Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?
Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?
Ďakujem krásne
@saskia_98 sama vravis, ze si mala tehu rizikove, myomy, myslim ze v takom pripade by nikto neodporucal porod doma. Ani v krajinach kde sa to 30%matkam deje. Porod doma je vhodny pre zeny, ktore nemaju ziadne komplikacie, nechaju dieta sa same vypytat na svet.
Myslim, ake ze tato tema nema byt (zase) o tom ako niekto zatracuje domace porody a druhy ich obhajuje. Ale skor o poskytnuti informacii pre autorku.
@krisbar
Súhlasím s názorom,že porod doma môže byt bez stresov,v super atmosfére a že psychika je top!ale stále je tu ale..1.dieťa som mala v 24.rokoch,nie rizikové tehu,všetko prebiehalo krásne bez problémov.veľa som si citala o pôrode,cvičila s Aniballom..až v deň termínu boli slabé ozvy,maly sa narodil akútnym cisárskym.napriek všetkým vyšetreniam v tehu nezistili geneticky syndróm.ten syndróm zahŕňa aj to,že mal zrastený šev na hlavičke,čiže by som ho nikdy nevytlačila,proste nereálne.o tom,že mal párkrát šnúru okolo krku,zaviazanu do uzla,pomlčím.čiže bezproblémové tehu nezaručuje bezproblémový porod.ja myslím,že my mamky sme silne osobnosti a svoje pohodlie by sme mali vymeniť za bezpečnosť a zdravie dieťaťa.mne sa dr po pôrode ospravedlňoval,že to takto dopadlo,ale nemal začo..sekcia o 5 min neskôr a nemám dieta,ktoré síce má zdravotné problémy,ale je tu..ale to je moj názor a moja skúsenosť. Všetkým maminkám,ktoré sa pre domáci porod rozhodnu,držím palce,nech sú aj ony aj detičky v poriadku 🙏🏻
@sunny_g Ja odpoviem k veci, som fakt fanúšik prirodzených pôrodov a pohodovej atmosféry. Najmä ak to nie je tvoje prvé dieťa a si mladá, sú šance, že to pôjde dobre. Kontaktuj dulu, ktorá zároveň robí aj pôrodnú babicu, lebo tuto ťa len zničia, že zomries ty alebo dieťa.
Legislatíva - nie je to nelegálne, lebo koľkokrát sa stane, že žena do pôrodnice nestihne prist - myslím že len lekári majú zakázané pri takomto pôrode asistovať.
Ale mňa inak tiež ovplyvnil tento článok, kde lekár uvádza, že keď to dopadne dobre, tak všetko super, keď zle, riešia to oni:
https://www.dieta.sk/domace-porody-ano-alebo-nie/
Proste niekedy to nie je sranda. U mňa bolo tak, že mi v pôrodnici tam zabudli kus placenty. Keby rodím doma a potom prídem na pohotovosť, tak by sa chytali za hlavu, že to kvôli tomu, že rodím doma 😁 a stalo sa to i v pôrodnici. Ale aspoň sa o mňa potom pekne postarali.
Ešte pridám,keď si z Ružinova, že ja som sa v Ružinove cítila ako doma, ale možno ty mas nejakú negatívnu skúsenosť. Ja tým že som bola po sekcii, tak určite som nechcela riskovať doma, sa to ani neodporúča. Manžel by mi to ani pri prvej nedovolil. A asi dobre, lebo tá sa zasekla a zle vykrútila ešte pred vstupom do kanála
@andreatytler ono je super rodit doma v krajine, kde je na to vybavenie a je to osetrene. Momentálne kvôli korone aj v uk sú domáce porody neodporucane a dokonca zatvaraju porodne centra lebo nevedia zabezpecit že by sanitka prišla načas.
Ja neverím čo tu čítam.
@krisbar asi tak, to je najlepsia poznamka - zeny sa vobec nepripravuju na tehotenstvo, na porod a na vychovu. Ale ze vobec. Keby sa pripravovali aspon trochu, nemaju taketo nazory. Ale to je uz ich vec....
Porodne domy su mozno cesta. V nemocnici, kde je 1500 porodov rocne, ste cislo, nie matka s individualnymi potrebami. A vas prvy porod je pre nich v ten den mozno 15.ty...
