icon

Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?

sunny_g
28. dec 2020

Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?

Ďakujem krásne

oroszine
29. dec 2020

@maresama pozdravujem vsetky UVEDOMELE matky ktore sa rozhodli rodit doma. Ja sa intenzivne pripravujem na svoj druhy domaci porod na ktory sa neskutocne tesim ani nie s asistentkou ale s porodnou babicou..nepocuvajte historky nevzdelanych matiek ktore rodili v porodnici pretoze domaci porod a nemocnicny sa neda porovnat!!!Nieje bezpecnejsi a krajsi porod ako porod doma a hlavne je sranda ako su vsetky presvedcene ze je to nebezpecne ked tak nerodili?🤔 a nehovorim o detoch narodenych doma...to sa neda porovnat!! A na zaver kolko clankov alebo prispevkov za posledny rok ste citali o smrti novorodenca pri domacom porode a kolko historiek o dokalicenych detoch ste citali alebo poculi len vo svojej blizkosti?na jednom sme sa s mojou babicou zhodli s usmevom ze skomplikovat sa moze porod len v nemocnici!!!

najk
29. dec 2020

@oroszine skomplikovat sa moze len v nemocnici? Opakujem, ze moja sefka rodila doma s najznamejsou ceskou porodnou asistentkou. Skoro zomrela, museli jej robit akutny cisarsky. Preco teda neporodila doma, ked tam sa to podla Teba nemoze skomplikovat? Trapila sa cely den kym asistentka priznala, ze to je vazne a treba ist do nemocnice

katkami123
29. dec 2020

@najk
Toto mi tu už príde ako sekta. Viaceré sme písali zážitky, ja mám aj s dulou a tiež zlé.

oroszine
29. dec 2020

Tak ako nemocnicny porod nieje pre kazdeho ani domaci...fakt tato cela diskusia je uplne zbytocna

najk
29. dec 2020

@izi2 to, ze Ty si mala z toho krasny zazitok neznamena, ze to nie je ohrozovanie. Niekto ma krasny zazitok z toho, ked obcou ide 150 km/h. Preto to ale nebudeme brat ako normu. Moja sefka pri domacom porode skoro zomrela a rozpravala o tom ako o hroznom zazitku a bola vdacna lekarom za zachranu zivota

ouwecka
29. dec 2020

Rodili kamosky doma, obe treti porod,dieta najvacsie,jedno malo obvod hlavy 39 cm a ani trhlinka,oba porodt najrychlejsie
Obe mali doma porod.asistentku,dost ich to stalo,aj skolenia a kurzy,priprava,jeden gyn aj napisal ze suhlasi s porodom doma ze je fyzio tehotenstvo a druhej povedala gynekologicka ze sa ani necuduje ze ide rodit doma ze ona je tiez za to aby sa legislatíva zmenila a mali zeny doma podporu a neboli v sedej zóne zakona.. deti sú ok a aj ony.. v podstate im to obom aj rodinam veľmi pomohlo a videli rozdiely na detoch.. potom poznan vela zien co rodili doma ale nemala som s nimi dlhe rozhovory tak neviem podrobnosti

cookie29
29. dec 2020

@katkami123 bohužiaľ ona to sekta je. Pretože skutoční odborníci uznávajú že existuju aj iné možnosti a že Ta ich nie je vhodná pre každého. Len fanatici uznávajú jednu jedinú tu najlepšiu možnosť a nepripúšťajú iné cesty...

ouwecka
29. dec 2020

@oroszine tak porod doma nie je pre fyzio.teh.ziadne riziko,pri prirodzenom pôrode mozu v určitom percente nastat komplikácie vsade.. pri nemocn.porodoch vaginalnych,chemickych,so zásahmi su komplikácie velmi časté a berú sa choro v spoločnosti ako norma a to si ludia neuvedomujú

kika2079
29. dec 2020

Nic proti ale moja skusenost s porodmi je asi taka ze ak by som rodila doma ani ja a ani deti by to neprežili. Proste doma nieje moznost spravit cisársky ani podat krv a tak....

lenocka1313
29. dec 2020

@maresama nemyslim si... mam za sebou 2 porody prirodzene a zial pri kazdom bola zaseknuta placenta... to nie je chyba vedenia porodu,ani doktorov, ale mojho tela a mozno zapalovych procesov v nom. Ak by mi okamzite nepomohli na sale tak vykrvacam...som rada ze som nerodila pred 100 rokmi lebo uz by bolo po mne...

