Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?
Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?
Ďakujem krásne
@elementissa myslis ze som sa zlakla tvojho zastrasovania a vyhrazania? Kludne si to odfot a posli policii. Vysmeju ta, maju vaznejsie problemy.
@elementissa ty si hlavne uvedom, aku sprostost si napisala - na domaci porod sa NEDA niekoho naviest nejakymi recami. To sa musi kazda zena SAMA ZA SEBA pre to rozhodnut a SAMA za to niest zodpovednost. Pochybujem vsak, ze si schopna to pochopit. Lucim sa.
@katkami123 ja nemám dvojky, jedna sa narodila v roku 2009 a druha v 2015 a len vďaka lekárom prežili. Pri oboch pôrodoch kmitali pri mne kopa lekárov a sestier. A pritom sa to začalo komplikovať pri 2 dobe pôrodnej. Dovtedy všetko ok. Nikdy nemôžeš vedieť ako sa to môže zrazu skomplikovať... len to som chcela napísať, je to každého osobná vec ako sa rozhodne rodiť len potom musí niesť aj následky. A tej známej čo som o nej písala tiež to nedopadlo dobre... ale stalo sa. Stáť sa hocičo môže aj v nemocnici, ale lekári môžu aspoň včas zasiahnuť.
@maresama tak v tomto ti musím oponovať "ake mala tehotenstvo, ci bola nizkorizikova alebo ci mala nejake predpoklady na komplikacie. Doma rodia zodpovedne nizkorizikove rodicky, u ktorych nie je dovod predpokladat komplikacie."
1. Aj tehotenstvo bez akýkoľvek komplikácií môže končiť problémom, čo sme už nie raz videli v správach a aj v blízkom okolí,
2. Ani nízkoriziková resp. bez riziková rodička rodička nerodí bez rizika, vždy je tam nejaké riziko pre ňu i pre dieťa, nerobte z pôrodu doma idylku bez možnosti problémov!
3. A tvrdenie, že "doma rodia rodia iba zodpovedné nízkorizikové rodičky, u ktorých nie je dôvod predpokladať komplikácie", no prepáč, ale to máš odkiaľ prosím ťa. Poznám toľko žien, ktoré nasilu chceli rodiť doma aj napriek tomu, že jedna mala problém s placentu, druhej sa dieťa neotočilo,... Tomu hovoríš zodpovednosť a bez predpokladu komplikácie??? Veď to je vedomé ohrozenie seba a dieťaťa.
Navyše upozorňujem, že dula nie je kvalifikovaný človek viesť pôrod ako taký. Nato, keď už chcete si zavolajte kvalifikovanú pôrodnú asistentku. Dulu si môžete zavolať tak k pôrodu v nemocnici, ale odborne môže doma viesť pôrod iba pôrodná asistentka.
Nezvyknem reagovať na príspevky s ktorými už pri nadpise nesúhlasím.. Ale nedá mi sa neopýtať.. Lebo tomu úplne nerozumiem.. Tie čo chcete rodiť doma? Proti čomu bojujete? 🙄 Ja som zástancom "zi a nechaj zit". Myslím, že nemá zmysel nikoho presviedčať o svojom názore, keď ma iný. Nech každý so svojim životom robí čo chce.. Ale naozaj vám nedochádza, že ohrozujete život druhého človeka? Svojho dieťaťa.. Áno stotožňujem sa s tým, že pôrod doma môže a určite je v mnohých prípadoch bezproblémový a krásny. A tiež s tým ze v nemocnici môže byť žena dotlačená do rôznych veci s ktorými nesúhlasí a nakoniec je pôrod v nemocnici traumou a klbkom vynutenych úkonov, chémie co do vás napichaju atď atď.. Ale ved sme v 21 storočí.. Dnes dokážu doktori zázraky pomaly ak sa niečo vážne pri pôrode prihodí.. A tomu verte, že ako baby vyššie píšu, sa prihodiť môže veľmi ľahko aj z bezproblémového tehu.. Ved keď máte takú guráž rodit doma, prečo nejdete do tej nemocnice a nedohodnete si takého doktora, čo vám tie vaše bio/prírodné podmienky splní.. Ved v dnešnej dobe už sú tomi naklonení aj mnohí pôrodnici.. Dnes vám pomali k pôrodu urobia aj ohňostroj keď si na tom trvate.. Dá sa trvať aj na prirodzenom pôrode v nemocnici.. Ak chcete.. Bez liekov, bez epi, bez nastrihu, bez utlmovakov atď atď.. Ale stále je tam doktor.. Dula nieje doktor, keď sa niečo vážnejšie skomplikuje 🤷♀️🙏
@sunny_g nechcem sa vyjadrovat k téme,len to tu so záujmom čítam-respektujem rôzne názory a nie som ani na strane žien preferujucich klasiku v pôrodnici ani na strane žien rodiacich doma.Skor ma zarazilo,že si mala cisársky a po ňom nemáš obavy rodiť doma?Prirodzený pôrod po cisárskom sa odporúča pod dohľadom.
