
17. jún 2011

@dulkagabulka
ja si to tiez myslim, len som chcela pocut od niekoho kto sa tomu viac rozumie nazor tiez 🙂
vies viac a viac sa stretam s nazormi ze vela veci co sa robi u nas doma su nielen zbytocne ale mozu byt aj nebezpecne, a nerobia sa v mnohych europskych krajinach uz dlhe roky ( nie len UK ). Aj ked baby tu hovora ze nie kazdy lekar to robi co som rada 🙂

slniecko77
17. jún 2011

@bobocka pekne si si naplanovala druhy porod 🙂
..v podstate s tebou suhlasim
..len: s tym prstom v puse dietata skusaju ci ma dostatocny saci reflex (neviem ci sa to da zistit aj inak), robil to pediater aj u mna v UK
..a vizita ked dojcis, bolo by super keby vedeli pockat a prist inokedy, no len nie vzdy je to mozne a keby vizitu mali odlozit pri vsetkych rodickach, ktorych je mozno 20 na oddeleni asi by to bol problem 🙂

bobocka
17. jún 2011

@slniecko77 ja som to myslela inak.mam s tym zlu skusenost(s tym prstom v ustach).ked bola detska vizita,tak nam kazali deticky povyzliekat a cakat na doktorku.maly plakal a ked babo place,tak ho nemoze doktorka dobre popocuvat,tak mu sestra strcila svoj malicek do ust kym ho doktorka popocuvala.predomnou!!!! ma skoro slak trafil.hned som volala muzovi,nech mi donesie cumlik pre pripad ,ze by sa to zas stalo.ta sestra proste vosla do izby a neumyla si ruky predtym ako vopchala malemu malicek do ust!!!ktovie kde mala ruky predtym!!! tym som myslela,ze ziaden spinavy malicek v ustach mojho dietatka nechcem.fakt ma skoro porazilo ked som to videla.a ze babyfriendly 😠 a co sa tyka tej vizity,vsak mozu si spravit poznamku,ze kojim,ist pozriet ine maminy a ich deticky a spatne sa ku koncu ku mne zas vratit.nebudem kojit hodinu.tych par minut ich nezabije 😉

slniecko77
17. jún 2011

@bobocka aha tak som to nepsravne pochopila, ten prst v puse dietatka 🙂
..no a stou vizitou, sa to da za urcitych podmienok a v urcitej situacii urcite zosuladit

bobocka
17. jún 2011

@slniecko77 no ti poviem,nebolo to prijemne.co sa tyka vysetreni dietatka a prst v ustach,tak tam som ticho,o tom nic neviem a nebudem iste davat rozumy lekarom,ale to co som ti pisala,to sestra riadne prepiskla 😠 vies a co sa toho kojenia pocas vizity tyka,tak jasne,ze nebudem vyvadzat a cirkus tak koli par kvapkam robit,no ked sa to bude dat zosuladit,tak budem rada.jasne,ze ich milo poprosim,aby sa vratili naspat trosku neskor.ak budem babo kojit dake 2 min,tak neprestanem,no ak to bude 10 a viac,tak pockam kym prezru to druhe mimi na izbe a potom babo odpojim ak by to bolo fakt nutne.no myslim si,ze mylim pristupom by som ich presvedcila vratit sa neskor naspat 😉

jezkomanka
17. jún 2011

citala som len par stranok dozadu, velmi vela a rychlo pisete ;) chcela som sa aj ja podelit s pristupom k vysetreniu zdola v zahranici, rodila som v irsku, samozrejme ze sa vo mne nikdo nesprtal az do porodu 😉 , v porodke zistili ze som na 2cm. porod sa mi zastavil, ja som mala ale strasne bolesti a chcela som aby ma castejsie pozerali, no PA ma odbila ze tym mi moze viacej ublizit ako pomoct. ze mozem dostat aj infekciu, vraj cim menej sa vo mne niekto vrta tym lepsie. ked ma pozreli po 12hodinach som bola aj tak len na 5cm. cele to trvalo 46hodin ale ked si na to niekedy spomeniem, uz sa len pousmejem. Samoprisatie je velmi dolezite a nedovolte aby vam vzali babatko prec!!! vsetky vysetrenia sa fakt daju robit aj na maminom brusku, babo sa nema vobec umyvat ani kupat 24hodin, iba jemne osusit. ohladom vizity, o 9.prisiel lekar a kontroloval babatko a mne sa zatial venovala PA v sukromi, nemala som potrebu jej ukazovat moje stichy a ani to nikdo odo mna nepozadoval. to by sa podla mna malo na SR zmenit, tie ponizujuce vizity aj so studentami . po skusenosti zo zahranicia sa porodu na SR desim. :(

