Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@bobocka
Na letiskach sa pouzivaju X-ray skenery, ktore su nebezpecne, je to radiacia... Ja ked som letela v 2. trim. do Barcelony, tak som ich tiez obisla, dokonca kontrolori, ked ma videli, hned na mna kyvali, aby som isla priamo k nim... S kopirkou som tiez nerobila, laserova tlaciaren bola daleko odo mna.. 😉 ....
"There has not been sufficient review of the intermediate and long-term effects of radiation exposure associated with airport scanners. There is good reason to believe that these scanners will increase the risk of cancer to children and other vulnerable populations." Air travelers over 65 years old are especially susceptible to the "mutagenic effects of the X-rays," they say, as are HIV and cancer patients, children and adolescents, pregnant women, and men (because the X-rays can penetrate skin and put the testicles "at risk for sperm mutagenesis"). Eyes could also be at risk because X-rays can penetrate the cornea.
Myslim, ze ich budem odmietat aj ked nebudem tehotna... a poviem, ze si to nezelam...
@didi35 aj som si myslela, ze nie je standartne, kazdemu dietatu odoberat krv a vysetrovat krv (o paticke viem), to bolo len na margo pribehu @bubulka722 niektore ATB su priechodne placentou, niektore nie...preto by som sa neohanala ich skodlivostou
..z mojho pohladu si ohrozila svoje dieta..ale kazdy nesieme zodpovednost za svoje rozhodnutia
@bobocka @dulkagabulka oxytocin v poslednej faze porodu sa podava kvoli moznej hemoragii (vykrvacaniu), aby sa maternica lepsie zavinovala a nebola velka strata krvi, ja som si ho dala pichnut presne z tohto dovodu, vcera som nestihla napisat kedze sme odisli 🙂
..este zistim ci sa oxytocin v ii. faze porodu picha rutinne a hlavne preco sa picha
..som chcela opravit prispevok (prave mi padol Kon):
- kazdemu dietatu odoberat krv a vysetrovat na zapal v tele
- ohladne ATB, v niektorych pripadoch je uzivanie ATB podlozene, lebo zapal moze ohrozit matku alebo dieta
@slniecko77 a nestacilo by,ak by sa pichol ked je uz babo na svete? musi sa pichat tak skoro?
@bobocka tie Atb zabranuju prechodu zapalu na dieta, po porode to uz nema vyznam 😝 ked mas pozit stafylokokus alebo potvrdeny iny kokus v posve, moze to skoncit az zapalom mozg. blan dietata 😝
@slniecko77 ja som sa ale nepytala na atb,ale na oxi.som to mala lepsie specifikovat.preco sa oxitocin picha tesne pred tlacenim(ked je zena na 8 otvorena) rutinne.preco sa nemoze podat az ked je dietatko na svete,este pred porodenim placenty?
@bobocka preto je dobre kazdu infosku konzultovat aj s lekarom, ktoremu doverujes 😉 nie vsetko co sa tu napise brat ako ''pravdu''
..odborne vzdelany clovek pozna suvislosti, lebo medicina je velmi logicka vec a vsetko v nej nadvazuje..vies napr PA alebo dula pozna len tu svoju cast,a le uz nevie co moze sposobit napr. konkretny liek, na ake receptory sa viaze, preco sa robi toto a toto...a tym nechcem nikomu brat, ze ma alebo nema pravdu 😉
..no neviem ci som to napisala dost zrozumitelne 😉 😀 😅
@bobocka ved k tomu som napisala, ze ked sa podava v poslednej faze porodnej - porodenie placenty, tak je to kvoli hemoragii a ci sa podava rutinne v II. faze a preco este musim zistit 😉
@slniecko77 no lebo sme tu teraz preberali,ze dotepanie pupocnika zas nie je take super dobre,pokial mamina oxi mala.ja uplne zo zasady proti oxi nie som ak to ma pre matku nejaky vyznam,ale nech mi to pichnu ked uz budem mat dieta na svete.ja to fakt nemyslim v zlom,ja by som len fakt chcela vediet aky to ma vyznam? ze ci ten oxi musi istu dobu ucinkovat v tele alebo co.o mesiac idem k svojmu gynekologovi,tak toho chudaka zo mna slak trafi,ked na neho vsetky moje otazky vybalim 😀 😀 😀
@bobocka ja viem, ze to nemyslis v zlom 😉 vsak ja vobec nemam v umysle na teba ani na nikoho utocit 😉
..ohladne tych Atb a odberu vyssie som vyjadrila svoj nazor za ktorym si stojim 🙂
..snazim sa len ''sprehladnit'' situaciu a nie brat vsetko ako na tacke..aj o tomto je tato socialna siet 😉
..napr. som nevedela o skodlivosti ''ramu'' na letisku, letela som 2x
@slniecko77 javiem,ze sa dava preto..len neviem prečo KAŽDEJ...
