Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@prsky
a ty si odkial? Ja som z LM, a tu j porovnica na celkom dobrej urovni....a navstevy su povolene vsetkym....nikto sa nic nikoho nepyta. Dakedy je to aj take blbe a nediskretne, ked mamicka lezi na porodnom stole, krici, ma otvorene dvere, cez ktore vsetko vidno a okolo ktorych chodia cudzi ludia - navstevy.
@waitinka7 Bratislava - rodila som 2 x na Antolskej, tam ukazujes dieta teraz uz v takom vyklenku, v roku 2008 tam bolo este take malinke okienko vo dverach. Oddelenie je o poschodie vyssie ako porodnica. V ruzinove maju tiez sklo, na Kramaroch maju miestnost - tam mi to pride najidealnejsie v ramci moznosti
a co sa tyka chorob, tak v nemocnici je kopec rezistentnych bakterii, takze ked uz tam babo ochorie, tak urcite horsie ako na chripku od navstevy
@quaxi Aj ja budem rodit na Kramaroch, tak som rada, ze tam z predo mnou niekto razil cestu odmietania...Mali nejake blbe poznamyk okrem toho, ze Ta obvinovali, ze ohrozujes seba resp. dieta? Spravali sa potom k Tebe inak? Ako k exotovi? Ako si odignorovala vizity? A kto Ta rodil, teda mam na mysli placentu?
@xlucia Tym ambulantnym vysetrenim som mala na mysli vysetrenie na novorodeneckom odd. v porodnici, tak, ako tam chodia maminy, ktorym z akehokolvek dovodu dieta nezaockovali pocas pobytu v porodnici. Kvapku krvi z paty mojmu synovi brali na 4. den zaroven s ockovanim TBC a sono hlavicky a obliciek robili tesne pred prepustenim z proodnice. Takze jedinym vysetrenim, ktore absolvovoal pocas pobytu tam, bolo vysetrenie sluchu - a to tiez mozu urobit, ked pridem do porodnice kvoli tomu skriningu metabolickych poruch z kvapky krvi. Okrem toho, vysledky su az o par dni a posielaju sa priamo pediatrovi, takze v porodnici nic nezistia. A kupat dietako uz viem a fakt nepotrebujem, aby ma kazdy den budili rano o 5-6 hod., ze mi chcu zmerat teplotu. A vazenie dietata kazdy den nepokladam ze dovod, preco zostat v porodnici dlhsie. Laktacia sa mi tiez v pohode rozbehla, raz ma prisla skontrolovat lakt. poradkyna a so skonstatovanim "ako sa pekne kojite" odisla a bolo... Fakt si preto nemyslim, ze pokial mi povedia, ze dieta je zdrave, nema zltacku a pod., ze ho nejako ohrozim, ak odidem z porodnice skor.
@xlucia Vacsie riziko infekcii Ti hrozi v nemocnici... A fakt netreba chodit po hocijakych ambulanciach, aj tie vysetrenia neurobia v den narodenia, co by som ani nerada, tak sa tam vratim po par dnoch a je to... Svojho syna o ziadne vysetrenie neukratim - teda okrem ockovania, lebo ja uz neockujem vobec - ale to je uz na inu temu..
@didi35 na Kramaroch rodila znama a bola tam zrejme prva,čo mala dieta koža na kožu 2 hodiny po porode..bolo to niekedy vo februari..aj primarka novorodeneckeho sa prisla pozriet na to..