spalka
17. jún 2011

cele tehotenstvo, porod a prvy rok mojej dcerky som prezila mimo slovenska, ked som zistila ake rozne vysetrenia sa robia tu a tam nie, bola som z toho v rozpakoch, v rozpakoch som bola aj z toho, ze nemocnica po porode sa opustala po par hodinach, aj z toho, ze som do nej v podstate ani nemusela ist, ale cim viac citam, zistujem, ze nic lepsie sa mi asi nemohlo stat a vsetko co som zatial videla od @dulkagabulka mi sedi, takze, nenechaj sa prosim znechutit, robis dobru pracu, otvaras oci a ukazujes, ze to ide aj inak, ak sa mi podari byt znova tehotna, myslim, ze by som pocas porodu niekoho ako ty pri svojom boku len uvitala

pici
17. jún 2011

@zuzi118 prosim ta. naozaj stojis aj ty za nazorom ze zena sama vyciti co jej je? ja potom ale nechapem na co su vobec lekari, poradne atd.. ved sama vsetko vycitis a vies najlepsie.... ????? nemyslim ty konkretne, zena vseobecne... to sa nad tyma si len ja pozastavujem, lebo ja osobne si napriklad diagnozu stanovit sama neviem... tehotna zena sama vsetko citi a vie, nic nepotrebuje, lekar je len nutne zlo na par vysetreni a co tam po nich ved streptokok, skrateny krcok ani nic podobne infekcie to nie je problem? no doteraz som sa snazila chapat.. ale tomuto skutocne nerozumiem

pici
17. jún 2011

@dulkagabulka dakujem za odpoved... a takisto s tebou koncim v ramci debaty

pici
17. jún 2011

@zuzi118 zuzi a ty si samovysetrenim zistila ze krcok sa skratil a napriek tomu si si veselo behala? a keby si tak zacala rodit? mh, akoze skor? to potom co by si povedala, ze dobre bolo behanie a samovysetrenie? nie je to utok na teba, zaujimam sa

pici
17. jún 2011

@bobocka ten prst by som jej asi vysvetlila... ble... 😝

didi35
17. jún 2011

Moja skusenost -- ked som bola 1x tehotna, tak ma v BA v sukromnom centre Medifera pocas celeho tehu ani raz vyginalne nevysetrili.. Teraz chodim do ineho centra a tu ma chceli kontrolovat na kazdej poradni - celkovo som bola len 5x a bolo mi to teda vrcholne neprijemne.... Odmietla som amniocent. aj OGTT.

spalka
17. jún 2011

@pici sorry, ze sa do toho miesam, ale myslim, ze ide skor o to brat tehotenstvo ako normalny stav (nie chorobu, ked sa musi stale nieco preverovat a vysetrovat) verit sebe a tomu, ze dietatko je zdrave, bude zdrave a aj porod zvladnes bez stresu a vacsich umelych zasahov...mna gynekolog nevidel cele tehotenstvo a nebol ani pri porode 🙂, cele tehotenstvo som si bola stopercentne ista, ze mala je v poriadku a vsetko dobre dopadne, mozno ma budes brat za naivku, ale psychika robi vela 😉

pici
17. jún 2011

@spalka a keby nebola? to ze vsetko si nechala na seba, vsetko bolo super aj porod, aj mala je zdrava.. to je vsetko fajn... ale keby sa nieco stalo? ja na vsetko potrebujem asi dokazy...

pici
17. jún 2011

@spalka ja som prva co tehotenstvo neberie ako chorobu, ale odtial potial...

zuzi118
17. jún 2011

@pici no take jednoduche to nebolo. Problem so skratenym krckom je ten, ze sa s nim neda nic robit. Neexistuje vedecky dokaz, zeby pokoj na lozku mal pozitivny vplyv na predcasny porod, pricom lezanie moze mat neg. "vedlajsie ucinky". Ja som mala doma male dieta, musela som sa o neho starat. Ak by som sla do nemocnice, neviem co by s nim bolo. Som presvedcena, ze stres a neustale kontrolovanie krcku by nakoniec sposobili, ze by som predcasne porodila. Toto bola moja volba a musela som si tym prejst ja sama. Samozrejme, ze som obcas svoje rozhodnutie prehodnocovala a pochybovala o nom. Ved islo o moje deti. Nakoniec som porodila v 39+3. Podla mojho vypocitaneho terminu dokonca presne na termin. Ako by to dopadlo inak nevie nikto. Ale pochybujem, ze by som vydrzala stravit cele mesiace lezat a pravdepodobne by som suhlasila s porodom cisarskym rezom ovela skor. Jedno moje babo bolo totiz cele tehonstvo priecne a pretocilo sa par dni pred porodom.

