Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
No a k nastrihovaniu ešte môj postreh: prvý syn 3200 g, nástrih, šitie bez umŕtvenia minimálne polhodinové - otras! Prvý týždeň som nespala kvôli bolestiam, celkovo sa to hojilo asi tri týždne.
Druhý syn 4220 g, bez nástrihu na moju žiadosť, potrhala som sa len prirodzene a veľmi mierne, šitie bolo záležitosťou pár minút, na druhý deň som sa vedela posadiť a nemala som žiadne bolesti v danej oblasti!!!
@tosomja aj ja som mala veľké dieťatko. 4,3kg a to som, myslím, útle žieňa. a nikto ma nekontroloval vaginálne, nerozťahoval, nestrihal a nezašíval. dokonca sa mi hrádza vôbec nenatrhla a pôrod išiel pekne celý čas sám bez akýchkoľvek zásahov. preto je otázne, do akej miery sú lekári prospešní + či a kedy naozaj sú dané intervencie potrebné. nikdy nevieme, ako by daný pôrod vyzeral bez zásahu. možno lepšie, možno horšie. každopádne robiť závery a generalizovať na základe jednotlivých prípadov sa veľmi nedá.
čo som tým chcela povedať: ak žena potrebuje k pôrodu bezhraničnú dôveru v lekára, je to to najlepšie pre ňu a nemá ísť proti svojej vôli. ak ale žena túži skĺbiť vedomosti lekára, svoje vlastné skúsenosti a vedomosti, dôveru v dieťa a seba a v svoju intuíciu a rozhodnúť sa na základe tohto všetkého, má na to právo a je to pre ňu to najlepšie.
každá najlepšie vieme a cítime,čo je pre nás a naše dieťa to naj, tak sa toho držme a nesúďme nikoho.
@dulkagabulka Ake su halvne argumenty PROTI injekciam na porodenie placenty a stiahnutie maternice? Co vsetko by si odmietla Ty, keby si rodila teraz? Asi vsetko, vsak? Ale ak by si musela rodit v nemocnici?? Aky mas nazor na monitoring (CTG) pocas porodu? Dakujem
@dobromila mozno to nesuvisi s tym, ci nastrih, ci prirodzene poranenie. Ja som rodila obe deti s nastrihom. Prva 3050g, druha 3750g a pri prvej sa mi to hojilo zhruba tak 2-3tyzdne, bolelo ma to pri hojeni pomerne dost. Druhy porod som mala pred tyzdnom, opat nastrih, hojenie super, po tyzdni uz ani nic necitim, po porode som normalne sedela, celkove zotavenie myslim, ze je ovela rychlejsie u viacrodicky, cize ja by som to na episotomiu nezvalovala, je to bezpredmetne.
Ja som zas velmi stastna za vsetky mozne medikamenty, co sa mozu podat pri porode, ak to rodicke ulavi od bolsti, urychli pripadne porod a pod. Nie vsetky zeny su pripravene na "domace" porody bez pomoci lekara a liekov. Je teda fajn, ak by sa ulahodilo kazdej.
@didi35 prisli, prvykrat som povedala ze si to nezelam tak bola prednaska, potom ze mi aspon prehmataju brucho, to som si nechala. Dalsi krat len prisli, spytali sa ze ci teda trvam na svojom a ci nemam problemy, prehmatali brucho a hotovo. S upratovanim priserne buzerovali, tak som im povedala ze pokial viem, som v porodnici a nie v pionierskom tabore a ked budem este raz pocut akykolvek komentar o poriadku, pisem rovno staznost 😝 potom uz dali pokoj.
@didi35 este konkretne ku kramarom a babatku - je tam velmi dobra primarka, ktora podporuje kontakt mamicky a babatka, aj nam po prichode do nemocnice kontrolovala babatko ona, a hned mi ho dali na brucho na jej povel (manzel siel s nimi a ani nestihol povedat ze to chceme, lebo ona to sestrickam hned prikazala). Takze ak chces co najviac kontaktu s babatkom a pod., daj si to vopred od nej podpisat, myslim ze s tym nebude mat problem.
@anib to s tým lahnutím na bok a hore noha viem asi o čo išlo... mne tvrdili, že mám na krčku nejaký výbežok a keď sa dám na pravý bok a dvihnem nohu hore, vydržím tak 2-3 kontra tak sa to "stiahne" neviem čo to bolo ale tiež som tak musela chvíľu ležať...
@didi35 pri AS kontrolujú myslím základné reflexy ako: keď sa dá tieťa na "nožičky" či robí akoby "kroky", potom farba kože, dýchanie myslím si, že aj to trhnutie podložkou, či rozhodí ručičky akoby sa chcelo chytiť... to som len čítala tak neviem na 100% za každé "správne" je 2body maximálne sa dá získať 10... my sme mali 6bodov, lebo malý neplakal a slabo dýchal a kožička mala inú farbu než očakávali....
@didi35 nie len o stolíky ide ... hlavne musíš mať "čistú" vložku + podložku a dieťa nesmie byť u teba na posteli ale v postieľke... vraj pre jeho bezpečnosť... veď nie sme blbé, že ho necháme na kraji postele a hádam dám pozor aby nespadlo nie?
