icon

Hypnopôrod a vaše skúsenosti

katarina6014
3. jan 2012

Ahojte 🙂 chcela by som sa spytat, ci ma niektora z vas skusenosti s metodou Hypnoporod. Absolvovali ste aj nejaky kurz alebo ste citali len knihu? Ja som si zatial kupila len knihu a je to celkom zaujimave. Hlavne tie kurzy by ma zaujimali, ci su nejake dostupne. Dakujem 🙂)

cantharis
17. sep 2012

@sisi2606 no velmi nad tym rozmyslam, este ale uvidim ako dopadnem dnes u svojho porodnika z antolskej. uz som u neho raz rodila, bola som spokojna, ale vtedy som nemala o porode ziadne predstavy. tak uvidim ako na mna bude pozerat teraz ked na nho vytiahnem svoj porodny plan 😀 navyse mam trochu strach, ze aj ked bude on nakloneny prirodzenemu porodu, ci bude schopny zabezpecit podmienky na taky porod aj v prostredi, kde budu dalsi jeho kolegovia (lekari porodnici, detsky, sestry..) ktory s tym mozno nebudu uplne uzrozumeny. on tak predsa nemoze byt so mnou kazdu minutu porodu aby dodrzal podmienky. este keby sa mi tak podarilo dostat na nadstatndardny porodny box tak si viem predstavit, ze by nas viac nechali na pokoji, ale v tych klasickych boxoch.. neviem, neviem. podla mna keby som sa im tam v druhej dobe ulozila po klaciacky hore zadkom na pten porodny stol tak by rychlo dosla nejaka sestricka a snazila sa ma dat do laty 😒 ale ako vravim, zatial antolsku uplne nevylujum, ale obzeram sa po alternativach. @petaba urcite dam vediet ako sme dnes dopadli 😉

cantharis
17. sep 2012

@moonlightka knihu som utrzkovito citala aj ja, ale urcite odporucam kurz. bol vyborny! kvantum informacii ale podanych velmi prehladnym a zrozumitelnym sposobom.

petaba
17. sep 2012

@cantharis daj vedieť aj ako sa zatváril pro pôrodnom pláne... ja som mu ho ešte nestihla ukázať, lebo bol na dovolenke 😀

@moonlightka určite choď na kurz, Mirka je super, je tam perfektná atmosféra ... stojí to za to 🙂

lujzzicka
17. sep 2012

@petaba dakujem pekne ,tak ak budeš taká zlatá skús sa popýtať,ja som počula že doktorka Oroszová a Malová pristúpili na prirodzený pôrod.Dakujem 😀

lujzzicka
17. sep 2012

@moonlightka všetko nájdeš na nete,je to v Rači v Ba🙂))

lujzzicka
17. sep 2012

@cantharis ahoj prosím ťa napíš ako si dopadla u doktora,ja idem bud týžden a zajtra na cvičenia tak sa popýtam,ale jedna baba mi potvrdila ,že tá Oroszová jak som počula tolerovala prirodzený pôrod.A vela relaxujte 😀

cantharis
17. sep 2012

@lujzzicka 🙂) cvicim hlavne to dychanie, lebo pluca mam uz take stlacene, ze mam pocit, ze nic neudycham... dam urcite vediet ako sme dnes dopadli, daj aj ty vediet co ti na tych cviceniach povedali

lujzzicka
17. sep 2012

@cantharis ok a skús tie baloniky,my sme to skúšali večer,lebo mne to tiež nejak nejde,neviem prečo ale zadržiavam dych a s balonom to bolo fajn,taká hovadinka ale pomáha🙂)tak sa držte a daj info.Podla mna teraz na Antolskej budú v šoku ked všetky dobehneme s touto požiadavkou a možno sa im to zapáči 😀

lujzzicka
17. sep 2012

@sisi2606 700 euro?ja som pozeral ich stránku a tie ceny sú tam nejaké iné,čo si v tj cene mala a ako si to riešila,myslím kdy si tam išla?To stačí tam ísť zazvoniť a povedať,že chceš u nich rodiť?

