Dať si, či nedať si epidurálku na prvý pôrod?
Som v 29 tt a ustavične rozmýšľam nad pôrodom akosi ma tá otázka pohlcuje. Neviem čo má čaká a asi preto tá nervozita. Som prvorodička a tak ako som bola rozhodnutá, že si epiduralku nedám pichnúť zo strachu z injekcií tak teraz sa zase bojím, že budem trpieť ako nikto. Menzes som mávala strašne bolestivý chodila som na injekcie od bolesti.. a často som musela vypiť sama aj deci a pol slivovice, aby sa mi zriedila krv a prestalo to bolieť. Čo som zase už bola navalená z toho a spala 😀 Doktor mi povedal, že epiduralku nech si nedávam. A známe zase, vraj prvorodičky by to nemali. Aký máte na to názor a skúsenosti ???
@vejula ??? epi neznizuje kontrakcie, neznizuje cinnost maternice, ona tlmi bolest s tym spojenu
@jolly84 tak nejako mi casom doslo ze dieta ma prist na svet prirodzene tak ako to po tisicrocia aj je.. samozrejme ina situacia su komplikacie, je uzasne ze medicina ako taka dokaze pomoct, ale tak ako som nikdy nebola za "dohodnute sekcie" tak som toto nejako nedomyslela, vsetci mi vraveli ze ta bolest je nepredstavitelna a ze si mam dat...
nebudem sa hadat ci to bolelo, ale zase nie az tak ako som ocakavala..
no a dalsi dovod je aj to, ze mi pichli epi, hodinku bol klud, potom sa zacala opat bolest rozbiehat, na co doktor povedal ze uz takmer rodim a kym porordim tak to boliet nebude, budem iba "citit" a tym padom lepsie spolupracovat, ze on mi nedopichne... do 3 dalsich kontrakcii som citila bolest ako keby mi ziadnu epi ani nikdy nedali, a cely porod som si "odcitila" 🙂 takze v konecnom dosledku mi ani nebolo treba.....
viem ze su zeny ktore ten prah bolesti maju iny, ale napriek teda naozaj slusnej bolesti to nebolo "nevydrzatelne"... ten adrenalin z toho co sa vlastne deje ta nejako "nuti" bojovat a nepoddat sa ;)
vez vahania si ju daj, hned ked budes moct
Ja som po porode povedala,ze keby viem ako to boli tak si dam pichnut rovno tri.ale teraz som rada ze som rodila bez,lebo sa citim byt velmi silna,ze ked som zvladla porod tak uz dokazem vsetko.
@vejula znizi bolestivost kontrakcii, ovplyvni sa vlastne senzitivna zlozka kontrakcii...dokonca sa epidural pouziva aj pri nepostupujucich porodoch, kedy sa porod zasekne na urcitom useku. videla som viacero takychto porodov, kedy sa anesteziolog volal pre nepostupujuci porod, ako posledna moznost pred hroziacou sekciou.v niektorych pripadoch sa to nakoniec rozbehlo, ine napriek epiduralu proste skoncili sekciou (povacsina kvoli obtocenemu pupocniku krizom cez nohy alebo trup).