@slniecko77 ja som presne ako ty.ja si overujem co sa da. a zistujem si pre a proti vsetkeho,aby som sa vedela rozhodnut tak,ako to mne a mojmu dietatu asi najviac vyhovovat bude. 🙂
@dulkagabulka asi preventivne.aby mali istotu,ze komplikacia nebude.ale preco tak skoro...no som zvedava co slniecko zisti 🙂
@bobocka
ono..ten oxytocin ma okrem tej prevencie krvacania este jeden učinok..stahy sa po nom stanu silnejšimi a dlhšimi- takže sa skracuje faza tlačenia...
poznam maminu, ktorej to velmi pomohlo..
len ja to fakt nepochopim, prečo všetkym ..prečo sa na každu treba divat ako na choru...
PS: mam skusenost,ake boli stahy po oxytocine a bez neho...mozem povedat,ze bez to bolo prijemnejsie pre mna..a nevykrvacala som..a ani jedna, ktora rodila vtedy nevykrvacala..ak bolo treba, dopichli ti potom
@dulkagabulka no mna osobne skoro slak trfil ked ma napichli.kontrakcie boli velmi solne a hned jedna za sebou,fakt asi 10sekundove prestavky.som sa z jednej nestacila spamatat a uz bola dalsia.za 10 min som sa na dalsie 2 otvorila a sli sme tlacit.si neviem ani len predstavit aky sok musela mat maly a co sa tam dole s nim dialo tych 10 min ☹ .ved to,mne ide o to,ze ak je oxi ucinny aj ked je uz dietatko na svete,tak nech ma potom napichnu a porodime placentu.nemam problem.inak ked som ja rodila a maly uz bol na svete a pupocnik odstrihnuty,tak mne doktor povedal,ze a teraz este raz zatlacte,ja som zatlacila(tak ako ked som maleho tlacila) a placenta bola von.to asi tiez nebolo najspravnejsie ci? 😅
@dulkagabulka ohladne toho oxytocinu v poslednej porodnej faze, to bola odpoved pre bobocku 😉
..zena moze odmietnut akykolvek zakrok 😉
..problem na Slovensku je ten, ze nas vsetkych beru ako ''stado'' nepremyslajucich - pozostatok socializmu, kde v mene vyvoja a lepsich zajtrajskov za nas rozhodoval lekar (v tejto suvislosti) 😀 😀
..ale povedzme si na rovinu, mnoho zien nema dostatocne vedomosti, ale to im neubera pravo odmietnut..ale samozrejme si za to musia niest aj nasledky! len to ludia este stale nevedia 😝 vid vyssie zmieneny priklad, ta neonatologicka nemala pravo sa na svojej pacientke odbavovat, mala jej v klude vysvetlit komplikacie, ktore mozu nastat a nechat sa ju rozhodnut a samozrejme jej dat vsetko podpisat..len som si nie ista ako by to bolo legislativne (kto by niesol zodpovednost v pripade kompilkacii), to je skor otazka na nejakeho pravnika..my sa len mozeme domnievat
..ako som uz raz pisala, stale nesie lekar zodpovednost (v pripade ked pacient nic neodmietne) a ked sa nieco stane on bude prvy popotahovany, a tak niektore vykony sklzli mnohokrat do rutiny - tym nikoho neobhajujem, len sa snazim najst vysvetlenie
