icon

Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?

sunny_g
28. dec 2020

Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?

Ďakujem krásne

chrummka
29. dec 2020

@sabinka022 mne vraveli ale v nemocnici kde som rodila, že efektívnejšie je zmeniť polohu pri vytlačani ak sa dieťa zasekne, tzv gaskinovej manéver. Resp skúsiť iné polohy ako ležmo, až potom sa pristupuje k zlomeniu kľúčnej kosti. Počuli ste o tom prosím vás? Úprimne ma to naozaj zaujíma.
Prečo nechcú slovenskí pôrodnici dovoliť inú polohu pri rodeni dieťaťa ako ľah, sed, napr čup, na štyroch atď.? Aj moja gynekologicka porodnicka mi potvrdila že u nás sa tak nerodi iba v sede. Pričom tam je porodny kanál užší o 30 percent cca, to mam informácie z pôrodnice mimo SR. Oni vyslovene tieto polohy neodporúčajú.

drahomirrra
29. dec 2020

@sunny_g Po CISARSKOM chces rodit doma?
Uvedomujes si vobec, do akeho strasneho rizika chces ist? Od ruptury maternice az po az?

Jezisikriste.

bona69
29. dec 2020

@chrummka ja som skúšala všetky polohy, aj v kľaku, záleží asi od nemocnice, nebyť komplikácií tak rodín tak ako mi vyhovovalo, nikto ma nenútil ležať

cookie29
29. dec 2020

@chrummka s tým súhlasím. Často v zahraničí lekári k pôrodu ani nepáchnu. Je to prirodzene. Sú tam mid-wife/sage-femme/babice podľa krajiny. A pokial vsetko postupuje normálne lekára ani neuvidis, nie je dôvod. Dokonca celé tehotenstvo môže odsledovať pôrodná asistentka pokial nie je problém.
Ale on je problém aj v tom, že ženy niekedy nevedia čo chcú. Je to z iného súdka, ale koľkokrát čítam názory, že na Slovensku s tehotenstvom niečo robia. V zahraničí pokial žena napríklad špiní a pod tak nad tým väčšinou mávnu rukou že buď sa to udrží alebo nie. V niektorých krajinách ani na vyšetrenie neberú skôr ako 11-12tt. Na Slovensku lekári “bojujú a zachraňujú” tehotenstva podávaním liekov a ti istí lekári sú potom neschopní lebo pôrod je fyziologicky a keby to nedokafrali žiaden problém nie je.
Áno sú to určite skratky atď ale tak to niekedy pôsobí. Až ma človek pocit, že lekár vlastne slúži len na to, aby robil čo ty chceš

sabinka022
29. dec 2020

@chrummka Nepracujem na Slovensku. Rodime aj na styroch aj v podrepe. Predstavte si,ze som pocula. Alebo si myslite,ze lameme klucne kosti na pockanie? Co takto McRoberts.manever, suprapubicky tlak atd? Ideme sa navzajom skusat alebo ako? Ja len nechapem,ze hrdinky si rodia doma,nadavaju na lekarov/sestry,ale ked sa nieco pocas porodu doma pokazi,su zdravotnici zrazu dobri a zachranujte nas....neraz sa stalo,ze zena porodila doma a o par hodin sa prisla ukazat do porodnice,chcela skontrolovat a osetrit porodne poranenia. Dokonca sa stalo,ze sa tvarila,ze ona porodila a prisla na "poporodnu kontrolu" a dieta nebolo jej(napr na UZV vidime znamky ci rodila alebo nie...)ale to uz je na inu debatu.

sabinka022
29. dec 2020

@chrummka A este mi to neda,otazka nastrihu...ja ho nerobim moc rada,ale vzdy pokial to ide, dopredu oznamim,ze ho budem robit(padaju ozvy, prilis vysoka hradza,pevne tkaniva...)pretoze mi pride ovela vhodnejsie spravit mini epiziotomiu a krasne intradermalne ju zasit ako nenastrihnut a mat napr rupturu 3.stupna a riskovat napr inkontinenciu vetrov/stolice.

kikuska555
29. dec 2020

@sabinka022 za mna je nepochopilne celkom to, ze 9 mesiacov sa navstevuje lekar, chodi na vsetky mozne usg, vysetrenia z krvi, na to vsetko ano, vtedy je lekar super lebo urobi svoju robotu vysetri zenu, dieta.a potom? Pride porod a podla 90% zien su lekari totalne amateri, debili ktori len strihaju seja-hoja, zasahujh do vsetkeho a vlastne dementi ani len nevedia co je prirodzeny porod.

maresama
29. dec 2020

@asia83 ano, mala som treti porod - to bol ten druhy domaci - ten najlepsi. A mam to s cim porovnat, prvy bol totiz v porodnici. Kludne sa do mna navazajte, vobec mi to nevadi. Len samy seba strapnujete - vsetky do jednej 😊

maresama
29. dec 2020

@drahomirrra vies kedy rupne maternica po predchadzajucom cisarskom? Po vyvolavani porodu - a to sa moze stat len v porodnici. Doma velmi tazko. Vyvolavanie porodu je prave jedna z tych veci, ktorymi odbornici kazia prirodzeny proces porodu.

