icon

Dodržali personál v nemocnici váš pôrodný plán?

15. sep 2024

Ahojte, čoskoro ma čaká prvý pôrod. Mali sme už aj prvé stretnutie s pánom primárom, kde sme si prešli pôrodný plán. Samozrejme, v pláne je zahrnuté že si ho želám dodržať ak nebudem ohrozená ja alebo maličká, respektíve ak sa nakoniec počas pôrodu nerozhodnem inak. Prosím vás, tie, ktoré ste mali pôrodný plán, akceptoval ho personál? Primár mi hovoril že aj keby sa náhodou prestriedalo počas pôrodu viacero smien, tak sú povinní si ho prejsť, čo ma celkom upokojilo. Ako je to prosím vás v praxi? aká bola vaša skúsenosť? 🙂 Prosím, nestojím o odpovede žien, ktoré pôrodný plán nemali a je to za nich zbytočnosť lebo veď "niekedy nič také neexistovalo a rodilo sa aj v stodole keď bolo treba"... Pre mňa to zbytočnosť nie je, preto ma zaujímajú skôr reálne skúsenosti žien. Ďakujem pekne.

mircalla
15. sep 2024

@autor Uz som tuto diskusiu ukoncila. Kazdopadne drzim palce, ale treba byt trosku realista.

autor
15. sep 2024

@mircalla tiež som sa pokúšala diskusiu s vami asi 2x ukončiť, keďže to nemalo s témou príspevku nič spoločné, žiaľ neúspešne. Viete, niekedy stačí akceptovať to že nie každý musí mať na všetko rovnaký pohľad ako vy. Je to úplne normálne. To však neznamená že je človek automaticky naivný alebo že nie je realista - hlavne vysloviť niečo takéto keď netušíte čo zahŕňa alebo nezahŕňa môj pôrodný plán a akú mám predstavu mi príde naozaj nezmyselné. Ale nevadí. Ďakujem, verím že to zvládneme a že tu budete onedlho čítať krásny pôrodný príbeh, práve zo SNV 🙂

mircalla
15. sep 2024

@autor No dost si svoje poziadavky sama podrobne opisala, takze asi tusim, co tvoj porodny plan zahrna a aj aku mas predstavu.

minka201
15. sep 2024

@autorka Odporúčam pridať sa do tejto skupiny na fb. Nájdeš tam veľmi veľa recenzií na pôrodnice, určite aj na tú tvoju. Baby ti tam napíšu svoje reálne skúsenosti, či ozaj nebol problém s dodržaním porodného plánu
https://www.facebook.com/groups/877433359639043...

kiki68
15. sep 2024

Baby v mensej porodnici to neni ako v Bratislave, nerodi sa tam tak frekventovane. To je ako porovnavat napr Vieden a nejaky Wolfsberg, casto tam maju viac casu. Ja som tiez rodila sup sup, velka nemocnica. Ale take veci ako nejaky nastrih, ked to neni vyzadovane, mozno vyhnut sa nejakemu zasahu, co rodicka nechce a neni to nutne je fakt primitivna vec a to zmakli aj tam, kde sa rodilo tak, ze za 5 minut uz isla na tu salu ina zena. Mna iba nechali preskocit na inu postel a odlifrovali niekde het, kde bolo CTG. Po dalsich 30 min sups na izbu. Ale nejak negativne som to nevnimala vtedy. Toto sa da zmaknut tych par detailov aj v Bratislave.

kiki68
15. sep 2024

Pozri Ty si sa bavila s primarom, rovnako ako ja vtedy. Pokial tam nejdes skakat na hlave, tak ulahcis pracu aj im. Tieto kecy ako kto kde v Bratislave dopadol su k nicomu. Nie je to Tvoja porodnica a do Ba sa trepat nejdes. Takze ja byt Tebou si robim podla seba. Ked tak si kuknut plany pre nemecke kliniky, ak vies nemecky. Geburtsplan staci zadat. Alebo to sprav podla seba. Zjavne su na to zvyknuti a je to schodne pre nich prave takto, ze to maju v kocke a nemusia sa tam pytat v tom stave niekoho a bojovat. Cim ma personal menej konfliktov, alebo sa to vyriesi pred celym porodom “ ze toto nepojde “ a vysvetli sa, tak o to lahsie pre nich.

