Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@andrealisy 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@andrealisy ze do mikrovlnky, zlate, som sa pobavila🙂
@pici
no pekne 🙂
len pri porode nikdy nevies ako to moze dopadnut, mozes mat pozrete vsetky videa sveta a ten tvoj pripad moze byt uplne iny....ale to isto vies
ja som "planovala" porod do vody a vidis skoncila som pri kliestoch 😢
tiez som mala napozerane porody do vody aka pohodka moc sa mi to pacilo aj na predporodnej priprave som bola aj ten bazen som videla vsetko a prd z toho 😀
@pici ty si to chcela... http://prirozeny-porod.webnode.cz/news/epizioto...
@bobocka no porod bol pohoda najvacia, to pred tym velmi nie....ja som zacala fakticky rodit v piatom mesiaci, takze do toho 35 tyzdna som si odlezala v nemocke.......ale ten finalny porod bol skutocne uz fajnovy, dokonca ma lekar zasil tak, ze som nemala absolutne ziadne problemy na wcku a sedela som na druhy den, co som sa dost divila......
@zuzi118 dakujem. dulkagabulka napriklad spominala, ze nastrih sposobuje vacsie zlo ako natrhnutie prirodzene... ze sa nam odplati panvove dno.. tento clanok vsak hovori "Mediolaterální epiziotomie (pozn. u nás se provádí právě tato) nechrání před urinální ani anální inkontinencí ani před prolapsem genitálií a je spojována s nižší svalovou silou dna pánevního ve srovnání se spontánním natržením a je také spojována s větší bolestivosti perinea a bolestivým pohlavním stykem.“
@aduskatt
inak toto ma zaujima ako je to s tym sitim a problemami na wcku? mna teda sili poriadne aj z vnutra aj z vonka mala som rupturu 3tieho stupna ale poviem vam baby ja som ziadnu bolest pri cikani necitila 😨 Pri siti som bola umrtvena od pasa dole takze uplne bezbolestne ale nemohla som sa do rana hybat, rano som normalne vstala a isla na wc a pohoda.....zeby ma nadopovali painkillerami???? ale ani ked som domov prisla z nemocky ma to nestipalo pri cikani....bolesti pri sedeni som mala to teda hej
@andrealisy no to je pravda... ale ten porod nohami a rukami na supermana tak to je asi najhorsie nie? alebo zadkom ...
@pici
no to asi hej, jak to mozes pozerat ty maska 😀
@pici no ja som toto video(teda tie sekcie )pozerala cez vankus,ale ten koniec,strasne krasne-aj mi slzicka vzdy vybehne ked to vidim.aj ked nie som zastancom domacich porodov,tak tento link a toto video je fakt pekne a inak ten odkaz maminky na konci-no povedlaa si svoje kocka 😉
https://vimeo.com/5648654
fakt baby je to total k teme a pozrite si to.nie je to najdlhsie,nektore fazy mozno nie su najlahodnjsie oku,no konecny vysledok je uzany 🙂
@andrealisy ja som rodila zaziva, xixi, bez EPI, pri siti na dva ci tri stehy, z kazdej strany mi pichol mezokain, takze kym ma sili, ja som si stebotala veselo do mobilu..........v nemocke sa po porode zasadne chodilo na malu v sprche, pod prudom studenej vody, takze to netusim, ci by normalne stipalo, ale bala som sa jak cert kriza ist na velku, ale napodiv vooooooobec nic, ziadny problem........
