Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@heln @dusika
ano.. o to tu ide..o ludsky pristup a o rešpekt..
aj ja som mala velmi zle skusenosti...ked som potratila a lekarka, ktora by kludne mohla byt pomocničkou Mengeleho v osvienčime /nech jej je zem lahka/ ,najskor po vyšetrení po ktorom jej zostali na prstoch plodove obaly /potracala som/ tie prsty otáčala preto mnou a pred sestričkou, aby sme sa pozreli, aj to slovne popisovala- ked som sa na to rozplakala, opovržlivo že čo plačem, že ved som mlada a ešte deti mat budem a potom mi vyčistila maternicu BEZ UMRTVENIA /končila jej služba/- nikdy v živote som nezažila taku psychicku a fyzicku bolest zaroven..trvalo to cele pol hodinu a ja som sa po skončeni triasla cela,vratane sanky,ze som nevedela odpovedat na nejaku jej otazku a nevladala som potom ani zdvihnut ruky,aby mi sestrička vyzliekla krvavu nočnu košlelu...
keby som vedela vtedy to čo viem teraz, nikto by so mnou tak nejednal...niektori ludia sa hold minuli povolanim...
sme ludia a pri porode potrebujeme najme ludsky pristup...a rešpektovanie našich predstav o porode..sme to my, čo sme spojene s dietatkom...každa jedna z nas chce nielen bezpečny ale aj radostny porod
@dulkagabulka ty kokso, tak to je sila ☹ 😢 ....ja mat podobnu skusenost, tak drahy by ju bez umrtvenia dobil.
Chcem sa spytat, ak necham dotepat pupocnik, zostane v nom este nejaka krv na odobratie pupocnikovej krvi?? Alebo sa tieto dve veci navzajom vylucuju?
@didi35 myslim si ,ze sa vylučuju...ale treba sa spytat lekara..
@dusika11 s tým, že som potratila som sa už vyrovnala, to už je za mnou, ale stále si pamätám ako mi vynadala. a už by som ku nej nikdy nešla.
@dulkagabulka to mi je ľúto 😖 , je to hrozné, pri takejto strate je žena plná hormónov a bolesti psychickej i fyzickej, potrebovala by len taktný prístup a nie blbé reči chladného človeka, ktorý sa ponáhľa domov....
ale je to pravda, či som robila v obchode, alebo v banke, vždy som sa musela ku klientom a zákazníkom správať slušne, či už to boli robotníci v montérkach alebo bohatí pánkovia v oblekoch, vždy aj keď prišli nahnevaní a nadávali mi za veci, za ktoré som nielen nemohla ale ani len netušila. vždy som sa musela správať slušne a ospravedlniť sa. ak by som sa nesprávala slušne, tak by sa šli sťažovať a prišla by som o prácu.
preto je potom naozaj bolestné že niektorí ľudia, ktorým doslova vkladáme svoj život do ich rúk sú chladní a bezcitní.....
PS: som zvedavá čo dnes večer povedia o odbere pupočníkovej krvi v reportéroch v telke.....
@heln tu nešlo len o blbe reči..tu šlo najma o to, že mi na zaklade toho,že sa ponahlala nedala urobit predoperačne vyšetrenia a urobila mi kyretaž zaživa..
trochu som od temy...ale podstata je ta ista
@heln a kedy a kde bude reportaž? ...
@didi35 kamaratka rozmyslala ci dat alebo nedat odobrat. Patrala a dopatrala sa k nasledujucemu zaveru. Ak chces pupocnikovu krv ulozit do verejnej banky- to znamena, ze ju mozu pouzit napr pre ine dieta, ktore mu by vyhovovala, musia byt splnene nasledovne podmienky: Porodna hmotnost dietata nad 4 kg, nemedikovany porod, neindukovany porod, donosene dieta a este nejake dalsie- co si vsak takto z hlavy nespomeniem. ALE! ked chces uskladnit pre svoje potreby (a samozrejme im za to slusne zaplatit) odrazu tieto kriteria ,,nie su" podstatne 😒 ja si sama pre seba kladiem otazku nakolko je ta krv pouzitelna a kvalitna ked su zname kriteria pre odber, ale pre sukromne uskaldnenie sa nemusia dodrziavat 😠
pre ostatne zienky, ktore by zvazovali ci dotepat alebo nedotepat, resp chcu sa dozvediet viac o vyhodach dotepania, resp rizikach nedotepania, pridavam nasledujuci clanok zo zdroja http://medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/ :
Novorodencove pľúca existujú v "kompaktnej forme" , vhodné pre život v
maternici. Keď sa dieťa narodí, placenta a pupočník pulzujú ešte 20
min, dodávajúc obrovské množstvo krvi do tela dieťaťa. Tieto návaly
krvi sú presne to, čo potrebujú pľúca novorodenca , aby sa rozpínali.
