icon

Epidurál. Áno alebo nie? Ako sa rozhodnúť?

lunana
11. aug 2010

Odporúčate rodiť s epidurálkou alebo radšej bez? Stále sa neviem rozhodnúť, či si ju dať pichnúť, alebo nie.

carmen86
12. okt 2010

moj cely porod trval 10 hodin a uz od zaciatku som mala velmi silne bolesti a pravdupovediac som to nezvladala tak som si dala pichnut epidural a potom to bolo omnoho lepsie, a potom ked ma sili tak som nic absolutne necitila, skor som to sitie predriemala a bolo to fajn aj neskor, lebo mi kanilu este nechali a vedeli mi aj neskor vecer dopichnut liek od bolesti, takze ja absolutne odporucam a urcite vyuzijem aj pri dalsom porode niekedy v buducnosti 😉 🙂 🙂 🙂

barborato
12. okt 2010

ja som nad EPI ani nerozmyslala ja som sa pripravila na to najhorsie bolesti boli a riadne da sa povedat ze som sa skrucala na stole az dr. ma hresil ze ma nemoze ani vysetrit ale odtrpela som si to mali sa narodil za 5 hodin to som bola v silnych kontrakciach aj som si poplakala aj ponadavala aj mala komplikacie ale nelutujem lebo na tie bolesti spominam s radostou. Ked mi doniesli maleho a bol cele 2 hodiny co som este lezala na sale pri mne na bolest som ani nepomyslela.Este dodam porodila som 21.15 hod okolo 24.00 ma previezli na izbu a nespala som celu celucicku noc pozerala som na fotku v mobile mojho anjelika a premietala v hlave ten bolestivy ale najkrajsi den v mojom zivote. To ale neznamena ze EPI odsuzujem kazdy podla seba.

ciefulik
13. okt 2010

Ja som sa svojho zazmluvneného dr. spýtala, aký má názor na EPI a či s ňou rád rodí - povedal, že jednoznačne áno - tak som aj bola rada 😀. Tvrdiť, že to potom bolo bezbolestné, sa síce nedá, najmä keď ma dr. rotahoval rukami 😝 /vďaka čomu ale nemusel nastrihovať a mala som len pár štichov/. Pichnúť by som si ju dala aj pri druhom pôrode 😉 Žiadne negatívne účinky som nemala - bolesť hlavy napr. 😉

rainee
13. okt 2010

ja som tiez rodila s epi, pri tom tazkom porode a strasnych bolestiach co som mala si to neviem predstavit bez nej. na druhej strane som bola rozcarovana z jej podania /zaviedli mi kanylu az na 3.krat, cely chrbat som mala z toho rozrypany lebo sa nevedeli dobre trafit/, ale za chvilu to zabralo, druhu davku mi nemal kto pichnut lebo boli doktori na obede 😠 a tretiu som mala potom na sitie. nasledky mam takze ze aj skoro rok po porode ma stale dost boli to miesto vpichu a vyraza mi to aj dalej do krizov, takze nic moc 😖 teda nemozem povedat ze odporucam ani neodporucam. pokial vam to ale pichnu dobre a vsetky davky ako maju byt a je to bez nasledkov, tak je to super vec.

medyna
13. okt 2010

ja som rodila s EPI a mozem len odporucat..... EPI som mala naplanovanu, anesteziologa perfektneho, bolesti skoro ziadne (skoro, lebo na par chvil mi EPI vyprchalo a citila som ozajstne kontrakcie, pri ktorych som kricala, nech mi nohy odrezu 😅 , kedze som dost velky "posera"), najhorsie bolo sitie, to som trochu citila, ale pichli mi este lokalku. 🙂

mitinka
13. okt 2010

Ahojky ja mám vyskúšané cisárskym epi aj spinál a možem doporučiť len a len epi!!!Spinal je podla mňa hotová katasrofa akurát dobrá len na klasický porod 😉 Ale aj tak si mylím že epi!Nieje čo dodať 😉 🙂

sofiaella
Autor odpoveď zmazal
lulana79
13. okt 2010

Som toho názoru, že keď je žena až príliš citlivá a zle znáša akúkoľvek bolesť, tak EPI je tá správna voľba. Ja som ju mala a vybrala by som si ju znova. Obišli ma aj bolesti hlavy, ako tu už viaceré písali, že radšej bolesť pred pôrodom, ako pri pichnutí EPI, po pôrode... to nepoznám. Popíše sa všeličo, ale realita je potom u každého resp. každej, iná

