icon

Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?

sunny_g
28. dec 2020

Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?

Ďakujem krásne

ervenka
31. dec 2020

@veronika_s napr. V nl si v podstate moze porodit kde len chce. Lenze niektore nemocnice maju okruh do....km. A odporucaju rodit poliklinicky, alebo v porodnom hotely, ktory je na pode nemocnice. pretoze potom sa moze prevoz skomplikovat. My byvame cca 20minut od. V doprav. spicke moze byt hodina. Ze sa domaci porod skomplikuje je bezne. Ide sa vlastnym autom. Len v extremnych pripadoch sa caka na sanitku.

Teraz vseobecne: Napr. Rodicka musi byt zdrava. Ak chronicky chora (napr. stitna zlaza) odporuca sa jej rodit poliklinicky.

Vy si myslite,ze len na Slovensku tlacia na brucho? Mne nechcela placenta vyjst. Tak mi dr. Dal na vyber- bud cistenie alebo mi zatlaci na brucho. Vybrala som si zatlacenie.
Vo vseobecnosti je obycajna gyn. Starostlivost v Nl na nizkej urovni. Zabudnite na 1x/rok prehliadky. 1, zo vsetkym da ide nu GP, ster robia 1x/5rokov. Pokial nemate problem nikto vas "len tak" neprehliadnie. Ved nie je dovod.
Osobne poznam zeny, ktore rodili doma. Ale boli pripravene na odchod do nemocnice.

adka31
31. dec 2020

@dkethe sme na diskusnom fore a diskutovat mozme medzi sebou donekonecna ale stale len ako zeny rodicky (ak pisu tie co uz rodili) a stale len ako laici ( jedine zeby sa tu vyjadrili aj gynekologovia, porodnici) ale pochybujem, ze oni sa budu do takychto a podobnych diskusii miesat). Kazda mozme pisat len svoje subjektivne nazory a prezite veci a to aj kazda robi. Jedna si pochvali porod doma, ina porod v nemocnici. Vy nemozte vediet co so mnou lekari robili, ci nerobili, nie kazda zena dokaze porodit prirodzenym sposobom. Preto existuje porod sekciou, coho ja nie som zastancom a dala by som neviemco za to aby moje deti vysli tadial, kadial tam vosli 😊 Ale su tu, zive a zdrave! Dceru som rodila s prvymi kontrakciami 3 dni! A neslo to. Panvu mi merali pri prehliadkach samozrejme. Lekari sa snazili aj ja som sa snazila. Snuru mala 3x okolo krku ked ju vytiahli von. Nic nenasvedcovalo tomu, ze budu problemy. Po prvom nemusi byt druhy taky isty a po 10 rokoch bol. Ale zas - ja konstatujem len za seba a kazda jedna moze hovorit len za seba - v mojom pripade by porod doma asi skoncil zle.

adka31
31. dec 2020

@maresama dufam, ze som Vas neurazila, to som nemala v umysle...ako som tu odpisala, kazda jedna co sa zucastni diskusie, moze konstatovat len svoje zazite. Prispiet len svojou troskou, svojim subjektivnym nazorom. Myslim, ze odbornici sa takychto diskusii nezucastnuju. A tie, ktore tu hladaju rady, si mozu iba vybrat z xy zazitov zien, ktore tu napisu ten svoj.

maresama
31. dec 2020

@adka31 stokrat je to tu vysvetlene, ale kto nechce, ten nepochopi.

chrummka
31. dec 2020

@ervenka je rozdiel tlačiť na brucho keď nevyšla placenta a keď vytlačaju silou dieťa. Ty si dostala na výber a už to je úplne iný prístup. Tu by sa nikto nič nepýtal proste na to brucho za tlačia. O to ide. Zaujímavé že na Slovensku nie je čas na nič iba sa vyhováraju na všetko. Tak nechápem ako mne stihli všetko povedať, vysvetliť a opýtať sa či môžu keď som prišla do pôrodnice o pol 1 a dcéra sa narodila o 1. Pýtali sa na zavedenie kanyly plus vysvetlenie prečo to potrebujú a čakali či súhlasím. Keď videli že kontrakcia a ignorujem, počkali na pauzu a opýtali sa znova. Tu sa nepýtaju nič a robia si svoje. Aj o toto ide že žena je len akoby vec.
Na slovensku placentu skôr ťahajú za šnúru von.