@maresama vies, porody doma boli bezne, ale pre komplikacie v malom percente sa premiestnili do nemocnic. Este dnes je vela zien vo svete, ktore musia rodit jedine doma, lebi inu moznost nemaju a velmi rady by využili ten luxus rodit v nemocnici. Nuz, ale ak je niekto u nas adeptom na Darwinovu cenu, nech nim je...napriklad aj ty 😉
@maresama tak to by ma veelmi zaujimalo, co by ste vy zastankyne domaceho porodu robili keby sa vam ten porod doma naozaj skomplikuje, a to ze komplikacie su len v nemocniciach je dobry blud ! Jasne ze ziadna matka ktorej domaci porod dopdol zle to nikde nebude pisat ! asi by ste sa spamatali len keby vam sorry ze to takto poviem ale doma to dieta umrie kvoli vasej vlastnej blbosti ...a potom si trieskajte hlavu o stenu
Na 1.mieste boli vždy moje deti. Potom som myslela až na seba. Z toho dôvodu považujem za veľmi egoisticke od matiek, ktoré chcú rodiť doma, pretože myslía len na seba, aby im bolo dobre, že nechcú ísť do nemocnice, lebo tam je to iné pre nich ako doma. To už je úplne vedľajšie, že v nemocnici im pomôžu hneď, keď bude treba. Kvôli Svojmu pohodliu chcú byť doma. Lebo tam im je najlepšie. Malému babu je úplne jedno, kde vykukne na svetlo sveta. Ci v posteli s hodvábnymi perinamu, alebo tvrdom matraci.
Zijem v Cesku a tu su domace porody pomerne rozsirene, resp. asi castejsie ako na SK. Bohuzial, tych pripadov, kedy bud neprezilo dieta alebo matka, je pomerne tiez dost. Neviem, ci by mi moje vlastne pohodlie stalo za to, aby som ohrozila dieta. Lebo pri domacom porode ide iba o sebectvo matky.
Ja som mala uplne bezproblemove tehotenstvo. Ani raz som nezvracala, ani ziadne ine komplikacie.. proste keby mi nerastie brucho a nechodim cikat kazdu polhodinu, tak by som ani nevedela o tom, ze som tehotna. A aj napriek tomu sa to pri porode posralo a keby som rodila doma, syn by s najvacsou pravdepodobnostou neprezil.
@leuchtturm naco su dobre tieto urazky, len za to, ze niekto ma iny nazor ako vacsina?
Mne sa pri pôrode stalo, asi to najčastejšie, čo sa stava z komplikácií, ze mi dcérka chlipla plodovu vodu, hneď zápal pľúc a v 6.minute sa začala dusiť, museli ju oživovať, musela hneď na JIS-ku a na kyslík. Preto som proti domácim pôrodom. Keby som rodila doma, už asi nežije.
Toto sú témy kde každý ma svoj vlastný nazor. A aby som pravdu povedala dosť ma odrádzajú ľudia kde je to extrém, hraničiaci až s fanatizmom (môj dojem) pretože nech si myslím čo chcem, každá minca ma dve strany a vždy je a bude pre a proti. Nič nie je len čierne alebo biele. Takze pokial niekto presadzuje len jednostranný názor ako tuto v diskusii, nemá to žiadnu vypovedaciu hodnotu a rozhodne to neodpovedá na otázku autorky ktorá chce poznať obe stránky. Škoda.
Žijem v zahraničí, pôrod doma je u nás skôr raritou, pretože profesionálne poistenie na tento úkon je príliš drahé.
Osobne som mala ukážkové tehotenstvo. A chcela som prirodzený pôrod. Mala som toho naštudovaného dosť, chodila som na prípravu, cvičenia atd. A skončila som na urgentnej sekcii... prenášala som, dieťa nechcelo von. Lekári teda skôr mid-wife počúvali čo som chcela a podporovali ma. Minimálne vyšetrení, kľud v sále “nature” len občas kontrola oziev, aby bolo jasne že dieťa je ok a znáša kontrakcie v pohode. 96hodin. Bez epiduralu, s vaňou, nachodenymi kilometrami a fitballom.
Ešte raz nemôžem povedať jedine krivé slovo voči lekárom, do ničoho ma nenútili, debatovali sme a oni počúvali moje požiadavky. Napriek tomu to skončilo sekciou. Našťastie pre mna a pre dieťa. A ja som sa len tak tak vyhla JIS-ke. Možno debata nie je pôrod doma alebo v nemocnici ale nájsť možnosti, ako rodiť tak, aby bola žena a dieťa v bezpečí a zároveň rešpektovaná fyziológia pôrodu. V mnohých krajinách ženy porodia v nemocnici a po pár hodinách idu domov.
@krisbar ake urazky? Urazky vyzeraju uplne inak. Ale fakt si robte, co chcete, ak vam stoji za to, ohrozovat svoje deti, je to vasa vec. Ja s tym zit nebudem.
