icon

Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?

sunny_g
28. dec 2020

Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?

Ďakujem krásne

lula313
30. dec 2020

@sabinka022 viem, že na Antolskej sa skáče po bruchu, aspoň tak skákali dvom kamarátkam, obe skončili zasite až po usi. Pichajú aj napriek nesúhlasu rodičky na Kramároch oxitocin, to viem tiež priamo od personálu.
@chrummka nakoniec som bola aj rada, že vyvolávali, lebo syn by mal nad 5 kil. Nám na dni otvorených dverí v hain. Ukazoval doktor take štatistiky a grafy, ako s poctami prenášaných dni potom už rastie prudko riziko, lebo porod sa nemusi spustit ani po vyvolávaní 3 dni, takze som to riskovat nechcela a nechala som to na ich odborne posúdenie. Na izbe som tam bola s rodickou, ktorá mala 5ty porod a jej chlapec mal omotanu 3x šnúru okolo hlavy, tak skoncila akútnou sekciou, lebo už boli slabe ozvy, tak má to aj pred porodom nepovzbudilo a chcela som to mat čo najskôr za sebou, hlavne nech sa dieťa narodi zdrave. Inak mne pred porodom vôbec nespravili sono, nad tým doteraz rozmyslam, či sa má alebo nie(naposledy sa robilo cca 12 dni pred vyvolávaním)

nadazdi
30. dec 2020

@sabinka022 a prečo by si nemohla? Si gynekologička aj pri vlastnom pôrode? Alebo si rodiaca pacientka? To akože keď je niekto chirurg tak neabsolvuje predoperačne pred operáciou? Je to psychofyzicka príprava na pôrod, veď nejdes do roboty..
@maximilie ja som sa vyjadrila k téme, odpovedala som na otázky avšak stále mi tu vybiehajú komentáre, ktoré sú mimo tému, úplne mimo odpovede na položenú otázku, tak som to vysvetlila tebe a všetkým tebe podobným

sabinka022
30. dec 2020

@nadazdi Krasne z tvojich komentarov vidiet,aka si agresivna a utocna a nevies sa ovladat. V tom pripade je len a len dobre pre vsetky strany,ze si porodis doma v obyvacke podla vlastnych predstav.

chrummka
30. dec 2020

@lula313 ale tak určite že dobre, keď mal takú váhu. Syn mal tiež asi 2x pupocnu šnúru ale apgar 10, tak jemu to asi nevadilo ani problém žiadny problém ale samozrejme verím že to môže byť aj vážne keď takto viackrát omotana šnúra. Mne sono robili tu na sr ale nevšimli si to asi, neviem či je možné to vidieť na sone. Všetky výsledky mal dobre aj ja tak neriešili asi preto.

maximilie
30. dec 2020

@sabinka022 s chipsami v ruke :D
Ved ich tie pôrody ani neboleli, úplná paráda ;D
Kým nezazijeme, neuverime. Musíme to skúsiť 😅👌🖐

sunny_g
autor
30. dec 2020

@egiginka dakujem krásne

maresama
30. dec 2020

@maximilie ty zase nikdy nepochopis, ze ten "okamzity zasah lekarov" je takmer vzdy potrebny iba po predchadzajucom zbytocnom zasahu tych istych lekarov. Chapes, ze doma sa nestava ani jedno, ani druhe? Ci nechapes?

maresama
30. dec 2020

Tu je to jak hrach na stenu hadzat. Zbytocne..

maresama
30. dec 2020

@chrummka : "Nepoznám asi žiadnu ženu zo svk pôrodnice, že došla do pôrodnice a nechali ju rodit. Vždy sa do toho zasahuje a potom sme samozrejme vďační lekárom esteze tam boli a zachránili to, ale že to pokazili oni, už málokto vidí."

Napisane uplne presne. Precitajte si, pani gynekologicka, ako sa rodi v slovenskych porodniciach a zamyslite sa nad tym, ci je to tak spravne, a hlavne ci je to v zaujme rodicky a dietata. Dakujem.
@sabinka022

veronika_s
30. dec 2020

@nina255 ja som tiez rodila dve deti doma.. byvam v rakusku kusok za hranicami.. zaujimave ze tu ma ziaden gynekolog nestrasil, normalne vedeli o tom ze idem rodit doma a potvrdili mi ze pre nerizikovu rodicku je lepsie rodit doma. pri porode som mala oba razy porodne asistentky ktore normalne pracuju v porodniciach a tiez nerozumeli tomu ked som im vravela ze za ake strasne nebezpecne sa povazuju porody doma na slovensku.