Žiaľ, mnohé nemocnice, ani lekári nerozumejú tomuto mechanizmu a
zapájajú sa do predčasného prestrihnutia pupočníka - často už po
jednej minúte od narodenia.
Bez toho návalu krvi z placenty novorodenec trpí poklesom krvného
tlaku, keďže jeho pľúca sa nemôžu otvoriť tak, ako by mali, vytvárajúc
reťazové reakcie efektov, ktoré môžu zahŕňať poškodenie mozgu a pľúc.
Okamžité prestrihnutie pupočníka môže spôsobiť hypotenziu, hypovolémiu
a detskú anémiu, majúc za následok kognitívne deficity. Niektorí sa
dokonca domnievajú, že vzostup autizmu môže mať súvis aspoň z časti so
skorým prestrihnutím pupočníka.
Vzťahujúc sa k tomuto článku:
Keď sa dieťa narodí, jedna z prvých procedúr je stiahnutie a
prestrihnutie pupočníka. V nemocniciach sa tento úkon často robí už do
30 sekúnd pretože sa verí, že to zmenší riziko vykrvácania u matky a
riziko vzniku žltačky u dieťaťa.
Pupočník sa často sťahuje skôr z dôvodu odoberania pupočníkovej krvi
pre rôzne medicínske či komerčné účely.
Avšak výskumy stále viac odhaľujú, že predčasné prestrihnutie
pupočníka skôr ako prejdú celé dve, či tri minúty, oberá vaše dieťa o
tak potrebnú krv a kyslík.
Dnes neexistuje žiaden konsenzus o tom, kedy je optimálny čas na
prestrihnutie pupočníka po pôrode, hoci už pred 200 rokmi v r. 1801,
Erasmus Darwin (starý otec Charlesa Darwina) zdieľal múdre slová k
tejto téme, ktoré boli z veľkej časti prehliadané:
"Ďalšia nebezpečná vec pre dieťa je stiahnutie a prestrihnutie
pupočnej šnúry veľmi skoro; ktorá sa má ponechať vždy až pokiaľ dieťa
nielen pravidelne dýcha, ale až kým celkom nedopulzuje. V opačnom
prípade je dieťa omnoho slabšie, ako by malo byť, o porciu krvi, ktorá
ostala v placente a ktorá mala byť v dieťati."
Pridusenie dieťaťa pri pôrode?
Jeden z hlavných argumentov pre odloženie stiahnutia pupočníka má
súvis s tým, ako dieťa dýcha pred a tesne po narodení.
Pred narodením sú pľúca dieťaťa plné tekutiny a prúdi nimi veľmi málo
krvi; dieťa dostáva kyslík od svojej matky cez placentu a pupočník.
Táto placentárna kyslíková podpora pokračuje aj po narodení dieťaťa až
pokým pľúca nezačnú fungovať a dodávať kyslík - a to je vtedy, keď sú
naplnené vzduchom a všetka krv z pravej strany srdca preteká cez ne.
Po narodení, keď dieťa plače a je ružové, cievy pupočníka sa stiahnu
samé. V tomto intervale medzi narodením a prirodzeným stiahnutím
pupočníka, sa krv privádza z placenty, aby zabezpečila prúdenie krvi v
pľúcach dieťaťa. Tento prirodzený proces chráni mozog dieťaťa
zabezpečením neustáleho dodávania kyslíka z dvoch zdrojov až pokiaľ
ten druhý zdroj nefunguje správne.
Akokoľvek, podľa Georga M.Marleyho, M.B., Ch.B., FACOG z
Cordclamping.com, okamžité stiahnutie pupočníka pri pôrode okamžite
"odstrihne" prívod kyslíka a dieťa sa dusí až pokým pľúca nezačnú
fungovať. Krv, ktorá by normálne pritekala, aby zabezpečila pľúcnu
cirkuláciu, zostáva stiahnutá v placente a dieťa "sťahuje" krv zo
všetkých svojich orgánov, aby naplnilo pľúcne cievy.