Btw, rodila som v nemocnici, kde respektovali porodny plan a boli za co najprirodzenejsi porod. Mala som moznost rodit v polohe, v akej som chcela, k dispozicii som mala porodnu stolicku, rebriny, lopty, vanu.. pocas porodu ziadna "sikana", mohla som jest a pit, otecko bol pritomny bez problemov (kym som ho odtial nevyhnala).
Moja porodna asistentka bola na mna az prilis za prirodzeny porod za kazdu cenu a vdaka nej som nemala ani epiduralku a ani sa nepristupilo k sekcii, ked uz ta sekcia bola potrebna a syn sa kvoli tomu narodil modry a priduseny. Hned ho brali na jisku.
Takze este raz, niekedy je prirodzenost za kazdu cenu skor na skodu. A kebyze rodim doma, syn by neprezil.
@hederamonstera
Chodila som na 2 predporodne kurzy aj do nemocnice, kde to viedli pôrodné asistentky a mali pekne pripravenú prezentáciu v PowerPointe, nič neprikrášľovali, pri každom zákroku hovorili aj výhody a nevýhody. Druhy bol s DULOU 2x drahší a sadla si do stredu na fitloptu a kurz viedla v style - pýtajte sa 😳😳 po 3. sedeni sim tam prestala chodiť, nedalo sa ju pocuvat. Cely čas len hrôzostrašne prípady z nemocnice, čo ako sestričky dodrbali, ako lekari zasahujú do prirodzeného procesu pôrodu a pomaly rodiť ako lesozienka niekde na lúke pri srnkach je asi to najlepšie. Odišla som po tom, ako nám tvrdila, že najlepsi pôrod mala jedna moja známa, lebo stihla porodiť ešte v aute cestou do nemocnice a “zlí” lekari nezasahovali do prirodzeného procesu. Lenže tu známu som poznala a milá dula zabudla už dodať, že ju pri tom úžasnom pôrode celu roztrhlo, museli jej dať rúrku a tak ju zasivat potom a skoro vykrvacala. Toľko k dúlám a prirodzenosti. Kedysi sa tiež doma rodilo, to áno - aké koľko deti tak zomrelo a žien, to nikto už nerieši.
Je celkom zaujimave ako tema domacich porodov vzdy evokuje vasne. Najma u tych, ktore ho neuznavaju.
Vedzte, se mamicky ktore rodia doma su si plne vedome vsetkych rizik. Vacsinou rodia so skusenymi dulami, ktore tak isto ani jedna nechce ohrozit matku ani dieta. (Poznam zo svojej skusenosti - dula matku sprevadza, nerodi, nerozhoduje za nu).
Lenze treba si uvedomit, ze porod v nemocnici neprinasa len "komfort" vdaka lekarom naokolo, prinasa aj velmi vela ukonov a medicinskych procesov, ktore idu proti prirodzenemu porodu - nastrihy, caste a zbytocne vysetrenia, vyrusovanie, nepripravene ptijemne prostredie podavanie liekov na urychlenie, rodenie v neprirodzenej polohe na koze, oneskoreny bonding, alebo ziadny. Podavanie UM na novorodeneckom oddeleni, separacia dietata od matky. O despekte personalu voci potrebam matky a jej poziadaviek ani nehovorim.
A tak potom je tu skupina mamiciek, ktore si ten porod chcu zazit BEZ tychto zazitkov. Aj s rizikom a velkou zodpovednostou o seba a dieta. A nie je to sebectvo. Je to len INY sposob ako chce priviest dieta na svet. A bohuzial - pokial mate na to iny nazor, nemozete to pochopit a je az ubohe ako tento typ mamiciek zhadzujete.
Priala by som vsetkym, aby zazili "prirodzeny porod". Mozno by uplne inak vnimali tuto temu.
@diewcatqoo tak aj ja ti napisem rovnako drzo, ako ty - keby si neliezla do nemocnice, nemuselo sa nic skomplikovat a mozno si mohla mat krasny porod. Co ak to skomplikovali ti uzasni lekari, odbornici?