autor
15. sep 2024

@kiki68 oni majú aj na svojom webe uverejnený aj ukážkový pôrodný plán, ktorý si vieš vyklikať. Čiže išla som podľa toho + som si tam upravila pár vecí ktoré mi chýbali. Nejaké som zas vymazala lebo pre mňa neboli až tak podstatné. Čiže už len logicky si myslím že keby boli proti tomu, tak to tam ani nedajú. Chodí aj mail z pôrodnice že sa im dá zaslať vyplnený plán elektronicky, takže fakt vyzerá že tam je to proste bežná prax už.

autor
15. sep 2024

@minka201 Ďakujem 🙏

stanulienkat
15. sep 2024

Nebudem komentovat plan, do toho ma nic. Ale udivilo ma, ze ziadna kanyla. To ako ked sa nieco stane, skolabuju ti zily, potom ti budu v pripade ohrozenia hladat zily? Miesto toho, aby riesili akutny problem? Ved kanyla je uplne neskodna a pritom taka dolezita a vie ti zachranit zivot. Ja by som mohla mat pri porode aj 10 planov, tak sa mi to zvrtlo, ze som rada, ze sme to obaja prezili.

colsami
15. sep 2024

Ahoj, cisto zo zvedavosti sa chcem spytat, s cim mas problem ze nechces mat zavedenu kanylu?
Neber to prosim ako utok - ale racionalne mi to pride ako uplny nonsens a nevidim dovod na tomto vyslovene trvat. Ride mi to navyse hlupe az odvazne. Navyse kazdy zdravotnik Ti povie ze ak nastanu bleskove komplikacie tak je to posledne co chces, riesit pripravu na kanylu, napichavanie lepenie atd atd, okamzity pristup do zily je velke plus. A nevidim v tom ziadne minus - aj ked tiez mne osobne napr kanylacia prekaza (urcity diskomfort) tak pocas porodu je to uplne nic (normalne som kanylu od zaciatku mala, a nie nemala som lahky porod, ale nepostupujuci, 43 hodinovy).

Ja som porodny plan nemala, tie veci ktore si Ty uviedla pokladam uz za standard, aspon teda v porodnici kde som bola. Osobne i tak ak sa porod ubera nespravnym smerom tak sa vsetci mozu "vykaslat" na nejaky plan, kazdy ma v prvom rade v zaujme zdravie a zivot matky i dietata (tym nedehonestujem porodny plan, len dovod preco ja som to neriesila).

autor
15. sep 2024

@stanulienkat mám na rukách také žily, že akonáhle som bola v nemocnici a napichli mi kanylu, žila mi praskla. Robili so na miliónkrát, nešlo to vôbec tak ako si predstavovali a takmer 2 týždne som mala ruku totálne modrú a boľavú. Fakt nechcem toto riešiť a ešte sa do toho starať o bábätko. Na predlaktí žily nemám vôbec, čiže všetko sa robilo cez zápästie. Preto nechcem žiadnu kanylu keď mi cez ňu nebudú nič podávať. Zvykne sa totiž dávať preventívne hneď (vychádzam z toho čo mi povedal primár). Povedala som mu aj o probléme so žilami a kanylou, chápal to. Samozrejme nemám s tým problém ak mi budú chcieť niečo podať. Čo sa týka komplikácii počas pôrodu, stať sa môže kedykoľvek čokoľvek. S tým človek nič nespraví nech je pripravený ako chce.

autor
15. sep 2024

@colsami ahoj, vyššie je odpoveď na to ohľadom kanyly. Samozrejme ako píšem vyššie, stať sa môže kedykoľvek čokoľvek a v prípade komplikácii ide celý plán bokom. To tam mám aj uvedené, zas nie som nejaký slniečkar čo žije v tom že sa nemôže nič pokaziť. Rátam s oboma variantami. Predsa len je to pôrod, nikdy človek nevie čo sa udeje.

