icon

Dieťa nad 4 kg. Prirodzený pôrod verzus sekcia

saxxxana
23. dec 2013

Ahojte žienky, tie ktoré máte skúsenosti s pôrodom velikých detičiek. Na poslednom sone mi lekár povedal že to bude riadny valibuk (4,5kg), a kedže ja aj všetci moji súrodenci sme boli takéto obrie deti, nemám dôvod mu neveriť. Radíte prirodzený pôrod alebo sekciu? Ďakujem 🙂

jaaty
23. dec 2013

@adkokatka tak s ranou ani hojením som problémy nemala. Hneď po príchode domov som sa o Hanku starala sama (spolu s manželom, ktorý si uchmatol večerné kúpanie), 4 dni po príchode domov, sme začali chodiť na prechádzky. Žiadna výpomoc zo strany mamy alebo svokry vôbec nebola nutná. Kojila som zo začiatku v ľahu na boku. Hanka namala dotlačenú hlavičku, nemala žiadne ďalšie problémy.

marylis
24. dec 2013

@sono2 ano mam 🙂 cca 1000€ v sukromke KOCH tu v BA. To viem urcite, ze sa da sekcia, lebo som si to zistovala, ked som bola tehotna. Hainburg cca 3000€ tusim. Tiez som si to zistovala 🙂 a samozrejme sa da za 300€ zajednat gynekolog aj v obycajnej nemocke, s kt. sa za tych 300€ tiez da co-to dohodnut 😉

marylis
24. dec 2013

@adkokatka len tak pre info. Ja som rodila prirodzene a po porode som bola absolutne nefunkcna. Baba,co bola so mnou na izbe po cisarskom ma obskakovala, lebo ona bola na druhy den fit jak lan a ja ani na 4. den som nevedela vstat z postele. Tak len tolko k tomu zotavovaniu. 😉

martina05
24. dec 2013

Prirodzene!!!!!pokiaľ nie sú in dôvody nevidím nič lepšie ako spontánny pôrod

adkokatka
24. dec 2013

@martina05 presne tak...

adkokatka
24. dec 2013

@marylis to vsetko zavisi od toho ako sa zena lutuje ked si bude hovorit,ze jak hrozne ma to boli tak j to bude boliet aj mesiac🙂bolo nas na izbe 5 bab a vsetky bez problemu.Kamoska mala cisarsky,rana sa jej zapalila,jeden steh sa jej roztrhol tak jej to musely vybrat vycistit a zasit znovu aj tak sa jej to znovu zapalilo pokial sa jej to uplne nezahojilo ju nepustili domov trcala tam mesiac!

bubatinko
24. dec 2013

prveho syna som rodila prirodzene, malý /4350g/ si pri porode zlomil klucnu kost a ja som koli retencii placenty takmer vykrvacala .... druhý porod bol indikovaný cisarsky rez... malý mal 5kg takze nikto nechcel riskovat a ja tiez nie... bola som rada, ze to dobre dopadlo....

luckarisko74
24. dec 2013

@adkokatka ja sa teda chvalim, mne sa rana hojila super, nebolelo ma to vobec, na druhy den som behala a bola plne funkcna, na 4 den sme isli domov , o par dni som auto soferovala, na nakupoch bola, ziadny problem s nicim, ani som nevedela ze som rodila, jedine co mne nebolo prijemne bolo to postavenie z postele po 24 hodinach, ale trvalo to asi 5 min a bolo ok, a to ze musite tolko hodin lezat po sekcii je podla mna jedno, lebo ani po normalnom porode nebehate hned po chodbach, ale tiez oddychujete
@saxxxana urcite sekciu, ja som mala pri prvom odhadovanu porodnu hmotnost 4,5 kg, aj preto mi naplanovali sekciu, nakoniec mal len 4,050 🙂 ale sekcia a vsetko okolo toho uplna pohoda a druhe som uz mala automaticky naplanovany sekciou tiez pohoda

marylis
24. dec 2013

@adkokatka Kolko ludi, tolko skusenosti 😉

dominka11
24. dec 2013

Ja som prveho rodila prirodzene mal 4150/52 cm a mala som co robit 🙂 mne nikto dopredu nepovedal ze bude taky velky, ale brucho som mala riadne teda. Porod bol dost tazky, nakonci ho zo mna vytlacali 2sestry, brucho som mala cele modrinove...maly mal stlacenu hlavicku, to sa dalo do nejakych 2mes. Do poriadku. Ine problemy nemal.