cicak
13. okt 2010

ja som rodila bez epidurálky,celé tehotenstvo som nad tým špekulovala,aj som mala behačky ohladom rôznych vyšetrení a nakoniec som sa rozhodla,že pôjdem bez nej.a dobre som spravila,cítite pri tom všetko,ale hlavne viete spolupracovať-lepšie s lekárom a potom ten neuveriteľný a nezabudnuteľný pocit,keď z vás dieťatko vylezie je na nezaplatenie!!! 🙂 ja osobne som proti a pri druhom bábatku zvolím tú istú volbu 🙂))

awalancha3
13. okt 2010

takže.................. ozaj mi je nanič z takých rečí, že ked to zvladli naše babibičky a miliardy zien na celom svete bez epi.... tak to zvládneme aj my.... no iste, iste, zvladneme, málokedy sa pri porode umiera....... ale moji zlatí, pouzivate mobilne telefony, prečo? ved nase babičky to zvladli bez nich, používate PC, prečo? naše babičky nemali ani písacie stroje.... prečo žehlíte žehličkou? manglujte.. a vobec....... strasne epidural vytrhavate z kontextu celkovej doby a moznosti..... A este radsej mam zenske, ktore to akoze zvladli bez epiduralu a teraz su mudre............Ja som rodila pred 18 rokmi a vtedy take moznosti neboli....... 18, 20 a viac hodinove porody su zalezitosti, o ktorych by mamicky vedeli hovorit.. aka je to radost bez epiduralu....... ano, aj ja som uz zabudla ako moj 12 hodinovy porod bolel, mozog si odmieta tu bolest vybavit, ale pamatam si, ze keby mi dali skalpel rozrezala by som si brucho, dala by som dušu diablovi všetko len aby sa to skoncilo........teraz po 18 rokoch idem rodiť za par tyzdnov zase svoje druhe dieta.... na poučenie idem, možnost epi chcem......bojim sa samotneho vpichu, nikde som o tom nečitala samotny opis ako to pichaju, ci to boli, kolko to trva, v akej polohe..............chcela by som mat spontanny porod, aby ma to chytilo doma a vacsiu cast bolesti si odtrpela doma, keby mi v porodnici ostavali take 3-4 hodinky bolesti snad by som skusila bez epi... ale neverim, že by som mala lahky porod, zrejme budem na stole o epidural skemrat ako 90% rodičiek.........čo je normalne, ked epi nebol sice zobronili a prosili o niečo, ale nebolo čo im dať..............teraz ta moznost je.................. a ze to prejde do babenka? ale prosim vas, aj oxytocin aj kazdy liek prechádza do plodu, kazdy sajrajt ktory ste zjedli počas tehotenstva......................záver: chcem byt general aj pred bojom, nielen po nom........

lenok
13. okt 2010

Nemala som ju a vydrzala som... da sa to prezit, vsetka ta bolest stoji za to 🙂

sny
13. okt 2010

Ahojte,ja som rodila pred vyše dvomi rokmi.Po dohode s lekárkou som išla na vyvolávačku,urobili mi vyšetrenie a o 17:30 dali prvú infúziu(vraj by som aj tak v noci bola prišla,bo som sa otvárala,ale zázrakom nič necítila),vraj do 22:00 porodím.Po infúzke boli bolesti hrozné,chýbal už len 1prst,dali mi injekciu,kvapky,nič nezabralo,aj som zvracala,bolesti hrozné,muža pri sebe som ani nevnímala,až som prosila,nech ma berú na cisársky,ale vraj je uz neskoro.Takto mi odtiekli 3infúzky,až o 01:30 sa malá konečne narodila,tlačiť som však po 8-mich hodinách už nevladala,aj som sa natrhla,aj ma nastrihli,šitie som však zázrakom asi necítila,tesne po vytlačení malej som mala pocit,že som na pár minút zamdlela 🙂 Bol to pre mňa prvý pôrod,ale iste nie posledný,práve plánujem vysadiť HAK a otehotnieť ešte do konca roka.Rozhodne sa však poinformujem o EPI,rada by som si ten pôrod vychutnala,lebo aj keby ten vpich bolel,to šitie a natrhnutie ma bolelo skoro mesiac,a to som mala super doktorku.Dám si ju určite do rezervy a uvidím,ako to bude prebiehať,ak k tomu raz dôjde... 🙂

