icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

pici
5. júl 2011

@bobocka mala si ty vobec co povedat.ale aspon sme si povymienali nazory... myslim ze co sa temy tyka co mozno odmietnut, tak sa tu vymenovalo uz vsetko... uz jedine ze odmietnut samotny porod tu chyba :D

veronikapp
5. júl 2011

@pici to nie je o mudrovaní, to sú tie skúsenosti, ktoré ty ešte nemáš, ale raz budeš mať a potom budeš opatrnejšia.

abbey1
5. júl 2011

No zjavne sa tu neviem prečo nechápeme.Asi to ozaj uzatvorme,aj tak to asi pomažú.

bubulka722
5. júl 2011

@pici Prepáč ale naozaj nemá zmysel s tebou komunikovať, keˇd dokážeš aj na dobre mienený príspevok takto zareagovať. Končím!

pici
5. júl 2011

@veronikapp opat raz. nemas dieta, nemas skusenost, nemozes mat nazor. boze.

pici
5. júl 2011

@bubulka722 to bolo hlavne dost nemiestne trefne. ale to nevadi...

bubulka722
5. júl 2011

@pici Bohužiaľ nie som jasnovidec. 😖

pici
5. júl 2011

@bubulka722 v pohode...

reanda
5. júl 2011

@pici niekedy zavidim ludom, co tak dokazu doverovat "autoritam", maju lahsi zivot, ked sa nemusia zatazovat vlastnou zodpovednostou a rozmyslanim
@bobocka no myslim, ze autor ronit slzy nebude, ak si neprecitas jeho knihu.. skor mozes byt ty ochudobnena, ked sa nechas odradit dvoma slovami nazvu.. aj s ludmi sa bavis iba s tymi, co sa ti pacia a s nesympatickymi by si ani slovko nestratila?
@estterka zelam vela stastia, nech sa dcerka uzdravi

bobocka
5. júl 2011

@pici vidis to,clovek vyjadri svoj nazor a hned sprska protinazorov pride 😀 😀 😀 ale to je ok,len keby sa to zas nerozoberalo na sto stran.proste mam nazor na vec aky mam,niekto ma nazor iny.ok .respektujem a ideme dalej.nemam potrebu presviedcat niekoho o mojom nazore,tak ako nemam chut citat si presviedcania na moju adresu 😀 toto je ten problem.ze malicka vec zacne strasnu debatu 😀 😀 😀 skoda,ze sa to tu berie tak smrtelne vazne 😀

pici
5. júl 2011

@reanda ale uplne si vedla. len vela ludi vo mne vypestovalo autoritu... preco ty hned sudis... a oznacis ma za hlupu ovecku, ktora nepotrebuje byt zodpovedna a vlastne ani nerozmysla?

bobocka
5. júl 2011

@reanda este furt sme pri knihe??? to ma uz nebavi.trosku viac k teme by bolo fajn 😉

maggie2
5. júl 2011

@pici nemám na všetko odpoveď, vidím, že si rada ironická. Podstatné je, že fungovanie vzťahov medzi ľuďmi, pokiaĺ nastanú nejaké spory či problémy atď. ak neriešia zaužívané spoločenské normy a morálka, tak všetko ostatné upravuje v štáte zákon, a nerozhoduje to, že by mal pravdu ten, kto je hierarchicky, postavením, vzdelaním, majetkom či rozumom vyššie. Teda, je dobré poznať svoje práva, ktoré mi ako pacientovi zaručuje zákon, pretože ak ma niekto bude nútiť proti mojej vôli do nejakej akcie argumentujúc dobrým úmyslom, čo je teda poslaním zdravotníckeho pracovníka - pomáhať človeku - tak kľudne mu to môžem znemožniť vyslovením vlastného priania, a to - ďakujem, neprosím. To znamená, že tá nekonečná túžba lekára presadiť si svoju vôľu na pacientovi končí JASNE tam, kedy pacient VYSLOVÍ NESÚHLAS. Dovi. Dopo.