Pokým väčšina donosených detí majú dostaok krvi na zabezpečenie
funkcie pľúc a prevenciu poruchy mozgu, ten proces ich často ponechá
bledé a slabé. Pre nedonosené deti je ten proces ešte viac
devastujúci.
Bez ohľadu na čokoľvek, okamžité stiahnutie pupočníka bude mať za
následok určitý stav pridusenia a stratu objemu krvi, pretože:
1. Úplne "odstrihne" prívod kyslíka do mozgu dieťaťa z placenty pred
tým, ako pľúca začnú samé fungovať.
2. Zastaví placentárnu transfúziu - prenos obrovského objemu krvi (až
50% nárast celkového objemu krvi), ktoré je použité hlavne na
cirkuláciu v detských pľúcach s cieľom naštartovať ich funkciu
Žltačka spájaná s okamžitým stiahnutím pupočníka
Uchovávanie cenného kyslíka a krvi novorodenca stiahnutím pupočnej
šnúry predčasne má za následok riziko krvácania do mozgu a dýchacie
problémy dieťatka. Bol tiež preukázaný ako prispievajúci faktor k:
- Autizmu
- Detskej mozgovej obrne
- Anémii
- Poruchám učenia a mentálnym poruchám
- Poruchám správania
- Ťažkostiam s dýchaním
Okamžité stiahnutie pupočníka bolo dokonca definované ako príčina
poškodenia mozgu ktorá končí smrťou, podľa Morleyho.
Hľadáte prirodzené možnosti narodenia dieťaťa?
Po týchto ohromujúcich štúdiách o potenciálnom ublížení skorým
stiahnutím pupočníka, WHO a FIGO (medzinárodná federácia gynekológov a
pôrodníkov) ustúpili od praktizovania svojich pokynov.
Ale stále sa to vo veľkom deje v USA a iných rozvinutých krajinách,
hlavne ak rodíte v nemocnici s pôrodníkom (špeciálne školení
zdravotníci). Toto je jeden z mnohých dôvodov, prečo by ste sa radšej
rozhodovali pre pôrod s pôrodnou asistentkou.
Vo vedeckej (odbornej) literatúre neexistuje ani jedna správa o tom,
že by boli pôrodníci bezpečnejší v znížení rizika alebo normálnej
tehotnosti a pôrode ako pôrodné asistentky. Takže ak ste jedna zo 75%
žien z normálnou tehotnosťou, najbezpečnejšou voľbou pre vás nie je
porodiť s lekárom, ale s pôrodnou asistentkou alebo dulou (u nás nie
alebo..).
Pôrodná asistentka sa lepšie prispôsobí vašim želaniam, napríklad
počká 2 až 3 minúty, prípadne, kým pupočník úplne nedotepe , kým sa
prestrihne. Počet cisárskych a iných intervencií liekmi, či operačnými
zásahmi sa býva taktiež nižší, ak rodíte s pôrodnou asistentkou.
Jedna štúdia v British Medical Journal dokonca zistila, že riziko
úmrtia ženy počas pôrodu je v pomere 3 : 5 vyššia pri cisárskom reze
ako pri prirodzenom pôrode, riziko hysterektómie 4x vyššie, a riziko
odkázania na intenzívnu starostlivosť o matku 2x väčšia.
Z originálu Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping the
Umbilical Cord Prematurely?
@didi35 co ja viem,tak sa to navzajom vylucuje.lebo ak chce dat mamina pup kv odobrat,tak sa to musi spravit tak do polminuty od narodenia,lebo sa jej musi zachytit iste mnozstvo. kopirujem "Ďalším dôvodom obáv je výskum kmeňových buniek novorodenca. Táto procedúra zahŕňa zber placentárnej transfúzie a vyžaduje rýchle zasvorkovanie, v ideálnom príprade do tridsiatich sekúnd po narodení. Takto je zaistené, že bude získané dostatočné množstvo kmeňových buniek." toto nie je nejak podlozene,ale volakde(teraz to neviem najst) je pisane,ze sa to robi do polminuty po narodeni.oni ti par kvapiek neuskladnia.nema to vynam.mozno sa to da,ze sa ten zakrok nespravi hned do polminuty,ale do minuty,dvoch,ja neviem.no ja mam info,ze do polminuty.takze ja si myslim,ze bud jedno alebo druhe.ja ked som si precitala dolezitost dotepania pup krvi,tak som zmenila svoj nazor.fakt este minuly tyzden som sa bila do hrude,ze druhemu dietatku dam pup krv odobrat a iny nazor som nepripustala a zrazu jeden clanok,ktory vysvetlil to dotepanie moj nazor pozmenil.nemala som dostatocne info.to vsak neznamena,ze som na 100%predsvedcena o dotepani,ale viac sa k nemu priklanam.cim viac viem o pup krvi a jej uskladneni,tym viac mam pocit,ze je to len biznis zalozeny na citovom vydierani rodicov.vsak co by sme pre nase deti nespravili a vsak ak im to moze zivot zachranit v buducnosti a bla bla bla.ale to,ze to ma u jednotlivca(darcu) minimalnu moznost vyuzitia ...tak to uz malokto povie.
