Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@lucia123 nadherny pribeh..pešla si krasnou cestou, blahoželam
@katka888
až 80% žien, ktore si možu vybrat polohu pri porode, zvoli polohu v klaku na 4, klaku, pripadne v stoji s oporou /predklone/..len zvyšnych 20% voli vodu alebo nejaku inu polohu..poloha na 4 je velmi vhodna ,či už kvoli gravitacii, či zniženemu tlaku na hradzu...
najlepšie na všetkom je, že žena dopredu NEVIE, kam ju jej telo nakoniec dostane...može mat nejaku predstavu,ze takto to bude, alebo takto určite to nebude..a nakoniec je všetko inak..telo je v tej chvili "rozumnejšie" ako rozum...telo ma v sebe zakodovanu mudrost tisicročí
🙂
preto by sa žena mala iba oddat dianiu- počvat svoje telo , spolupracovat s babatkom a teda ist do polohy, ktora vyhovuje dvom- rodičke a babatku...nie lekarovi..bohužial- u nas vo veelkej vačšine nemocnic zatial nerealizovatelne
kaja73,
ak si sa ty rozhodla neockovat svoje dieta je to ok - pre teba, neviem ci uz tak pre tvoje dieta - kedze presne ako ty pises, tie choroby uz u nas nie su a ked sa nahodou objavia malo ludi bez ockovania dokaze tymto chorobam celit... apropo cierny kasel a rodenie nasich starych mam - zomreli mi 2ja ujovia vo veku 11 mesiacov a 2 roky presne na tuto chorobu... babka samozrejme este porodili dalsie 3 deti... v kazdom pripade tym len chcem poukazat nato ze takuto umrtnost u deti uz dnes nenajdes ( vdakaockovaniu...)
baby neblaznite... preboha keby mam svojmu dietatu zamedzovat styk s cimkolvek umelym tak by asi uz nemalo ani co jest ( polovica potravin je modifikovana nejakou chemiou ) , nemalo by si co obliect, cim utriet ritku etc. ... to v akej dobe zijete?
ludsky druh preziva najmae vdaka prisposobovaniu sa novym podmienkam - samozrejme ze sa mozte vratit k prvotopospolnej spolocnosti a zit tak... fakt ale je, ze neprisposobivi vymieraju ako prvi
dulkagabulka,
s tou polohou s tebou suhlasim - myslim ze ked ma zena krce a tak , tak jej je asi naozaj najlepsie v polohe na styroch ( mavala som obrovske bolesti pri menstruacii ktore sa len vdaka tejto polohe dali zvladnut - potom som presla na chemiu 🙂 a odvtedy uz bolesti nemam...)
na druhej strane ale chcem aby sa male narodilo bezpecne , asi by som sa bala aby mi babatko nejak nevypadlo, aby ho nacas zachytili a tak... neviem ci by toto ma nestresovalo viac ako ta poloha na chrbte... ja stale porovnavam bolest ( ta sa da prezit, bolest nevnimam ako stres ) a bezpecie... a neviem, stale mi vychadza ako vyssia hodnota bezpecie...
@dulkagabulka
ja som vynimka, mne polosed vyhovoval. cize neda sa striktne odmietat, ze polosed je zly
@kaja73
myslim si, ze ak by si rodina nezelala akukolvek medializaciu, nebolo by to vo vsetkych novinach, ved ako sa tu omiela, kazdy ma slobodnu volbu a urcite su ludia, ktori v pripade tak tazkej rany osudu nechcu bay sa to rozmazavalo a maju pravo na ochrranu sukromia a informacii tykajucich sa zdravia
@dai Ja tu len reagujem na dake tvrdenie čo ma sirit paniku a chcem vysvtlenie 😉 A co ma moje dieta alebo nema sa ta moc netyka.My sme si užili s očkovanim svoje,nebudem to tu rozpisovat,pisala som to už mlionkrat.Maly mal hrozne reakcie a až to ma donutilo si zacat veci okolo očkovania studovat.Len na margo ja som povodne decka sestra mm je lekar takže sme vzdelan v tejto oblasti,neboj.No až ked sme sa sami popalili sme si zacali veci aj overovat..Takže nesud,ked nevieš co sa u nas odohralo a cim moj syn presiel. 😉
@dai ano..a prave preto je lepsia poloha ta, ktoru vyberie žena..prave pre BEZPECIE..
jej aj jej dietatka...
lebo vtedy robi pohyby a dostane sa do takej polohy, v ktorej pomaha DIETATKU..nie lekarovi,aby si nemusel zohybat chrbat..
