Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@maggie2 nesudi, ved ju necitala, tak ako by mohla. iba sa nazdava, ze clovek, ktory je sam lekar a napise knihu neverte lekarom je len farizej :D mam takisto znamu, ktora roky rokuce bola vyhlasena lekarka... a potom jej preplo a teraz ma ambulanciu alternativnej mediciny... a zrazu spieva inu pesnicku...
ja som z lekarskej rodiny a tiez si nasi o mnohych lekaroch a ich odbornosti myslia svoje.. Proste je strasne vela fuserov medzi lekarmi, spravaju sa k cloveku ako k ovci, totalne ho ponizia zato, ze nerozumie ich medicinskym vyrazom, alebo sa nebodaj dozaduje vysvetlenia diagnozy, prip. si dovoli podotknut, ze by si mozno predstavoval liecbu alebo lieky nejako inak... Milion z nich ani poriadne nezdvihne k pacientovi zrak, len costi naskriabu na recept a do karty, idealne nejake hnusne antibiotika aj na rozbite koleno, len aby uspokojili svojich sponzorov z farmaceutickych firiem..
Ja tiez k lekarovi idem len ak mam uz dusu na jazyku - asi raz za 5 rokov a to uz musi byt sakra vazne (okrem gyndy a zubara, tam chodim castejsie 🙂 )
Lekari su proste ludia a profesia ako kazda ina, milion z nich su lempli, milion su perfektni - a verim tomu, ze ten pan autor tej knihy to myslel aj trochu ironicky, prave z toho nazvu citim schopnost povzniest sa, kedze nazvom uraza v podstate sam seba - som presvedcena, ze ta kniha je pisana odlahcene.
Zhrozit sa nazvu a hned odsudit cely obsah (co sa mi zda byt z toho "ja by som si je neprecitala" celkom jasne), to je naozaj velmi inkvizitorske 😠
@pici veď ešte horšie, niečo nečítala ale píše akoby čítala. Ja nemám dôvod neveriť insiderom vo fachu. Aj toť nedávno sa prebudilo svedomie u jedného staručkého penzionovaného vedca pracujúceho onehdá vo farmabiznise. Ak niekto nazýva prebudenie svedomia "prepnutie" tak OK, je to výklad dojmov, ale nie pojmov 😀
@pici Nie, nešpiniť tých ktorí si to nezaslúžia. Možno by si mala iný názor ak by si videla ako krásne s ich "profesionalitou" manipulujú farmafirmy a vidina zisku. Sú aj takí ktorým naozaj záleží na pacientovi a to je možno prípad aj tej lekárky čo "jej preplo".
@bobocka A čo som zlé napísala?Nesúď knihu podľa obalu.ty si sa žačala rozohňovať nad nevhodne zvoleným nadpisom,tak som poradila staré známe.Vieš koľko super kníh má blbú obálku,alebo nadpis?Veď už nie sme malé deti,ktoré si vyberajú knižky podľa obrázkov.Skús pozrieť zopár recenzií na tú knihu a potom sa rozhodnúť,či stojí za to si ju prečítať.Vy ste sa obuli do autora,ktorý "by mal vrátiť diplom" a podobné hlášky tu padali.
Prečo máš pocit,že sa chcem hádať?
@pici ale vobec nikto nevravi nic o nenavstevovani lekarov. len si treba byt vedomi,ze sa jednak mozu mylit(nic moc,ked si predstavim,ze by sa mylili pri mojom dietati),nemusia vediet vsetky neziaduce ucinky roznych metod alebo liekov co predpisuju a uz vobec nie toho,ako sa kombinuju neziaduce ucinky.mozu plno veci prehliadnut. ide o to preverovat si veci,neverit slepo. neuverit,ze na kazdu malickost treba liek.
moja dcera je momentalne dost chora a za posledne tyzdne som videla viac lekarov ako za cely zivot a ako mam niekomu z nich nadalej doverovat,ked na tu istu vec ma kazdy jeden iny nazor? ked z jedneho rozoru krvi mi povedali zakazdym inu diagnozu,ine veci predpisovali a inu chorobu liecili? ked sa nezhodnu ani na tom,kolko bakterie ma byt pritomnej v moci aby to uz nebola kontaminacia ale infekcia? ked v ten isty den dvaja lekari spravili sono s dvoma uplne roznymi nalezmi?? a ja mam jednemu z tychto lekarov slepo poslusne doverovat?