@slniecko77 len k tomu porovnavaniu o kolko je MUDr zdatnejsi ako PA. Porodna asistencia sa studuje 3 plus 2- cize dokopy 5 rokov ked chce skoncit ako Mgr. zatial co MUDr ma z gynekologie a porodnictva 1 semester.(nejakzch 10 tzydnov) (kamosku mam medicku, ktora sa sama vyjadrila ze ten jeden semester je velmi a ukrutne malo aby o porodnictve ziskali aspon ake take info a skusenosti). U nas je velmi znevazovana uloha porodnej asistenkty- beru sa len ako ,,porodnikove asistentky" no mnoho krat maju omnoho viacej vedomosti ako samotny lekar, len maju menej pravomoci a zodpovednosti co je mozno na skodu ☹ Dulu s PA by som ja osobne do porovnavania nedavala lebo je tam znacne iny zaber zamerania 😉 V zahranici je PA cenena viac ako porodnik- prave kvoli vzdelaniu, zaberu a skusenostiam.Prave kvoli tomu ze vie omnoho lepsie ukocirovat fyziologicky porod. Na pataologicky je tam samozrjeme lekar- ktory vykona chirurgicky zakrok v zaujme zachrany zivota ak je na to podnet- ktory v prvom rade dokaze odhalit PA. zaberom myslim aj tto ze PA prebera rodicku do starostlivostti aj po porode (tzn starostlivost ako o rodicku aj o dieta, zatial co pre porodnika robota konci porodom placenty a dalej odovzdava ,,pripad" do ruk pediatra. PA vedia a po odbornej stranke aj su velmi vybavene kvalifikovane dozerat na porod. 😉
@danka.chomka neviem kde si vzala, ze zrovnavam dulu s PA ??? ja uplne chapem rozdiel 😉 a nikdy by som si nedovolila znevazovat PA
..PA mnohokrat dokaze lepsie porodit ako lekar, ale ked nastanu komplikacie tak vie lepsie zareagovat lekar (vo vacsine pripadov)..to som tym chcela povedat, tak mi nevkladaj do ust co som nikdy nepovedala ani nechcela povedat! dakujem 😉
..dula povacsine nema ziadne odborne vzdelanie narozdiel od PA alebo lekara
..sice medikovia maju ''len'' jeden semester gynekologie a porodnictva a maju z toho statnice, ale gynekolog - porodnik ma minimalne jednu atestaciu (po novom) z gyn a porodnictva, po starom este dve atestacie!!!! plus prax, ktora sa da pocitat v rokoch...tazke tymto by som sa tiez neohanala
@slniecko77 ohanat sa nepokusam, mala som pocit ze sa usilujeme si tu navzajom vymienat informacie. Co sa snazim povedat, ze je viacero uhlov pohladov. Nespominala som ze znevazujes pracu PA, iba som davala do porovnania mnozstvo informacii a cas venovany studiu predporodnej, porodnej a poporodnej starostlivosti vramci PA studia a vramci vseobecneho medicinskeho studia. Asi som si zle vylozila vetu ktoru si napisala v zmysle ze za odborne vzdelaneho cloveka povazujes porodnika lebo PA rozumie len tej ,,svojej" casti a nerozumie napr vplyvu liekov. Potom rozmyslam preco v zahranici moze pri porode sluzit sama PA ale lekar moze sluzit pri porode jedine v pritomnosti PA, ale nie bez nej. Tiez v suvislosti s tou odbornostou sa zamyslam nadtym ako ju mozno merat. Ina May Gaskin svetoznama porodna asistentka pri zalozeni porodneho domu potrebovala prvu sekciu az pri porode č. 268 a dalsiu o nejakych 160 porodov neskor (neviem ci mame na SR porodnika s porovnatelnou referenciou). Mozno ta odbornost moze spocivat aj v tom ako zvladnut porod bez toho aby na kazdu sebemensiu komplikaciu bola riesenim sekcia. a toto vedia PA casto lepsie ako lekari. Nepokusam sa tvrdit ze znevazujes, len som reagovala na tu odbornost, ze ja osobne to vnimam mozno trosku inac. cim sa na teba urcite nesnazim utocit a nemyslim tym ze ty to vnimas zle a ja dobre. Ja si lekarov vazim a urcite su potrebni o tom neni co pochybovat a tiez sa nesnazim znevazovat ich pracu, som za nich rovnako vdacna ako za PA (za spravnych lekarov).