pici
5. júl 2011

@bobocka mna @reanda uz aj vykreslila... vlastne ja hlupo verim autoritam, a mam krasny pohodlny zivot, lebo nemusim rozmyslat... tak nic lepsie som na seba este nepocula. aspon vidim aky je internet zradny... clovek sudi len na zaklade nazorov v jednej teme.:D

estterka
5. júl 2011

@reanda chcela som to napisat tiez,ze mozno bez toho vsetkeho co viem dnes,by sa mi zilo jednoduchsie. proste by som keby ma nieco trapilo zasla lekarovi,potom s receptom by som vyzdvyhla dve-tri krabicky z lekarne a nezatazovala sa viac tym,ze co vsetko,s cim pridem k lekarovi po tychto liekoch je nimi aj zapricinene. o kolko menej starosti by som mala.
a dakujeme 😉

pici
5. júl 2011

@maggie2 nie som rada ironicka :d to tak samo :D to diktovanie bolo v zmysle, je na mne ci ho prijmem. ale ked smo apriori proti vsetkemu co doktor povie, tak tam ani nebudem chodit mrhat svojim casom nie?

reanda
5. júl 2011

@bobocka no bohuzial, neviem tak rychlo citat a reagovat, aby som odpovedala promptne za pat sekund, ked sa zatial stihne vyjadrit desat ludi... a ked ta nebavi o niecom diskutovat, tak to nenacinaj

bobocka
5. júl 2011

@reanda a ty co zas? vyjadrila som sa k tomu co si mne napisala. a ja neviem...snazila som sa temu odlahcit a dat najavo,ze o tom hlupom nazve knihy uz debatovat nechcem,zbytocne a tu o hluposti natahujeme a zas som dostala po nose 😒 clovek sa aj snazi toto dusno tu zjemnit a aj tak sa nedari.skoda ☹

reanda
5. júl 2011

@pici nehodnotila som teba, pisala som o ludoch, ktori dokazu verit autoritam... ak mas ty take skusenosti, ze ta autority presvedcili, tak ja take nemam, preco mna nutis verit doktorom a "nekydat" na autority.. mna zatial nikto nepresvedcil, skor naopak

maggie2
5. júl 2011

@pici no paušalizuješ...veď nikto nie je proti všetkému. Inak zaujímavý prípad sa udial pred nejakou dobou v Rakúsku. Pacient sa pokúsil o samovraždu, lekári ho zachránili. Pacient zažaloval nemocnicu za to, že mu život zachránili, napriek tomu že on chcel umrieť. Súdny verdikt bol taký, že zamietol pacientovu žalobu, nakoľko súd dospel k záveru, že nemocnica prirodzene predpokladala, že záchrana života je v záujme pacienta, život sa všeobecne považuje za najcennejšie čo človek má a preto súdne si nemožno vymáhať takúto "ujmu" pretože prinavrátenie života sa za ujmu považovať nedá.

bubulka722
5. júl 2011

@bobocka
@pici Skúste prehodnotiť svoje názory skôr ako vás k tomu prinútia vlastné zlé skúsenosti!

reanda
5. júl 2011

@bobocka nie, nie je to o hluposti.. a snazis sa to zlahcit, aby ty si z toho nevysla hlupa.. ale ok, dost o knihe

pici
5. júl 2011

@reanda no ja z teba predovsetkym nerobim hlupanu, co neveri tomu, co ja. tak ma tak nevykresluj ked o mne mimo tejto diskusie nic nevies. ja mam dobre skusenosti s lekarmi. a co? za to som ovca neschopna vlastnych rozhodnuti? no pardon... myslim ze asi urcite nie

maggie2
5. júl 2011

@reanda + + + Trefa

veronikapp
5. júl 2011

@pici ja teraz nepíšem, že ke´d nemáš dieťa, tak nemôžeš mať názor...len upozorňujem na opatrnosť v dôveru lekárov, to je všetko a myslím že nie len ja, ale viac takých príspevkov tu bolo. Čítaš vôbec čo ti ľudia píšu? Napríklad estterka ti tu rozpísala, aký vážny problém majú a koľko diagnóz od x lekárov už počula a ty jej na odvrkneš, nech si stanoví diagnózu sama...akože podľa teba ktorému má veriť? Veď predsa všetci sú študovaní...