sisi2606
17. sep 2012

@moonlightka pozri na www.hypno-porod.sk, tam su terminy, mesta aj ceny 😉

sisi2606
17. sep 2012

@lujzzicka tak tak, staci 🙂 ja som in este predtym pisala mail, ze kolko to asi vyjde a pocedalu, ze okolo 20000Kc. Platid za seba aj novorodenca..nas to vyslo cca 19000 kc aj s tymi dvoma poradnami..nemali sme nadstandard, ani epi, ani komplikacie..lebo vsetko sa uctuje..ale stoji to za kazdu kacku 😎

lujzzicka
17. sep 2012

@sisi2606 a ešte sa chcem opýtať,ako to je s papirovačkami?kedže je to mimo Slovenska? 😉

dulkagabulka
17. sep 2012

@cantharis
na Antolskej v každom pripade nadštandardny box..v každom pripade..aj ked ta budu silou mocou prehovarat, ako sa tam zle rodi atd..
čo sa tyka porodnikov tam, viem o pripade,kedy si matka žiadala prirodzeny porod a mala vybaveneho lekara z antolskej..ten vo velkej snahe jej pomoct, jej počas toho prirodzeneho porodu pichol vodu bol jej 3x ponuknut epidural a asi 4x "niečo od bolesti" a rodila klasicky v lahu..takže na antolskej by som radila skor mlade porodničky, ktore su tam najozaj naklonene prirodzenejšiemu priebehu..

luga
17. sep 2012

@cantharis, @lujzzicka, ahoj 🙂 tiez som bola s vami na kurze hypnoporodu a zvazujem Antolsku, takze budem velmi povdacna za vsetky info, ktore dostanete, ak by ste sa podelili .... velmi by ma zaujimalo aj to, co sa deje po porode - prilozenie babatka, dotepanie pupocnika, (ne)umyvanie a pod. 🙂

cantharis
17. sep 2012

@dulkagabulka toho sa najviac obavam! ze slubia ale realita bude uplne ina ☹ ☹ a tiez mam pocit, ze ked antolska tak jedine nadstandardny box, problem je, ze sa neda dopredu rezervovat. ach jaj. este pripada do uvahy hainburg (dost drahe ale budis... nastanu vsak nahodou nejake komplikacie a sa nedoplatime, to je pruser), potom este breclav (manzelovi sa to zda byt trochu daleko aby sme hodinu mozno aj kusok viac cestovali uz s robehnutym porodom, plus bolo by to komplikovane s navstevami pocas tych zvysnych dni hospitalizacie... niekto este nejake tipy?? 😅 😅

cantharis
17. sep 2012

@luga urcite dam vediet ako sme dnes pochodili, ale ako vravi @dulkagabulka aj mam obavy z toho, ze nieco mi teraz povedia, ale realita bude ina

luga
17. sep 2012

@cantharis, budem cihat 😅 ...mna tiez na zahranici odradza to platenie v pripade nejakych komplikacii 😖
.... velmi suhlasim s nazorom, ze do porodnice az na poslednu chvilu - vtedy je mensia sanca, ze stihnu nieco dokaslat 😝 .... mozno fakt sa potom skor este zamerat na to poporodne "baby friendly" ...tazky vyber 🙄

dulkagabulka
17. sep 2012

ak mate zaujem o info z Antolskej, skuste sa obratit na dulu Zuzku Bajkaiovú- poriada v Bratislave stretnutia tehuliek s dulami s názvom Rozhovory o zázraku a ona ma aj velmi dobre skusenosti s porodnicou na Antolskej..najlešpie vam asi poradi čo a ako..mala tam uz maminu, ktorej babatko neodniesli ani vobec ani na chviločku..napiste jej na adresu zubajka@gmail.com