maresama
30. dec 2020

@veronika_s to je aj pre mna uplne nepochopitelne, ze v Rakusku sa na teba nikto nediva ako na vrahynu svojho dietata, ked chces porodit v klude doma. Preco na Slovensku je to stale taky problem? Tiez som porodila dve deti v Rakusku - v klude doma, uplne bez komplikacii.

chrummka
30. dec 2020

@veronika_s úplne presne vystihnute, v Rakúsku berú tehotenstvo ako fyziológiu s tým že samozrejme sa môže niečo stať, ale kým je všetko ok, nestresuju a nestrasia. Tu mam pocit že strašia furt, milión vyšetreni, kt keď som chcela odmietnuť, tvárili sa že chcem zabiť dieťa, a furt len hľadajú akúkoľvek odchýlku od normy. Ako chápem že sú matky kt pôjdu na každé vyšetrenie, pre pocit istoty, je to ich právo, nikto ich za to nerieši ale akonáhle nechcem niečo čo je bežné, hneď problém.
Že tam aj keď som sa pýtala veľa vecí, vždy odpoveď bola taka viac ubezpečujuca ako stresujúca.

domak2
30. dec 2020

@maresama lebo majú lepšie zdravotnictvo. Čo je na tom nepochopitelne? Na slovensku je to risk z logistickeho hľadiska. Treba bojovať za to aby sa zmenila celková situácia, ale nie tým že si vedome ohrozim dieťa, lebo veď v rakúsku 🙄

maresama
30. dec 2020

@chrummka skvele napisane, klobuk dole. Som velmi rada, ze toto nehorazne porodnicke nasilie u nas si uz vsimli aj v zahranici. Nacase. Mohla by si mi prosim poslat k tomu link? Tato tema ma velmi zaujima. Dakujem.

maresama
30. dec 2020

@domak2 aha, to sme az taka strasne zaostala krajina? Nemyslim si. Skor je to tak, ze to nejde, lebo sa NECHCE. Kde je vola, tam je aj cesta. U nas je vsak totalne zastarale, skostnatene porodnictvo a mnohi porodnici a ich sestricky nie su ochotni upustit zo svojich skodlivych zauzivanych postupov. Preto to nejde.

chrummka
30. dec 2020

@maresama popravde teraz nepamätám si keď si ale nájdeš občianske združenie ženské kruhy oni sa veľmi zaoberaju touto problematikou pôrodníctva, toto bolo už po pár rokov dozadu, myslim ten článok, teraz čo posledné evidujem, myslim že sa to postupne zacalo tým prípadom z Prešova, sa viacero žien ozvalo že aj im sa kadečo dialo v pôrodnici. Tak patakyova ombudsmanka vyhodila dotazník dosť podrobný bolo to v každej skupine ohľadom prirodzeného pôrodu, nech ženy detailne popisu všetko čo zažili, tak vyplnilo ho vyše 3000 žien, čo si myslím že je viac než dosť. Skúsim pozrieť a pošlem.

chrummka
30. dec 2020

@maresama
https://zenskekruhy.sk/osobitna-spravodajkyna-o...
Je tam aj tlačova správa z OSN.

https://www.zenyvmeste.sk/pravnicka-janka-debre...

https://www.facebook.com/1428899270704224/posts...
Reportáž na STV 1 bolo s tou ombudsmankou, keď si dáš pôrodnicke násilie STV ombudsmanka, nájde ti to, neviem či pôjde tento odkaz z fb.

domak2
30. dec 2020

@maresama ale to je jedno prečo, kým to nefunguje, tak je to proste nezodpovedne. Treba pracovať na zmene systému. Veď sama píšeš že ty si doma rodila v rakúsku.

tinkerbell
30. dec 2020

@maximilie ja som síce chcela rodiť doma, ale nemala som na to odvahu, preto som si zaplatila personál v pôrodnici. Určite je tam vždy riziko, ale zároveň chápem, že niektoré ženy chcú rodiť doma. A v podstate domov je pre ženu najprirodzenejšie prostredie, aby v pokoji a bezpečí porodila. Moja babka porodila doma svoje prvé tri deti, jedno dokonca koncom panvovým, a bez problémov.

bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
egiginka
30. dec 2020

@chrummka ale da sa. Poznam viacero. .... kto chce naoAj doma rodit, vie sa distat ku vsetkemu co potrebuje..... a ano pa mavaju aj na Slivensku oxitocin aj bars co.

