Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?
Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?
Ďakujem krásne
@maresama do prvého pôrodu som ani ja nechápala ženy, ktoré sa dobrovoľne rozhodnú rodiť doma. No po pôrode som už nikdy nechcela rodiť v nemocnici. Sama na sebe som si zažila, ako dokáže personál dokatovať pôrod, ktorý prebiehal úplne bezproblémovo, kým sa vo mne nezačala vŕtať pôrodná asistentka. Potom mi niečo pichla do stehna v momente, keď som sa rozprávala s druhou PA (od chrbta), potom ma vyhnala na pôrodný stôl, kde mi vyviazala nohy dohora, dala ma do ľahu na chrbte a začala sa mi váľať po bruchu, kým mi nevytlacila syna von. Ja som bola vo vnútri totálne roztrhaná a stratila som toľko krvi, že som sa 2 dni nedokázala postavit na nohy a museli mi dat transfúziu. Rok som trpela posttraumatickou stresovou poruchou. Potom som bola rozhodnutá, že už do nemocnice nikdy nepôjdem rodiť. Nakoniec som rodila v nemocnici ešte 2 krát, ale so zaplatenou pôrodnou asistentkou aj lekárom a s tým, že som odmietla akékoľvek zásahy do pôrodu a rodila som v polohe s nohami dole v polosede.
@chrummka v Trnave sa dá rodiť aj na štyroch aj v kľaku aj v stoji, len si treba zazmluvniť lekára a dohodnúť sa s ním popredu.
@tinkerbell ďakujem za info, ja som z bb, tretie dieťa na polceste, potrebujem od istoty aj niečo bližšie do cca hodiny jazdy autom. Ale dobre vedieť že sú takéto možnosti 😉
@tinkerbell presne toto je to čo počas pôrodu nechcem. Striehnut kedy mi dakto dačo pichne ci nanuti. A keď rodím vkuse niečo odmietať a riešiť, to tiež je vyčerpávajúce. Každopádne si to perfektne zvládla podľa príbehu, ta trauma z pôrodu ma mrzí, presne tohto som sa bala v svk pôrodnici, že sa stane. Ja som obe v nemocnici porodila ale nedali mi nič, ani nenukali a to syna som rodila 13 hodín dcéru 18 hodín, ale od úplne prvej kontrakcie...
@dominikamacakova úplne sa stotožňujem s tvojimi slovami, aj ja som sa pri tom prvom pôrode cítila ako kus dobytka, lebo presne tak sa ku mne správali.
@chrummka pre mňa bol druhý pôrod doslova liečivý, ale to tehotenstvo som celé preplakala.
@sunny_g ahoj. Ja som rodila doma 2x bez akejkoľvek asistencie. Nič extra sa nevybavuje. Možno je dobré upovedomiť budúceho pediatra, čo sa chystá, aby sa vedel k tomu postaviť a mala si i Ty istotu, že nebudeš nútená hľadať iného pediatra ochotného dieťatko prezrieť. Tlačivo sme si stiahli z netu, dr. vyplnila a osobne na matriku odniesla. Telefonicky dr. požiadala o vyšetrenia v nemocnici, ktoré na 4. deň po pôrode absolvujú bábätká. Nebol žiadny problém s tým...ak by si chcela vedieť viac napíš mi na novakova.viki@gmail.com. S pozdravom
@maresama to je bull shit.... Mne nikto nezasahoval do pôrodu v nemocnici a bol to 24 hodinový boj.... Ktorý by som sama doma určite nedala.... Rodiť doma je pre mňa maximálna nezodpovednosť a hazard so životom svojim aj dieťaťa....
@tinkerbell tomuto sa hovorí gynekologické násilie a našťastie sa to začína riešiť.
@tinkerbell po takej skúsenosti sa nedivím.
@nikoletka258 to je iba tvoj nazor, tvoj osobny pocit a nastavenie tvojej mysle. Nevnucuj to druhym.
@sunny_g Úplne chápem, že tvoja sekcia mohla mať dôvod v tom, že si sa cítila neistá, v nepríjemnom prostredí. Určite je to vec, ktorú sa stále snažís v sebe spracovať, si nahnevaná, smutná z toho, ako to prebiehalo. Ja som to mala tak isto. Počujem slovo Kramáre, otvára sa mi nôž vo vrecku a už to budú 3 roky.
