icon

Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?

sunny_g
28. dec 2020

Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?

Ďakujem krásne

tinkerbell
30. dec 2020

@uradnikova mojim snom je, aby každá žena mohla rodiť v pôrodnici tak, ako som ja mala druhý a tretí pôrod (úplne bez zásahov), ale bez toho aby si to musela zaplatiť a dopredu si všetko dohadovať (napr. aby zbytočne neurýchlovali pôrod, neprepichovali vodu). A teda ešte ideálne by bolo zrušiť pôrodné stoly a rodiť len na nejakej podložke /žinenke v takej polohe, ako žene vyhovuje a akú si sama vyberie + keby vzdycháreň a pôrodný box boli jedna miestnosť, kde je žena od začiatku do konca 😍😍😍

magdalenkad
30. dec 2020

@maresama citujem "Doma rodia zodpovedne nizkorizikove rodicky, u ktorych nie je dovod predpokladat komplikacie." Komplikácie vzniknúť môžu aj tak, nikdy sa dopredu nevie čo sa ma môže behom pôrodu vyskytnúť...
A nakoľko sama som poznala osobu, ktorá rodila doma, tak zástanca tohto názoru nie som... Mamičke hneď po pôrode začali komplikácie, s ktorymi by si v nemocnici poradili....žiaľ už medzi nami nie je. Dieťaťko je nášťastie živé, ale už 6 rokov bez mamičky.... Asi toľko k tejto téme..

uradnikova
30. dec 2020

@tinkerbell ja som mala prve dva porody uplne hladko, odhliadnuc teda od velkych bolesti. Pri tretom mi praskla krcova zila a velmi to krvacalo. Museli hned konat. Infuzie, sit. Neviem, co by bolo doma. Ja som rodila v porodnici, a to v miestnosti, kde nebol porodny stol, iba obycajna postel🙂. Nohy sa mi mocili v krvi a videla som vsetko, co zo mna vyslo. Mne toto prabeze prislo divne, ze to mali takto tam zauzivane. Kazdy teda preferuje nieco ine. Ja som ten typ, ze trpiet co najmenej a co najkratsie. Pri tretom som si pytala epidural hned po prichode. A neviem si vynachvalit

kubkovamama
Autor odpoveď zmazal
maresama
30. dec 2020

@magdalenkad tak ta veta, ktoru si citovala, nie je z mojej hlavy. Ja som ju len parafrazovala a hlavne som sa podla nej zariadila - ku svojej spokojnosti. Mohla by si si precitat aj tisicky stastnych pribehov domacich porodov a urobit si celkovy obraz, a nie na zaklade jedneho pribehu zovseobecnovat.

maresama
30. dec 2020

@domak2 kazdy mame iny nazor na to, co je nezodpovedne. Tak si to tu prosim navzajom nevnucujme, nie je to fer. Kazdy clovek je iny, ma inu skusenost,...

tinkerbell
30. dec 2020

@uradnikova a v akej polohe na tej posteli si rodila? Mne sa tam núka na štyroch 🤩

tinkerbell
30. dec 2020

@magdalenkad no presne kvôli takejto obave som od pôrodu doma upustila, a teda môjmu manželovi sa to vôbec nepozdávalo, hoci ma chápal, lebo pri prvom pôrode bol so mnou a na vlastné oči videl, čo so mnou robila tá PA a ako sa ku mne správala (a to jej tam doniesol na začiatku kávu a bonboniéru 🤦‍♀️).

najk
30. dec 2020

@nadazdi ale tu vobec nepisu zeny iba co by bolo ak... Mnohe tu pisu realne skusenosti co sa stalo a ako im lekari zachranili zivot. Znova opakujem. Moja sefka mala najznamejsiu cesku porodnu asistentku Ivanu Konigsmarkovu, pripravovala sa na porod cele mesiace pod jej dohladom. Rodila doma cely den pod jej dohladom. A nakoniec skoro zomrela a bola rada, ze jej lekari v nemocnici spravili akutny cisarsky a zachranili zivot. Ja chapem dovody, preco chcu niektore zeny rodit doma a je mi to celkom jedno. Ale tvrdit, ze doma sa nic nemoze skomplikovat pokial sa zena pripravuje naozaj suvisi s velkou nevedomostou..

bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
uradnikova
30. dec 2020

@tinkerbell ja v lahu na chrbte a tiez na boku, lebo tak mi kazali/radili sestricky, ze sa mam pretacat. Ale bolo to viac menej na mne.

tinkerbell
30. dec 2020

@uradnikova a ako sa ti tlačilo v ľahu? Lebo pre mňa bol pôrod v ľahu na chrbte veľmi nepríjemný a zle sa mi tlačilo. Ja som tlačila celou silou ale mala som pocit, že je to neefektívne, akoby tlačím málo. A potom pri druhom, keď som rodila v polosede, tak som zatlačila z celej sily ako pri prvom a doktor mi povedal, aby som tak silno netlacila, lebo sa potrhám, že mám jemnejšie tlačiť.

maresama
30. dec 2020

@tinkerbell ja mam silnu kratkozrakost (uz operovanu) a v detstve ma strasili, ze kvoli tomu nikdy nebudem moct rodit vaginalne, lebo keby som tlacila tak "ako treba" - teda z celej sily, tak mozem prist uplne o zrak. Porodila som tri deti vaginalne bez akehokolvek poskodenia zraku, a to len preto, lebo som netlacila z celej sily. Tlacila za mna kontrakcia a ja som sa k nej len "pridala", isla som s nou. Toto sa vsak v nemocnici pri riadenom tlaceni neda a je to velka skoda. To je take silne, neovladatelne nutkanie na tlacenie, ze sa tomu neda vzopriet, proste musis. Inac, u mna to bolo nieco uzasne, stale si ten pocit pamatam.

dadulkaf
30. dec 2020

@maresama lenže tie ženy, ktoré rodili doma a nedopadlo to dobre sa samozrejme nikde nepochválili a nepochvália, preto sa ti to javí, že rodiť doma je menej rizikové. Každá, čo si to odrodila doma a všetko je ok, tak sa rada pochváli, ale je možno rovnaké percento tých, čo to dopadlo úplne inak ako čakali, a preto je to celé skreslené. Naopak, je veľa tých, ktoré keby nerodili v nemocnici, tak tu dnes nie sú obaja, resp. Jeden z nich mamina alebo dieťatko. Je nerelevantné porovnávať podmienky Slovenska, Rakúska, či Holandska v tom, aké sú podmienky tu a tam. Vieme dobre, ako to bolo u nás v nemocniciach v pôrodniciach za socializmu a tento stav a postupy nie je možné zmeniť zo dňa na deň. Veľa nemocníc nasledovalo trendy zo zahraničia a snažia sa ženám vyhovieť. V tom linku, čo ti bol podstrčený je pravda len možno 30%. Z toho, čo som si tam prečítala v mnohom vôbec s realitou nesúvisí a mám pocit, že autor, resp. autorka článku ani nebola v pôrodnici alebo bola len v jednej a z toho usudzuje stav nemocníc z celého Slovenska. Ako som už písala všetko je v komunikácii. Ja som mala z pobytu v nemocnici stres, nikdy predtým som v nemocnici ako pacient nebola, ale počas pôrodu tam bol so mnou partner a to mi psychicky veľmi pomohlo. Mala som svoj pôrodný plán a hoci sa niektorí nad ním tvárili ako sa tvárili, rešpektovali ho a nie všetko som si nechala so sebou robiť.
V nemocnici, kde som rodila je žena stále v jednej miestnosti (okrem WC a sprchy). Nie je preto fér podsúvať tu ženám informácie, ktoré nie sú obrazom všetkých nemocníc.
Myslím si, že každá žena by chcela porodiť svoje dieťatko doma, v kľude, bez cudzích ľudí.
Väčšina si, ale uvedomuje, že priorita je zdravie a bezpečnosť dieťatka. Všetko je o ľuďoch. Tak ako má každý človek svoju povahu a charakter, tak lekári sú buď ústretoví alebo neempatickí. Dnes sa už dá lekár zazmluvniť, aj to je možnosť ako pôrod v nemocnici zvládnuť s dôverou.
Nezatracujem, ak sa niektorá rozhodne rodiť doma, ale je to na jej vlastnú zodpovednosť za seba a za dieťa a na jej zvážení, či dokáže uniesť tú ranu v prípade, že pôrod nedopadne dobre alebo s následkami a či zvládne tie výčitky.