@kubkovamama a na čo sú mi obavy? K ničomu ;)
Preto sa pýtam na skúsenosti druhých maminiek
Tiež sa pripájam k názoru že domáci pôrod je šialenstvo. Ja som mala tehotenstvo jedna báseň, žiadny problém, nič, absolútne nič. A bác akútny cisársky. Nezodpovedné rodiť doma, veeeľmi nezodpovedné.
V súvislosti s domácim pôrodom má napadá ešte jedna skutočnosť:
1. Ženy rodiace v nemocnici sú vyšetrené, ich detičky tiež prejdú vyšetreniami a skríningom.
2. Ženy rodiace doma?? Tie asi tiež potrebujú absolvovať nejaké popôrodné vyšetrenie, či nie?? A čo dieťa?? To beháte potom s tým drobuliatkom po vyšetreniach a skríningoch po ambulanciách a nemocniciach??
Ak už sa rozhodnete pre domáci pôrod zaobstarajte si pôrodnú asistentku, dula nie je kvalifikovaná viesť pôrod, je to len psychická podpora. Ak by sa pôrod skomplikoval, aby to nedopadlo ako v prípade Nely Pociskovej.
@sunny_g vravela som si, že nebudem reagovať, ale nedá sa mi. Obavy sú ti k tomu, že po pôrode sekciou je väčšie riziko ruptury maternice. Možno rarita. Ale osobne poznám známu, sama som sa s ňou rozprávala o jej pôrode. Takze ziadne info z druhej ruky. Prvé sekcia, druhé prirodzene, všetko bolo v poriadku, jazva kontrolovaná. A počas pôrodu jej rupla maternica. Dieťa istý čas bez kyslíka kým sa ho podarilo dostať von. Bojovali obaja o život. Chlapec je zatiaľ v poriadku, ale kvôli nedostatku kyslíka mu časť mozgu odumrela, zatiaľ sa nič neprejavilo a uvidí sa. Možno to bude v poriadku. Čiže kto chce rodiť doma, kľudne, každého zodpovednosť. Len by som si to v prípade domáceho pôrodu po sekcii dosť dobre zvážila a overila.
Ja som bola nizkorizikova vsetko v poriadku pocas tehotenstva. Pri porode som skoro vykrvacala ozivovali syna do minuty naskocil aj pri jednom aj druhom. Pri druhom to bolo lepsie som ich upozornila na to co sa stalo pri prvom. Aj ked budes mat vsetko nastudovane nebudes mat okolo seba KVALIFIKOVANY personal. A takzriez si zodpovedz otazku ci si v pripade komplikacii pripustit ze mozes ohrozit seba a dieta. Drzim palce aby si sa spravne rozhodla.
@sunny_g prepáč a to len kvôli testu a rúšku chceš rodiť doma? Mám informácie z rôznych nemocníc od kamošiek a ani jedna s rúškom problém nemala. Buď im ho vo finále dovolili dať dolu, alebo aspoň pod nos. Všetko je otázkou komunikácie s lekárom a personálom, aj záležitosti ohľadom prirodzeného pôrodu. Ja som mala pôrodný plán a hoci sa niektorí z personálu tvárili ako sa tvárili, vyšli mi v ústrety. Treba len komunikovať.
@maresama Máme 21. storočie a vy ste rodili doma...hmmm. Ste naivná žena bez pokory. No každý sme nejaký, je to v poriadku. Čo však v poriadku nie je, že tu prezentujete pôrod doma ako niečo normálne. No nie je to normálne, aj keď sem dáte 50 článkov a budete sa robiť dôležitá. Mala som dva pôrody a žiadne "vyvolané komplikácie", ako ste spomínali. Pôrod v nemocnici mi dával pocit bezpečia a istoty, že som v rukách DOKTOROV, v plne vybavenom prostredí, kde majú nástroje a zariadenia v prípade komplikácií. Nečítam vašu prípadnú reakciu, lebo môj názor nezmeníte. Vedome ohrozovať život dieťaťa, to by malo byť trestné. By ma zaujímalo, či budete stále písať nezmyselné články...môžete mať totižto ešte aj tretí pôrod...
