icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

zuzi118
24. jún 2011

@didi35 ja radsej hovorim o tych dobrych skusenostiach.

didi35
24. jún 2011

@dulkagabulka Neviem sa dostat na ten hypno porod, hoci som prihlasena... ako presne sa to video vola a kto ho tam dal? skusim to vyhladat takto... dik

lilyen2011
autor
24. jún 2011

@katka888 hlavne nech ste zdravý! 🙂 takže sa vidíme cca o 5-6dní 😎 uži si prvé chvíľky tak ako ja, v nemocke som mala dovolenku...len ja a malá 😎 doma sú už fofry a tak si malú úžívam len takto večer. Aj teraz ju držím a len 1rukou píšem 😎 .... všetko dobré budem na Vás myslieť 😉

katka888
24. jún 2011

@lilyen2011
dakujem, rada sa potom podelim s tym, ako to prebehlo....

lilyen2011
autor
24. jún 2011

EŠTE K TÉME:
- napadlo ma, že predsa som niečo vyslovene odmietla....
- nakoľko som šitá len vo vnútri a aj to len 1štich (asi aby som nezabudla, taký na pamiatku 😉 )
- ako chodí vizita, tak ma skontrolovali zo spodu len na druhý deň po pôrode a odvtedy som sa už nedala "očumovať"
a to ani pri prednostovi pri veľkej vizite "nemám vonkajšie poranenie = netreba kontrolovať, nie je tam čo vidieť" 😀
- tak ak by ste boli na tom tak ako ja, nemusíte sa ukazovať ak to nie je nutné 😀

katka888
24. jún 2011

@lilyen2011
pri prvom porode mi tam dole kukala len jedna mlada lekarka, tusim len raz a to tak, ze prisla len so sestrickou, ta bola bokom, doktorka prisla blizsie, slusne mi povedala, ze s mojim dovolenim / tak nejak, neviem presne slova, je to vyse roka, ale v takom zmysle / skontroluje ranu, ci je poriadku, ci tam nieco nie je... a potom uz nikto nekukal
a moje vizity boli stylom, ze prisli dnu par osob, sestricka povedala, ze som bezproblemova, tak sa ma spytali ako sa ciim a ja ze vsetko je dobre, a oni odisli. boli odo mna snad na 2 metre .
tak verim, ze aj tentokrat tak bude.
bolo mi inac povedane, ze oni kontroluju tie po cisaraku, normalne porody neriesia ak je vsetko bez problemov.

lilyen2011
autor
24. jún 2011

@katka888 no pozerajú poranenia + kontrolujú ako sa sťahuje maternica ...každý deň aspoň v Ružinove

katka888
24. jún 2011

@lilyen2011
tak ja rodim v KE... uvidime ako sa to tam po roku zmenilo, ci som len mala stastie, alebo je to tam uz take friendly

bubulka722
24. jún 2011

@katka888 Jednou z mojich najdôležitejších požiadaviek bolo dotepanie pupočníka a nechanie nás ešte pred prestrihnutím skin to skin. Krv prúdila bez problémov a odstrihli nás asi po 10 minútach. Lekár sa ma spýtal či môže strihať. Ukázal mi pupočník v ktorom boli len kde tam zvyšky krvi. Nakoniec mal problém niečo vytlačiť do skúmaviek pre labák. 😀 Zvyšky plod. vody dcérke odsali ihneˇd po narodení a potom sme si užívali spoločné chvíle cuckaním kolostra. Malú odniesli asi po 20 minútach na rýchle vyšetrenie a znova ju doniesli a položili nahú na mˇna. 😉

bobocka
24. jún 2011

@bubulka722 a kde si to ty rodila?

bubulka722
24. jún 2011

@bobocka Možno sa to bude zdať neuveriteľné ale na Sk v Piešťanoch. No nie sú tam vôbec v obraze, takže som si musela všetko vybavovať pred pôrodom. S primármi sa nedalo o ničom hovoriť, o podpísaní PP nebola ani reč. Všetci sa mi ironicky vysmiali do očí a poslali ma rodiť za hranice. Bola som fakt na dne, tak som to podala v podateľni nemocnice a adresovala to riaditeľke a obom primárom. Takto to bolo pre nich záväzné a nemohli konať inak.

gabika_83
24. jún 2011

Caute baby, mozete mi trochu objasnit to dotepanie pupocnika? Ake to ma benefity pre dietatko, prip. pre maminu? To akoze babo sa narodi, ale pupocnik sa prestrihne az po urcitom case ked uz v nom neprudi krv?Ci? Dakujem

bubulka722
24. jún 2011

@katka888 K tej hospitalizácii je pravda čo píšeš a nemocnice majú preto sakra záujem ich tam tie 4 - 5 dní držať aby mali zaplatené. Doba hospitalizácie je len odporúčaná, takže nikto ťa tam nemôže držať proti tvojej vôli. Nemocnica nie je basa a ty ako zákonný zástupca dieťaťa máš plné právo podpísať reverz a odísť skôr ak chceš. Ja som odišla na 3. deˇn kedže sme nemali žiadne problémy odhliadnuc od silnejšej žltačky čo ja považujem za prirodzený proces po narodení. Tiež máme rôzne RH faktory krvi a malá bola žltučká do 2,5 mesiaca. 😉