elise
13. okt 2010

ja som si dala epidural pichuť až tesne pred tlačením, mala som šikovnu anesteziologičku , ktorá mi to pichla medzi 2 sťahmi ale samotný vpich nebolel, ani som nič necítila ale o jeho pichnutí a nasadení liekov som zrazu sotala silu bola to úľava. ja odporúčam epidural, pôvodne som mala mať cisársky lebo malý bol priečne otočený ale nakoniec osm rodila normálne, lutujem že som si nedala pichnuť epidural skôr, nebola by som taká vyčerpaná ku koncu. 😉

krasnulka
13. okt 2010

mam za sebou dva porody, avsak oba BEZ epiduralky. Nemala som komplikacie, tak som chcela priviest dieta na svet normalne,bez injekcie. Dnes mame s manzelom na porod krasne spomienky-sice plne bolesti,ale aj stastia, lasky a opory. Nikdy by som prirodzeny porod nevymenila za porod z epiduralkou.

ferka85
12. feb 2011

Rada by som reagovala na temu epidural alebo nie..
Som totiz niekoko mesiacov pred 2hym porodom a rozmyslam nad tym ci epidural ano alebo nie...
Pri prvom porode som totiz epidural mala (a vtedy sa mi to zdalo ako vyborna vec ) aby ste si nemysleli ze som letela do nemocnice a dala si ju hned pichnut tak to nie bola som v bolestiach 17hodin a nebola som este skoro ani na polku otvorena a poviem Vam ze som mala viac ako dost bolesti kde som si nemohla ani lahnut ani sadnut a uz potom ani prechadzat pretoze som mala telo vysilene... musim povedat ze po pichnuti som sa citila ako znovu narodena pretoze bolesti automaticky ustupili po asi 15tich minutach - musim povedat ze som rodila v UK a teraz sa chystam tiez pretoze nechcem dat svoje dieta ockovat -to by som tiez chcela len dat do pozornosti pre matky aby si nastudovali tie neziaduce ucinky ...
preto ma zaujal prispevok kde sa rozpisuju neziaduce ucinky epiduralu a spomenute je ze moze vyvolat kliestovy porod a to sa mi stalo -doteraz som vsak ani netusila ze to moze byt epiduralkou...
chcela by som sa tymto podakovat a poprosit mamicky alebo ludi ktori vedia aj o neziaducich ucinkoch rada by som si to precitala ....

janka196
12. feb 2011

ja som prvy porod mala naplanovany s epiduralkou a nelutujem. po pichnuti, ktore som ani v tych kontrakciach necitila a nevnimala som si oddychla. tlaky som citila aj som vedela kedy mam tlacit. rodila som bez nastrihu s jemnym natrhnutim na tri stehy. hojenie islo tiez rychlo. na porod mam velmi krasne spomienky asi prave vdaka epiduralke. rodila som v zahranici. teraz ma caka porod doma a mam z toho obavy ake to tu bude. ale epi si rozhodne dam zas 🙂

mywiel
12. feb 2011

Ja som mala epi pri oboch a som rada, ziadna trauma z porodu nebola aj ked prvy trval 22 hodin, druhy 5 hodin, takze planujem aj tretie babo a samozrejme s epi, sitie som tiez necitila vdaka nej. 😉

happy8051
12. feb 2011

ako PA mozem povedat, ze EPI je ulavovy prostriedok... je na rozhodnuti zeny, ci si ho da, alebo nie.. je dolezite aplikovat ho vcas, pretoze oneskorene nemusi uz zaucinkovat...
mensiu vyhradu mam k tomu, ze sa moze stat, ze je zena znecitlivena natolko, ze nevie spravne tlacit, kedze nevie kedy...
je to na tebe... osobne nie som vyrazne proti, ja som rodila bez

bublinkajasminka
12. feb 2011

jednoznacne ano - mala som s EPI uzasny porod, kazdu chvilku si pamatam ako krasnu, hned ako mi mala vychadzala von vsetko som vnimala a ked je dobry porod aj dieta je obycajne zlate - u nas sa to potvrdilo...bez EPI by som rodit nechcela 🙂 🙂