kiki68
15. sep 2024

Potom je to super a podla mna vedia ako s tym maju fungovat. Ako za mna parada. To tazko budes tu ludom vysvetlovat, ze SNV precurala mozno dalsie velke porodnice v takychto detailoch. Za mna dobry znak, ze maju zaujem o tu mamu

colsami
15. sep 2024

@autorka: no a prave ked mas problem so zilami tak si fakt myslim ze je na mieste aby si tu kanylu mala skor nez bude neskoro - neviem si predstavit riesit to vtedy, ked bude za 5 min 12, nebodaj ohrozenie zivota a tam maju saskovat s kanylou pri problemovych zilach... Viem ako sa vtedy zle kanyluje 🙂

Ale dakujem za vysvetlenie Tvojho pohladu - zelam Ti nech vsetko dobre dopadne.

autor
15. sep 2024

@colsami Ako vravím, nemám s tým problém v prípade že budú niečo cez to chcieť podávať alebo tak. Nerada by som ju však mala už od príchodu tam, nemám s tým dobré skúsenosti. Samozrejme, všetko sa môže zmeniť 🙂 Ja si zas nechám poradiť od lekárov ktorí tam budú, nie je to teraz o tom že si silou mocou budem stáť za svojim vieš. Len tie žily sú hrozné no.. aj teraz keď mi každý mesiac berú krv na endokrinológii tak trvá takmer 2 týždne kým sa mi to zahojí a to mi tam nedávajú žiadnu kanylu, ale ide o klasický odber. Ďakujem pekne 🙏

kiki68
15. sep 2024

Kanylu mozu zaviest tak ako mne, ked uz boli silne kontrakcie a po porode hned za dve hodky vytiahnut. To sa da urcite dohodnut

hendikep
15. sep 2024

skor sa pytaj na konkretnu nemocnicu, neviem ako Ti pomoze niekto kto rodil v uplne inej porodnici .. niektore su pokrokove a niektore 100 rokov za opicami. A stale je to hlavne o tom aku smenu vychytas.

hendikep
15. sep 2024

@mircalla Ako prepáč, ale odsúdiť nemocnicu len preto že nie je zo zvučného mesta Ti príde ok? Nemocnica v SNV bola niekoľkokrát medzi troma najlepšími v SR, dovolím si tvrdiť že je lepšia než Bratislavské pôrodnice z ktorých mám pocit že som počula najdesivejšie pôrodné príbehy. Neplatí stále že v najväčšom meste sú najlepšie pôrodnice. Z plánu obnovy sa ide pôrodnica ešte viac zväčšovať a inovovať, tak nesúď keď nič nevieš. Môžeš mať kľudne zazmluvnené a zaplatené všetko a lepší pôrod Ti to aj tak nezaručí. Žena sa hlavne musí naučiť pri pôrode počúvať svoje telo a dôverovať si.

autor
15. sep 2024

@hendikep ano ďakujem, už mi tu jedna žienka poslala odkaz na fb skupinu kde je plno recenzií aj priamo zo SNV 🙂

mircalla
15. sep 2024

@hendikep Ja som pocula najdesivnejsie pribehy na rozne nemocnice, dve kamosky maju vdaka chybe porodnickov deti s trvalymi nasledkami. Ano aj na Bratislavske. Pozrela som si na SNV rezenzie, tie starsie su katastorfalne, novsie su pozitivne, takze moze byt. Ja skor beriem porod ako nieco, co treba prezit, nie nieco co si idem planovat a uzit si. Co sa tyka zazmluvnenia a zaplatenia si nadstandardu - pre mna nieco samozrejme, uz len preto, aby som nasledne nebola na izbe s 3 dalsimi rodickami. Pre mna nepochopitelne si planovat porod bez nadstandardu, tie dni co travis potom na izbe su tiez dolezite. Mnohe nemocnice to maju tak, ze asi nezazmluvnis, nemas nadstandard = nulove pohodlie po porode. Kedze boli prepchati som chvilu bola na standard izbe, hoci som to mala zaplatene....Nastastie len pol dna, ale stacilo. Vecne kaslajuca a vulgarna romka a pod....nejaky klud ci oddych, nebodaj spanok bez sance.