takze s tym by si problem mat asi nemala..bude fajn,ak si to das dopredu podpisat
ja som tiez mala jeden z tych ,,hororovych,, porodov v tom zmysle,ze som bolesti zacala mat okolo 22hod vecer kazdych 6,7min, mala som spat,ale to sa vôbec nedalo,fakt, pozrela ma dr,no bola som len na 1prst otvorena,najprv mi davali nej.tabletky,ale 2dni nezaberali,to som bola len 4dni po termine,potom na treti den mi dali polku nejakej inej,to zacali dost velke bolesti,plodova voda-tu som vôbec necitila,ze by odtiekla,tak mi rano skusal prepichnut, no potom dali infuzku,naobed som bola otvorena len na 2-3 prsty,bolesti hrozne, dalsia infuzka, o druhej -tretej poob na 4-5prstov,vkuse na monitore, vraj som mala malo plodovej vody,preto vyvolavacka/vôbec som sa do toho nerozumela,ale urcite som si to tak nepredstavovala/, klystir som si spravila sama v tu noc, potom okolo 4-tej hod popol.ma dali na salu,lenze som este nemala otvorene nej.branky??? tak najprv na jeden bok,noha hore,potom na druhy,bolesti otras, nakoniec o piatej som mala tlacit, totalne vycerpana,hladna,dehydrovana,pit som nemohla,teraz by som na to kaslala,Mala mala 54cm a 3,67,dotrhala som sa aj po nastrihu az po konecnik,a zasivanie otrasne bolesti po kt.dr povedal,ze ma zasije pod celkovou anestezou,takze malu som videla az okolo 22hod v noci-BFH nemocke. nuz neviem,co si o tom mysliet, snad za to mohla tá diagnoza - malo plodovej vody??? inak by nevyvolavali ??? ktovie
@didi35 s preplacanim od poistovne su problemy nielen v porodnici. Neviem ale ci je to tak na 100%, tvrdili mi to dvaja ludia, jedna pracuje v nemocnici na ekonomickom odd. takze by to snad mohla vediet, druha bola gynekologicka v nemocnici.
Kto bol pri porode placenty ani neviem, nejaky mlady, ani sa nepredstavil, spravil 3 stichy, pozrel placentu a zdrhol dalej spat. Na to ze nechcem umeliny ku placente nic nepovedali, lebo vlastne ani nestihli a placenta sla von (mala som babatko na sebe, takze oxytocinu dost). Potom pri vizitach to bolo trochu trapne, lebo som povedala ze mne teda vlozku nikto ocumovat nebude (naco aj, ked som si ju menila tesne pred vizitou), sitie som mala take symbolicke ze to v podstate nebolo treba kontrolovat, a ja som ich vzdy odbila tym, ze keby sa mi cokolvek nezdalo, necham sa skontrolovat, len mi to je neprijemne (to som im hovorila stale dokola bez ohladu na to co hovorili). Prvykrat som bola za blbu, druhykrat uz nekomentovali. Tie chemikalie co davaju na stahovanie maternice som tiez odmietla, na to sa mi zacali vyhrazat ze vykrvacam, tak som sa ich spytala ako to, ze pred 3 rokmi nic take nedavali a nikto im tam nevykrvacal? Nejako nevedeli co na to povedat, tak dali pokoj. Inac spravali sa celkom normalne - sestricky boli mile, tie s tym nic nemaju, akurat co maju s tebou menej prace ked ti nemusia nic pichat, lekarov ked nemas problemy aj tak nestretavas mimo vizit. Uprimne povedane, cakala som ze to bude horsie.
@bbarboraa citat jednej baby, ktora rodila v UK
"v porodnom dome v UK, kde som rodila, som sa tiez pytala na epiziotomie a PA hovorila (bolo to na predporodnej prednaske, bolo nas tam asi 30 parov), ze epiziotomiu robia iba v pripade ohrozenia dietata a ked sa jej spytali, ze ako casto to byva, porozmyslala a povedala, ze za svoju 20rocnu prax si pamata 1(!) epiziotomiu."
@lilyen2011 To ake infuzie Ti davali pocas kontrakcii?? Kvoli comu?
PS: Tvoja mala sa boji CTG, to je jasne, je z toho vystresovana... 😉
@irriss podľa mňa máš pravdu, mamička by sa mala zamyslieť, či to čo urobí je pre jej dieťa to najlepšie... myslím si, že maminy ako som napr. ja nie sú "študované" teda nemajú toľko skúseností ako dr., ktorý vie zhodnotiť stav novorodenca, či je už schopné odísť domov, alebo či je lepšie s ním ostať o 1deň dlhšie pre prípadné komplikácie...
- môj malý sa mi javil ako zdravé dieťatko, pekne papkal a všetko a nakoniec bolo aj tak všetko inak...
od začiatku - rodila/nerodila som od pondelka do štvrtku so všelijakými "pomôckami, vyvolávačkami", pri pôrode sa mi zasekol s hlavičkou a po narodení neplakal a slabšie dýchal, tak ho 2min "rozdýchavali" s takou pumpičkou neviem ako sa to volá... potom bolo všetko ok, bol kľudný, papkal, kakal, cikal ukážkové bábo....