ja som epi nemala, Dr. ma presviedčal, že ako prvorodička si ju mám dať, ale nedala som na jeho rady. Pri pôrode na mňa dokonca jeden Dr. v Ružinovskej nemocnici ziapal, že prečo nemám epidurál, že im tam budem robiť scény. Zvládla som to na jednotku aj bez. Bolesti som mala naozaj veľké, ani chodiť som nemohla, ale dokázala som kontrakcie predýchať za pomoci pôrodnej asistentky 🙂
ahoj. ja som si epiduralku nedavala aj ked som dostala vyvolavacku a to boli omnoho vacsie bolesti ako pri spontannom porode ale nelutujem aj ked som si fakt dost vytrpela tej bolesti . v tej najvacsej bolesti som na to ani nepomyslela . ale je to uplne individualne akosa rozhodnes . nech sa rohodnes akokolvek bude to dobra volba 🙂
@depenipisapa ahoj ja som rodila pred dvoma rokmi prvy krat mala som z toho obavy aj z toho dovodu ze mam dost uzke boky ale zvladla som to v pohode isla som tyzden po termine na vyvolavacku bez epi.. bola som tam uz od pol7 rana bolesti mi zacali o 11 take silnejsie okolo1 a mala sa narodila o 2:45 poobede.. bola som najstastnejsia na celom svete teraz v septembri ma to caka zas tak dufam ze to pojde aspon tak rychlo ako predtym.. 🙂 podla mna je to dost aj o psychyke ked sa tesis na babo a nemyslis na bolest tak sa to da zvladnut.. tak ti drzim palce aby si mala lahky a co najmenej bolestivy porod nech sa uz rozhodnes akokolvek.. je to na tebe.. 🙂
@latvia jaj jasne, ja som pochopila to že neznižuje kontrakcie akože neznižuje tu bolesť. LEbo pre laika ako som ja slovo kontrakcia vlastne predstavuje to čo citi žena. Napr ked mi žena povie, mala som už prišerne kontrakcie, tak si hned predstavim tu bolesť. Takže som len nepochopila. Vdaka za vysvetlenie.
Inak mimochodom, takmer každá žena, ktorá mala epi, tak necitila tlaky a lekari jej museli hovoriť kedy ma tlačiť.. Tak nechapem, či sa bežne epidural picha zle, alebo ako????
Dalšia vec, uprimne zaujimalo by ma, či si už bola učastna toho, že by žena mala neznesitelne bolesti, ake si tu popisala, napriek tomu že pôrod prebiehal prirodzene, bez umelych zasahov lekarov - tym myslim bez pichania vyvolavačiek, infuzie, prepichnutia plodovych obalov, nutena poloha, ktorú musela žena zaujať (napr. kvôli častemu monitorovaniu a tak podobne). JA si myslím, že k tým neznesitelným bolestiam dochadza práve vdaka umelým nepotrebnym zasahom lekarov, alebo nedovoleniu žene zaujať polohu aka jej je pohodlná, prípadne nepríjemným zaobchadzaním so ženou pri pôrode. KEby sa predišlo tomu, vôbec by nebolo treba chemicky a podla mna nešťastne hasiť ohen epiduralom
@vejula takmer kazda zena? kolko ich presne bolo? 😉 lebo ja som zatial taku nevidela, kazda vedela kedy ide kontrakcia. k prirodzenym porodom bez akehokolvek zasahu sa vyjadrovat nebudem, sama dobre vies ze je takych porodov raritne malo, zial, neviem to ovplyvnit. tu je dolezity rozhovor matka- porodnik.
@depenipisapa inak ak sa bojíš bolesti už v tej chvíli keď tlačíš bábo von, neviem ako ostatné maminy, ale vtedy ma už nič nebolelo - pri pôrode bez epi, bolesti boli len dovtedy pri kontrakciach, ktoré keď chodíš, dýchaš sú dosť bolestivé, ale pokiaľ nemusíš byť na monitore a striedaš horúcu sprchu je to prežiteľné. Keď už mi "dovolili" tlačiť tak nastala úľava a ako bolo bábo vonku po bolesti ani stopy 😉
@vejula @latvia baby mne primár pri prvom pôrode odporučil epi práve kvôli tomu že kontrakcie zmierni, mala som ich príliš silné - mňa to teda extra nebolelo, ale bábo malo zlé ozvy vraj preto, že kontrakcie mám prisilné a príliš ho stláčajú. Tak ma okamžite napojili na kyslík a pichli epi a stav bábätka sa upravil tým že kontrakcie sa zmiernili, ale potom to už prehnali keď som dostala druhú dávku asi po 4 hodinách a kontrakcie mi prestali celkom ☹
ja som nemala EPI ani pri jednom....pri prvom som mala vybavenú, že mi ju dajú ak to už nebudem môcť vydržať, ale doktorka mi ju nedovolila pichnúť vraj keď som už otvorená na 8 cm je to zbytočné. Nakoniec aj dobre, lebo syn mal pupočnú šnúru 2x okolo krku a 1x okolo ruky - vraj by sa bol zadusil tým, že EPI predlžuje pôrod. No a pri druhom som si povedala, že keď som vydržala raz, vydržím aj druhý krát. Nakoniec som do nemocky prišla o 18:00 otvorená na 1,5cm a o 22:50 sa mi narodila dcéra. Takže je to individuálne...a bohužiaľ mám negatívnu skúsenosť (nie osobnú) ale moja kamarátka po EPI mala veľké problémy. Najprv si mysleli, že jej to zle pichli, ale nakoniec po vyšetreniach zistili, že EPI bola spúšťačom reumy....má 26 rokov a ledva chodí
nedala som si...som za prirodzenosť..porodili miliony žien predo mnou,porodila som aj ja 😉
pridavam ti ja tu jeden članoček od Luby Lapšanskej ..s ktorym naozaj suhlasim
Epidurál ako výhra?