Juj, ale keď to máš takto, tak ja by som jednoznačne pre prirodzený pôrod po sekcii zamierila do pôrodnice Ružinov. Neodporúča sa rodiť doma po cisárskom, sú tam rizika spojené s jazvou, hrozí vyššia krvná strata a prichytenie placenty o stenu maternice. Môžeš si prečítať článok na mojom blogu. A tiež súhlasím, ži a nechaj žiť, normálne sa tu pýtas a dostaneš akurát moralizovanie. Keby aspoň bolo kultúrne vyjadrené. Ja napríklad ťa tiež od pôrodu doma odrádzam, ale činím to slušne 😀
@tinkerbell to mi je luto 😢😘
@chrummka ja som nakoniec nemala odvahu rodiť doma, ale neľutujem, že som rodila v nemocnici, boli to krásne pôrody bez akýchkoľvek zásahov. Len treba to mať vybavené a dohodnuté dopredu, a okrem lekára si treba zaplatiť aj pôrodnú asistentku, lebo tie sú schopné aj vodu prepichnut a tvrdia vám, že sama praskla. Ja som odmietla aj klystír aj úplne všetko. Kontrakcie nastupovali veľmi pomaly, ponúkali mi infúziu s oxytocínom ako pomoc, povedala som, že ja mám času dosť a ja s tým nechcem robiť nič. Rešpektovali to. Doktor na mňa čakal 7 hodín, kým sa mi "uráči" porodiť, ale nenútil ma do ničoho. O tom oxytocíne potom už ani necekol 😁 oni skúšajú, či vás nechytia na lep, ale je fakt výhoda, keď má žena naštudované informácie.
@nikoletka258 precitaj si prispevok od tinkerbell - podla mna je totalny hazard so zivotom a zdravim dietata aj svojim ist rodit do porodnice, kde musis striehnut, aby ti nieco poza chrbat bez tvojho vedomia a suhlasu nepichli a pocas porodu bojovat so svojvolnym personalom! Z donutenia rodit v tej najhorsej polohe? Nechat si skakat po bruchu a dotrhat vnutro brucha? Trpiet posttraumatickou poruchou? Tomuto hovorite luxus v porodnici? Vydobytok modernej doby? Ved to je na hanbu vyspelej spolocnosti!
@nadazdi No proste ty si silná žena 👍 takých je málo. Moje mali obe šnúru 2x okolo krku (nikto mi to nepovedal, asi aby nestrašili) a prvá sa rozhodla vzpriečit a ani bohovi hlavu do toho pôrodneho kanálu 😀 podľa mňa ma mohli polohovat alebo tak, ale po 20 hodinách kontrakcií som už uprostred noci nebola taka papula, aby som sa tam čohokoľvek dožadovala... no a tá druhá v pohode prešla prirodzene, ešte si to tam asi užívala, keďže tadiaľ prechádzala vyše hodiny.
@tinkerbell ale preco to robia? Ved maju byt predsa na strane rodicky... Alebo cim viac zasahov, tym lepsie plati poistovna?
@tinkerbell a to vážne si tak dokázala vyhodnit ze ti zdravotná sestra narušila úplne bezproblémový porod? Z ničoho nič ti niečo pichla a začala robiť tie veci co popisujes? Z ukazkoveho pôrodu ti zdravotná sestra skomplikovala cely porod ? No to by som si chcela vypočuť z jej strany, ako by sa k tej veci vyjadrila ona ...
Možno by sme sa dočítali zaujímavý príbeh, ako ti zachránila život
@sunny_g Nezvyknem sa zapajat do diskusii, ale toto je moja srdcovka 🙂 - ja mam UZASNU skusenost s domacim porodom. Rodila som v Hainburgu, bolo to tam cele zastresene nemocnicou v pripade komplikacii. Porodna asistentka z nemocnice prisla k nam do domceka, v ktorom sme byvali. Pre mna to bola ta najbezpecnejsia moznost, nakolko zasahy v nemocnici mi predosle porody skomplikovali. Ja by som neverila, ze porod moze byt tak najnadherny. Klucove je, aby prebiehal v spravnych podmienkach (sukromie, ucta, bezpecie...), pretoze inak sa nevyplavuju tie spravne hormony. Samozrejme, niekoho by prave stresovalo nebyt v nemocnici, ale ja som pocas predoslych porodoch pochopila, ze naozaj by som dokazala porodit, keby ma len vsetci nechali na pokoji a nevyrusovali ma 🙂 Napisala som o mojej skusenosti tu: https://vkrajinezazrakov.sk/prirodzenyporod/
a tu https://blog.postoj.sk/53410/porod-koronavirus-...