PA z Nemecka mi povedala, ze este NIKDY nevidela ZIADNU ženu tam rodit v tej polohe, v ktorej sme prinutene v niektorych porodniciach tu..teda v lahu na chrbate s vyviazanymi nohami..
@katka888 predpokladam,ze si nemala možnost inej polohy,takze by som to asi neposudzovala
🙂
@kaja73 musim ti trochu oponovat..vdaka ockovaniu su mozno niektore maminky tu..neockovane by mozno na cierny kasel zomreli..netreba zabudat,ze nie vsade sa cierny kasel ockuje - napr.od nas na vychod a migraciou ludi sa sem opat moze dostat...co sa uz pomaly deje...a nehovoriac o cestovani v dnesnej dobe..exotika je coraz viac na dosah...a nase deti budu este viac cestovat a stretavat cudzincov-skoly, priatelstva...
@andreaju Fakt to tu neriešme,každy nech sa riadi sebou, svojim informaciami a svojim skusenostami. 😉 Mna len stve ked ti niekto povie niečo co je takmer na 100% vymysel s cielom robit bu-bu-bu.keby zomrelo neočkovane dieta na chorubu na ktoru malo byt očkovane-to by len bolo fuky a plne noviny toho.keby zomrelo očkovane-aj to sa totiž može stat,lebo konkretne tato vakcina pekne zlyhava,tak by bolo ticho a ani dg by nemalo že cierny kasle,aj keby to bol.
@lucia123 prepac,ale ja tiez patrim k tej bielej mafii..nik ma nepresvedcil ani nepresviecal...mam totiz svoj rozum a tieto vyroky sa mi zdaju naozaj velmi urazlive..znevazuje niekto tvoju pracu????..predpokladam,ze pediatricke nechodis a ziadne lieky neuzivas...ak je to tak tak klobuk dole pred tebou,ze dokazes vyliecit seba aj tvoju rodinu...ak mas tento dar,tak ho vyuzi v prospech ludi....a nehadz vsetkych do jedneho vreca,nie kazdy kto vystudoval medicinu je blazon a studoval pre peniaze...ja som studovala z presvedcenia a so snahou pomoct inym..
@kaja73 no myslim,ze je to tvrdenie proti tvrdeniu...ale predsa inteligentny clovek sa neda zastrasit len tak...tiez tvrdenie,ze ockovanie je jed - ako to bolo v tejto diskusii je robenie bu-bu-bu,nemyslis?a netreba zabudat,ze kazdy ma imunitny system na inej urovni a to pri ockovani zohrava vyznamnu rolu...takze nie je vsetko biele alebo cierne...ani ockovanie ani neockovanie...
@katka888 pri teme, co sa udava co nie.len ja vidim rozdiel, ked nechcem dat dietatu plienku, lebo obsahuje nieco, co mi je proti srsti, tak mi, nikto neda 300 eur pokutu...........odmietnutie ockovania je realne pokutovane 331 eckami..........a v tom vidim sakra velky rozdiel...........v ockovani nie je sloboda......
@kaja73 nehovorim, ze bol na vine, to v ziadnom pripade!chcela som tym povedat,ze mozno by malo vyznam a mozno to raz tak bude,ze sa bude dat urcit,kto je na ockovanie vhodny a kto nie...na vine nie j ockovanie...ale suhra okolnosti...ako napr.pichnutie vcelou..niekto zomrie a niekto si to ani nevsimne,ze ho pichla...a na vine nie je ani postipany clovek ani vcela..
@katka888 Problem je, ze NEEXISTUJE ziadna studia o ucinnosti ockovania, len jedna jedina, ktoru robila WHO v Indii v Madrase... A ta tak pohorela (ockovanci vykazovali ovela vyssie percento ochorenia na TBC, nez ludia z neockovaneho regionu), ze WHO po 15 rokoch tento pokus skoncilo... Takze okrem tejto studie z Indie z roku 1968 neexistuje ziadna studia ucinnosti vakcin...