whiterosses
24. dec 2013

Lekár podľa mňa sám od seba začne riešiť sekciu, lebo veľké dieťa to by mohli byť aj komplikácie ...

martinka_martinka
24. dec 2013

ja som rodila prirodzene hovorili mi že drobec má 4700g zhrozená s plačom som išla do porodnej saly ale narodil sa mi 4410 gramový 52 cm valibuk ... rodila som cca 7 hodin... 🙂 a som spokojna že to bolo prirodzene 🙂

hannah_
24. dec 2013

@adkokatka aj ja sa idem pochvalit...ani za svet som nechcela rodit sekciou, bala som sa. No vobec to nebolo zle. To prve postavenie sa z postele bolo dost neprijemne, ale cim viac som sa hybala, tym menej to bolelo, na treti den uz pohodicka. Doma som uz fungovala normalne, starala sa o malu, o domacnost, chodila na prechadzky. Fakt som bola vdacna za sekciu. Prenasala som 9 dni, dcerka mala porodnu vahu 4360g a 53cm, utz dva dni pred porod odhadoval 3,5kg...no trosku dost sa sekli 🙂 Porod mi vyvolavali dva dni, po desiatich hodinach na porodnej sale som bola otvorena na 9cm ale mala nezostupovala, bola nejak zaseknuta, ani do porodnych ciest sa nedostala. Takze som sa trapila dva dni a ked mi prednosta povedal, ze sekcia, by som mu aj ruky a nohy vybozkavala. Bola som taka unavena, ze som na sale skoro zaspala :D proste spinal je pohodicka. Mala bude mat 4 mesiace a stale je plne kojena, mlieko sa mi rozbehlo hned, nemali sme vobec ziadne problemy. Jazva neboli, len ked ma do nej mala kopne 🙂
@saxxxana vsetko je to na lekaroch, ako sa rozhodnu pocas porodu, pokial mas bezproblemove tehotenstvo, nikto ti sekciu nenavrhne.

79zuzana
24. dec 2013

Je to tazko radit. Moje tretie babo-dcera vazila 4635 g. Rodila som prirodzene a bez epiduralu. Porod bol strasne dlhy a tazky. Vysledok je taky, ze uz na dalsie dieta ani nepomyslim. Trvalo mi 6 mesiacov kym som sa z toho spamatala a to nie som ziadna cintlavka. Nechcela som epidural lebo som si myslela, ze treti porod uz zvladnem lavou zadnou. Skoncilo to vakuom ale az na treti pokus, cize posledny a ak by to nevyslo, tak uz lekar chystal sekciu. Inak vedela som, ze babo bude mat vyse 4.5 kila.

nikolka2
25. dec 2013

1 dcéra mala 2780 a syn 4150...dceru som porodila po 14 hodinach a syna po 3 hodinach ,,bol to teda riadny rozdiel ,,,dceru som rodila s epi a syna nie lebo som sa rychlo otvorila , samotny porod bol v pohode som 3 krat potlacila a maly bol von ,,len kontrakcie boli horsie 😅

iguska
25. dec 2013

ja som mala všetky deti viac ako 4kg - 4110g, 4440g a 4935g. všetko pôrody prirodzené, bez oblbovákov 😎

monika15
25. dec 2013

@saxxxana moj bol 4.8 kg.
lekarka zvolila Cisarsky a po cisarskom povedala ze vdakapanubohu pretoze sa naposlednu sekundu otocil takze
mohli sme obaja v ohrozeni... takze som velmi rada ze zvolila cisarsky....
Ja by som brala cisarsky urcite....
a nakoniec na co riskovat??
vakum a klieste...vsak to moze dieta aj poskodit... ja by som nechcela urcite.

miruska2308
25. dec 2013

Moj synator mal pri porode 4080g a 57 cm, bola som rozhodnutá rodiť normálne avšak nakoniec to skoncilo akutnou sekciou, v tej chvili som za to bola skutocne vdacna, ale s odstupom casu myslim ze by to slo aj prirodzene, kazdopadne by som to radsej nechala na doktora predsa s tym ma asi viac skusenosti, kazdopadne si myslim ze bez ohladu na to akym sposobom budes rodit najdolezitejsie je aby ste ty a babatko boli v poriadku 🙂

digysa
25. dec 2013

@saxxxana Hoci som za prirodzeny vaginalny porod vo vacsine pripadov, tak ja osobne by som take velke dieta cez taku malu dierku tlacit nechcela...... prsote anatomia ma tiez urcite hranice. A ty si prvorodicka, pozor.