- keď mal cca 20hodín tak ležal na boku a začal plakať, vzala som ho na ruky a začal modrať, fialovieť bol ako dúha... bežala som za sestričkami na chodbu a kričala z plných pľúc o pomoc... búchala ho do chrbta pričom som ho držala šikmo hlavou nadol...
sestrička mi ho vzala a utekala na novorod. oddelenie (po 2-3 metroch už plakal ako s ním utekala tak všetci, že plače je v poriadku neboj)
- po cca 10minútach mi ho doniesli (vraj mu zabehla slinka a už je odsatý)
- za ďaľších 15min došla dr, že ho berú na pozorovanie na 24hod... postieľka prázdna prešlo pár min a zase zlá správa - malý má zlomenú kľúčnu kosť (pri pôrode nezistili) - na základe toho, že ležal na tej zlomenine, ho to zabolelo, zabehla mu slinka, ktorú nevedel vykašľať a preto omodrel... na jeho "šťastie v nešťastí" mu urobili pre istotu testy a z krvi mu zistili, že má v tele infekciu = nasadili antibiotiká v injekciách...
- keby som sa silou mocou ťahala domov (napr. by mu zabehlo až doma) bola by som na to :
1. úplne sama
2. infekcia by sa prejavila neskoro a možno by to dopadlo všetko úplne inak..... ☹
- jedno jediné "šťastie", že sa to stalo v nemocnici, kde je personál, ktorý presne vie, čo robiť aj v takýchto prípadoch. Netreba sa hrať na hrdinku, ktorá všetko zvládne, ktorá zhltla všetkú múdrosť sveta a vie, čo je pre jej dieťa najlepšie... nie sme doktorky to si treba uvedomiť, lekárom by bolo lepšie, keby nás tam mali čo najmenej (nemali by toľko roboty) no oni vedia najlepšie kedy je čas ísť domov...
- materinský cit je taktiež dôležitý a netreba ho podceňovať - mamička cíti, či je dieťatko v pohode, alebo sa niečo deje
- nie sme v nemocnici vo väzení, ale preto aby naše detičky boli pod dozorom v prípade, že sa vyskytne problém
- o pár dní, hodín idem na to znova a viem, že určite neodídem skôr ako to bude pre malú bezpečné... toď môj pohľad na predčasný odchod z nemocnice...
@didi35 ja som prišla do pôrodnice na plánovanú sekciu týždeň pred termínom (mám astmu) - v pondelok ráno ma dali na monitor, kde ukazovalo pravidelné kontrakcie (pričom mne nič nebolo) poslali ma na "vzdycháreň" po pár hodinách začali kontra, no bola som len na 3cm a neotvárala som sa (krčok bol ešte tuhý) tak mi dali injekciu do zadku + infúzku (jedno malo vraj pomôcť krčku dozrieť, zmäknúť a druhá vyvolávať kontra) - tak mi to povedali dodnes neviem čo to do mňa pchali... jediné viem to, že keď mi infúzka tiekla, tak som mala pocit, že som akoby omámená, taká opitá, unavená chcelo sa mi spať a pod... totálne suchoty, lepkavé ústa, jazyk biely povlak na perách... neznaju čo to bolo... takto mi od pondelka do štvrtku stiekli asi 4inf + 2-3injekcie až napokon mi dali tabletku priamo do krčku maternice... (keď mi večer pred dávali poslednú infúzku sestrička povedala citujem "buď do rána porodíte, alebo Vás to úplne odrovná") viem, píšem hrozne veľa ale v skratke to inak vysvetliť neviem... no počas samotného pôrodu mi tuším netiekla žiadna infúzka... nuž nechcelo sa mu čo narobím... 😀
@dulkagabulka Ja sa bojim, ze budu dovodit, ze potrebuju-musia urobit nevyhnutne vysetrenia, resp. ze ho idu len odvazit a zmerat a nedonesu mi ho ihned nazad, az po par hodinach na izbu... Spolubyvajuca na izbe na Kramaroch sa doprosovala svojho dietata, ale kedze mali na novorodenenckom fofry, tak sa nikto nemal k tomu, aby jej ho doniesol, vraj, oddychnite si zatial... 😠
Standardne aj vysavaju vodu z plucok? Co presne robia, ked vyhodnocuju Apgar skore? Pocuvaju srdiecko? Co vsetko dokazu urobit, ked bude dieta na mojom bruchu a co uz nie? Jasne, ze meranie a vazenie bucu chciet urobit inde...