U nas zial nie su domace porody podporovane, neviem, co by som spravila teraz... Mna prave ukludnovalo to, ze v Rakusku bol domaci porod "pod patronatom" nemocnice a porodna bola velmi skusena. Doverovala som jej, ze v cas vyhodnoti, ci je treba ist do nemocnice. Boli by sme tam za par minut. Ale ten porod isiel tak hladko, ze sa ma dotkla asi dvakrat za cely cas. Ja som dietatko este aj sama vzala do narucia ako prva, hned ako sa narodilo. Nechapem, ako to my zeny vieme, sama som ostala prekvapena. Samozrejme, hypnoporod bola klucova priprava. Kedze som veriaca, opakovala som si namiesto afirmacii aj vybrane verse zo Svateho Pisma :D :D Bol to vlastne aj velmi duchovny zazitok pre mna. Zhrniem to tak, ze netusim, ako by som sa zariadila dnes, ked je problem vycestovat. Tak ti prajem mudrost v rozhodovani. Vela mudrosti!
Čo je potrebné vopred zariadiť?- určite pediatra ktorý nemá problém potom zobrať krv z paticky a posposielat na vyšetrenie. Zároveň by bolo dobré rodiť čo najbližšie k nemocnici lebo uzakonene domáce pôrody na Slovensku ešte nie sú aj preto že nikto nevie zaručiť že sanitka príde včas niekam ďaleko. Ak máš dobrého doktora možno s ním prebrať aj túto situáciu na čo sa pripraviť a podobne.
Aká je legislatíva u nás? Pôrody doma nie sú dovolené pokiaľ viem. Nemáme na to uspôsobené zdravotníctvo nachystané sanitky a dostupné nemocnice. Čo viem aj tu z koňa tak ak sa dieťa aj narodí doma potom volajú sanitku že vlastne len nestihli prísť včas ale mne sa z tých príbehov zdá hrozne že takto narodené dieťa sa matke na 24 h zoberie na pozorovanie. Čo mi príde oveľa horšie ako pôrod v nemocnici (o možnosti že potom ani do nemocnice nejdem neviem ako je ošetrené vypísanie papierov a podobne)
Na čo dať pozor? Zasa osobnú skúsenosť nemám ale asi by som dala pozor na také veci nech som pre každý prípad zbalena, nech je teda kľud a podobne určite z toho bude kopa neporiadku a ak je mladší súrodenec zabezpečila by som si aby nebol asi doma. Určite ale absolvovať kurz prvej pomoci aj tebe aj manželovi nezaškodí ak aj nebudeš rodiť doma to vedieť pri deťoch nie je na škodu. Ak si po cisárskom pozor určite bude treba dať na jazvu aj pri bezzasahovom pôrode je to veľké riziko už podľa toho ako sa zahojila. Povedala by som že ak ju budeš cítiť radšej neriskuj.
Aké sú plusy a mínusy? Plusy domáceho pôrodu napriek všetkému čo som si o Tom hľadala na Slovensku nepoznám. To čo sa deje v nemocnici sa dá odmietnuť či pásy či rutinné vyšetrenie . Jedine asi to súkromie ja by na pôrodnici bolo viac žien doma predsa budeš len ty jedna.
Napriek tomu pôrod je len chvíľka či už trvá deň alebo pol hodinu je to len zlomok toho čo potom nasleduje- byť mamou. Mínusy sú tu určite -zdravotnictvo: asi nebudú mať napriek korone pochopenie že si takto riskovala a je možné že sa tak budú k tebe aj správať.
Veľkým mínusom je pre mňa že tam nie je ten odborný dohľad. Nie len pri pôrode ale aj po ňom aspon že keby sa mi čokoľvek nezdá viem zakričať cez chodbu nemusím nikomu volať nikam chodiť.
Mínus je pre mňa aj to obliehanie doktorov zatiaľ čo v nemocnici to spravia za 3 dni všetko v tomto prostredí obiehať oddelenia mi príde ďalšie riziko.
Byť doma čo najskôr po pôrode má veľa výhod rovnako ako neísť do pôrodnice priskoro. Sama som sa nevedela dočkať kedy má pustia z pôrodnice na moju nízku posteľ na môj dom celkovo ako si budem len ležať a nunat bábätko. Aj ten čas príde. Sestra prišla po druhom pôrode domov o 48 h a nikto s tým nemal problém moje deti mali žltačku geneticky majú nábeh na pár problémov čiže radšej vydržím v nemocnici 4 dni ako sa tam potom vracať ak by žltačka neustupila. Pri pôrode sa dá všetko odmietnuť. Naozaj už teraz keď povieš že nie oxitocin zatiaľ netreba a nie na pásy ešte nejdem dá sa dohodnúť. (Osobná skúsenosť nemala som žiadny napísaný plán ale všetko so mnou komunikovali aj keď som nemala nič zazmluvnené a dohodnuté)Sú nemocnice a doktori ktorý nemajú problém ak žena rodí aj po stojacky. Stále viac sa snažia vychádzať v ústrety.