dnes som zistila potesujucu info, ze v MT daju babetko hned po porode na brusko a moze po osuseni (nejakych 5 minut) ostat so mnou cele 2 hodiny co som na sale 🙂 potom sa moze clovek rozhodnut, ze ci ho chce babo na prvu noc pri sebe alebo nie a potom je babenko stale s maminou 🙂 a maju aj polohovacie porodne kreslo 😵 teraz aby clovek len dufal, ze bude dobre pocasie a nebude zapcha pod strecnom 😀 😀
@danka.chomka nikdy by som si nedovolila znevazovat akekolvek povolanie 😉
..ked hovoris o zahranici kde sluzi ''len'' PA a nie lekar, napr. v UK v nemocnici rodi PA a ked neporodi do 1.5 hodiny volaju lekara, ale tiez su tam porodne domy kde su len PA, ale v pripade komplikacii rodicku prevazaju do nemocnice a rodi sa taktiez doma, v pripade komplikacii opat nemocnica a lekar
..ja nemam absolutne nic proti porodm, ktore vedu PA ked maju patricne vzdelanie a prax 😉 ale som za moznost vyberu koho chce rodicka pri porode, v UK som tuto moznost nemala a tiez mi to dost prekazalo, kedze sa priznam ja ich systemu velmi nedoverujem..mala som vsak stastie na PA, ktora ''zaucovala'' mladsiu kolegynu, takze to bola PA s praxou, vedomostami a hlavne sa drzala guidelines..lebo som vzdy nemala stastie na PA s dostatocnymi vedomostami (rozumej, vedomosti, ktore ma v tomto pripade vacsinou lekar, kedze problem siel do hlbsich suvislosti - a najhorsie bolo, ze tomu vobec nerozumela a snazila sa nas presvedcit o niecom co nebola pravda)
@bobocka co sa mi podarilo zistit ohladne oxytocinu podavaneho v II.faze pri porode, podava sa viac-menej rutinne, kvoli moznej hypotonii a hemoragii
..velmi sa mi nepozdava, ze sa to podava rutinne a nie podla potreby..ale urcite bude mudrejsie sa o tom porozpravat so svojim porodnikom alebo gynekologom 🙂
@slniecko77 dakujem za info.no o co mne ide je,ze aky ma vyznam prave vtedy to podat?ci nie je mozne ho podavat neskor,po narodeni dietata a stale by mal ten svoj ucinok.pretoze ja uplne z principu neodmietam oxi,len by som ho chcela nacasovat na neskorsie.teda cca polhodinu neskor ako oni davaju(teda u mna by to cca ten cas bol,ked si rpeberiem malho porod).rada by som sa dopatrala medicinskeho dovodu,preco je prave vtedy podavany a preco nemoze byt podany trosku neskor.toto ak mi zistis,tak budes hviezda 😉 a budem ti veeelmi vdacna 🙂
@slniecko77 btw jasne,ze sa aj gynekologa na to popytam.ten bude chudak sedivy zo mna 😀 😀 😀 ja k nemu pojdem ale asi tak nejak za mesiac.tazke ak to dovtedy nevypatras ty,tak potom podam info ja 🙂
@bobocka OXYTOCIN (Pitocin®, Syntocinon®) is a natural hormone produced in the brain that causes the uterus to contract. Oxytocin can be used when labor needs to be induced or during labor if the contractions are not strong enough to progress normally. It is also used to control bleeding after childbirth. Oxytocin also can help to stimulate contractions if there is an incomplete abortion or miscarriage.