tinkerbell
30. dec 2020

@maresama presne aj ja som zažila taký "samopôrod" ten posledný. Pri druhom som išla tlačiť, keď som cítila tlak na konečník a mala som kontrakciu za kontrakciou, ale pri treťom som mala dlhšie prestávky medzi kontrakciami, tak som si stále myslela, že ešte mám čas a zrazu to prišlo - to silné neovládateľné nutkanie na tlačenie a zrazu som cítila hlavičku v pôrodných cestách ako sa tlačí. Nedalo sa to zastaviť, maternica si tlačila úplne sama od seba. Bola som vtedy v kľaku v sprche, a keďže som bola potichu, tak za mnou sestrička nechodila. Mňa to tak prekvapilo, vôbec som nevedela, že sa niečo také môže stať. Začala som vrieskať na sestričku, že už rodím 🙈 a vyštartovala som rovno za doktorom na pôrodný box. Taký šprint som dovtedy nikdy nedala 😁 ešte doktor mi hovoril že pokoj, netlačte (lebo on si ešte len naťahoval rukavice a ja už vylezená na stole), ale to sa fakt nedalo zastaviť, to išlo samé. Mojej maternici bolo úplne jedno, či ja chcem alebo nechcem tlačiť. A teda silný úžasný zážitok na celý život. Ak by som mala ešte rodiť, tak jedine takto 🤩

maresama
30. dec 2020

@dadulkaf mne to naozaj nemusis vysvetlovat 🙈

egiginka
30. dec 2020

@bombulka1987 necitala som ine prispevky netusim o co sa jedna. Vzdy vsade sa mozu stat komplikacie, jedno kde. V prvom rade zena, ktora ma komplikacie uz pocas tehotenstva, tak by rodit doma nemala, zaroven mat beasistovany porod je velke riziko, nakolkonprave ta asistentka dokaze vyhodnotit situaciu a predist tak komplikaciam. ( podla mnohych literatur, tym,vzec1 pa a na jednu rodicku, dokonca moze vyhodnotit zlu situaciu skor ako nemocnicny personal), ano je dobre, aby domarodicka mala aj premyskene ako daleko a aky pristup je do nemocnice. Ha napriklad mala som sanitky pri dome, polikliniku s lozkami hned pri dome a velku nemocnicu , 2 min sanitkou. Taktiez aj rodinnu anamnezu brat do uvahy, porody matky... popripade upozornenia ako velke dieta, uzka panva atd. Ako treba mat pokoru pei kazdom zakroku. A treba aj pocuvat seba ak mam pochybnosti nerodim doma. Je to v poriadku ak niekto na porod chce mat co najviac vybavenu porodnicu keby nahodou.... ale niekto jednoducho na inu top 1 prioritu. Ja zial mam neskutocne zke spomienky na nemocnicu a aj po profesionalnej stranke velmi zle!!! No nechcela, by som tam zazit komplikaciu a to su kramare!

maresama
30. dec 2020

@tinkerbell paradne 👍

egiginka
30. dec 2020

A mimochodom... na kranaroch jamoske zabili 2 deti !!!. A obe mohli prezit, keby matku pocuvali.... takze aj nemocnica nemusi byt spasenie...

maresama
30. dec 2020

@egiginka boze a co s nimi porobili?

maresama
30. dec 2020

Moju tetu nechal nemocnicny personal zomriet na eklampsiu. Normalne chodili okolo nej a nepomohli jej, nechali ju zomriet. Ostali 4 polosiroty, novorodenec bez matky. Strasne, bolo z toho velke halo v celom meste a 5 ludi poznacenych na cely zivot. Nemocnica nemusi byt to najlepsie.

domak2
31. dec 2020

@maresama ale tu nejde o názor, ale realitu. Ja nemám nič proti domácim pôrodom, keď sú na to podmienky.

veronika_s
31. dec 2020

@domak2 ja nikoho nejdem presviedcat aby rodil doma. to nie je to co som sa snazila napisat. ja som len vysvetlovala ze samotny porod doma sa v mnohych krajinach nepovazuje za nebezpecny. cize cele to strasenie ze ohrozujem svoje dieta a seba je iba strasenie nepodlozene faktami a ani statistikami.

uradnikova
31. dec 2020

@tinkerbell ja som s touto fazou porodu nemala vobec problem. Islo to rychlo a v tej euforii a bolesti som sa akosi nezamyslala nad tym, ako by mi to bolo najlepsie. Lenze ja som mala take porody, ze na mozno styri zatlacenia bolo dieta vonku.