o ambulantnom porode moze byt rec (iba) vtedy, ak porod prebiehal prirodzene, t.j. bez vyvolanania a akychkolvek inych zasahov do porodu (snad okrem epiziotomie, ta sa tyka iba cisto zeny). pretoze antiobiotika, epiduralka, oxytocin, zavodnenie zeny infuziami, to vsetko vplyva na babatko a potom naozaj nikto nevie, ako bude dietatko prve dni reagovat. mne osobne by sa v takomto pripade zdalo nezodpovedne odist z porodnice po par hodinach. no pokial islo o prirodzeny porod (bez akychkolvek umelych zasahov), je naoazj minimalna sanca, ze je nieco s dietatkom.
@lilyen2011
dietatko ,ktore sa narodi BEZ liekov, ktore davaju matke -/ na vyvolanie, na zmaknutie krčka, na staihnutie maternice...a to už nehovorim o nasilnej manipulacii hlavičkou a pod./,take diettko neaspiruje...take je aktivnym a bdelým učastnikom porodu a počas neho i po nom nema tendenciu aspirovat..
každé vyvolanie porodu = vysokanska pravepodobnost komplikácií rozneho druhu pri i po porode a vysokanska pravdepodobnost cisarskeho rezu
@didi35
tato žena to zažila, dieta mala na sebe skin to skin...ako ti vravim,ak je to podpisane od primarky novorodeneckeho, sestry iba vykonaju to,čo maju dovolene...nemali by ti robit problemy..
sama primarka na Kramaroch bola na to pozriet a skonštatovala, že takeho kludneho novorodenca ešte nikdy nevidela
u nas v Trnave je to tiež tak, ze ak je to podpisane, vykonaju...
naša primarka minuly tyzden povedala mamičke, čo tam šla s takymto planom vetu : Ja to taaak rada podpisujem 😀
@didi35
už som to tu niekde pisala...
ale ono je to tak,že ak je tvoje dietatko OK..a KEBY SI TO AJ NEMALA PODPISANE a oni ti ho odnesu proti tvojej voli- možeš volat policiu...je to unos...počas celeho detstva tvojho dietata ti ho možu odnat IBA so sudnym prikazom..prečo prave po porode by ti ho niekto mohol odnat bez sudneo prikazu??? iba preto,lebo u nás sa to robí tak?? ...čokolvek čo urobia proti tvojej voli , pri neozhrozenom živote tvojom a dietatka, je protizakonne...ale to ti radim napisat tak,ako to tu napisala qaxi...aby si to mala aj pravne podložene..a potom možeš aj žalovat za ujmu...
fakt za vlasy pritiahnute-a dufam,ze takymto sposobom sa to riešit nebude...dufam,ze ak si mamičky začnu žiadat a personal zisti, ake to je, pomaly sa to zmeni aj u nas tak,ze dietatko nebude separovane
@dulkagabulka mne museli lebo som mala tzv. "predčasné starnutie placenty" odborný názov neviem, no prietoky boli zlé... preto hospic týždeň pred termínom (no odporúčanie na CR - nakoniec ma nechali tak, lebo voda nebola odtečená ... to som aj zabudla spomenúť tú mi sestrička prepichla nožnicami tesne keď mi začali tlaky na konečník) maximálne umelý pôrod... ja som vtedy všetko nechávala len na dr (prvorodička) preto som aj založila túto tému "čo môžem odmietnuť ako rodička"
teraz nechcem žiadne pomôcky ak sa bude dať... ani epi ani nástrih, či kontroly krčku veľmi časté, podľa mňa stačí raz za hoďku veď 10cm nedosiahnem za 5min tiež to telu trvá nejakú dobu nie? proste prirodzený pôrod, no ak bude malá v ohrození nech ma aj rozrežú, skáču po mne je mi to fuk chcem len jedno
1. živé
2. zdravé dieťa, nech som po pôrode hocijaká je mi to fuk toto je základ a čo príde kladné len uvítam 😀
@lilyen2011
ono..čo som tu pisala, myslela som tym prirodzeny a fyziologicky porod..to znamena, zdrave dietatko a zdrava matka..
to čo si zažila ty, teda zrejme infarkty na placente a jej znefunkčnenie- to by som už označila ako patologiu..a vtedy by som s vyvolanim suhlasila...ako som vravela, všetko je individualne..
a tiez by som nechcela všetko iba prirodzene, keby bolo moje dietatko v ohrozeni..