Strach, strach, strach - to je to, čo nás pred pôrodom núti zamýšľať sa nad
tým, ako to celé prežiť, ako to prežiť čo najľahšie.
Keď sa s tým zdôveríte svojmu lekárovi, pravdepodobne vám povie, že predsa
existuje taká úžasná vec, ako je epidurál. Áno, máme možnosť použiť
najnovšie výdobytky medicíny, ale...
Riziká spojené s jeho aplikáciou
Keď som rozmýšľala nad svojím prvým vlastným pôrodom, prišla mi predstava,
že mi má ktosi čosi pichnúť medzi stavce priam desivá. Fuj, neznášam aj
obyčajné injekcie, toto teda určite nie. Viem si však predstaviť, čo sa deje v
mysliach budúcich mamičiek, často takých, ktoré mali prvý pôrod naozaj zlý
fotozdroj:www.sxc.hu
alebo ktoré sú vystrašené rozprávaniami „dobrých duší“. Sebavedomie ženám
nepridá ani to, že im naznačíme, že pôrod nezvládnu.
Zvládnu... je nás na svete 6 miliárd a všetci sme sa niekomu narodili.
Doporučujú či nedoporučujú?
Jedna mamička mi rozprávala, ako pred pôrodom svojho prvého dieťatka debatila s lekárom, ktorý jej EDA
neodporučil. Prijala to, porodila bez neho, 6 dní po termíne jej pôrod vyvolali. Porodila, ale s bolesťou, ktorú
už nikdy nechcela. O rok a pol neskôr sa toho istého lekára, počas svojho druhého tehotenstva opýtala to
isté. Odhodlaná "epidurálku" si vydupať. Aké bolo jej prekvapenie, keď jej ju ten istý pôrodník vrelo
odporučil! Prečo? Čo sa zmenilo? Je v tom nevedomosť, presvedčenie či peniaze?
Riziká epidurálu
Chcela by som dnes napísať aj o nevýhodách takejto analgézie, pretože mám pocit, akoby mamičky boli
zavádzané a nik im o rizikách nehovoril. Nechcem nikoho od EDA odhovárať, chcem len, aby ste sa
rozhodovali s objektívnymi informáciami.
Informácie, ktoré tu napíšem sú z knihy Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu od Henci
Goer. Je to kniha, ktorá zahŕňa množstvo štúdií, výskumov a faktov, nielen o analgézii. Vrelo vám ju
odporúčam...
Spomeňme výhody epidurálnej analgézie
V prípade, že sa pôrod „zasekne“, je možné, že dokáže akoby odblokovať a povzbudiť telo do ďalšej
činnosti. Mnohokrát je žena ustráchaná a stuhnutá a bolesť jej nedovolí ísť ďalej. Čo však má za následok
veľkú snahu maternice, ktorá akoby nasilu tlačí. A to samozrejme – ako snehová guľa – nabaľuje na seba
ďalší stres a ďalšiu bolesť...
Taktiež môže epidurál pomôcť ženám, ktorá majú z pôrodu panický strach. Je to podobné ako v prvom
prípade. Strach zastaví proces rodenia...
Pri dlhom a ťažkom pôrode sa po EDA môže žene uľaviť, nepociťuje bolesť intenzívne, dokonca si
môže pospať.