dkethe
31. dec 2020

Vsetky zeny "ekobio lesany hipisacky fanaticky duly " su pre mna revolucionarky!!! ❤️ prinasaju na slovensko zmenu, odvahu zenam postavit sa za seba! A vdaka nim bude moja dcera rodit dostojnejsie nez ja. Ci azda myslite ze doktori menia zauzivane agresivne praktiky vdaka ovciam "rezte,robte co treba, hlavne nech zijeme"? Prave vdaka tymto ovciam ktore na mk vypisuju ze porod treba "len prezit" je slovenske porodnictvo oproti zapadnym krajinam taka zufala masiarcina. Ale zmena sa deje, este raz vdaka vam!

@najk o 15 rokov by sa porod tvojej sefky opisoval slovami "skomplikovalo sa to, sla do nemocnice, vsetko dobre dopadlo, gratulujem". Ale dnes sme este vo faze, kedy sa pouzivaju slova ako skoro zomrela/skoro zabila bububu

chrummka
31. dec 2020

@tinkerbell presne takto som to mala ja, mohla som robiť čo som chcela, telo si tlačilo ako chcelo ja som ako keby len dopomohla ale aj bez mojej pomoci by si to zariadilo samé. Zvláštny pocit to bol.

tinkerbell
31. dec 2020

@dkethe ja som to, čo som zažila pri prvom pôrode, riešila neskôr aj s vedením. Veľa žien však ostáva ticho, a tak pôrodnícke násilie zažívajú ďalšie a ďalšie ženy už celé desaťročia. Mnohé potom už nechcú ďalšie deti alebo sa rozhodnú porodiť doma s PA z Rakúska, čo po mojej vlastnej skúsenosti úplne chápem.

maresama
31. dec 2020

@dkethe dakujem a tiez dufam, ze sa to postupne bude menit, ze tychto na smrt vystrasenych, od doktorov zavislych rodiciek (nerada ich nazyvam ovcami, tiez nie som rada, ked tak niekto nazyva mna) bude ubudat, zenam sa zacne rozjasnievat v hlave a pochopia, ze porod maju mat predovsetkym vo vlastnych rukach (samozrejme myslim tych cca 90%, ktore su nizkorizikove, ak by si chcel niekto zaslovickarit a rypnut). Prajem vsetkym zenam krasne porody, na ktore budu spominat tak, ako ja na svoje domace. Vsetkym ludom dobrej vole prajem vela stastia do noveho roku, nech nam prinesie nieco nove a dobre! 🎆🎉🎊

adka31
31. dec 2020

@maresama ach jaj zena, svoje porody si chvalte, ked boli ok je to v poriadku ale nemozete predsa sudit podla seba vseobecne porody doma ako nieco skvele a uzasne a hovorit, ze je to v hlave a dieta sa doma proste narodi a je narodene...gratulujem tym, ktore to zvladli bez ujmy, matkam i detom. Keby som mala rodit doma napr. ja, ani jedno z mojich 3 deti by neprezilo a to som lekarov prosila aby ma nechali rodit prirodzene, snazili sa mi vyjs v ustrety a rodila som dlho...no deti mali hypoxiu z nepostupujuceho porodu, “nepresli cez moje porodne cesty” a museli cisarskym. Neprezili by. Nie su to trojcata, su to deti v rozmedzi 18 rokov. Kto by mi doma pomohol, usudila by dula spravne, ze uz je cas na cisarsky? Ze uz sa dieta dusi, dokazali by ma dopravit dostatocne rychlo na operacny stol? No nedokazali, pretoze islo o minuty. Podotykam, ze vsetky 3 tehotenstva boli ukazkove a uplne bez najmensich problemov. Ziadna indikacia k problematickemu porodu.

dkethe
31. dec 2020

@adka31 ak si citala celu diskusiu, predsa si nemohla prehliadnut, ze takymto komplikaciam prave slobodny vyber/zmena polohy a pohoda mozu zabranit. Lenze pre teba, a ine, bude lahsie prijat to, ze lekar ta zachranil, nez ze lekar ta spizdil lebo nebol ochotny ta pretocit na 4 dajme tomu. Chapes? A pokial sa dieta zasekne lebo ma zena priuzku panvu, to je vec co mala byt zistena na kontrolach pocas tehu,nie priamo pri porode