@dulkagabulka vravím ak čokoľvek bude malej hroziť je mi všetko šuma-fuk môžu ma aj zaživa rezať jak prasnicu na hodoch ide mi o malú... lebo pri malom to bolo nasilu a vidíš ako sme dopadli :(
- nechcem byť "fajnová" no keby urobili tú sekciu jak im odporučila moja dr tak nemusel mať ani tú kľúčnu kosť zlomenú to ma na tom mrzelo najviac, že ho tak "ťahali" až mu ublížili... no je to vraj bežné a do 6týždňov bol fit len načo ho to muselo bolieť, keď sa tomu dalo zabrániť? ja som bola nerve, lebo som mala pred očami to najhoršie (prestane mu prúdiť kyslík a ...) nechcem ani pomyslieť preto som aj ja chcela rýchlo, rýchlo von lebo vo vnútri mu nemám šancu pomôcť vonku to môžem ovplyvniť aspoň čiastočne... môj krásny bibinko stál za to všetko a dnes je čiperný, malý šikulko 😝
@aduskatt lenze tak ako pises ty, je rozdiel vypit cely pohar ako len dva dusky.....
@lilyen2011 ja som prvy "maraton" bezala 36 hodin, takze mi nemusis o tom hovorit. tie som si obcas dala par glgov, ale pocas celeho toho casu som nevypila naraz jeden pohar a desne pre porodom uz vobec nie.
@quaxi K tym vizitam, takze oni prisli k Tvojej posteli a s dlhym nosom aj odisli, tak? 😉 Mne este vadil aj ten stres, co robia sestricky pred vizitou, ze si musime upratat - cista buzeracia. Ja som odmietla, tak sestricka mi sama zasunula tasku pod postel a vsetko z nocneho stolika vlozila do zasuvky... Fakt som sa nezmohla na slovo... 😝
ja som mala take vizity, ze ani neviem ci sa na mna niekto pozeral, tusim jedna mlada doktorka , tak ohladuplne sa pytala, ci moze skontrolovat hojenie po siti, ale asi len 1-2x, a ani neviem od ktorehjo dna ci druheho, co ktoreho sa ma len vo dverach spytali ci vsetko oki, a ja ze hej, jednoducho si precitali asi, ze porod v pohode, stav po porode v pohode..... lekari u nas kontrolovali mamicky po sekcii, prirodzene porody ak nebol problem neriesili... teda, aspon u mna nie.
pamatam sa , ze sestricka ci kto pri dverach povedala, nieco ze som bezproblemovy pripad, resp, ze ziadne komplikacie, na to sa ma spytali ako sa mam, ci je vsetko oki, ja ze oki a oni odisli. az som sa cudovala, pretoze som ocakavala "hrozostrasne " scenare cumenia 15tich medikov tam dole a nic.... ziadne divadlo 😀 / nastastie /
Moja kamarátka po pôrode povedala:"Nikdy viac! Takú bolesť už nikdy nechcem zažiť!" Rodila 8 hodín, mala veľké dieťatko. "Kontrolovali" ju každú minútu, rozťahovali ju...nastrihli, zašili...
Teraz, keď sa o pôrode bavíme, tak s úsmevom spomína...stálo to za to, má krásne zdravé dieťa, ktoré keď sa usmeje, tak chce hneď ďalšie 😀 Jeden deň bolestí sa určite oplatí pretrpieť ( Ja som to nezažila, rodila som sekciou, ale poviem vám, radšej by som porodila prirodzene a mala hneď moju princezničku pri sebe...takto som musela čakať do druhého dňa, kým som sa zotavila)
Treba dôverovať doktorom.
@tosomja alebo radšej sama sebe. 😉

@waitinka7 pre mna je nemocnica z hladiska chorob vacsie riziko ako tie navstevy, ktore u nas, zial nie su povolene, len pre vyvolenych v nadstandarde...zdrav. personal su tiez ludia a ako som pisala..ja som zazila choru sestricku na novorodeneckom a bez problemov s nimi pracovala - velmi ohladuplne