Mna od prirodzenosti odradila práve dula 😀 a ešte jedna vec- duly som brala ako niečo vyssie, ženy so zdravotným vzdelanim, ktoré chcú vedieť viac a ešte sa dovzdelavavaju. Nakoniec som zistila, že to tak vôbec nie je a môže ju robiť hocikto, kto si zaplatí nejaký 40-hodinový kurz. A potom sa tieto bytosti, ktoré ani nevedia, kde sa v tele nachádza pečeň sťažujú, ze ich lekari neberú rovnocenne. Ale biznis je to dobrý. Z nás mala z každej 45€/osoba za kurz, 100€ si pýtala keď asistovala pri pôrode, dokonca aj ako poradca cez telefón si pýtala. Čiže v konečnom dôsledku si urobim 40-hodinový kurz a zarábam na ženách ako lekár. Paráda 👌🏻
@sunny_g Ahoj, ako ti baby radia, skus si nastudovat co najviac info a potom sa rozhodni. Za mna rozhodne nie...Ano domace prostredie, pritmie, sukromie, ziaden stres atd., to je vsetko pekne...ale rizika su dost velke...Ano, v zahranici su domace porody legalne a bezne, napr. v Holandsku, ale tam to ma povod v minulosti, ked opomeniem covid, stale viac zien si vybera porod v nemocnici/porodnom dome. Su mala krajina, pri porode doma sanitka vie byt vsade za chvilku, myslim, ze asi 30% domacich porodov konci ak tak v nemocnici. Tiez rozhoduje fin. hladisko, porod doma je lacnejsi ako v nemocnici. A za dalsie, ked sa dietatko narodi, nemusia byt odhalene ochorenia, napr. novorodenecka zltacka.
Takze, skus sa porozpravat minimalne so zdravotnikom, nic proti dulam, skus najst minimalne nejaku so zdravot.vzdelanim.
Aj ja som prvom porode chcela conajprirodzenejsi porod, bez epi, nastrihu atd., nechali ma vytrapit celu noc, maly sa nakoniec narodil akutnou sekciou, lebo mal vyse 5kg, co predtym na sone nevideli.
Tak drzim palce a hlavne spravny zdravy usudok.
@maresama
Všade je ľudsky faktor, či iba pri bytostiach-dulach nie je? Tie sú neomylne? Učili ste sa na kurze okrem tychto omáčok aspoň poskytovať prvú pomoc novorodencovi?
@maresama ty nevies citat s porozumenim? Nerodila som na Slovensku. Mala som uplne prirodzeny porod. Bez akychkolvek zasahov lekara. Moja porodna asistentka bola za kazdu cenu za prirodzeny porod. Bola az tak za prirodzeny porod, ze sa na jej popud nestihla spravit sekcia a dieta sa pridusilo.
Tak mi, prosim, vysvetli, ako to skomplikovali v nemocnici a ako by to bolo dopadlo doma.
@katkami123 Katka, treba hladat a potom urcite najdes, tiez som hladala viac Dul, ale nasla som tu spravnu, ktora vobec nespada do tvojich opisov. Je vzdelana, rozhladena, velmi velmi skusena, mila a skutocne ju zaujimas ty ako partner, nie ako klient pre biznis. Vsetko je o ludoch ;)
@sunny_g a vie podávať prvú pomoc novorodencovi?
@zara1357 ok, rod v nemocnici a nechaj na pokoji tie, ktore chcu rodit doma. Predstav si, ze existuju aj zeny, ktorym neprirastie placenta k maternici, napriklad preto, lebo nemali v minulosti vyskrab ani ine zakroky v maternici. Ked chce niekto rodit doma, ma to nastudovane. Vie, kedy moze a kedy nie. Stat sa moze samozrejme aj doma, ale uz aj na prechode zrazilo chodca, ked mal zelenu. Zivot je risk sam o sebe.

@sunny_g Ak vies anglicky, pridaj sa do nejakej zahranicnej diskusnej skupiny.
Porod doma je vo svete ovela beznejsi a akceptovany ako na Slovensku.
Moj muz ma v anglicku sesternicu z druheho kolena, ktora rodila doma obe deti a bola spokojna.
Jedna z najvacsich vyhod je pohoda a klud, ktoru ma zena len doma v znamom prostredi. V nemocnici je cudzie prostredie, sterilne, cudzi ludia. Len samotna navsteva lekara robi vela ludom stresy. Tiez to ako je dieta hned s matkou od prvej sekundy, co je velmi dolezite... Namiesto studenej vahy a cudzich ruk v gumenych rukaviciach je dietatko v matkynom objati na prsiach.
Ja som rodila v nemocnici a boli sme sa tam pred porodom pozriet, takze to nebolo uplne nezname ale po porode som sa nevedela dockat kedy konecne pojdeme domov. Bola som po cisarskom velmi ubolena a cele 3 dni som hrozne tuzila po vlastnej posteli, paplone, zachode...
@maresama Tiez verim tomu ze lekari vo velkej miere nerespektuju prirodzeny priebeh porodu a to sposobuje dost vela problemov. Oni asi maju pocit ze nemusia respektovat, lebo dokazu to dieta vytihnut nasilu ak chcu. Ja som nemala odvahu rodit doma ale som si o porode vela nastudovala a bola so pripravena si rodit po svojom, ale na druhej strane som bola rada ze doktori su a verila som ze by ma zachranili keby boli komplikacie.