maresama
29. dec 2020

@asia83 nie je trestne vybrat si miesto porodu. Je mojim pravom vybrat si na porod miesto, kde sa citim bezpecne, a to porodnica v mojom pripade nie je. Ale kazdy to ma inac a to je ok.

cookie29
29. dec 2020

@maresama Ty si lekár? Ja nežijem na Sk ale nedávno som diskutovala s pôrodnou asistentkou práve o pôrode a keďže mám za sebou sekciu s indukciou tak sme sa rozprávali aj o možnosti prirodzeného pôrodu. A jedna vec je, že po sekcii aj s odstupom času, sa pôrod vyvoláva len zriedkavo a s veľkou opatrnosťou. (A mimochodom vyvolávali mi pôrod pretože som prenášala týždeň, praskla mi plodová voda a ani najmenšia kontrakcia)

loulou72
29. dec 2020

Ja som rodila 2x v porodnici, ale v tejto dobe Covidovej by som asi zvazovala aj domaci porod... Drzim palce, akokolvek sa rozhodnes, nech to dobre dopadne 😉

sunny_g
autor
29. dec 2020

@kikuska555 chceš môj pohľad? Tradiční lekári sú skostnatelí a mám úplne inú skúsenosť s iným spôsobom vyšetrení, ale to je na dlho... K lekárovi na poradne chodím kvôli tomu, aby bolo potvrdenie pre sociálku o návštevách gynekológa kvôli materskej.
Ale to nie je témou tejto debaty

sunny_g
autor
29. dec 2020

@loulou72 vďaka

kikuska555
29. dec 2020

@sunny_g 🤷‍♀️🤷‍♀️ tu je uz skoda slov. Dufam ze nato nedoplati dieta toď vsio

roja01
29. dec 2020

Môj prvý pôrod bol život ohrozujúci a potom už ďalšie pôrody neprebiehali prirodzene a vždy som potrebovala pomoc lekárov. Ja by som do toho nešla.

kubkovamama
29. dec 2020

@sunny_g pýtam sa iba kvôli tomu cisarskemu.Je to dosť riziko,či?Po cisárskom bez dozoru.Ale samozrejme tvoja vec.

katkami123
29. dec 2020

@kikuska555
Tomu sa hovorí Dunning-Krügerov efekt. Čím je niekto hlúpejší, tým viac si mysli, že je múdrejší. A tak sa aj proste zeny idu vyvršovať nad “zaostalých” lekárov.

dominikamacakova
29. dec 2020

V prvom rade by sa mali nad sebou zamyslieť pôrodnice, prečo chcú ženy rodiť radšej doma aj pod rizikom, že sa niečo stane. Veď v tých pôrodniciach je to strašné... Oni berú ženu doslova ako kus dobytka. Prístup, prostredie, zásahy... zažila som si svoje a teda bol to najhorší deň môjho života. Samozrejme, že sú aj nenáročné ženy ktorým stačí pôrodnica na úrovni aká je, ale väčšina žien k nim nepatrí.

bluka2
29. dec 2020

Ja som mala 2x, doma, boli oba fantastické, silu z toho čerpám doteraz. Deti obe 4,4 kg, nebolo treba ani šiť ani nič. O dva dni som bola v parku, na matrike, na zmrzline. Úrady som nevybovala na Slovensku (takže to presne neviem) ale v 2 iných krajinách a všetko sa dá zvládnuť, veď je to v záujme štátu, aby dieťa malo rodný list a tak. Gynekológ mi sám dal kontakt na PA pri prvom pôrode. Sám hovorí, že zena ma rodit tam, kde sa cíti najbezpečnejšie a ja súhlasím 🙂

moncich
29. dec 2020

@sunny_g dá sa aj kompromis medzi domácim a nemocničným, len písala si že odmietas rusko a testy.

2. pôrod som mal koncom marca 2020 a začal naobed. Doma som si v pokojnom prostredí predychavala kontrakcie, hrala sa s dcérou, chodila si do sprchy, uvarila som ešte aj manželovi a dvere obed na ďalšie dni a o 19:00 keď boli kontrakcie každe 2-3 minútky sme šli do nemocky vzdialenej 15 minút cesty. Malý sa narodil o 20:25, úplne bez zásahov, len mi stihli urobiť pásy po príchode, bolo to bez EPI, šup na pôrodný box a za 5 minut rodila.
Čo najviac casu som strávila doma, v príjemnom prostredí a do nemocky som prišla ozaj len na druhú dobu pôrodnú.

maresama
29. dec 2020

@bluka2 to sa fakt tesim a zelam si, aby cim dalej, tym viac zien toto mohlo tiez zazit. Viem, aky je to pocit, ked z toho cerpas silu este aj teraz. Aj ja.

maresama
29. dec 2020
andreatytler
29. dec 2020

@miskajulo Pekny prispevok si napisala.