A ešte ja dodám že som si nevyberal nemocnicu podľa toho ako ma hodnotené pôrody ale ako ma hodnotení starostlivosť o bábätko. Lebo to je tam to najdôležitejšie ❤️
@modryvrabec blahozelam, to sa tak dobre cita! Tiez som si babatko chytila sama vo vani v predklone a nikto mi ho nebral! Pre mna to bol ten najkrajsi zazitok. Mam z toho aj video a vzdy nanovo ma to rozplace, ako to bolo uzasne 😘
Ja som mala úplne bezproblémové tehotenstvo, všetko bolo ako z učebnice, bolo moje druhé, prišiel deň pôrodu, rodila som v nemocnici prirodzenou cestou ešte aj to prebehlo v poriadku a zrazu mala vyjsť placenta ktorá nevychádzala a tam nastali komplikácie zrazu sa placenta odtrhla a začala som tak krvácať, že v sekunde na brali na sálu, stratila som veľmi veľa ale veľmi veľa krvi, a mali čo robiť aby ma dostali späť, takže aj úplne bezproblémové tehotenstvo sa v sekunde zmení, takže ti chcem len povedať že fakt neriskuj
@chrummka ked is sa tu spomina holandsko- https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/bevallingen oficialne statistiky porodnosti v Nl. Uz len cca 27% rodi plne doma, zvysok v nemocnici. Na grafoch pekne vidno ako sa krivky menia.
@maresama Nastudovane mozes mať,celu encyklopediu.Keby Ti naraz palpačne prišli na to.že babatko je KP a rodiš doma.Bola to drama.Vytiahnutie hlavicky .Ano .porodila som ho prirodzene.Mala som 17. Teraz je to 100% sekcia.Kedysi nie.Doma by to urcite niekto z nas dvoch neprezil......
@basska_b akože tie predporodne prípravy podľa mňa brutálne ovplyvnili oba moje porody.. moja mamka mala len mňa, lebo po tom strasnom pôrode už proste nechcela ďalšie dieťa :D a nech si každý vraví čo chce, pre mňa je to nastavenie vnútorne najdôležitejšie, proste nenechať sa ovládnuť tou bolesťou ale bolesť ovládať (vždy som šla proti nej, spravila som niečo bolestivejšie, väčšinou drep a vždy som ho predychala).. pri prvej mi stále robili vyšetrenia odspodu a tie kontrakcie ma ničili, aj celé to ich napojenie na monitor.. dokonca tak prirodzenú vec, ako to, že dieťa cez kontrakcie spi mi predostierali ako fakt že to skončí sekciou, pritom pre to dieťa je pôrod omnoho náročnejší ako pre ženu, musí sa na to vyspať, aby mohlo spolupracovať :D hlavne prirodzene kontrakcie majú medzi sebou parádne pauzy na rozdychanie, vrátenie sa do reality, čím viac sa pauza znižuje, tým viac je to bližšie a je to úžasný pocit, že je to už na konci :D to som pri druhom pôrode nezažila kvôli tomu krkčku a bolesť bola sustavna, takze verím, že to mnohé ženy dokáže vystrašiť a vyčerpať.. nie je to prirodzene, nemá to bolieť sústavne.. aj popri tlačení pri prirodzenom pôrode je pauza medzi kontrakciou a treba na ňu čakať aj keď je dieťa už vlasmi vonku.. hlavne neviem prečo je potreba stále do dieťaťa sparat.. keby máš rodiť 20 hodín s kontrakciami raz za 5 minút, že proste 4 minuty si v klude a vieš si prečítať stranu v knižke, tak si pri pôrode prečítaš knihu.. alebo doma ešte operieš a vyvesiš pradlo.. prirodzený pôrod nikdy sústavne neboli :D

@saskia_98 zazila som nieco podobne. Resp prezila. Nastastie. Aj moje babo.
Toto ozaj nepochopim. Takto riskovat. Lebo ak komplikacie nie su okej ale ak nastanu tak ide nie o minuty ale o sekundy-aspon mne to tak dr povedal po porode.