sisi2606
17. sep 2012

@lujzzicka no musis pockat az Ti poslu domov cesky rodny list dietatka, to trva tak 2tyzdne a potom na matrike u nas poziadat o slovensky. V minulosti to trvalo 3mesiace, udajne teraz mesiac, my zatial cakame tyzden. Inak k porodu treba len sobasny list a OP rodicov dietatka, nic ine nemusis vybavovat, dietatko ma obcianstvo po rodicoch cize slovenske 🙂

lujzzicka
17. sep 2012

@lujzzicka no ahoj ako si dopadla už som zvedavá? 😒

lujzzicka
17. sep 2012

@sisi2606 ahoj prosím ťa pošleš mi na nich kontakt do Breclav,na nete mi to nejde odoslať,dakujem 😉

lujzzicka
17. sep 2012

@cantharis ahoj no ako si dopadla?už som zvedavá 😉

lujzzicka
17. sep 2012

@sisi2606 dakujem pekne🙂)))a ešte otázočka musím tam absolvovať aspon nejakú poradnu však?a kolko trvala cesta?a píšu tam že ťa na druhý 😉 😉 den môžu pustiť aj domov ako to tam je ty si tam bola 4 dni?

sisi2606
17. sep 2012

@lujzzicka podla mna je lepsie zostat radsej tam..robia sa este rozne vysetrenia dietatku na 3.den po porode a aj Teba kontroluju..ja som to nejak neriesila..a s tymi poradnami som isla tak ako u nas sa zacina chodit do nemocky..ale mozno sa da s nimi dohodnut, ze pojdes neskor..treba sa spytat asi..poradna vychadza okolo 500kc..ale je dobre, ked maju nejake svoje zaznamy..
A cesta..my sme isli z Malaciek, to bolo tak 40min..
Kontrakcie som mala od 07:00 a z domu sme isli o 10:00, ked boli po 5minutach..casu a casu 😉

lujzzicka
17. sep 2012

@sisi2606 dakujem a ked píšu na nete že tie papirovačky na Matrike sa majú vybaviť do troch dní od narodenia dietatka ako to je s tým rodným listom potom?a ten príspvok pri narodení,nijako to neovplyvní?