Nevýhody EDA počas pôrodu
• Spomaľuje priebeh pôrodu, čo má za následok častejšie používanie prostriedkov na povzbudenie činnosti
maternice – najmä oxytocínu, ktorý ako je známe spôsobuje silné sťahy maternice a cit: „...môže spôsobiť
tieseň plodu“
• Preventívne dostane takmer každá mamka infúziu, čo druhotne môže spôsobiť, najmä ak je naraz podané
väčšie množstvo roztoku za krátky čas – preťaženie organizmu tekutinou. A citujem: „Tento stav vedie k
prieniku tekutín do pľúc matky i dieťaťa, k vzniku materskej anémie a k narušeniu chemických
procesov v krvi – opäť ako u matky, tak i u dieťaťa.“ (str. 190)
• Žena musí byť napojená po celý čas na monitor, čo bráni v akomkoľvek pohybe a (podľa výskumov)
zvyšuje pravdepodobnosť sekcie
• Obvykle je budúca mamička aj cievkovaná – to znamená, že namiesto normálneho „cikania“ sa do
močovej trubice zavedie cievka a moč sa „vyberie“.
• Spôsobuje väčšie percento epiziotómií, vákuových a kliešťových pôrodov, a dokonca i cisárskych rezov.
Mamičky zväčša hovoria o slabom či žiadnom pocite na tlačenie. Nevedia v tej chvíli intuitívne pomôcť
dieťatku vlastný telom. Celú prácu nechajú na neho...
• Pokles krvného tlaku, ktorý ohrozuje i dieťatko
• Alergický šok – osobne poznám mamičku, ktorej sa práve toto stalo. Opisovala to ako neustále
zvracanie, vysokú horúčku spojenú so zimnicou a so stavmi, kedy strácala vedomie. No neviem ako vy, ale ja
by som v takom stave rodiť nechcela. Ona však už musela – keďže mala samozrejme pichnutý oxytocín a
tak, ako povedala: „pôrod pokračoval bezo mňa“.
K samotnému zákroku
Zavádzanie ihly a roztoku do určeného priestoru môže vyvolať, budem citovať: „Epinefrínový test môže
vyvolať tieseň plodu. Používanie vzduchu k lokalizácii epidurálneho priestoru môže spôsobiť
neurologické a iné komplikácie. Katéter môže poraniť krvné cievy a dráždiť nervové zakončenia.“
A ešte zaujímavé: „Ak ihla alebo katéter naruší krvnú cievu, čo je v tehotenstve obzvlášť jednoduché,
pretože cievy majú väčší objem, alebo ak ihla prenikne hlbšie než iba do epidurálneho priestoru, alebo
ak sa posunie hlbšie katéter, môže dôjsť k vzniku kŕčov, ochrnutiu dýchania či k srdečnej zástave."
Výskumy uvádzajú, že posledné dve komplikácie sa vyskytujú relatívne často – v 1 prípade z 3000.
Pre porovnanie: "Keby takúto frekvenciu vážnych a nežiaducich účinkov vykazoval nejaký liek, bol by
stiahnutý z obehu alebo by bolo jeho použitie aspoň obmedzené zákonom.“
Po pôrode
Ženy najčastejšie spomínajú na popôrodné problémy. Pôrod ako taký môžu pociťovať ako fajn, pretože sa
zbavili bolesti a zamerajú sa pri spomínaní, len na komplikácie po tom.
• Úplne najčastejšie sa stretávame so zvýšenou teplotou, ktorá môže pretrvávať i niekoľko dní (jedna
mamička mala dokonca teplotu takmer dva mesiace – bez iných príznakov)
• Bolesti hlavy – častokrát veľmi silné
• Pocit stŕpnutých nôh, prípadne nepohyblivosť dolnej časti tela
• Neschopnosť udržať moč (urinárna inkontinencia), ktorá je pravdepodobne spôsobená poranením alebo
poškodením nervov, ktoré majú za následok dočasné svalové oslabenie
• Poruchy vnímania
• Vznik hematómov
Vplyv na dieťatko
Je len samozrejmé, že anestetikum sa dostane i k dieťatku. Kto tvrdí opak, ten podľa môjho názoru, klame.
Idem na to celkom po lopate, laicky. Anestetikum sa z mozgovomiechového moku dostáva do krvného
obehu mamky. A teda, celkom logicky, i do krvného obehu dieťatka. Ako sa to môže prejaviť? Spomalením
srdečného tepu dieťatka.