neviem ci niekto z vas cital knihu od jodi picoult my sisters keeper.je to aj sfilmovane.no film absolutne neodraza knihu.matku tam hra cameron diaz-ako uz len ta moze vyjadrit rolu matky 😠 proste je to pribeh o rodine s troma detmi.ich dcera je chora na leukemiu a preto sa matka rozhodla mat tretie dieta,ktore bolo vlastne predpripravene ako darca pre tu choru kate.mala anna sa narodila a cele svoje detstvo vlastne stravila ako pokusny kralik,ako darca kostnej drene a vlastne ju rodicia mali hlavne ako pomoc pre ich starisu dceru.lenze anna sa jedneho dna zasekla,rozhodla sa bojovat za svoje prava a ako dieta sudila svojich rodicov a chcela byt zodpovedna za svoj zivot,za svoje telo.uz mala tych nemocnic dost.rodicia(hlavne matka) s tym mali sakra problem,lebo tym padom vlastne odsudzovala ich starsiu dceru na smrt.fakt dobre citanie.co sa tejto problematiky sa tyka,neviem ci ma jodi tie lekarske veci podchytene ako fakty a ci sa to naozaj da,geneticky upravit surodenca,aby bol spravnym darcom pre choreho surodenca(kedze vlastne darovanie pup krvi je 25%kompatibilne pre surodenca),no je to velmi zaujimave. a ak to aj realne lekarsky nie je mozne,tak to aspon otvori oci o tom,ze to nie je sranda a ze nehodno takto zasahovat do zivota ineho dietata.viem,ze je to mimo temu,len ma to napadlo k tej pup krvi.
aha baby,uz som to nasla http://www.stv.sk/relacieaz/jednotka/reporteri/ tak dnes vsetky vecer povinne pozerame 😀 som zvedava co tam povedia a ake objektivne to bude 😉
@bobocka videla som dokument- ano da sa geneticky vybrat embrio vhodne presne pre surodenca....myslim,ze rodičia kvoli tomu cestovali z UK do USA,lebo v UK sa to nedalo a v USA ano..
..nuz, chcela by som nechat dotepat, ale fakt neviem, ci to bude v porodnici mozne... hlavne, ak tam bude naval rodiciek, vtedy to budu chciet mat vsetko ychlo za sebou... Neviete o niekom, komu sa poradilo presadit si to v SK porodnici?
@didi35
chcela by si..ale..
si to ty a tvoje dieta....je to tvoj porod, tvoje dieta...pozeraj pritom len na seba a na neho...ved otazka dotepania je otazkou par minut...niekedy naozaj iba par minut..hodiny to nepotrva-ked maš pocit z toho,ze budeš miesto zaberat
zatial nepoznam nikoho,komu sa to uz podarilo, ale v lete budem sprevadzat maminu, ktora to chce..tak dam vediet
@dulkagabulka Ja mam termin o cca 2-3 tyzdne, zajtra sa idem dohodnut s porodnikom, tak som zvedava, ci bude ochotny moje poziadavky akceptovat...
@danka.chomka Ja som sa nastastie o pupocnej snure a jej prestrihnuti docitala este pred porodom a hned som to supla do porodneho planu. Rodila som v zahranici takze s tym problem nemali a prestrihli to po dopulzovani.
@didi35 och..ake je to tažke...vediet ze niečo je,čo možem urobit pre svoje dietatko a mat pritom strach,ze niekto to nebude rešpektovat...