cantharis
17. sep 2012

@lujzzicka
@luga
@petaba
no, asi pred hod sme dosli domov, bolo treba este malu ulozit tak az teraz som sa dostala k pocitacu...
dopadlo to asi takto... povedal, ze so samotnym hypnoporod on skusenosti nema, ale, ze samozrejme sam je za to, aby jeho priebeh bol co najprirodzenejsi, t.j. bez zbytocnych zasahov... sam vsak nevylucil moznost podania oxytocinu v pripade, ze porod nepostupuje, teda kontrakcie su ale rodicka sa neotvara. tak isto vravel, ze sa neda vyhnut podaniu oxytocinu na porod placenty a ten sa podava v momente ked sa rodia pliecka babatka. vravel vsak, ze oxytocin sa nedostava cez placentu k babatku, na kurze ale hovorili, ze ano. tak teda neviem... co sa tyka napr. vyvolavania, tak sa snazia pozorovat ako pracuje placenta, prip. spravia zatazove testy na 5.-6. den po termine (co zase znamena par kvapiek oxytocinu, nie vsak na vyvolanie porodu, iba na vyvolanie par kontrakcii nech vidia ako reaguje placenta a ci babatku nahodou neklesaju ozvy... ak by sa tak dialo, museli by pristupit k sekcii, lebo by podla nich v takom pripade babatko nezvladlo normalny porod). zpravidla na 7. den po termine vyvolavaju, snazia sa najprv miernejsimi formami - prostagladinove tabletky, neskor prip. pretrhnutie plodovych obalov,... z toho vyplyva ze ak sa tomu chceme vyhnut, aj mi to sam odporucil, vela prirodneho prostagladinu v najblizsich dnoch - t.j. vela sexu (spermii) 🙂. dalej, co sa napr. vyberu polohy tyka, vravel, ze nevidi absolutne problem v zvoleni si polohy aku chcem, akurat by to mala byt taka poloha aby sa vedeli dostat k babatku. mozem kludne aj klacat na kolenach, len nech maju pristup. a ze do polohy lezmo na boku dokonca oni sami niekedy navadzaju, ked babatku klesaju ozvy alebo porod postupuje pomalsie. v zasade, ze pocas celej 1. doby ked sa uz nachadzam na porodnom boxe mam vlastne cas si sama vsetko nastelovat a vymysliet ako mi je najlepsie. ze samozrejme nemoze hovorit za ostatnych kolegov, ale ze aj co sa tyka porodnych sestier a asistentiek, tak ze tam maju teraz vela mladych, ktore su naklonene takymto veciam. ze pokial nie su komplikacie tak nevidi dovod na to aby sa priebeh musel riadit podla nejakych zauzivanych pravidiel. este co sa babatka tyka. vraj sa pupocnik samozrejme nechava dotepat, ze to uz nad nimi stoja detsky lekari a tym by sa to nepacilo keby sa nenechal, ze ved ta krv patri babatku. a vraj to nema vplyv na odber pupocnikovej krvy (tak ci tak neplanujeme), ze ta sa potom injekcne vytahuje z placenty po dotepani. ze samozrejme davaju hned na hrud, nechaju aj hodinku, ale ze ostatne si uz treba dohodnut s detskymi (aby nechali uz nepretrzite, aby nedavali do inkubatora, neaplikovali kvapky do oci, neumyvali a pod.)... no neviem, viac ma v tomto momente nenapada, ak si este na nieco spomeniem tak dopisem, prip. sa pytajte 🙂
sama mam z toho teraz take zmiesane pocity, lebo na jednej strane mam s nim uz velmi dobre skusenosti (ale ako som uz skorej dnes pisala, pri prvom porode som nemala ziadne poziadavky), na druhej strane neviem ci mozem verit tomu, ze sa nenajde pre nich nejaka komplikacia (aj ked mozno v dobrej viere) ako dovod na nejaky umely zasah... asi sa este skusim ozvat tej pani Bajkaiovej kt. spominala @dulkagabulka
manzelovi sa zda breclav daleko, on by siel na tu antolku, ale vraj bude tak ako si poviem... tak radte dievcata 🙂 ja si to este tiez necham ulezat v hlave

luga
17. sep 2012

@cantharis , vdaka za info 🙂

lujzzicka
17. sep 2012

@cantharis No ja som dnes kontaktovala jednu známu a tá mi Antolskú začala vyhovárať,že tam bez toho boxu ak bude obsadený nebudem mať súkromie a že oni mi naslubujú ale neverila by tomu.Písala som do Breclav a tam sa mi to zdá drahé a je to mimo SK to sa manželovi nepáči.Tak som sa rozhodla pre tretiu alternatívu Topolčany a pozdáva sa mi to aj cenovo aj podla refrencíí aj príbehov mamičiek čo tam rodili prirodzene do vody.Písala som tam ako mám postupovať a cez víkedn by sme tam zašli na obhlidku.Však pokukaj a prečítaj si nejaké články o pôrodoch tam.Mna začalo odradzovať na Antolskej to že tam nebude súkromie a tým pádom to nepôjde podla predstáv.V Topolčanoch že rešpektovali všetky požiadavky ktoré si mamina napísala a boli úplne ako tie naše.Počkám čo mi odpíšu a hned ti dám vediť 😉

sisi2606
17. sep 2012

@lujzzicka ked sa dieta narodi v cudzine, je to ine..tie prispevky sa aj tak vybavuju az po mesiaci od narodenia..potrebujes potvrdenia od vsademozne, takze dovtedy mas aj SK rodny list 🙂