A Vesele Vianoce... 😎

alzbet124
25. dec 2013

Ahoj, ja som rodila prirodzene obe deti...syn mal 3950g, 52cm a malá 4900g, 56cm, s malým, ako prvorodička som mala super rýchly pôrod a s malou som mala komplikovaný a ťažký...ale keby som zas rodila, tak jednoducho prirodzene 🙂
Ale zas, keby si mala mať neaké komplikácie a lekári ti odporučia sekciu, tak ich počúvni...inak po oboch pôrodoch som sa dala rýchlo do poriadku, po malej ma len dosť dlho bolievala panva...najmä po dlhšeh prechádzke, ale dalo sa to zvládnuť 🙂

mistrall
25. dec 2013

Ja som mala odhad na malu medzi 4,5az 4,7kg nastastie mala len 4350 a 57cm 😀 a planovana sekcia, ale aj kvoli tomu , ze som mala nezrely neotvoreny krcok asi cely mesiac pred porodom, a mala nebola zostupena do malej panvy ale kdesi nad vchodom sa hompalala, cize kontrakcie som absolutne nemala, a povedal mi moj porodnik, ze by som sa potrhala az ku konecniku.. na moje pomery sekcia urcite ano

nsoci
25. dec 2013

Ja som mala obe deti cez 4 kila, maly 4250 a mala 4150 ale skor ako vaha bol problem, ze sa pytali na svet dva tyzdne pred terminom, co sa lekarom zdalo skoro a porod nijako neurychlovali. No a maly mal hlavicku ako trojmesacne babo (dodnes ma geneticky vacsiu hlavicku) a porodila som prirodzene, moc veselo mi sice prvy mesiac nebolo z toho sitia, ale teraz uplne ok.

saxxxana
autor
25. dec 2013

Dakujem vsetkym za vase povzbudenia a rady 🙂 Uvidim co mi navrhne lekar.

bearuska
25. dec 2013

Tiez som sa zamyslala nad sekciou, lebo som sa bala. Nakoniec to bolo v pohode a malinka mala 4090g a 57cm. Kedze som bola pri tlaceni vycerpana, pomohla sestra a samozrejme plus nastrih. Nic z toho nebolelo. Sekciu som nakoniec vylucila kvoli dietatu. Je dost dolezite ako sa babo dostane von. Pri pre hode porodnxmi cestami sa deju viacere podstatne procesy pre dieta. Napr. Dieta ma prvx kontakt s bakteriami y je hned o nieco odolnejsie. A neviem sice ako sekcia ale ja sm chcela po porode co najskor malu na prsnik. Ani ziadna epiduralka, ale oxytocin musel byt. Drzim palce

andreaa1981
25. dec 2013

My sme mali 4150 g a nikdy som nad sekciou neuvazovala. Doktor sa ani netvaril ze by som mala. A to som super chuda, hoci vysoka. Maly vysiel sice s pomocou a nastrihom ale rychlo a porod si pamatam len v dobrom. Iba viem ze som uz nevladala tak mi sestra trochu pomohla stlacenim bruska a na to som uz citila ze maly sa tlaci von sam . Ani neviem kedy sa spravil nastrih . Neboj doktori vedia co robia. A 10 dni od porodu som bicyklovala. Kamoska isla sekciou co sa jej zapalilo a len bedakala ze si to musi stale osetrovat a ruky dezinfikovat aby malu potom mohla chytat.