@bubulka722 alebo ešte lepšie sama sebe 🙂
zbytocne sa stresujete. ked pri porode budete mat bolesti a lekar vam bude chciet pomoct nastrihom, aby ste sa celaneroztrhali, tak je podla mna blbost to od mietnut. bude podla vas lepsie, ked sa roztrhate krizom-krazom? istotne lekar nenmi ziadny uchylak a nebude vam nieco chciet robit len preto, ze ho to bavi, ale preto, aby vam ulahcil porod a cas po porode, hojenie a pod. a preco by nemal kontrolovat krcok? ved predsa je dobre, aby vedel, ze na kolko cm ste otvorena. nehnevajte sa na mna, ale toto su take blbosti.
@stanislavao vies o tom, ze nastrih je casto pricinou toho, ze sa zena "cela potrha"? vies o tom, ze krcok zaraduje Ina May Gaskin ku zvieracom, a teda to ci som alebo nie som otvorena sa moze menit podla toho kto, kedy a ako ma vysetruje? Vies o tom ako vzniklo pravidlo, ze zena ma byt otvorena na 10? A ze existuju zeny, ktore sa otvorili na ovela viac, alebo ovela menej nez je 10 a porodili svoje deti? Ze podnet na tlacenie ma prist od samotnej zeny a nie od lekara - ze uz ste otvorena, mozte tlacit?
@dulkagabulka mozes mi prosim ta poradit??
Ak chcem dieta po porode skin to skin a nie iba na 3 minuty uz davno umyte a zabalene, tak co musi oficialne obsahovat pisomna poziadavka a ako to tam treba nejak opisat ? -okrem mojho mena, adresy a ako dlho pred porodom to musim odniest primarke novorodeneckeho oddelenia? lebo asi tam nestaci jedna kvetnata veta, ze chcem dieta hned po porode koza na kozu? a ak mi ju odmietnu podpisat, tak ....
@lilyen2011 No nechcela by si sa potrhať...hrádza sa nastrihuje preto, aby si sa nepotrhala, aby bábo vyšlo ľahšie vonku a aby si sa nepotrhala sme rom ku konečníku čo je pruser...pokiaľ si mala problémy 4 dni a bola si otvorená na 3-43 prsty okamžite mali u teba riešiť cisársky rez!!! to čo boli za lekári. poradím ti lekára si zaplať a poriadne s ním dopredu odkonzultuj jednotlivé situácie, aby si vedela predom , čo príde...
toto je mother friendly hospital na Kube .... nie iba tri matky na izbe ale 6, aj 8, ziaden luxus, to teda nie.... a predsa pohoda ... je to po anglicky, ale na to slova netreba
@olivija toto rozprava lekar o nastrihoch v cechach a k comu mozu viest, a dolezity je tam tusim koniec, k rupturam 4 stupna doslo PO NASTRIHU
http://www.porodniplan.cz/index.php?act=flm&id=45
@jussti nepopieram....Bola som pri nie jednom pôrode...a mamičky, ktoré sa nedali nastrihnúť nechce vedieť ako dopadli...samozrejme nie každá...ja v zdravotníctve niesom už dlho, preto nepopieram, že môže byť nejaká nová metóda, ktorú ma lekár praxou overenú....hovorím len to tom ,čo som videla...a stáva sa hlavne vtedy...ak je maminká utla a dieťatko má 4,5....to by som nedovolila spontánny pôrod....
Juj damy. Zaklady logiky neplatia pri slovenskych porodoch alebo ako?
Logika hovori ze oapier sam o sebe sa neroztrhne hned ale ked sa nastrihne tak to ide omnoho rychlejsie a viac..
A nie su svaly omnoho pruznejsie nez papier?
@quaxi Asi mas na mysli primarku Cajkovu... Asi ju teda budem musiet vyhladat este pred porodom, lebo teraz fakt neviem, kedy prichadzaju na salu oni t.j. z novorodeneckeho a to by uz nemusel byt na diskusie cas... Ale ked ju nezastihnem, tak im poviem, ze ho hned chcem mat na bruchu a nech zakladne vysetrenia urobia pri mne...
@lilyen2011 Moj syn mal Apgar skore 10, ale neviem, co vsetko pri tomto druhom budu moct vykonat na mojom bruchu, ci ho kvoli niecomu nebudu chciet odniest.. Lebo AS sa vyhodnocuje myslim v prvej minute zivota a potom sa opakuje tusim po 10 min...?

S tým pitím to napr. u mňa bolo tak, že mi nebolo dovolené takmer celý horúci letný deň a potom jasné, že som lapala po dychu, jazyk pomaly prilepený o podnebie od predýchavania a nevládala som tlačiť podľa predstáv personálu. Aj mi potom dávali kyslíkovú masku na chvíľu a keď som porodila a konečne sa zmohla na pár slov, vypýtala si piť. Tak mi sestrička doniesla v pohári vodu sfarbenú do žlta 😝
Ovlažovanie si pier je totálna volovina. Pár glgov vždy, keď treba je určite lepší variant, aj tak som tam vypotila litre.
@didi35 súhlasím, že to bola čistá buzerácia, jak u blbých s tým "upratovaním" pred vizitou.
@dulkagabulka plne sa stotožňujem so všetkým ,čo píšeš 😉