🙂 ved vravim,ze dnes je s tym este problem...mozno raz...a preto by som nehovorila len o negativach ockovania-vysledok zalezi od vela faktorov, pretoze su aj ludia,ktorym ockovanie zachranilo zivot...a niektorym aj pokazilo-ako pisu maminky vyssie..a co sa tyka tej imunity...nicime si ju sami-chemia vsade okolo nas - cistime,pulirujeme,konzervujeme....
@dulkagabulka
nemylsim si,zeby mi vyhovovala preto,ze som inu moznost nemala. ako sama pises, telo ti podla teba dava vediet, ci mu je alebo nie je dobre a ja som nemala ziadnu potrebu ani pocity tela, zeby som mala mat inu polohu.
alexandra@ a ja poznam "X" pripadov, poskodenych deticiek, autizmom, detskou obrnou a dokonca aj dva pripady smrti po ockovani. Je mi to luto, ale prevazuje rozum, ze jedy do tela nepatria 🙂 Je to najväcsi omyl mediciny, verim ze si to onedlho priznaju, ale este musi vela deti doplatit svojim zdravim a vela rodicov na zivotne stastie, kym s tym neprestanu.
Papa, pozdravujem Vas tu vsetkych, lucim sa.
@aduskatt
plienky bol iba jeden z prikladov, kde vsade v dnesnej dobe je chemia a latky, ktore, ak by si to clovek nastudoval, tak nepouzival.
urcite treba pri rozhodovani sa o ockovani brat do uvahy aj informacie, preco doslo k povinnemu ockovaniu, ako to bolo pred povinnym ockovanim a studie s tym spojene,..... ako pise
@andreaju nie je vsetko len cierne a len biele. neexistuje tejto teme jednoznacna odpoved co je spravne a co nie... ockovanie aj neockovanie ma svoje vyhody, statistiky a studie a preto aj priaznivcov.
ale moj nazor je, ze povinne ockovania vznikli ako potreba urcitej moznosti ochrany celkovej populacie v krajine a ak by na to kazdy kaslal, tak by stat tu ochranu nedokazal zabezpecit.
dalsia vec, ze ockovania vznikli v case, kedy nebol internet alebo iny pristup k informaciam, neviem si osobne predstavit ako znacna cast obyvatelstva este v dnesnej dobe riesit ci dat alebo nedat ockovanie, lebo ma slobodnu volbu... a uprimne, ja nie som studovany chemik ani medik, aby som dokazala vsetky fakty o ockovacich latkach s mojim vzdelanim posudit....
dalsia vec slobodnej volby, ako by sa tu spustila lavina marketingu a zvysovania ziskov na zaklade zavadzajucich info vid odber pupocnikovej kri ....
tot moj nazor....
a ako tu bolo spominane, nemam namysli len tbc teraz, ale v dnesnej dobe sa cestuje, je priliv cudzincov, mladi chodia do zashranicia, clovek nemam istotu, ze sa urcite s chorobou nestretne.

@alexandra A kde najdem info-v mediach,ci spravach,ci novinach- o tej smrti na cierny kasle? Vieš keby to bola pravda tak su toho plne noviny. 😉toto podlieha prisnemu hlaseniu a vela by sa o tom hovorilo. Dnes su neočkovanci v dost silnej palbe medii a toto by len tak ticho nepreslo.Ja sledujem spravy ,venujem sa info o očkovani a nič taketo som ja ani ostani co sme spolu vo fore o neočkoavni nezanamenali. 😕 Okrem toho cierny kasl je smrtelny pre deti hlvane do 6m a vtedy este ani vakcina nezabera ☹ Ale keby mamina co koji mala tento kasel prekonany,tak predava pritolatky svojmu babu pri kojeni a to by sa nenakazilo.Lenže zien co tento kasle prekonali je prave vdaka ocokvaniu malo a tak su paradoxne prave vdaka očkovaniu ohrozene male detičky viac ako ked sa neočkovalao.