estanis
12. feb 2011

ja som tiez za epiduralku. aj som s nou rodila. nedala som si ju pichnut hned na zaciatku, lebo som to nepotrebovala. volajako ma na zaciatku nic nebolelo. ozajstne bolesti prisli az ked som bola otvorena na nejakych 5-6cm. a to som si myslela, ze sa budem po stene skrabat. dvakrat som volala sestricku, nech ma pride odpojit z infuzky, lebo som mala totalnu hnacku a to som si myslela, ze budem aj grcat. nastastie som nemala co, lebo moj zaludok bol prazdny. ked som bola otvorena na 8cm, zazvonila som sestricke, nech mi pridu pichnut epi, lebo som uz nevladala ani dychat. asi po 10 minutach prislo uzasne uvolnenie, ziadna bolest, citila som len stahy. dokonca som si aj zdriemla...zobudila ma sestricka, ze uz musime ist na porodnu salu 🙂 malu som vytlacila na stvrty krat. porod bol uplne bezbolestny.
nesuhlasim, ze zena kontrakcie neciti. ja som ich citila - citia sa stahy, takze druhy porod bude urcite s epi.

tanja61
13. feb 2011

no ja som rodila z epi necitila som vobec nic ziadna bolest ked doslo k tomu ze mam tlacit tak som tlacila hodinu a nevytlacila som maleho lebo som nic necitila,myslim ze to bolo kvoli epiduralke 😒 maly sa po hodine otocil v bruchu takze bol nutny velmi rychly cisarak,teraz sa neviem rozhodnut ale aj ked budem rodit s epiduralkou prestanem si ju davkovat nejaky cas pred tlacenim 🙂

bobocka
14. feb 2011

ja som rodila bez a kazde jedno bez odrodim!ja si myslim,ze prvorodicky su len zbytocne strasnene.porod nie je nic strasne baby!!!!je to len silny tlak,ktory sa da v pohode predychat!!! samotne tlacenie neboli,lebo sila kontrakcie sa vyrovna sile tlacenia.nastrih som vooobec necitila a sitie bolo tiez uplne v pohode,lebo som mal lokalku.ja som prve dve hodiny porodu ani nevedela,ze rodim,myslela som siz,e mam pokazeny zaludok a mam behacku- a preco??? lebo ma sproste hlavy strasili,ze je to strasna bolest a neviem co este. a ked to prislo,tak to vooobec nebolo take strasne a teda som netusila,ze vlastne rodim 😀 po 3 hodinach od prvej kontrakcie som bola otvorena na 4,za dalsiu hodinu som sa na dalsie 4 otvorila a netrvalo dlho a sli sme tlacit.cela dlzka porodu od prvej kontrakcie az po maleho narodenie-pat a pol hodiny. a preco? posledny mesiac tehu som pila caj z malinovnika a ked som rodila,tak som stale sedela na vecku-gravitacia mi pomohla,maly sa rychlo tlacil dole a ja som vlastne oddychovala,lebo som v podstate sedela na tom vecku.nechodila som na ziadne pripravy pred porodom,dychala som ako mne bolo dobre a vsetko v pohode.krasne sa to dalo zvladnut bez akychkolvek liekov.prvorodickam to istotne neodporucam,lebo ani nevedia do coho idu a zbytocne sa davaju napichnut epiduralom.ja som vsadila na prirodu a bola som so svojim rozhodnutim veeelmi spokojna.jednoznacne aj dalsie babo budem rodit bez.neodsudzujem ziadnu matku,co si epi da,no podla mna je to zbytocne hlavne pri prvom porode,ked sa zena boji a este ani nevie coho.by som dala par vyucnych kazdej jednej zene,co prvorodicky strasnymi porodmi strasi 😠 je to na kazdej jednej rodicke ako sa rozhodne,nikto nemam pravo dane rozhodnutie sudit,no podla vlastnej skusenosti hovorim,ze epi netreba 🙂

zuzana581
14. feb 2011

Ja som jednoznačne za EPI. Prvý pôrod bol neskutočne bolestivý, ťažký a príšerne dlhý. Bol bez EPI. Druhý bol s EPI a bol rýchly, bezbolestný a bezproblémový. Nikdy som neverila, že sa to dá povedať, ale môj druhý pôrod bol naozaj pekný a dovolím si s istotou tvrdiť, že aj vďaka EPI. Nemala som ani potom po pôrode žiadne vedlajšie účinky, žiadne predlžené bolesti po odoznení EPI, ako občas zvyknú strašiť, žiadne bolesti hlavy, nič.