A co sa tyka toho, ze zena vyciti a vie najlepsie.. No nepovedala by som ze kazda jedna zena to vyciti. Ale su zeny, ktore su velmi dobre spojene so sebou a so svojim telom, dokazu presne urcit polohu dietatka, placentu.. Zena, ktory si zvoli neasistovane tehotenstvo si pravdepodobne zvoli aj neasistovany porod. Su urcite veci, ktore su mimo mojho chapania, co neznamena, ze neexistuju. Osobne neviem ako by som sa dalsie tehotenstvo rozhodla.

pici
17. jún 2011

@dulkagabulka na toto nemusis vobec reagovat.. reagujem na to , ze ako by to cele dopadlo keby ju vysetrovali, to mozeme len hadat... tak to sa mi velmi paci. keby ju vysetrovali urcite by neporodila tak ako porodila bez vysetreni... a urcite by neporodila v tom case ako bez nich. normalne uz to nema hranic co napises. ty si studovana odbornicka na vsetko? ty tu akym pravom vyjadrujes domnienky ze co by bolo keby? a este s takou ironiou... ako fakt sorry

spalka
17. jún 2011

@pici jasne, ze asi 3 ultrazvuky som mala, vysetrenia z krvy tiez, meranie tlaku, rozoberanie toho ako sa citim, pocuvanie srdiecka, meranie babatka pohmatom atd., ale jedna vec je, ze tu sa tych vysetreni robi az prilis vela a porody su casto "nasilne" a pod oblbovakmi, celkovo slovenske zdravotnictvo je az prilis preplnene liekmi...som laik, odborne ti nic nevysvetlim, ani neporovnam, je to len moj pocit 🙂

pici
17. jún 2011

@zuzi118 myslela som oddych doma.. nie na lozku...a o tom citeni... no urcite existuju zeny co to vycitia, dovolim si vsak tvrdit ze drviva vacsina asi nie... a domnievat sa ze vsetko je v poriadku je na mile vzdialene moznej realite. a takemu nebezpecenstvu by som sa ja nevystavila

pici
17. jún 2011

@spalka a tvoje rozhodnutie akceptujem a ked patris k tym, co to vycitia a naozaj to aj dobre dopadlo, tak to je super. ja osobne nepoznam nikoho z okolia, kto by sa takto nezodpovedne / opat len z mojho uhla pohladu/ pocas tehotestva spraval a odmietal akekolvek vysetrenia v domneni ze ja citim je ze to ok... kllobuk dole, taku odvahu ja v zivote este nemam

didi35
17. jún 2011

Mam otazku - kvapkali Vasim detom hned po narodeni do oci roztok dusicnanu strieborneho? Ako je to v zahranici? Robia to kvoli prevenci kvapavky...

cit. Tehotná žena s kvapavkou môže ochorenie preniesť na dieťa počas pôrodu. U takýchto detí infekcie môže zapríčiniť slepotu a meningitídu (zápal mozgových blán a miechy). Aby sa zabránilo vzniku slepoty zapríčinenej kvapavkou u takýchto detí, tak sa po pôrode do očí kvapkajú antibiotiká alebo dusičnan strieborný.

zuzi118
17. jún 2011

@pici no tak samozrejme som nestahovala nabytok a neumyvala okna. Oddychovala som v ramci moznosti, ktore mi moje 1,5 rocne dieta umoznilo.

kaja73
17. jún 2011

@dulkagabulka Suhlasim s tebou, čo sa tyka toho vaginalneho vysetrenie-je to fakt vo hviezadach čo by bolo-mna stale vysetrovali vaginalne-bleee-a po každom vysetreni od 20 tt som nasledne krvacala a musela som byt pre to aj hospitalizovana v nemocnici-takže presne viem o čom hovoriš 😉 Od 35 tt som už nedovolila to vysetrenie a zazračne som už potom až do porodu nekrvacala-ale zgustli si na mne v den porodu-tak ma vysetrili až som sa skoro zblaznila od bolesti 😒 a vzapati som znovu krvacala.