pitusa
31. dec 2020

@sunny_g vyborny dokument na youtube Orgasmicky porod. Odporucam. Drzim palce. Mne zbabrali prvy porod v nemocnici a uz som sa cez to nedokazala preniest. Moja chyba. Bola som neunformovana a nevzdelana. Cokolvek by som dala za to, aby som vratila cas. Drzim palce, urcite to dobre dopadne. Koniec koncov je to v podstate len ako ist na toaletu 😉

maresama
31. dec 2020

@pitusa 😢😘

ervenka
31. dec 2020

@chrummka mala som stastie, ze v den, ked som rodila (aj pri prvom aj pri druhom), bola som sama. Kamaratka rodila pocas splnu a bolo plno. A ze "belgicky mäsiar" (dr. ktory bezne krical a nebol prave jemny) ju aj ine rodiace nahanal, robil vysetrenia kolko palcov je otvorena aj 1x/30min. Myslis,ze sa stazovala? Nie. Ako hovoria holandania-ved to k tomu patri. Vo vseobecnosti v nl mas 2 statistiky. 1 oficialna a druha pri kave. Dost sa lisia. Isto by som nedavala nl ako vzor. System tu nie je lepsi. Je iba iny. Byvam 15 rokov v nl, takze viem o com pisem, a mam rodinu na svk (napr. Sestra 3 deti)

iinuska
31. dec 2020

Ohrozujes dieťa a aj seba

bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
sunny_g
autor
31. dec 2020

@pitusa dakujem krásne 🙂
Verím, že my ženy máme tú silu a úžasnú lásku pre to priviesť na svet dieťa prirodzene. Samozrejme na to treba duchovný pokoj, vnútornú vieru a vieru v seba a svoje telo. Mnohé ženy majú strach, chápem ich reakcie, kedysi som k nim patrila. Teraz však vnímam veci úplne inak a s dôverou vo svoje schopnosti a svoje bábätko viem, že to zvládnem ❤️

chrummka
31. dec 2020

@ervenka ok rozumiem. Ja som vyšetrenie tak často odmietla. Ak pôrod postupuje je to zbytočné a bolestivé furt sprtat do ženy. Tak očividne je to aj tam v realite iné ako sa prezentuje...

maresama
31. dec 2020

@bombulka1987 komplikacie, komplikacie, kto neustale rozprava len o komplikaciach a ocakava ich, ten sa ich aj docka!
Ked som rodila, ani jediny raz mi nenapadlo mysliet na nejake komplikacie. Ani sa ziadne nekonali, vsetko slo hladko. Cely cas som myslela len na to, ako to ide dobre a ako to aj nadalej bude tak pokracovat. Hovorte si, ze som mala stastie, ale taketo iste stastie by malo ovela viac zien, keby neboli zmanipulovane a vystrasene. Dobry porod je v hlave! Co ocakavas, to dostanes.

krisbar
31. dec 2020

@maresama suhlasim! My sme 13 rokov cakali na babatko a cast z toho cakania bol aj moj blok v hlave, kedze som mala strach z porodu, nastrihu, despektu personalu. V momente ked som otehotnela bola moja prva myslienka strach (a to som uz viac ako rok pracovala mentalne na tejto traume). Ale potom som absolvovala kurz hypnoporodu, citala ine pribehy a pracovala na tom, aby moj porod bol co najviac prirodzeny. Nasla som si dulu, zazmluvnila skvelu lekarku a zazila ten magicky okamih, ktory NIE JE O BOLESTI ale o prichadzani babatka do mojej naruce. Aj ked v nemocnici (netrufala som si na porod doma), ale urobila som vsetko preto aby som nebola pacientom, ale mamickou, ktora ide spravit tu najprirodzenejsiu vec pre nu. Lenze ako som v tej nemocnici bola a videla tie ine mamicky doslo mi, ze ony vlastne ani nemaju zaujem to zazit. Ony tam prisli, aby ich "odrodili" lekari,.lebo ony tam dosli ako pacientky O to viac som bola stastna, ze som to zazila.

maresama
31. dec 2020

@krisbar to je skvele, som velmi rada!
V tom je presne ten problem - ony o to vobec nemaju zaujem. A ked si to chce niekto zariadit krajsie ako ony, tak len kydaju, strasia, vyvolavaju pocit viny.