lucka1987
14. feb 2011

zatial som rozhodnuta BEZ. no ktovie.. mozno sa casom rozhodnem inak...bolest znasam vcelku dobre. poznam mnoho ziem co mi hovori, ze pre nich bol porod hrackou.. ze doslova ako prvorodicky za par hodin vytlacili babatako bez problemov a nejakych strasnych bolesti...a niektore maju zazitok na cely zivot a uz nechu rodit bez epi... 😕 kazda sme ina a kazdej vyhovuje nieco ine... fajn by bolo si ju pre istotu zaplatit... a ked sa bude citit ok, tak ju ani nepouzijem... a po pravde u nas v nem.ju nepichaju prilis radi 😅

barbora87
14. feb 2011

Tak ja som porodila 58cm,4554g a38cm hlavicka bez epi aj ked som prosikala aby mi dali epi no ale nedali a som za to vdacna..,a to som mala vyvolavacku takze bolesti otras...ale som rada a aj ked to bola neznesitelna bolest isla by som rodit hned...vsetko sa da zvladnut a zazila som to na vlastnej kozi...aj tak to bol tennajkrajsi zazitok

blondinka42
15. feb 2011

Jednoznacne ano.Pre mna bol porod super zazitok aj vdaka epidural.Velmi to pomohlo a po porode som dalsie dva dni nemala ziadne bolesti.Kazdy namna pozeral ze co tak skoro vstavam z postele 😉 odporucaaaam

natalia11
14. mar 2011

🙂 jednoznačne áno!!!! doporučujem epidural!!!!!!! rodila som 10hodín bez nej by som mala pôrod úplne znechutený. Možno sa to trošku kvoli epiduralke trvalo dlhšie lebo som nemohla chodiť a potom dlhšie trvalo kým som sa otvorila lebo dom bola napojená na monitore, ale keď som sa išla nachvíločku prejsť iba kúsok hned sa mi to rozbehlo a začala som rodiť. Tá ihla je trošku nepríjemná aj ten pocit ako to zavádza ale nič to nie je. Ale jednoznačne odporúčam. Keď budem rodiť druhé opäť si dám epidural bez toho ani nepôjdem rodiť 🙂

petraw
14. mar 2011

ja skúsenosť nemám, obe dve deti som rodila bez ale som povedala, že keby ešte niekedy sa pritrafilo tak to určite skúsim 😉

aliza
14. mar 2011

obe deti som rodia bez epi, prvy porod na SK, celkom sa dalo, ale nevyhovovalo mi prostredie, pristup....druhy porod v UK, v Birth centre, porod do vody, rodila som uplne sama, por.asistentka len sedela pri mne a ma povzbudzovala....ano, boli to, ale zena je stvorena na to, aby rodila deti. dnes rodia deti lekari, zena len lahne, da si pichnut epi, musia jej hovorit, kedy tlacit, uplne sa odovzda lekarovi, neveri si, je plna strachu, nevie, co ma robit, nevie si sama pomoct od bolesti, ...porod je prirodzena vec, nam dana a ak si zena veri a pocuva svoje telo, tak porodi v pohode aj bez epi. Mna nemuseli ani sit, na druhy den som isla domov a normalne fungovala, ako pred porodom. Prirodzeny porod bez zasahov nie je az taka zataz pre organizmus, teda je to zataz, ale telo sa s tym rychlejsie vysporiada.

furniture
14. mar 2011

ja som prvé dieťa porodila s EPI a druhé sa teraz tiež chystám rodiť s pomocou. myslím si, že keď sa dá pomôcť, tak to treba využiť. Aj ženy v minulosti by boli radi, keby sa im dalo pomôcť, ale nemali tie možnosti, ako my teraz. Áno, pôrod je prirodzená vec pre každú ženu, ale prečo trpieť...Nie je pravda, že pri epidurále musí lekár hovoriť kedy tlačiť a kedy nie. Prirodzený reflex tlačiť stále ostáva, len nebolí. Jediné, v čom je rozdiel medzi prirodzeným pôrodom a porodom s EPI je ten, že to naozaj nebolí a môžete si užiť každú sekundu pôrodu, nieste natoľko unavená, ke´d Vám priložia dieťatko na bruško a šitie...čo je u nás stále prirodzená vec a tie, ktoré to nemajú sú veľmi malé výnimky... vôbec necítite. Ja som sa zotavovala oveľa rýchlejšie, ako ženy,ktoré rodili bez. Ale je na každej žene, ako to chce prežiť a nemala by sa odcudzovať, žiadna, či si pomoc vyžiada, alebo nie.