miskajulo
29. dec 2020

Spiš si na jednu stranu "rizika" a na druhú "prospech".
Skus sa zamyslieť nad tým, či by ti vedeli niektoré z "prospechov" splniť aj v nemocnici, veď bonding, prvé prisatie, bez nástrihu, vyber polohy...to sú už dnes bežne veci,ktoré ti vedia splniť.
Rovnako sa zamysli nad rizikami, prestuduj,aké komplikácie by mohli nastať hoci by bolo tehotenstvo bezproblemove.
Ďalej pouvazuj o svojej zodpovednosti. Budem schopná žiť s vedomím, ak sa niečo stane dieťaťu? nesies za to zodpovednosť ty. Alebo bude ľahšie žiť s tým, že niektoré moje požiadavky splnené možno nebudú, ale dieťa bude živé, zdravé a ak by boli komplikácie, nenesiem za ne zodpovednosť ja.

drahomirrra
29. dec 2020

@oroszine Nevzdelane zeny rodiace v zdravotnickom zariadeni? Ti ebe akoze?

diewcatqoo
29. dec 2020

@oroszine nie je bezpecnejsi a krajsi porod ako doma? Povedz to mojej babke alebo nebohej prababke, ktorej doma zomreli pri porode 3 deti.
K tvojej vete o nevzdelanych matkach, ktore rodili v nemocnici sa radsej nevyjadrim.

diewcatqoo
29. dec 2020

@klip0 rodila som v Brne na Obilnaku. Recenzie na nete su rozne, ja som vsak natrafila na porodnu asistentku, ktora bola naozaj za vsetko prirodzene a viedla porod tak, aby sa konal bez akychkolvek zasahov. Vopred som nemala nikoho zazmluvneneho, rodila som na nastandardnom porodnom boxe.

renca206
29. dec 2020

@maresama to si myslela aj moja známa že sa nič nestane a čuduj sa svetu stalo sa. Babo zomrelo krátko po narodení a teraz si môže známa aj oči vyplakať, ale späť to už nevráti. A tie výčitky ktoré má jej tiež nepomôžu. Ale chcela mať silou mocou domáci pôrod tak ho aj mala len to nedopadlo podľa jej predstáv. A ešte k tomu má aj opletačky s políciou nech jej není moc smutno. Myslím že nabudúce si rozmyslí ako a hlavne kde bude rodiť...

elementissa
29. dec 2020

@uriva presne do bodky moje slová, išla som napísať takmer to isté, len si ma predbehla, tak sa nebudem opakovať. Akurát pre zastankyne tohto bio prístupu- keď vám ochorie dieťa na nejakú vážnejšiu chorobu ako zápal slepého čreva alebo podobne- dúfam, že sa budete držať svojho motta, že zdravotníci sú zlí zlí fuj ľudia bez skúseností, ktorí chcú všetkým ubližovať a budete ho operovať doma. Ideálne s nejakou samankou, čo vám za chrbtom bude odriekat nejaké zaklinadlo... Raz darmo. Ľudská spoločnosť je už tak vyspelá, že niektorí ľudia to už nedokážu zvládnuť, tak sa mentálne musia vrátiť 600 rokov dozadu 🤷🏼‍♀️

elementissa
29. dec 2020

@katkami123 ja poznám dve duly osobne. Sektarky najhrubsieho zrna... Podobne ako tie z mamily, to je ďalšia vysinuta sekta

renca206
29. dec 2020

@maresama a keby som sa ja rozhodla rodiť doma tak namiesto 3 pokladov by som nemala doma možno ani jedného. 2 komplikované pôrody pričom tehu bez akýchkoľvek problémov. Pri 2 pôrodoch sa mi zakliesnili v pôrodných cestách a 1 dcérku museli kriesiť a druhú OŽIVOVAŤ!!! A len vďaka rýchlemu a včasnému zásahu odborníkov to prežila. Pri treťom pôrode radšej zvolili cisársky ako znovu riskovať. A to ani neboli veľké, 1 dcérka mala 2800g a druhá 3470g. Toť moja skúsenosť...

maresama
29. dec 2020

@renca206 tak super, ze si bola v nemocnici. Patologicke rodicky by aj tak nemali rodit doma.

maresama
29. dec 2020

@renca206 vies, nikto nikoho nenuti, ani teba. Ani tu nikto netvrdi, ze porod doma je jedine spravne riesenie. Kto si to mysli, ten je sam blb!

