Je cisársky rez pre ženy nefér?
Ahojte nevedela som ako nazvať túto tému tak verím tomu že admin sa bude činiť a zmení si to po svojom
Som prvorodička, termín mám začiatkom septembra a čítam si rôzne diskusie o pôrode, skúsenosti atď. Napadla ma pri Tom jedna vec. Nie je to trošku nefér? Cisársky rez podľa mňa dosť vážny zákrok a väčšina žien sa vyjadrila že po pár hodinách ich už postavili na nohy a ešte sa museli aktívne starať aj k bábätko. Vlastne keď si predstavím že komukoľvek robia akúkoľvek operáciu tak každý po operácii viacmenej odpočíva + potom určite chodí aby to rozchodil ale nemusí vstávať k bábätku a starať sa, len odpočívať a my ženy po takej operácii musíme kmitať a starať sa.
Len tak ma to napadlo keď som čítala tie diskusie. A ďalej tiež ženy písali že aká to je bolesť keď sa museli postaviť atď. Nedávajú žiadne lieky od bolesti? Ja by som očakávala že mi zo začiatku dajú naozaj niečo silné aby som vedela fungovať aj okolo dieťaťa.
Postavit sa je velmi dolezite, je tam riziko trombozy po porode... lieky na bolest dostanes, nikto neocakava ze budes behat ako srnka kilometre prvy den, ale zajst na toaletu, poposuvat travenie (po narkoze ma vela zien brutal zapchu prve dni), ide ich potom roztrhnut chudatka, ak by sa este nehybu... o akom kmitani to rozpravas? Babatko na prsniku nie je nejaka praca ci behanie... prebalit tiez nie... dat spat sebe na hrudnik tiez nie... zasa to nedramatizujme... kolko pojde tolko pojde, ked budes mat bolesti, budes to vsetko robit na jednej posteli... a ver mi, po normalnom porode z sitim odpredu dozadu to tiez eno-nuno nie je...muz bude doma, pozves svokru pomoct, sestru, ked by to upllne ze neslo. Ale ja som to nezazilla takto, cisarsky bol viac fajn ako normalne porody... viem, ze to kazda zaziva inak, ale u mna to tak bolo...
@anjelicek26 mne pichali každých 6 hodin magnezium, buď som mala kanylu alebo každý vpich zvlášť, musela som stále zbierať moč, curala som do porcelanovej misy a prelievala do zbernej nádoby, malého som nesmela kojit kvôli liekom, takže vždy s ním na rukách som išla dlhou chodbou po UM, bola som v nemocnici 10 nekonečných dní. Nič moc to nebolo s tým zositym bruchom.
Ja som rodila plánovaným cisárskym v zahraničí. Syn sa narodil vo štvrtok poobede, v piatok ráno som vstala, v sobotu sme išli domov. Nepamätám si to ako traumu alebo nefér. Bola som živá, dieťa bolo živé, obaja sme prospievali. Neviem, či to bolo adrenalínom, ale proste som po pár hodinách vstala a starala sa. Muž sa tiež podieľal. Najhoršie bolo pre mňa asi prvé sprchovanie. Po klasickom pôrode však musí byť aj to sprchovanie stokrát horšie. Mne rez po cisárskom lepili nejakým tkanivovým lepidlom, takže ani stehy som nebola vyberať. Bola som z tej kategórie, že všetko OK.
Sesterku nechali trápiť dva dni, potom im odchádzala, tak akútny cisársky. Pri tom sa niečo pobabralo, tak dostala zápal maternice ( alebo niečo také ) a po dvoch dňoch doma v bolestiach a teplotách ju znova operovali a bola v nemocnici dva týždne. O bábätko sa staral otec a nasťahovala sa k nemu na ten čas jeho mamka. To isté sa môže stať pri klasickom pôrode, že niečo nejde podľa plánu. Koľko žien, toľko osudov. Či je cisársky nefér? Isto nie. Ja ho beriem hlavne ako možnosť, ako môže prežiť matka aj dieťa. V dávnej minulosti v týchto prípadoch matka väčšinou umierala.
@anonym_0aba68 silne o tom pochybujem
@anonym_8300e0 iba ak hneď po, lebo potom som už nedostala ani lieky ani infúzie.
ja som nemala cisarsky,ale aj tak mi po porodnych poraneniach trvalo 2.5 tyzdna kym som vobec prezila den bez ibalginu a vedela normalne chodit, sediet. Panvove dno uplne rozbite. Normalne som prve tyzdne zavidela zenam co mali cisarsky rez. Tiez si mozem povedat, ze ake velmi nefer to bolo, ale nebolo. Babo nema nasledky z porodu, ja sa z toho dostanem a manzel mi ferovo pomaha od prveho dna.