Okej dámy, uzatváram to tu, lebo slušnosť sa vytráca a úcta medzi diskutujúcimi je zriedkavá.
@sunny_g
Mimo témy - ako blondína si to mala lepšie 🙂
sa zasadne na take veci nepyta na mk , ak budes chciet poslem ti link na skupiny na FB ak tam este nie si ...su zamerane na domporody a nasmeruju ta aj na skupiny ohladom VBAC
Aj Pociskova mala kvalitnu vystudovanu dulu ktora neodhladla ani kedy zacina rodit 😶
Myslim ze cesta k pohodovemu porodu je vybrat dobru nemocnici a dobreho lekara.
Ja by som ako gynekolog-porodnik chcela poprosit o odpoved zeny,ktore rodili alebo sa chystaju rodit doma,co by robili napr v pripade,ze pocas porodu nastane 1)dystokia ramienok(dula pozna manevre,ako dieta vybavit? Zlomi klucnu kost? Alebo co urobi? Ide o sekundy,kedy je dieta zakliestene....) 2) po porode nastane masivne krvacanie,kedy sa v priebehu par minut da elegantne vykrvacat(predstavte si to,ako ked otocite kohutik s vodou a z maternice sa leje leje a leje velke mnozstvo krvi..urcite doma nemate Oxytocin k podaniu i.v. ani dostupne ine metody ako zastavit krvacanie...) 3) bude potrebne predychat dieta, odsat dych.cesty alebo cokolvek ine....nerypem,len ma naozaj zaujima,co by ste v danych situaciach robili,ktore sa mozu stat kdekolvek a kedykolvek. Ja mam castokrat stres v praci,aby vsetko dobre dopadlo a uz vobec si neviem predstavit, ze budem riskovat s porodom doma. Ze by sladka nevedomost? Pretoze v dnesnej dobe uz naozaj nie je problem,aby porod prebiehal podla NORMALNYCH poziadaviek matky(bez nastrihu, bonding, kanavit v kvapkach, moznost volby polohy,prijemne prostredie atd...) Dakujem za odpovede.
@fatinn bohužiaľ žiadny dr nebude robiť to s čím jeho primár nesúhlasí. Cize žiadny lekár ti nezaručí že nenastrihne, mam to potvrdene minimálne od 3, môžte sa dohodnúť akokoľvek chcete, keď on bude chcieť strihne aj tak, v lepšom prípade oznámi čo ide urobiť, štandardne neoznamuju vôbec, iba že teraz idú šiť. To isté pôrodná poloha, žiaden lekár, na par výnimiek dovolí vytlačiť dieťa v inej polohe ako ležmo, pololezmo, či sed polosed. Keď niekto v živote nevidel fyziologický pôrod tak ťažko bude vedieť asistovať pri takom, nevie čo má robiť... Komplikácie sú, to netvrdím že nie, ale úprimne si povedzme že 90 percent pôrodov cca je fyziologickych. Tzn že žiadne lieky, amniotomie, na strihy, urýchľovania nie sú potrebné u 90 žien zo 100. Potvrdene to mam aj gynekologickou, čo chodí k pôrodom. Úprimne? Nepoznám asi žiadnu ženu zo svk pôrodnice, že došla do pôrodnice a nechali ju rodit. Vždy sa do toho zasahuje a potom sme samozrejme vďačný lekárom esteze tam boli a zachránili to, ale že to pokazili oni už málokto vidí. Cize nevidela by som to až tak jednoducho že sa dohodnem a bude. Mimochodom keď som rodila ja, pôrodná asistentka mi hovorila že majú nového lekára zo Slovenska, je tam už vyše 3 mesiacov a až teraz začína chápať, čo má robiť keď žena rodí. Nič, kým pôrod postupuje, má iba stat a sledovať. A toto je problém svk lekárov, komplikujú si to sami, minimálne tým že ženy nútia ležať...
@maresama a ty ako vieš či nie je napríklad dieťatko omotane pupočnou šnúrou? Nikde na utz to nevidno, ja som nebola riziková a keby niesom v nemocnici tak tu už ja ani bábo niesme, ja toto tiež nepochopím ako mozte tak riskovať, toto je život nie film kde žena odrodi hocikde a všetko je super

@maresama nech si píše kto chce čo, aspoň vidno úroveň kto ako vie jednať 🙂
Ja som si našla mnoho užitočného 🙂
Na Facebooku son príspevok mala, a tam ma vyhejtovali, lebo jedným z dôvodov, prečo uvažujem o domácom pôrode, je, že odnietam masku a testy. Takže všade je niečo 🙂
Ale to je v poriadku