pici
5. júl 2011

@bubulka722 ako vies ze nieco zle sa mi uz nestalo, preto mam nazor aky mam?

pici
5. júl 2011

@veronikapp ale ved ja nemozem obhajovat lekarov ktorych nepoznam, necitas ani ty vsetko co pisem. lebo som nie raz spominala, ze nehadzem vsetkych do jedneho vreca ani v dobrom ani v zlom slova zmysle. ja mam lekarov takych, ze nemusim pri kazdej diagnoze najst dalsich dvoch. to bolo to, co som tym chcela povedat. a samozrejme , to ze jej dgn nevedeli urcit ma mrzi, ale na to je urad na dohlad nad zdravotnou starostlivostou

bobocka
5. júl 2011

myslim si,ze sa tu zbytocne natahujeme.niekto veri lekarom a ma s nimi dobru skusenost,ini sa popalili a su opatrni a uz sa na lekarov hladia inak.myslimz,e sa mozme vsetky dohodnut,ze nase nazory ovplyvaju nase zivotne skusenosti.tak si myslim,ze ako inteligentne dospele zeny by sme sa mohli dohodnut,ze kazda mame na vec svoj nazor a nebudeme ho menit len preto,ze ta druha ma na vec svoj pohlad.kazda si to povedala co si o danej veci mysli a myslim,ze by bolo vhodne aby sme sa zas zacali teme venovat.teda samonym porodom.lebo tieto dotahovacky nikam nevedu.iba co si postupne zabudame davat pozor na jazyk a ostrejsie reagujeme jedna na druhu. a zbytocne.taketo zabomysie vojny patria na strednu a tu myslim,mame kazda za sebou 🙂 (teraz nenarazam na vzdelanie nas tu,ale na vek.proste uz nie sme male zaby aby sme sa museli takto dotahovat) 🙂

bubulka722
5. júl 2011

@pici Tak to čo píšeš je potom trochu odveci.

aliza
5. júl 2011

po dlhsej dobe som sem zavitala a vidim, ze sa nic nezmenilo. Nadalej sme divozienky a naturalistky a neviem co este, ktore vedome riskuju zivoty svojich deti a ktore si myslia, ze su mudrejsie ako lekari. Nechapem, preco vas to stale tak irituje a preco je to take nepochopitelne. Ide len o moznost vyberu, nie o celoplosne nariadenie, aby sa rodilo bez lekarov. Ja som tu volbu mala a tak som ju vyuzila, nijak som svoje dieta neohrozila, rodila som v porodnom dome, ktory je sucastou nemocnice a porodnice, rodili ma take iste babice, ake by ma rodili vedla v porodnici, lekari boli pripraveni, keby nieco. Dopredu som nic neodmietala, nemala som ziaden PP. Vysetrovana zo spodu som nebola vobec, ale nie preto, ze som to odmietla, proste sa to nerobilo, ozvy plodu boli iba dopplerom, zase, nebola to moja nezmyselna poziadavka. Fakt si myslite, ze keby sa pri takychto porodoch vykazovalo vyssie percento umrtia deti alebo postihnutia, zeby to len tak nechali? praveze sa otvara coraz viac takychto domov a ich uspesnost je vysoka. Takze tu nestraste s postihnutymi detmi a nerobte z nas nezodpovedne matky, ktore na zaklade info z netu ohrozuju zivot svojich deti. Ziadna z nas nechce rodit niekde na poli. Mne sa nepacil moj prvy porod na SK, ale zato tu nezhadzujem vsetky zeny, ktorym taky porod vyhovoval. Cely zivot je o volbe a niektore zeny chcu mat volbu, ako priviest svoje dieta na svet v pripade nizkorizikoveho tehotenstva. Ak by slovenske zeny mali tu volbu, tak nemusia pisat porodne plany a utocit na lekarov so svojimi 'nezmyselnymi' poziadavkami a vy by ste tu nemali o com pisat 😝, by vas to vobec netrapilo, ako rodila susedovie Anca. Ale len preto, ze je to 'ine', tak su ludia v zasade proti, ani nevedia, ze preco.