egiginka
30. dec 2020

@bombulka1987 aj podialnici cestujeme a su tam smrtelne nehody.....

tinkerbell
30. dec 2020

@sabinka022 môžem sa spýtať, ty si pôrodníčka, keď píšeš, že si nikdy nič také nevidela. Mne tá pôrodná asistentka naozaj pichla injekciu vtedy, keď som sa rozprávala s druhou PA a nepovedala mi predtým ani potom ani jediné slovo. Vtedy tam ešte nebol lekár. Potom na dala na taký starý stôl, ale nezdvihla mi operadlo, nechala ma ležať. Mne sa tak zle tlačilo v ľahu, že som sa snažila podvihnúť a ona ma vždy rukou odtlačila do ľahu a nadávala mi že sa nemám dvíhať. A lakťom mi tlačila na brucho tak, že sa na mňa doslova zvalila a ja som sa pod jej váhou nevedela dobre nadýchnuť. Vtedy tam už bol lekár, mohol zakročiť, ale neurobil nič. Je to moja osobná skúsenosť, môj vlastný zážitok, prosím ťa, nespochybňuj to.

kiki68
30. dec 2020

Na sk sa to neda dobre legislativne. V Rakusku sa to da tak, ze zaplatis cca 1300 eur a porodna asistentka pride domov aj s vybavenim. Cize je to odborne vedeny porod doma a tiez osetruje rodicku v sestonedeli. K pediatrovi sa idu spravit vysetrenia. Lenze je to tu osetrene legislativou a teda ta osoba ma rovnake vzdelanie Ako tie v nemocnici. A to je ten rozdiel, ze na sk by vzali za toto zdravotnicke povolenie vykonavat svoju pracu v podstate. Cize ked tak asi mimo sk toto spravit.

20mysicka12
30. dec 2020

@sunny_g Dobrý nápad,ale na dnešný dobu nie. Ja som síce nikdy nad tým nerozmyslala žeby som doma rodila, ale mala som bezproblémové tehotenstvo, vyzeralo že bude aj veľmi rýchly porod čo sa smiali v pôrodnej sále sestrička s doktorom(to bude ale rychlovka, proste prišli rýchle kontrakcie a som sa hneď otvorila) a tak sa z ničoho nič sa zvrtlo, drobec nechcel ísť von nemohla som ho vytlačiť, volali na pomoc ďalšieho lekara, malého mi vytiahli so zvonom a nakoniec mi ani placenta neodišla museli ma uspat a tak vyčistiť. Všetko vyzeralo ze bude bezproblémové a nakoniec toľko problémov. S malým som bola 2t v nemocnici pre silnú žltačku. Bol na jyske a tam mi primárka vravela že jedno stastie ze nepatrím k matkam čo chcú doma rodiť, lebo ak by som rodila doma tak už by sme tu obaja neboli. Ale je to každého osobná vec a názor.

tinkerbell
30. dec 2020

@20mysicka12 aj ti prepichovali vodu v nemocnici prípadne dali oxytocín či nerobili žiadne zásahy počas pôrodu?

maresama
30. dec 2020

@20mysicka12 v akej polohe si rodila? Budem stastna, ak mi odpovies, nikto mi nechce na tuto otazku odpovedat.

maresama
30. dec 2020

@tinkerbell mne je tak luto, ze si si musela cez toto prejst. Myslim si, ze ani tato porodnicka, co tu ma cierne na bielom realne skusenosti zien, neskloni hlavu a neprizna, ze nieco robia vo svojom fachu velmi zle.

tinkerbell
30. dec 2020

@20mysicka12 jednej mojej známej tiež povedali, že to bude rychlovka a prepichli jej vodu, vyhnali na stôl (zase ten, čo sa nohy uväzujú hore a tiež necítila ešte tlak na konečník), kázali tlačiť, a keď v tej "nepôrodnej" polohe nevedela vytlačiť dieťa, tak jej povedali, že nespolupracuje, nastrihli ju a dieťa vytiahli zvonom. Žiaľ aj takáto je prax. Keby som ja bola pôrodník, tak najskôr by som ju dala dole zo stola, aby sa dala do inej polohy, a tak skúsila tlačiť, a až potom skúsila niečo iné.

uradnikova
30. dec 2020

Keby som rodila doma, moje 3 deti by uz boli bez matky. Vykrvacala by som. Naco riskovat.