@maggie2 ale co si ty utocna ... ved normalne sa upokoj. no ano je to prepnutie, lebo koho chlebik papkam, toho piesen spievam je v pripade ako som napisala dost smutne. ja osobne nebudem 25rokov hovorit jedno a potom veselo propagovat opak.. a mimochodom aj alternativna medicina nie niecim zivena... atd... ale to je ina tema... z mojho pohladu ano prepnutie... to nie su dojmy. to je skusenost
@estterka nie najlepsie stanovit diagnozu sam :d ja neutocim na teba, ale proste napriek tomu ze su to takisto ludia omylni, su to ludia studovani a predsa len som presvedcena ze maju v hlave nastudovane a odpraxovane viac ako ja z dvoch knih. samozrejme nikdy nie je na skodu veci preverovat.. ale nie doktorom diktovat. to potom naozaj nemusi nikto studovat, staci citat :D
@bubulka722 to nie je urcite jej pripad. lebo roky robila najlepsie ako vedela, a zrazu inu spieva a vsetko je zle.. mozno tiez citala nejaku mudru knihu :D
Nuž každý máme nejaké presvedčenie.Ale ako môžeš takto posúdiť človeka,bez toho aby si čítala jeho dielo?A ozaj všetci musia stále kráčať stádovito?Kde by bolo ľudstvo,keby sa vždy niekto neodtrhol a nehľadal niečo nové?
@abbey1 kopirujem z vlastneho prispevku: "ta kniha vobec nemusi byt zla a jej obsah by mi mozno aj nieco dal,ale kedze pan autor spravil samotnym nazvom obrovsku chybu(pre mna) tak tu knihu proste neotvorim."
mozno je to povrchne,ale mna ten nazov naozaj irituje.mozno to bolo myslene nadlahcene ako tvrdi usacek79,netvrdim,ze nie.ja len sudim podla mojho prveh dojmu.proste ma nazov irituje,vadi mi.keby som bola v knihkupectve a zbadam knihu s takym nazvom,tak sa zamracim,ani ju nedam do ruk a vyberiem si nieco ine.na mna ten nazov proste zle posobi.co je na tom zle?preco by som mala hladiet pod povrch a citat knihu aj ked sa mi nazov bridi.autor mal knihu nazvat tak,aby bol nazov prijatelnejsi pre "sirsiu verejnost." a uz vobec preto,ze ste to tu zacali tak rozoberat a tlacit na pilu a obhajovat obsah uz to ma velmi odrazda.nemam rada by do niecoho tlacena.tie ostatne knihy su fakt fajn ,ale tato nie.
@estterka dakujem. to si aj ja velmi prajem. lekarov vyberam starostlivo a zatial som bola velmi spokojna. ja ale nie som zaslepena uzasom "mojich" lekarov, denne pocuvam o tom aky neschopny bol personal v porodnici/teraz kamoska rodila/.... nezatvaram pred tym oci.. ale nedovolim si povedat, ze su vsetci zmanipulovany a nikomu uz nezalezi na pacientovi
@pici píšem v dobrom- zobu´d sa, lebo na tú svoju dôveru raz sakra doplatíš, ale to je tvoj problém 😉
ad Mendelsohn- veľmi dobrá kniha, odporúčam všetkým- nehľadajte za tým žiadne rebelstvo nejakého lekára alebo že mu nedajbože ,,preplo,,. Ale kto nečítal, nepochopí.
@veronikapp pisem v dobrom. ked si raz vlastnou mudrostou viac ublizis ako si poradis, potom nepros tich, ktorím ja verim , aby ti pomohli
@bobocka Ale veď ja som úvodný príspevok nepísala adresne tebe.zastala som sa autora,ktorý to už sám neurobí a tu ho ženy len na základe názvu knihy zbavujú diplomu a nazývajú šarlatánom.Knihu čítať nemusíš.to ti nik nediktuje.ty si skočila do mňa,že sa chcem hádať,čo vôbec nie je pravda.A príspevky ,na ktoré reagujem ,čítam pozorne.
@pici Viem, že momentálne si v situácii kedy sa musíš spoliehať na moc školskej medicíny, takže ti trošku rozumiem, že to je istý spôsob sebaobrany. Každopádne ti prajem aby si sa na vec pozrela aj z iného uhla, keˇd na to bude vhodná doba. 😉
@bubulka722 trosku udieras nizsie ako je pas :D ale nevadi. vobec to nie je o tom... btw. pred "skolskou" medicinou som veci riesila najprv alternativnymi sposobmi... atd.
@pici tak to sa veľmi mýliš. To je Tvoj kardinálny omyl chápania poslania zdravotníckeho pracovníka či je to lekár alebo zdravotná sestra. Lekár ani sestra zo zákona nemajú právo diktovať, obmedzuje ich celý rad legislatívnych opatrení napr. v zákone 576/2004 Z. z. sú právomoci veľmi podrobne vyšpecifikované. Takisto sa SR zaviazala akceptovať na medzinárodnej úrovni Chartu práv pacienta a záväzný je aj Dohovor o ľudských právach. To čo robí učiteľka v škole pri výučbe so žiakmi má iný právny základ (nehovoriac že sa deje i v školstve mnoho porušení zákona) a to čo robí pani na pošte je obsahom obchodných podmienok a služieb, ak sa klientovi nepáči môže sa na ňu takisto sťažovať 😀

@bubulka722 vidiet objektivne neznamena spinit lekarov