dasiacik
25. dec 2013

@saxxxana
Ja som mala chlapca 4550j,tiež riadny valibuk.Lekár mi nikdy nepovedal koľko kilové bábätko budem mať,no,podľa veĺkosti môjho brucha,ktoré bolo naozaj obrovské,ale naozaj mega 😀 ,tak som vedela,že drobec to nebude.No,nad sekciou som nikdy neuvažovala.A asi by som nad ňou nikdy ani neuvaźovala,pokiaľ by som vyslovene nedostala odporúčanie od lekára,že zo zdravotných dôvodov je to nevyhnutné.A mimochodom-pôrod bol celkom ok,na to ze som bola prvorodićka 🙂 Prajem vśetko dobre 🙂

horana
25. dec 2013

To je ale otazka. Nakolko staci si precitavat porodne pribehy a zistime ze mnohe velke zeny mali problem s ani nie 2,5 kg babetkom a naopak mnohe malinke uzucke zenicky ako nic vytlacili temer 5 kg babetka. A preco? Lebo to samozrejme s telesnymi proporciami az na uplne vynimky nesuvisi. Pri porode su v hre uplne ine faktory ako sa dokaze telo uvolnit a roztvorit riadia skor hormonalne pomery a to ako sa zena dokaze uvolnit.
Cisarsky je regulerna brusna operacia. Okrem toho dieta ktore prechadza porodnymi cestami ziskava posledne dozrievanie niektorych funkcii, ktore pri okamzitom vybrati cisarskym nenastanu. Nie je to sice zivotu nebezpecne, ale naco dietaku odopierat nieco co priroda tak vymyslela s nejakeho dovodu. Dokonca aj ta "namaha" ktorou sa derie na svet zacinaju byt indicie ze nie je len tak pre nic za nic a ze moze suvisiet s nastartovanim urcitej huzevnatosti a schopnosti sustredenia neskor. Kazdopadne cisarsky je pre dieta sok, prechod zo stavu v brusku bez prechodovej faze zrazu na svete je akoby skok bez kontextu, nieco tam chyba.
Urcite skus prirodzene.

jabadaba
27. dec 2013

@adkokatka taketo reci typu kto sa ako lutuje ma vzdy pobavia. Pri vsetkej ucte - nemas ani paru o tom ako moze byt niekto poskodeny a poraneny po tzv. prirodzenom porode a ake nasledky dlhodobe to ma. Preto by som sa krotila vo vyjadreniach o sebalutosti voci inym. Ak sa niekomu rozpadne jazva po cisarskom je to z dovodu fuseriny a nehygieny ako v dosledku samotneho zakroku, ktory ked sa robi tak ako ma, s dodrzanim potrebnych opatreni tak nema ziadne negativne dosledky. Hojenie je uplne v poriadku tak ako po kazdej dobre odvedenej operacii! Deptat a strasit ludi rozpadmi ran a neviem akymi este hororovymi nasledkami moze len niekto kto zazil profesionalnu fuserinu. A ta je na zalobu. Nie je to vsak ani standard ani pravidlo! Jo a k tym prirodzenym porodom - to ma tiez vzdy neskutocne pobavi! Porod hore nohami a na chrbte v rozpore s prirodou je tazko prirodzeny....jasneeeee. Najma s oxytocinom napraskanym do zily. To je taka prirodzenost ako peroxidova blondina.

jabadaba
27. dec 2013

@saxxxana najpodstatnejsie je, aby si sla k porodu, akemukolvek, vyrovnana a v pohode. To je ten najlepsi predpoklad k jeho uspesnemu zvladnutiu.

sweetsuzi
27. dec 2013

@saxxxana ahoj. Moja sestra ma dvoch synov - prvy bol 54 cm a 4460g a druhy 53 cm a 4380g a obaja prirodzene a bez komplikacii. Odhad podla usg nie je stpercentny, len priblizny, lezala som mesiac na predporodnom a padali tam rozne cisla - jednu mamicku strasili ze mala bude mat okolo 2.5 kila a narodila sa krasna zdrava 3200 gramova a takych pripadov tam bolo pomerne dost. No aby som odpovedala na tvoju otazku - prirodzeny porod je vzdy lepsi, pokial samozrejme je matka aj dieta ok - a na sekciu je cas vzdy, ak by sa nieco skomplikovalo. Neboj sa dopredu, vacsie dieta neznamena automaticky tazsi porod. Drzim palce 🙂