A keď sa mrknete vyššie, osobne by som nechcela aby sa moje bábätko rodilo s pomocou klieští či
vákuového extraktora...
Pôsobenie na psychiku
Požičiam si citát zo stránky českého pôrodného domu, www.pdcap.cz: „S pôrodom je to podobné ako s
výstupom na vysokú horu. Ak ste zdravé, môžete na vrchol vystúpiť samy. Na vrchole sa budete cítiť
dosť unavené. Po chvíli si ale vydýchnete, rozhliadnete sa a zistíte, aký krásny je okolo výhľad. A blaží
vás pocit, že ste sa k tomu vrcholu dostali vlastným úsilím! Prekonali ste samy seba a vydržali ste. I v
živote niečo vydržíte! Pôrod Vás posilní i pre výchovu detí.
Na rovnakú horu môžete vyjsť lanovkou alebo vás tam môže dokonca dopraviť vrtuľník (epidurálna
analgézia, cisársky rez na prianie). Výhľad na vrchole bude rovnaký. K výstupu ste si však zvolili
ľahký spôsob. Uľahčili ste si prácu. Niekto iný ju za vás vykonal. Nemuseli ste nič prekonávať,
predovšetkým nie samy seba. Z hory bol krásny rozhľad: pôrod pre Vás bol úžasným zážitkom, veď
vôbec nebolel..., ale bola vaša cesta i posilou pre ďalší život? Bola tréningom? A všetky ťažké situácie
v živote budete takto obchádzať? I výchovu detí?“
Zavedením kanyly s následnými záležitosťami je váš pôrod... vlastne, myslím, že to už nie je váš pôrod. Už je
to čiste technická záležitosť. Za nitky ťahajú tí, ktorí sú pri vás. Oni rozhodnú kedy máte tlačiť, kedy pridať
či ubrať oxytocín atď.
Neodhováram vás od toho, ale ja osobne by som si ho nenechala ukradnúť.
myslím že poradie je jasné, prorodzený, s epidurálkou, cisársky a najhorší aspom pre mna by bol klieštový
@sissy27 ja som ale predsa nic nepisala o hrdosti a hrdinskosti, ale o radosti a preciteni porodu.. ved to musi byt uzasny zazitok, pre zenu aj pre to dieta, preco to zeny nechcu zazit? preco si dobry porod predsatvuju tak, ze budu pri nom pozerat telku? 😒 .. a potom si musia tieto uzasne zazitky v zivote, ktore su pre ne prirodzene nachystane, kompenzovat umelou zbytocnou namahou v posilovni alebo lezu po umelych stenach, lebo im chybaju realne dusevne, citove zazitky z realneho zivota.. lebo tomu sa chcu radsej vyhnut.. lebo sa boja, lebo to nemaju 'pod kontrolou'
cely tento nas zivot je taky blbo umely ☹ .. je to smutne
som trosku zazareza nazvom temy, nakolko takychto podobnych tem je tu ako maku, ale nevadi ☹ ja som epi pri prvom porode mala a nelutujem. napichnutie bolo pre man dost neprijemne, sprtanie sa ihlou niekde v chrbte a ked prichadzala kontrakcia, museli s tym okamzite prestat a potom zacinat znova, no na nervy, ale dalo sa to vydrzat. nie je pravda to, co tu prezentuju niektore zeny, ktore epi v zivote nemali, ze zena nevie, kedy ma tlacit a ze porod s epi je leharo a od nudy lustim krizovky. mala som kontrakcie, presne som vedela, kedy ich mam a vedela som aj co to znamena ich mat a hlavne citit tu bolest pri nich. epi nie je zazracna, pokial je vsetko pri porode v poriadku. nepichnu ti extra silnu davku, pri ktorej nic necitis, prave preto, aby si vedela dychat a neskor aj tlacit, epi ti tu bolest len zmierni. ja som sa najskor otvarala velmi pomaly, potom ked som uz bola na 8 palcov, tak maly nezostupoval do porodnych ciest. citila som uz tlaky, po chvili aj kontrakcie a malemu sa nechcelo