bubulka722
24. jún 2011

@gabika_83 Skús si pozrieť pár strán dozadu, dosť sa tu o tom popísalo. 😉

bobocka
24. jún 2011

@bubulka722 super!!!prave ked som prestala dufat,ze niekde na svk nechaju pupocnik dotepat,tak prides s vlastnym pribehom!!! 🙂 sice si si to musela vydobit,ale to je teraz nepodstatne.podstatne je,ze si dosiahla svoje 😉 vyborne mamina 🙂 toto da iste odvahy inym matkam sa "bit" za porod aky si predstavuju a za prava svojho dietata 😉.ja som za nemocnicne porody a lekarom doverujem,no iste zauzivane praktiky mi fakt tlak dvihaju. a nechat pupocnik dotepat,ci riesit skin to skin mi pride byt ako zakladna vec,ktoru by nemala rodicka ani pozadovat a mala by jej byt automaticky ponuknuta 🙂

bubulka722
24. jún 2011

@bobocka Celý pôrod bol krásny a prirodzený. Horšie to bolo s "komunikáciou" s novorodeneckým odd. ale s určitou dávkou asertivity sa to podarilo. Hodím sem svoju story.

bobocka
24. jún 2011

@gabika_83 http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=73263 tu si o tom dotepani precitaj.po citani tohto clanku som ja pochopila ake dolezite to je 🙂

bobocka
24. jún 2011

@bubulka722 jasne,daj.rada si precitam tvoj pribeh.🙂

dulkagabulka
25. jún 2011

@bobocka nestojim pri hlave rodičky /za hlavou/, stojim po boku ženy a vidim všetko tam dolu ...take niečo som naživo nikdy nevidela a nikdy dufam neuvidim...

dulkagabulka
25. jún 2011

@didi35 video na youtube sa vola:
Anya's home/water/hypno birth
a pridala ho : happyolya27

didi35
25. jún 2011

@dulkagabulka Dakujem, videla som ho uz... nahodou, ked som si pozeral tie hypnoporody... 🙂 🙂

jussti
25. jún 2011

@lilyen2011 dakujem vdaka 🙂

bubulka722
25. jún 2011

@dulkagabulka To video si sem fakt nemala dávať a je fajn, že si to dala zmazať. Je to nechutné a ja považujem za nevyhnutné aby mamička ktorá nemá pri sebe dulu, mala aspoˇn rozhladeného muža. Môj muž stál tiež vedľa mˇna a do detailu videl čo sa dole odohráva, takže si myslím, že podobné praktiky by si nikto nedovolil. Inak bolo mi fakt na šablu, keˇd som videla len pár minút z toho videa a nemohla som ho dopozerať a to naozaj nie som nejaká slabá povaha. Toto bolo fakt moc. 😝

dulkagabulka
25. jún 2011

@bubulka722

ano.je dolezite,aby tam niekoho mala..pre jej pocit..
neverim však, že pritomnost duly,alebo manžela odradi takeho babraka,ako bola ta lekarka tam-pri ktorej "zaktorku" to každy prestane pozerat... ved ju neodradila ani kamera...a keby na to pozeral uplny laik, dokonaca niekto ,kto je pri porode prvykrat- asi by si myslel, ze sa to takto aj robit ma...

dala som to sem preto,aby ženy /aj muži/vedeli,že sa to takto robit NEMA..
celu noc som premyslala nad tym,či ženy maju pravo vediet,že sa taketo niečo deje, alebo to radšej nemaju vediet

..
video som dala zmazat..
bohužial,ani po dvoch mojich nahlaseniach ho nezmazali...

ninan2
25. jún 2011

@dulkagabulka netrap sa tym, uz to neovplyvnis, a je tam predsa dorazne upozornenie, nech ho zeny radsej nepozeraju. A keby niekto velmi chcel nieco take vidiet, urcite si to vie najst aj sam.

eev
25. jún 2011

@dulkagabulka ja som velmi rada, ze som sa k nemu dostala. doplnilo mi to dalsie info do porodnej mozaiky🙂 tak za seba dakujem.

pici
25. jún 2011

nikdy ste nespomenuli fatalne nasledky domacich porodov, ktore sa zvrtnu ... porody v cechach s dulou, vdaka ktorej je dieta postihnute... vzdy len chyba lekarov. videa dobabranych porodov s lekarmi... zial myslim ze aj na strane druhej by sa dobabrane porody nasli zial

bobocka
25. jún 2011

@pici urcite mas pravdu.ja som sem dala link o tom zbabranom domacom porode v cechach.tak ako vie pochybit lekar,vie pochybit aj pa.je to hrozne.preto by mala zena porod brat skutocne vazne a pocas tehu sa vzdelavat,aby sa v ten den d vedela rozhodnut akym sposobom chce na svet svoje dieta priviest.niektora preferuje domaci porod,ina veri lekarom.ale kazda jedna moze len dufat,ze ten dany odbornik odvedie dobru pracu a pomoze jej priviest na svet zdrave dieta.ziadna rodicka nemoze vediet ako to cele dopadne.moze len dufat. a to je to,co ma na celom porode najviac desi. ☹

pici
25. jún 2011

@bobocka strasne bolo to video... a hlavne zbabrane domace porody nikto moc nezavesuje na net... myslim ze tak ako moze lekar zbabrat, moze zbabrat aj ktokolvek iny...

bobocka
25. jún 2011

@pici jasne,ze moze porod zbabrat aj lekar aj pa.na oboch stranach sa najdu cervave jablka.bohuzial.a vavesovat videa..radsej nie.som nedokazala dopozerat ani to od dulkygabulky. 😔