@didi35 suhlasim s gabi. Tak zásadnú a prospesnu vec pre svoje dieta (pokial ju za taku povazujes) presadzuj vsetkymi silami. 😉 Upustit od niecoho takeho len kvoli tomu, ze ,,ci im to bude vyhovovat" urcite nie je namieste. Ako spomina gabi je to tvoj porod a tvoje dieta. Aj keby tam bolo 20 rodiciek tvoje dieta tu krv potrebuje a ty si ta ktora to za nho musi obhajit. Bohuzial ze o nieco tak ,,v zahranici samozrejme" musime u nas takto bojovat z tak nezmyselnych dovodov. 😒 drzim palce nech ti vyjde porod podla predstav. 😉
@bobocka
@dulkagabulka
reportéri 22:10 na jednotke
@dulkagabulka to je chore ☹ ja viem,ze rodic mysli hlavne na to,aby jeho dieta bolo zachranene,no zabuda sa na to,ze aj druhe dieta je dietatom,ze je to tiez ludska bytost a ma svoje potreby a city ☹
@dulkagabulka nechapem ked je tolko studii opisujucich dolezitost dotepania pupocnika,tak preco to lekari neakceptuju ak si to matka ziada? vsak je to fakt len par minut.som citala ze 5-20min.no booooze,aby niekomu kavicka neusla 😠 podla mna tak ako ma maminka pravo sa rozhodnut,ze da pupocnikovu krv odobrat,tak ma aj pravo sa rozhodnut nechat pupocnik dotepat!preco je dvojity meter na matky co sa tohto tyka? 😠
@bobocka citala som na jednom americkom fore kde mamicka mala pri porode matku, pupocnikovu krv neodoberali, pretali vsak pupocnik okamzite po porode a sestra niekaam utekala po porode placenty. Mame to nedalo a isla za sestrickou a vymakla ju ako odobera krv. Po polhodine naliehania matky rodiacej mamicky sestricka priznala ze odoberaju po kazdom porode a potom to predavaju na trhu onkopaciantom za slusne peniaze 😠 . netvrdim ze sme amerika, ale viem si predstavit ze by to bol motiv robit obstrukcie s dotepanim 😠
@danka.chomka nechutne 😠 😠 😠 sila 😠 😠 😠 toto sa u nas nerobi,to som si ista,lebo v iektorych nemocniciach ani neodoberaju pup krv.u nas je toto je este pomerne v plienkach,ale akoze ta sestra v amerike ma uz po tomto cesticku do pekla vydupanu 😠 😠 😠
@bobocka ☹ presne ako hovoris je to krajne nechutne a neeticke. s vedomim ze ta krv je pre dieta prospesna- (ak matka nevie, moznost dotepania jej ani nenavrhnu.)- ju odoberu a predaju za potesujuci prijem do kasicky! 😠 obetovanie zdravotnej zdatnosti dietata. 😠 a to este o kolkych veciach ani netusime co sa deju ☹ Moja sestra napr dala odobrat- nevedela v tom case o vyzname dotepania a maly nam do pol roka skoncil na transfuzii kvoli anemii v nemocke. Kanyla v hlave a priviazany v postielke ☹ kde do poctu stihol chytit aj rotavirus 😠 90% deti ma problemy so zelezom a musi im byt doplnane v syntetickej forme a je dokazane ze zelezo v syntetickej podobe sa sprava v tele uplne inac ako napr zo stravy ☹ a pritom tak malo staci aby sa takemu niecomu predislo.
@danka.chomka
wow........tak to je ozaj nechutne 😢
ale v dnesnej dobe sa deju ozaj vselijake veci bleee zle mi je z toho radsej ani nemysliet......
inak baby ja teda neviem ohladne toho pupocnika, ako dlho to trva kym dotepe? Ja som o tomto ani netusila ze take nieco sa robi 😅
ked sa moja malinka narodila dali mi ju hned na hrud a bola pri mne asi tak 5-10 min, potom ju zobrali a mna zacali riesit lebo som velmi krvacala....myslite ze to stacilo? ale asi aj ked nie tak lepsie ako nic, ci?
@danka.chomka no ja mam riadne nervy z takychto veci.podla mna je v poriadku ak sa rodicia rozhodnu odobrat dietatu pop krv.ked poznaju pre a proti a aj tak chcu odobrat,je to len na nich.ale nech kurnik maju moznost aj nechat pup dotepat! nech je to pravo 50 na 50. a obchodovanie s tou krvou,tak to je strasne svinstvo 😠

@bobocka ano..pretrpeli sme si svoje..ja po porode a oni potom sa dostali do nemocnice skoro mi zomreli ale dufam ze uz nas nic neohrozi...preto chapem maminy co su nastvane na lekarov..vieme vsetky svoje..zasluzime si ludsky pristup..asi o tom to je