biela_sova
31. dec 2020

@sunny_g Baby, naozaj ocenujem vase pozitivne myslenie, ze nechcete mysliet na komplikacie a tym padom si ich neprivolate. Ale vyberte si radsej nemocnicu, ktora je mother&baby friendly. Odcestujte tam, ak sa Vam da. Alebo si zazmluvnite porodnika a dohodnite sa, ze v pripade, ak nie su komplikacie, bude viest porod co najviac bez zasahov.
Ale prosim, budte uz v ramci 1 budovy, kde maju komplet resuscitacne zariadenia, inkubatory, moznost okamzitej analyzy v pripade nahlej komplikacie. "Nehoda neni nahoda".
Mozte mat pri sebe aj 4 porodnikov lekarov, v domacom prostredi, ak nemaju pri sebe analyzatory. Ak by sme si nechceli privolavst zle veci, tak nehradme zdravotne poistenie, neplatme poistku za auto, vytrhnime brzdy z auta, dajme prec zabradlie z balkona, skocme bez padaka z lietadla, ...atd. Snad nas osud zachrani.
Autorka, vyhladaj si nejakeho zachranara v bratislavskom kraji a spytaj sa ho, kolkokrat kriesili novorodenca pri takto vedenom porode. A kolkokrat skoncil taky novorodenec aj matka nakoniec v nemocnici. Keby sa jednalo len o vas, poviem, ze sa dajte kludne zoperovat aj doma na kuchynskom stole, lebo ste dospele a robite rozhodnutia za seba. Ale usetrite male babatenka. Je uz vela nemocnic, ktore vychadzaju maminam v ustrety <3

jenny257
31. dec 2020

@biela_sova baby friendly na slovensku jedna jedina .....mother friendly asi tiez len jedna , kde dokazu vyhoviet vsetkym poziadavkam .... tento smer nie je cesta, nase zdravotnictvo v ziadnom smere nepozna odchylky od nejakych ich predpotopnych standardov .... aj na porodny plan sa vsade pozeraju divne :D

chrummka
31. dec 2020

@krisbar presne si to vystihla nie je záujem, nemajú informácie ako pôrod ovplyvňuje dieťa aj matku. A hlavne tie prve hodiny po pôrode. Ja som na tom bola podobne, nevedela Som si predstaviť zažiť slovenský štandard v pôrodnici. Tak som isla inde.

bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
biela_sova
31. dec 2020

@bombulka1987 Jej dakujem bombulka.
Naozaj baby, co tuto temu citate a ste na vazkach, nerozhodnute, a zvazujete pre a proti, prosiiim za babatka, rozhodnite sa pre nemocnicu. Dokonca pridam aj fakt navyse, ze nielen samostatnu porodnicu, hoci by bola aj luxusnejsia, ale nemocnicu, kde je aj novotodenecka JIS-ka. Moja kamosky rodili v takejto porodnici (kde prijimali len rodicky v termine, takze nie predcasniatka, plus bez predpokladanych vaznejsich komplikacii) a nakoniec babatka prenasali ja JISku do inej nemocnice. Mamicky kvoli tejto situacii k babatkam nesmeli. Ostali v porodnici same. Sunny @sunny_g , ak si zatial nerozhodnuta, hladaj nemocnicu, kde maju vsetko vybavenie, aby vas s malym v pripade komplikacii nemuseli prevazat cez pol mesta / helikopterou cez cely kraj do lepsie vybavenej nemocnice.
Ja som zvazovala vsetky alternativy, vyvrala som si nemocncicu s JISkou...a bol to jeden z najkrajsich zazitkov. Na porodnej sale sme sa presmiali cely porod, lutovala som, ze netrval dlhsie. Super atmosfera spriaznenosti. Kamosky, ktore rodili prirodzene a spoznali sme s a v potodnici, msli podovne super zazitky. Aj medzi babami cerstvymi maminami bolo super. Vsetkt sme boli na jednej lodi..neviem to opisat...taky feeling ako v Snezenky a machri. Ako v skole v prurode..vsetky tiesia to iste...zrazu je jedno, z akeho prostriedia si ptisla a kolko mas tam vonku oenazi..kazda si drzi svoje babatko a spytujr sa, co bude dalej. Vela mladych bab pokope. Neboj sa pytat personalu o rady a grify ohladom babatka..vela Ti poradia, ak sa pytas. Rodila som kvoli komplikaciam v tehotenstve planovanou sekciou, maly bol pri mne takmer od prvej chvile..kedze som sa citila dobre. Sestry vyali v ustrety. Puocili ma o laktacii, spustila sa mi vdaka kontaktu koza na kozu este skor ako babam s prirodzenym porodom. Spinkali sme spolu v posteli a doteraz mame uzasne puto...zazraky sa deju aj v obyc porodniciach <3

20mysicka12
31. dec 2020

@tinkerbell nie nič mi neprepichovali. Bola som uz týždeň pred pôrodom v nemocnici lebo som bola na odozvi a ma nechali lebo som mala aj vyšší tlak. Ale nič mi nebolo len ma nechali a som bola rada lebo som mala.daleko nemocnici. Ráno mi dali nejakú stvrtku tabletky do maternice mala som už 40tt, ale brala som.lieky na tlak, ale liekmi som ho mala ustáleny. Vecer som.sa prešla a som už mi pomaly kvapkami išla voda, a v tom ma začalo preháňať chodila som v kuse na wc a uz som začala mať kontrakcie. Isla som na odozvi do sály a tam.mi odtiekla sama podobá voda a uz som mala silnejšie bolesti, bola som otvorená na 2 prsty tak som išla dať sprchu a uz som bola na 8.Bolo to rýchle ale strašne nečakane komplikované.