von. tak mi nakoniec supli extra davku pre kona a pomohli mu von. lekarka mi roztahovala rukou porodne cesty, sestricka tlacila na brucho a ja som tlacila ako o dusu, vedela som vdaka epi kedy presne mam tlacit, lebo ma nerozptylovala ziadna bolest. baba vedla mala epi, ta pomaly odznievala no dalsiu davku jej uz nedali, lebo uz bola otvorena, babo dole tak sup tlacit bez nej. ja som skoro usla domov, ked som ju pocula plakat, kricat a prosit, aby to uz skoncili, nech ju aj rezu, len nech to uz skonci ☹ nuz pokial niekto potrebuje zazit aj toto, aby sa citil plnohodnotne a pomaha mu to vo vytvoreni si vztahu k vlastnemu dietatu, nech sa paci. ja milujem svoje dieta rovnako ako kazda ina matka na tejto zemi, povazujem sa za plnohodnotnu zenu, ktora mu dala zivot a vobec mi nevadi, ze som prisla o tak skvely zaziotk, ako je velka bolest (sama som ju nezazila, ale reagujem na prispevky vyssie, kde matky hovoria o tom, ako to vsetko prekonali s vypatim sil a zrazu bolo po bolesti). nemam ziadne vedlajsie ucinky a ani som ich nemala. porod bol pre mna najkrajsi zazitok v zivote aj napriek tomu, ze islo do tuheho. moj syn sa narodil s chorym srdcom, vsetci vratane lekarov sme o tom vedeli, ja som od 8:30 do 16:30 musela lezat na monitore, bola som raz za cely den na WC, neviem ako by som tam lezala bez epi. ale pokial ma niekto zazracnu gulu a teda vie, ako bude porod o minutu prebiehat a ake komplikacie sa zrazu mozu vyskytnut, tak ma v zivote stastie. ostatnym maminam by som odporucala si nechal kateter zaviest a ked ho nevudu potrebovat, chvalabohu. ale ak uznaju, ze je toho uz vela, nie je problem bolest tlmit 🙂 prajem vela krasnych zazitokov pri porode ci uz s epi alebo bez nej 🙂
Ja som rodila 1x sekciou (malý bol otočený nožičkami), 2x prirodzene, ale s vákuom a tretíkrát prirodzene, ale s epidurálkou... Čo z toho pre mňa najlepší zážitok?? Jednoznačne epidurálka... Sekciu som prespala, malého som tým pádom hneď nevidela a z pôrodu som nič nemala.... pri dcérke som sa natrápila ako kôň, bolesti neskutočné, už som sa len modlila, aby to skončilo a nemám pocit, že by som dcérku ľúbila viac ako syna len preto, lebo som si odtrpela bolesti... Pri epidurálke som dosť zle znášala zavádzanie, klesol mi tlak na 50/70, bolo mi na odpadnutie a na vracanie, ale trvalo to len nejakých 20 minút.... a potom pohoda 🙂🙂 Manžel bol pri mne, rozprávali sme sa a tešili na malinkú...
Keď som už bola dostatočne otvorená, poslednú dávku mi nedali, aby som cítila kontrakcie.... a veru som ich aj cítila. Ale žiadna bolesť, otvorená na 10 cm, len som cítila strašnú potrebu tlačiť.
Bol to môj najúžasnejší pôrod, ako hovorí cenculinka, nemusela som vnímať bolesť, len som sa sústreďovala na tlačenie a tešila sa, že o chvíľočku si podržím drobčeka v náručí.
Ja myslím, že sa epi netreba báť, ani ju odsudzovať. Bábenku to nijako neublíži a prečo by sme mali trpieť, keď nemusíme ?? 🙂
Želám veľa šťastia všetkým budúcim mamičkám, či už s epi, alebo bez nej
@dadka75 nie je istota, že babatku to neubliži..
novorodenecka lekarka nam na prednaške vravela, ze to na detičkach, ktore su narodene s EPI poznat je..detičky môžu byť ovplyvnene opiatom , ktory prešiel do krvneho obehu matky..