janulka1802
29. dec 2020

Smutné, že žena nedokáže pochopiť ženu... Ja som rodila 2x v nemocnici. Na domáci porod by som nemala odvahu. Akosi neverím sama sebe, či by som to zvládla alebo nie. Avšak, dokážem rešpektovať to, že iné ženy si to želajú inak aj so všetkým, čo to obnáša. Toto tu chýba, tolerancia, rešpektovanie iného názoru ako len toho svojho jediného najsprávnejšieho. Baby, však ona nikoho nenúti, nenahovára, nepresviedča. Je to jej voľba, nie Vaša.

chrummka
29. dec 2020

@whatever1 tento prípad je bohužiaľ len mediálne nafúknuty, pani z článku rodit doma nechcela, bol to prekotny pôrod a vedela že dieťatko sa narodí mŕtve. Cize prípady z médií treba brať s rezervou, nik nevie čo za tým je.

chrummka
29. dec 2020

@janulka1802 presne ako píšeš, ja osobne si verím práveže, len mi tu chýba systém kt funguje napr v Holandsku, že pôrodná asistentka sa nemusí hľadať v podstate takmer mimo zákon. Ale samozrejme rozumiem tým ženám, proste sú tak traumatizovane pripadne sa boja, že ich to poznačí.

huginko
29. dec 2020

@maresama tak to ste mali šťastie, vy aj detičky. Aj za mňa je to risk... Teória je jedna vec a reálny porod, vec druhá...porod sa naozaj môže v sekunde zmeniť... To je môj názor... A nik ma nepresvedčí o opaku

sunny_g
autor
29. dec 2020

Nuž viete je to všetko veľmi individuálne. Ja som rodila v Hainburgu, mali sme akútny cisársky rez kvôli nepokračujúcemu pôrodu a teraz 2 pohľady:
1. Ak by som rodila doma dieťa by mohlo umrieť a ja tiež
Alebo preniknúť do hĺbky:
2. Kvôli stresu a strachu v neznámom prostredí som si blokovala prirodzený proces pôrodu, čo by sa mi v domácom prostredí nemuselo stať

Viete, nie je treba odsudzovať ani jednu stranu. Prečo? Môžeme sa každý podeliť so svojími skúsenosťami, ale útočiť na seba za to, že druhý nevidí pohľad tak, ako ja? Čo si tým pomôžeme?

Učíme sa spoločne.

maresama
29. dec 2020

@huginko to je len vas nazor. Nemyslim si, ze som mala stastie. Ked chcete prejst cez cestu a presvedcite sa, ze nejde auto a nic vam nehrozi, a potom sa bezpecne dostanete na druhu stranu, tak aj vtedy hovorite, ze to bolo len stastie? Zakazdym? Take "stastie" malo az prilis vela zien, co bezpecne porodili doma, takze sa tu neda hovorit o stasti.

huginko
29. dec 2020

@maresama to hádam nie je to iste... 😬

katkami123
29. dec 2020

@renca206
A mala si jednovaječné či dvojvaječne? A ako tehotenstvo? Ja teraz cakam jednovaječné tak sa pýtam, lebo všeličo som už stihla prečítať ...

elementissa
29. dec 2020

Inak, zamyslite sa dievčatá, čo píšete na internet. Takže zdravotníci kazia pôrody, iba nevzdelane hlúpe ženy rodia doma? To sa mi snáď sníva. Keď niekoho takýmito rečami navediete na pôrod doma a zomrie dieťa aj matka, tak vy budete niesť zodpovednosť? Vy pôjdete sedieť do basy? To, že zdravotníci narúšajú pôrody a vyvolávajú komplikácie... To je snáď zlý sen... Máš toľko peňazí, aby ti išla po krku polícia za šírenie hoaxu a poplasnej správy a verejne osočovanie? Lebo nemám problém robiť screenshoty a posielať priamo polícii. Takže sa trosku uvedomte,aké hlúposti a nenavistne reči šírite spoza svojich anonymných nickov, aby ste si to ešte nemuseli pred policou obhajovať, že vy ste to tak nemysleli 😉 tie, co ste porodili doma, tak ste hrdinky a pre vás je každá, čo ma nejaké komplikácie podradna žena a patologická rodička. Hlavne, že ty, najsammudrejsia @maresama presne vieš určiť, kto je patologická rodička. Ale jasne, vaša cesta je ta jediná osvietena a my sme všetky hlupane 🙈🙈🙈🙈🤣🤣🤣 rodte si dievčatá ako len chcete, potom keď to bude mat následky, tak neplacte... A nezabudnite porovnavat pôrod s prechodom cez cestu

maresama
29. dec 2020

@izi2 suhlasim, treba to tu zmazat a pridat sa na FB do Skupiny Porod v domacim prostredi. Tu to je len prilezitost pre provokaterky rypat, ponizovat a urazat.