20mysicka12
31. dec 2020

@maresama v klasickej ležmo na chrbte, sa ma pýtala sestricka že akú chcem polohu mi radila, že pre mňa a.koju.postavu je najlepšia taká.

masaladosa
31. dec 2020

@sunny_g Ahoj. Je dolezite si najst dulu alebo porodnu asistentku, ktora tam s tebou bude pri porode. Na stretnutiach pred porodom dohodnete vsetko potrebne. Ono ked porod nepostupuje ako ma, ide sa do nemocnice... Dalsie co si musis zajednat je pediatricka/pediater, treba ist este pred narodenim dietatka a vysvetlit jej/jemu co mas v plane. Po narodeni dietatka, by mal prist k tebe domov a odmerat/zvazit dietatko. No a este matrika...papiere sa daju vytlacit aj online,tie vypisat a odniest na matriku..na rodny list..
Je dobre citat aj literaturu, ktora ta bude psychicky podporovat a pripravovat na porod doma. Mne velmi pomohli Birthing from Within od Pam England a Ina May's Guide to Childbirth..su ale v anglictine...mozno je dostupny aj slovensky preklad,neviem...prajem vela stastia😉

krisbar
31. dec 2020

@20mysicka12 najhorsia poloha na rodenie. Kostrc pritlacena a uplne proti gravitacii.

maresama
1. jan 2021

@biela_sova nie, nepojdem rodit do nemocnice, ani keby bola zo zlata, ani keby mi za to zaplatili. Necitim sa v nej bezpecne. Zbytocne prehovaras. Rozhodni sa za seba a druhych nechaj, nech sa tiez rozhodnu sami sa seba. Prehovara snad niekto teba, aby si rodila doma? Nikto. Tak sa netvar, ze si mudrejsia a ze to vies lepsie.

maresama
1. jan 2021

@20mysicka12 na chrbte je ta uplne najhorsia poloha, kvoli tomu potom zvykne nepostupovat porod, dieta sa tiez zvykne zaseknut v porodnych cestach a zvykne z toho byt zbytocna sekcia a dakovacky doktorom za zachranu zivota.

andreatytler
1. jan 2021

@20mysicka12 Aj to nejako zdovodnila ta sestricka ze aky je tam suvis medzi tvojou postavou a polohou pri porode?
Podla mna ti poradili polohu na chrbte, lebo je to pre nich najvyhodnejsia poloha.

sisaka
1. jan 2021

@sabinka022 v ktorom zahraničí to robíš? Lebo vystupovanie máš take typické pre slovenských lekárov. Keď už si gynekologička, tak by nebolo od veci si čo to o domácich pôrodoch naštudovať, aby si sa tu nemusela strapnovat svojimi otázkami. Rodiaca žena nemusí vedieť, čo ma vo výbave midwife, hlavne, že to vie samotna midwife a v prípade potreby vie zasiahnuť. Midwives majú vysokoškolské vzdelanie, dokážu zvládnut fyziologický pôrod v nemocnici, či doma a majú na to potrebné vybavenie, vrátane potrebných liekov, kyslíka atď, vo vyspelých krajinách sa rodi bezpečne aj doma, ale to by si ti ako gynekologička mala vedieť.

U nás v Kanade sa da rodiť v nemocnici, v pôrodnom dome a aj doma. Mám známe, ktoré rodili doma 1 z nich je midwife, druhá zdravotná sestra na pôrodnici, mali krásne a bezpečné pôrody. Ja som rodila v nemocnici s lekárom, v tom čase sa za midwife ešte platilo a o tejto možnosti som sa dozvedela neskoro inak by som volila midwife v nemocnici, bolo to už takmer pred 13 rokmi, teraz je to zase o čosi lepšie. Osobne by som doma nerodila, ale ženám, ktoré sa na to cítia a majú to odobrené lekárom alebo midwife fandím a verim, že môžu mat doma krásny a bezpečný pôrod.