@dulkagabulka To áno, ja netvrdím, že je to bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Povedala som len, že to nie je nebezpečné pre bábenko. Určite to nie je nebezpečnejšie, ako celková anestézia matky (ako napr. pri sekcii v celkovej anestézii)
@dulkagabulka ste lekárka alebo pôrodná asistentka ?? takú podporu by som potrebovala pri pôrode 🙂 moc mi vaše príspevky pomohli, teda na teraz určite a zatiaľ ujasnili v hlave ten veľký chaos. Mamičky majú každá inú skúsenosť, každá sme iná, ale rada si prečítam príbeh každej jednej i keď môj môže byť celkom iný. Žiaľ máloktorá píše aj negatíva, ktoré mohli pri pôrode sa vyskytnúť a to si myslím, že bude pri mojom pôrode odrazový mostík. Nechcem žiadno ublížiť svojmu dieťaťu, a možno by to ani neublížili ale tie výčitky mať potom keby náhodou. Takže ak to pôjde bez epi tak určite budem rodiť tak, ale zrejme si zaplatím pre istotu ak by boli predsa len tie bolesti nejaké neznesiteľné a nešlo to tak ako má. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc 🙂
necitam prispevky nad len tak ze ja som mala epidural a neviem si vynachvalit aj druhy porod ked bude tak s epi
@depenipisapa som dula , aj laktačná poradkyna, aj zakladatelka a predsedníčka OZ Ženské kruhy 😉
@depenipisapa sustredila by som sa na kvalitnu preporodnu pripravu-
nie taku, kde ta naučia dychat a tlačit
ale taku, kde ta zbavia strachu z pôrodu 😉
JA som tiež rodila s EPI a stačila mi tá bolesť dovtedy..prežit tak celý pôrod..brrrr...určite to usnadní život a následky??tie môžete mať aj po zákroku u zubárky...Ale vlastne hej..zanechalo to aj na synovi následky---je milý,poslúcha a učí sa výborne-takže odporúčam 😝 😝

@lenadka samozrejmie, nie kazdy anestezyiolog to vie pichnut dobre a nie kazdy vie kedy sa ma co a kolko podat a samozrejme nie kazda mamicka ma dobry chrbat na pichnutie , niektore su proste nenapichnutelne.
@vejula som za prirodzeny porod, nepreferujem pausalne epidural, ale trosku ma znervoznuju dezinformacie typu
" nevieš ani ako tlačiť, kedže nepociťuješ tie tlaky" kedze pri epidurali tlaky pocitujes a vies kedy mas tlacit....zaroven lajkujem tvoje slova " Ta bolesť či ako to nazvať je dôležitá na to aby tvoje telo lepšie fungovalo. Pretože tvoj mozog dostava tym padom impulz a ten spracuvava a zabezpečuje lepšie sťahy maternice" .... s dodatkom ze ak je bolest velka, vyplavuje sa nadmerne mnozstvo adrenalinu ktory ma vo zvysenej miere uz neziaduce ucinky na plod, kedze znizuje prekrvenie maternice (v pripustnej hladine bolesti sa ho uvolnuje akurat , pri velkej bolesti uz nadmerne), a tym babatko ohrozuje znizenym prekrvenim maternice....v tychto pripadoch, kedy matka ma neznesitelne bolesti, epidural pomoze.tym ze stlmi bolest, podotykam ze stlmi, nie uplne znecitilivie, pomaha zvysit prekrvenie maternice a tym sa k babatku dostane viac okyslicenej krvi..
cize kje podstatne odlisit aky druh bolesti matka ma....ked jaci a place a skruca sa od bolesti niekolko hodin, je to uplne ine ako ked ma bolesti ktore predycha len s pokrivenym usmevom..
a ked sme uz pri komplikaciach ohladne porodu, porodnici casto netusia, kedy vobec je dobre epidural pichnut. na pichnutie musi byt vhodny vaginalny nalez, nestaci ked je zena otvorena na urcity pocet prstov, ako si niektori myslia. dieta musi byt v spravnej pozicii, v spravnej polohe, podstatne je aj ci ma blany pretrhnute alebo nie. cize prilis vela faktorov aby sa to dalo zhodit na samotny epidural.ak sa niektore pravidlo nedodrzi, samozrejme ze komplikacie budu..