hendikep
15. sep 2024

Ja som tam rodila 2x :D Prvy krat planovana sekcia a druhy prirodzeny. To ze primar sa snazi byt inovativny je ok ale stale to zavisi natom kto ma prave sluzbu.. kamoska tam rodila, ponukli jej snad vsetko co maju na stranke .. aromaterapiu, naparku, muzikoterapiu.. ja som tam bola jedina v porodnych boxoch co rodila, a predsa som ich musela volat k sebe, lebo necakali ze to pojde tak rychlo .. ale trvalo to 3h od prvych kontrakcii. Na obhajobu vsak musim povedat, ze porodnik sa pytal ci som cvicila anibalom a masiroval mi hradzu pocas tlacenia, mala som len jemne prirodzene natrhnutie. Inak som nemala ziadne zasahy, proste nic, vsetko slo samo.. na Tvojom mieste si vsak sice urobim plan ( urcite bude na prinos, neuskodis si nim ) ale spoliehala by som sa hlavne na vlastnu pripravu .. moje nerozlucne kombo je kniha hypnoporod + anibal :D

autor
15. sep 2024

@mircalla lenže nadštandardnú izbu mať budem, ak bude samozrejme voľná. Vy ste na mňa išli s tým zazmluvnením lekára. O nadštandardnej izbe reč ani nepadla 🙂 V SNV tuším majú nadštandardov až 11, tak verím že aspoň jeden voľný bude.

belllinka
15. sep 2024

@hederamonstera preco niektore odmietate klystir?

autor
15. sep 2024

@hendikep kniha hypnoporod mi prišla akurát v piatok 😀 tiež mi ju odporučila kamoška, že jej to veľmi pomohlo. Na Aniball som tiež počula samé chvály, vraj to dokáže veľmi pomôcť, čiže určite zaobstarám neskôr aj ten 😉 hej aj mne kamoška vravela že mala všetko od aromaterapie, náparky, hydroterapie až neviem po čo všetko 😀

mircalla
15. sep 2024

@autor Nedavno tu bola diskusia, ze mnohe nemocnice to maju tak, ze ak nemas zazmluvnene, nadstandard nedostanes. Zdalo sa mi to cudne, ale funguje to tak skoro vsade, i ked v Bratislave nie. A aj keby to bolo tak, ze sa to da, opat maju prioritu tie, co ma zazmluvneho lekara.
Tu je ta diskusia

https://www.modrykonik.sk/forum/porod/dovody-na-porod-bez-zazmluvnenia-lekara/?page=5&scrollto=last

hederamonstera
15. sep 2024

@belllinka zevraj su bolesti po klystyre vacsie. Inak som to tak citila, nepotrebovala som ku kontrakciam este prehanku na zachode

hendikep
15. sep 2024

@mircalla tak nadstandard sice mozes ziadat ale nik Ti nezaruci ze nebude obsadeny.. mne sa naopak stalo ze som si nadstandard neziadala a dali ma tam lebo ine izby volne nemali a nasledne som to mala zadarmo :D No ale to ako hovoris “ . Ja skor beriem porod ako nieco, co treba prezit, nie nieco co si idem planovat a uzit si.” …to je presne ten kľúč k dobrému pôrodu, ak tam ideš s tým že ideš to prežiť, je velka sanca ze to dopadne naprd. Akoze ten mindset je 99% uspechu, ci to ides prezit alebo toho divokeho kona “ skrotis” a zajazdis si na nom 😂😂😂 🐎. Moj porod bol proste top zazitok v zivote, akoze az mysticky. :D ale nerobila som absolutne ziadne veci typu, vyber porodnice inej nez mam najblizsie, pripadne porod doma alebo porodne plany … jedine co, som sa snazila je nastavit si to v hlave.

30katrusa40
15. sep 2024

Skús napísať pôrodnicu kde sa chystáš lebo jedno môže ísť podľa plánu a druhá na to kašľať. Aj keď primár povie realita môže byť inde.

autor
15. sep 2024

@mircalla ešte že to nie je prípad SNV 🙂 kto skôr príde, ten skôr berie, tak mi to bolo povedané. Vraj sa málokedy stane aby boli vôbec všetky nadštandardy obsadené. A aj keď sú obsadené pri príjmne, väčšinou sa aspoň nejaký do poobedia uvoľní a hneď vedia presťahovať.

autor
15. sep 2024

@30katrusa40 už som to písala, SNV 🙂