@andrealisy u mna to bolo citlive,no bolest ako taka to nebola.maly ma zvnutra potrhal a z vonku som mala nastrih a v pohode.ja som sa najviac bala ist na velku,som si myslela,ze ked trosku pritlacim,tak sa mi stehy potrhaju. 😅 a pohoda najvacsia 😉
@aduskatt
ja som tiez nemala ziaden pain relief pocas porodu, to len na sitie mi to dali....a asi lokalku ked malu tahali von chudatko moje to neviem nestihla som si vsimnut v tom frmole nic.....ja som prisla do nemocky na 9cm otvorena nebol cas na nic, akurat gas and air som mala - taka blbost ze az, nic to nerobi len sucho v ustach jak na sahare som mala 😀
@andrealisy no potrebujem to ja vidiet.. aj ked .. uff... nastrih urcite nie... to sa mi nepozdava.. iba nevyhnutne.. som definitivne presvedcena.. ale o tom som bola aj predtym... ale zase potrhat sa az po zadok tak to tiez neni buhvico
@andrealisy ja som ten den rodila sama, takze frmol ani nebol.no hovorim, komfortny porod🙂
@pici v pohode. 😉 Ked si chces ochranit hradzu, tak treba rodit v rozumnej polohe, nie "do kopca" kedy je tlak na hradzu najvacsi a taktiez netreba tlacit ako blazon. Ja som napr. presvedcena, ze keby som si tlacila podla seba, tak sa druhy krat nenatrhnem. Ale co uz, som aspon rada, ze to nebol nastrih.
@pici
urcite nie, ale keby mi to nepovedali ani o tom neviem 😀
ozaj az na druhy den po porode ked sme uz boli na poporodnom aj s manzelom prisla za mnou fyzioterapeutka ze vy ste mali rupturu 3tieho stupna pri porode, a ja na nu ze ano? A zacala mi hovorit ake vselijake mozne nasledky to moze zanechat, a vtedy ma len zacal pot zalievat 😅 Ale chvalabohu vsetko je ok 😎
@aduskatt
myslela som frmol okolo mna 😀 nahrnulo sa do izby kde som rodila asi tak 10 ludi 🙄
@bobocka
to som sa aj ja bala na velku ist 😀 ved ma kvoli tomu ani domov z nemocky nechceli pustit, ze nemozem ist kym nepojdem 😅 ale bola som tam 4 dni a nakoniec som isla domov anyway a na velku som isla az doma 😎
@andrealisy moja kamoska rodila malu. no teda 4500 az taka mala nebola, zasekla sa v porodnych cestach tak mala hlavu ako maly mimonko, rodila tak ze uz nic sa nestihalo, bola prvodoricka, klystyr , epi, nic... sice sa zasekla ale tlacila jak zerava tak ju vytlacila sama.. ale ti poviem ze cez 5O stichov aj s vnutornymi.. lebo ju nenastrihavali...
@andrealisy kks.............u mna akurat PA a lekar.........a chvilku po porode bola vizita a v ramci toho ma dosli lekari kuknut🙂) no boli zlati.gratulovali mi na sale a PA mi doniesla este na porodny stol veceru, lebo som bola hladna ako pes.....a ked ze bolo vsetko v poriadku, tak po osetreni polozili maleho do postielky vedla mna, zhasli nam tam a nechali nas dve hodky lezat na sale len pri takom velmi tlmenom svetle......a kedze bol februar a 19 hodin vecer, tak aj vonku bola fajna tma..ked to tak citam po sebe, ani sa mi nechce verit, ze sa to udialo v statnej nemocke🙂))
@andrealisy moja kamaratka rodila v stiacvnici a ani tam ju nechceli z porodnice pustit ak nekakala a tak klamala 😀 ale niekde na drzovku musi mamina ukazat hovienko 😅 mna sa len opytali a bolo to na 3 den od porodu 😅

@bobocka no, ja co som si odtrpela v tehotenstve sa mi v dobrom vratilo pri porode......k minutovym kontrakciam som sa ani nedostala....ked som mala frekvenciu kazde tri minuty, tak mi povedali nieco v zmysle, ze teraz je to uz len na mne...len som sa spytala, ci vazne....pre uistenie, ci som dobre pochopila a ked povedali ze ano tak na tri zatlacenia bol von......17,40 som nieco zacitila a 19,05 ma uz zasivali s tym, ze sa primar spytal, kde mam mobil, podal mi ho a kym ma zasival telefonovala som polovicke a nasim🙂)