cimage
29. dec 2020

Ja obdivujem zeny co rodia doma. Ja mam min 3baby v okoli co rodili doma a maju po 3deti. Samozrejme si to chvalia. No ja mam obavy,takze som sa na to nedala,aj ked moj muz by bol za domaci porod. Ja som rodila 1.dieta v UK, tam som si mohla zvolit domaci porod, kde by mi bezplatne pridelili porodnu asistentku a vsetko potrebne k porodu, dokonca aj bazen, ale ako prvorodicka som nemala tu odvahu. Olutovala som to ked sme isli do nemocnice,lebo doma bolo velmi prijemne. Druhy porod bol na SVK a to sme isli tiez uz takmer na konci do nemocnice. Do hod bolo dieta na svete.
Drzim palce kazdej co sa rozhodne rodit doma, mozno dalsie dam aj ja v domacom prostredi.

chrummka
29. dec 2020

@bona69 tak super, mne traja pôrodnici hneď povedali že iba štandardna poloha, keď dieťa ide von.

chrummka
29. dec 2020

@cookie29 áno toto je bohužiaľ tak. Na Slovensku je tehotenstvo vnímané inak, od začiatku...

nadazdi
29. dec 2020

Koľko komentárov odveci.. cipana.. raz za týždeň zapnem správy a polhodinu počúvam len ako sused mastil susedu, syn naháňal matku so sekerou a všetci susedia to ignorujú, ale do cudzích ľudí na internete sa púšťajú ako keby boli vlastní a do cudzích deti obzvlášť.. sa aj čudujem, že stále na Slovensku funguje socialka, keď tu mamičky presne vedia kto si svoje dieťa ohrozuje a kto nie.. no a teraz k odpovedi..

Moje kamošky porodili všetky svoje 4 deti doma.. pri prvom som bola aj ja nastavená, že to dám, každodenná niekoľkohodinová príprava, úplne nastavenie mozgu, ale žiaľ pri posledných vyšetreniach zistili, že ma mala šnúru okolo krku a padali jej dosť ozvy, takze som zvolila nemocnicu.. ak by tam nebola tato kontraindikácia, tak by som to doma dala.. ako prvorodičku ma však začali hneď tlačiť do sekcie, avšak vôbec som si to nepripúšťala.. ostala som sledovaná hospitalizovaná a div sa svete, pôrod sa spustil sám.. cely čas som však bola strašena nejakými komplikáciami a aj napriek týmto všetkým názorom (podobným ako tu) som porodila svoju prvú dcéru prirodzene, 1,5hodiny od prvej kontrakcie bez jedného jediného madikamentu :D ,,zázrak” všetko som odmietla, nenechala som sa vyladiť, aj keď som bola sama proti všetkým, nakoniec ma sám primár pochválil, že som zjavne absolvovala veľmi dobrú prípravu.. pôrod číslo 2 už som bola presvedcena, že to dám a zas to iste, lenže tentokrát som šla do nemocnice s presvedčením, že nechcem tam mať nikoho (z čoho boli šťastní, keďže mali v ten deň 15 pôrodov).. cely pôrod som si užila, keďže ma vôbec nebolel, čo pri 8cm zistili že prečo, lebo som mala stále krčok tuhý a dali mi niečo na uvoľnenie.. potom začali bolesti, ktoré však trvali len pár minút, našťastie som si stihla odbehnúť ešte na malú pri 9cm a išla som naspäť za manželom tlačiť :D druha dcéra mala šnúru 2x okolo krku a vytlačila som ju na prvýkrát bez poranenia.. bolelo to bolelo, ale všetko je len o nastavení.. môj muž si odrezal 2 prsty a odviezol sa sám s prstami v ľade do nemocnice.. to sú veci pri ktorých by tu mnohé už určite 10x umreli.. mame našťastie trochu iné nastavenie, chladnú hlavu a tretí už by sme dali doma 🙂

chrummka
29. dec 2020

@sabinka022 nerozumiem čo tým skúšaním sledujete, a prečo ten sarkazmus a irónia. Ja som sa slušne opýtala či ste o tom počuli, keďže od pôrodnikov zo Slovenska a kde som rodila mam informácie aké mam. Len toto je bohužiaľ presne slovenský styl. Prejsť do útoku, hodnotiť a odsúdiť...
Keď pôsobíte v zahraničí, určite máte informácie, že ženy v krajinách s oveľa vyššou životnou úrovňou rodili, rodia aj budú rodit doma. A ak by to bolo až také strašne nebezpečné, asi by Holandsko nemalo tak prepracovaný systém štatistiky a kategorizacie žien podľa rizikových skupín v tehotenstve.
Nerozumiem čo je poburujce, na tom že žena sa prišla dať skontrolovať po pôrode. Však ste v práci, čo si myslíte je vaša vec, mate na to právo ale je to vaša povinnosť ju ošetriť...

chrummka
29. dec 2020

@sabinka022 tak je jasné ak má dieťa problém že sa to rieši, na ten prípad na strih je. Nemôže sa stať že ruptura nastane aj po na strihu , keď pod tlakom hlavičky sa to tkanivo potrhá ďalej?