icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

pici
5. júl 2011

@bobocka treba sa opytat @bihan ona asi bude tomu rozumiet

bobocka
5. júl 2011

@pici moj nie je doma,preto tu strasim 😀

slniecko77
5. júl 2011

@drzubok skus citat poriadne prispevky 😉
btw ja som o statistike nepisala 😀

drzubok
5. júl 2011

@slniecko77 ups. co tak:::: v holandsku je tretia najhorsia perinatalna umrtnost v europe po litve a francuzku ::. co vy na to????????????? http://www.bmj.com/content/337/bmj.a3118.extract odkaz na clanok v british medical journal????

slniecko77
5. júl 2011

@drzubok to len podporuje moju ''teoriu'' o starostlivosti-nestarostlivosti v tychto krajinach 😉 😀
..a nejak som nepochopila tvoje prispevky 😅

drzubok
5. júl 2011

tak sme na jednej linke. narozdiel od dullllllll

slniecko77
5. júl 2011

@drzubok tak a teraz som pochopila 😉

aliza
5. júl 2011

@slniecko77 citala som to, ale aj tak som nenadobudla dojem, ze je to kvoli zlej starostlivosti. a Slovensko je inak naozaj az za UK. Ak si to citala cele, tak sa tam naraza na zivotny styl, zivotospravu a o tom tu netreba ani pisat. Obezita je tu velky problem, fast foody a pod., vela socialne odkazanych obyvatelov, z toho zeny maju minimalne 4-5 deti, fajcia a piju cele tehu, plus su obezne, ale naozaj obezne..ja by som to nezvalovala len na starostlivost.. Aj kamaratke sa narodilo mrtve dieta a pritom bola cely cas monitorovana. Bola na kontrole a den na to prestala citit pohyby. Isla na pohotovost a uz bolo neskoro. Starostlivost nebola zanedbana, proste sa stalo. Teraz caka dalsie, zase mala problemy, najprv krvacanie, teraz nadbytok plodovej vody a kazdy den je v nemocnici, robia jej rozne vysetrenia, komplet uzv a maju ju pod kontrolou. Ja som mala specialnu starostlivost len preto, ze moja prva dcera mala nizku porodnu vahu.

maggie2
5. júl 2011

@slniecko77 a môžeš mi teda povedať akú má Veľká Británia perinatálnu úmrtnosť?

aliza
5. júl 2011

@slniecko77 kamaratka tam tiez rodila,kde ja a vsetko bolo v pohode, rychly, bezproblemovy porod a ked sa maly narodil, mal problemy s dychanim, hned ho brali na intenzivku, presne tak, akoby ho brali z porodnej saly

slniecko77
5. júl 2011

@aliza ja by som zase vsetko nezhadzovala len na nezdravy zivotny styl, aj ked aj ten je jeden z rizikovych faktorov
..specifikuj mi prosim ta nizku porodnu vahu..

aliza
5. júl 2011

@slniecko77 ved ja som to ani nezhadzovala len na zivotny styl. Dcera mala 2780g a narodila sa 3 dni po termine, na SK.

slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 precitaj si clanok..

maggie2
5. júl 2011

@aliza preeesne tak, oháňajú sa tu žienky štatistikami a pritom čísla nepoznajú. Slovensko je s preinatálnou´úmrtnosťou na tom horšie ako Veľká Británia, tak aké riskovanie pri domácich pôrodoch? Dovolím sa nazdávať, že Slovenky ešte stále menej v tehotenstve fajčia, než ich západné kolegyne. Tak kde je asi potom chyba?

maggie2
5. júl 2011

@slniecko77 Ja si nepotrebujem čítať nejaký neoverený článok. Daj sem relevantný zdroj. Oficiálne štatistické zistenia perinatálnej úmrtnosti v tom ktorom eu štáte.

slniecko77
5. júl 2011

@aliza aha..maly mal 2 910g..som zvedava ci ma niekto bude viac sledovat pri druhom tehu, ale to asi nie je podnorma co sa tyka vahy 🙂

drzubok
5. júl 2011
slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 tak si neprecitaj 😉 😀
..je to BBC, myslim, ze maju slusny kredit co sa tyka sprav, vo svete 😉

maggie2
5. júl 2011

@slniecko77 http://translate.google.at/translate?hl=sk&lang... tu máš oficiálne štatistiky vo Veľkej Británii

maggie2
5. júl 2011

@slniecko77 čo natrepe BBC je mi jedno, dala som Ti oficiálny zdroj. Podľa toho je fakt, že Slovensko je na tom horšie. Zavolaj do BBC nech sa idú pozrieť na perinatálnu úmrtnosť detí na Slovensku

maggie2
5. júl 2011

@aliza to náhodou pekne vážila

slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 nejak sme sa nepochopili 😀 ja som pisala v porovnani s EU resp s bohatymi krajinami Europy, ak mam doslova prelozit nazov clanku 😉
..posli im link 😉 myslim BBC

aliza
5. júl 2011

@maggie2 tak to si pis, ja zijem vo velkomeste, cize vysoka koncentracia prave tych asocialnejsich britiek a naozaj, kazda jedna obezna, minimalne 3 deti okolo, dalsie v bruchu a cigareta v puse. neprehanam, ja to vidim kazdy den, velke brucho a cigaro a lacne jedlo za par 'p', cize rozumej chipsy a biskity a odtial rovno do mekaca. Deti su samozrejme tiez obezne.

maggie2
5. júl 2011

@drzubok Áno? A kde sa tam spomína Slovensko? Kde je tam uvedená perinatálna úmrtnosť na Slovensku? Pri tej nemocničnej starostlivosti a 99,9 percent odvedených pôrodov na SK by mala byť úmrtnosť nulová, keď viníte z toho domáce pôrody! Ale opak je pravdou, úmrtnosť na SK je vyššia ako vo Veľkej Británii

drzubok
5. júl 2011

@slniecko77 pozri stranu 5 http://www.gfmer.ch/SRH-Course-2010/assignments... tam su príciny kde az 34 percent su vrodene chyby nezlucitelne so zivotom. a tam do statistik zasahuju x premennych, nezávislých na zdrav. staroslitosti

slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 a ty si kde na to prisla, ze vinime domace porody???

aliza
5. júl 2011

@maggie2 vsak hej, ale Anglicanom sa jej vaha nepacila, maly bol tiez trochu mensi, podla uzv, tak chceli dokonca vyvolavat porod, ale nakoniec to pri poslednom uzv dobehol a nechali nas tak, porodila som 8 dni po termine 😀

maggie2
5. júl 2011

@aliza veď to som mala na mysli. Fajčenie je smrť. Aj prežieranie sa. Ak je perinatálna úmrtnosť na SK ešte vyššia ako vo Veľkej Británii, pričom na SK ženy toľko nehulia a nežerú, a pôrody sú až na výnimky všetky odbavené v nemocnici tak ako môže ísť niekto na drzovku tvrdiť že úmrtnosť v Anglicku majú na svedomí domáce pôrody?

drzubok
5. júl 2011

@maggie2 pozor v holandsku je tretia najhorsia perinatalna umrtnost v europe po litve a francuzku http://www.bmj.com/content/337/bmj.a3118.extract odkaz na clanok v british medical journal z 21 eu krajin- kde to sa najviac doma rodí??

aliza
5. júl 2011

@slniecko77 neviem, aka je norma, ale ak budes tehu, tak ti povedia, ci ta budu blizsie sledovat alebo nie