..podla tohto je zbytocne ho podavat rutinne,a le pokial je indikacia tak urcite ano
..ide o tom, ze oxytocin zvacsuje kontrakcie a dieta ide rychlejsie von, v pripade, ze dieta je v stave nudze, porod je spomaleny, tak to ma urcite svoj vyznam 🙂
..ako som pisala, ja som si ho dala pichnut kvoli rychlejsiemu zavinovaniu maternice a mensiemu krvacaniu..je to jedna z indikacii 🙂
@slniecko77 ale si zober,ze ja som sa otvarala rychlo.za prve 3 -4 hodiny som sa otvorila na 4 a potom za hodinu na dalsie 4.strasne rychlo to ku koncu slo a aj tak ma na oxy napichli ked som bola na 8 otvorena.takze ako urychlovac to bolo zbytocne.ja sa chcem dopatrat toho,ze ci je oxy taky isty ucinny ked sa poda ked je zena na 8 otvorena a ked je uz po porode dietatka.lebo ak stale ucinok ma aj ked je neskor podany a stale teda zenu chrani pred vykrvacanim,tak ho chcem podat neskor.btw vsak aj caj z malinika vraj chrani pred vykrvacanim 🙂 kopirujem : Čaj z malinových listov sa po stáročia užíval ako všeobecné tonikum ženských pohlavných orgánov. Predpokladá sa, že posilňuje a tonizuje svalstvo maternice a podporuje pôrodné sťahy. Ak sa pravidelne užíva v posledných troch mesiacoch ťarchavosti, môže znížiť riziko závažného krvácania v priebehu pôrodu, skrátiť čas pôrodných bolestí a celkovo pôrod uľahčiť. Neodporúča sa však užívať v počiatočnom štádiu ťarchavosti, pretože u niektorých žien môže vyvolať kontrakcie, ba dokonca spôsobiť potrat. Ak sa čaj z malinových listov užíva niekoľko dní pred menštruáciou, môže zmierňovať menštruačné bolesti. Je vhodný i pre batoľatá a deti. Toľko účinku z „obyčajných“ malín. Kto by to bol povedal.
ja som ho pila,ale az posledny mesiac a na porod sa stazovat nemozem 🙂
..podany po porode je kvoli tomu krvacaniu..tak to ja chapem a tak mi to bolo vysvetlene 😉
..pokial porod prebieha tak ako ma, je podavanie pocas porodu z mojho pohladu zbytocne, ale nie som porodnik 😉
..pila som aj caj z maliniku..ale asi len 3 tyzdne pred porodom
@slniecko77 no ja sa veru popytam gynekologa,ze preco to u nas davaju tak skoro.tebe kedy oxy pichli?az ked bol drobec na svete? ja som pila po dokoncenom 36tt.a stale verim tomu,ze aj cajik mi k dobremu porodu pomohol 🙂 dokonca je vraj super ak ho moze zena pit aj pocas porodu.a ked sa jej na brusku objavia skvrny,tak treba prestat pit,lebo to je znak,ze sa telo zbavuje toxinov.

@didi35 v bb rooseveltke brali deticky na vysetrenie sestry,ale co sa kupania tykalo,tak to bolo na izbach a maminka sa mohla rozhodnut ci si mimi okupe sama,alebo tam pred nou okupe sestra. a kupali kazdy ob den. a mojmu malemu brali krv len z paty.koli bilirubinu,mal zvyseny.