@anjelicek26 mne pichali každých 6 hodin magnezium, buď som mala kanylu alebo každý vpich zvlášť, musela som stále zbierať moč, curala som do porcelanovej misy a prelievala do zbernej nádoby, malého som nesmela kojit kvôli liekom, takže vždy s ním na rukách som išla dlhou chodbou po UM, bola som v nemocnici 10 nekonečných dní. Nič moc to nebolo s tým zositym bruchom.
@letfenixa ale tam boli urcite aj ine problemy? Ja som pichala heparin, ale to aj cele tehu.. domov sme sli na 5.den a to mal maly pri prepustani 1997g...
Ano, je to nefer, ale taka je biologia.
Keby rodili muzi, bolo by vsetko inak... Napriklad epidural by bol samozrejmost bez opytania, anesteza pri siti by bola samozrejmost bez opytania (teraz som citala, ze v Ruzinove uz to davaju automaticky, no teda gratulacie, ze im to napadlo v roku 2026!), jazva po cisarskom by sa sila inak (kazdu vrstvu zvlast, nie vsetko dokopy, ako sa casto robi, lebo setria cas), lieky proti bolesti po porode by boli samozrejmost, sluzby v porodnici by boli uplne ine - pobyt partnera samozrejmost.
Ale kym zijeme v patriarchate a rodia zeny, tak to bude este dlha cesta. Niekde sa to tak uz da, ale zdaleka nie vsade. A to si hovorime, ze patrime medzi top vyspele krajiny sveta. Ked si predstavim zivot a porody vo zvysku sveta, v zivote by som nechcela byt tehotna.
Jasné, že je to nefér, aj keď sa všetci, čo tak nerodili, tvária, že to vlastne ani nie je plnohodnotný pôrod. Je to stokrát horšie a človek si to skutočne neuvedomí, pokiaľ si tým sám neprejde.
@anonym_autor Myslím, že keby ti bolo ozaj veľmi zle po cisárskom, tak určite by ti žiadna sestra dieťa do rúk nepchala , to si na zodpovednosť nezoberú 👉
neboj materinsky pud to da lepsie ako lieky od bolesti a kmitat okolo dietata budez s radostou ... lebo uz to nebude JA ale MY a budes citit zodpovednosť za ten maly batoztek. a ak mas dobreho a sikovneho muza vela obriadi aj on (okrem kojenia)
Nefer je len to, že rodiť musia ženy a nie muži.
@januska12323 to je jasné :D
@januska12323 to je jasné :D
@anonym_autor prečo by to bolo nefér? Je to výsada ženy...už sa má o nich starať, to je výsada muža.
Uplne zle sa na to pozeras. Ty riesis svoju bolest, ale ver tomu, ze ked uvidis to male babatko, budes ho chciet hned mat pri sebe. Za mna jedine co je “nefer” na cisarskom je to, ze musis stravit nejaky cas bez babatka a stara sa ti on niekto cudzi. Ved prirodzenou tuzbou kazdej mamy je konecne po 9 mesiacoch uvidiet svoje dieta a starat sa on. A ver tomu, ze to je ta najlepsia motivacia na svete na to, aby si sa rychlo zotavila. A je to aj ten najlepsi “liek od bolesti”. Psychika a nastavenie robia divy, naozaj. Ked si povies budem fit pre babatko, tak budes. Ked sa budes lutovat a fnukat, tak sa to moze vliect.
Ja som mala velku a vaznu brusnu gynekologicku operaciu par rokov pred porodom, uz vtedy som tuzila po babatku a operacia vsetko len oddialila, rez vacsi ako po cisarskom a zotavovala som sa dlho. Psychika dostala zabrat. Po rokoch som rodila planovanym cisarskym. Ale kedze teraz bolo “vysledkom” operacie ze som konecne uvidela svoje vytuzene dieta, tak to bolo nieco celkom ine a bola som sama prekvapena, ako rychlo som sa dala dokopy. Ano, kazde postavenie bolelo rovnako priserne, napuchli mi nohy do slonich rozmerov, ale to bolo vsetko jedno, pretoze babatko ma potrebovalo. Pamataj ze cim skor ta postavia na nohy, tym lepsie. Daju ti aj lieky od bolesti ak treba, nie sme v stredoveku. Bude to boliet, s tym treba ratat, ale radost z babatka je stokrat vacsia 🙂
@anonym_autor prečo by to bolo nefér? Je to výsada ženy...už sa má o nich starať, to je výsada muža.
@terezka1947 to je pravda 🙂 ale už sa dnes dosť rozmohol trend že muži chcú všetko 50/50 :D tých normálnych je čoraz menej.
@letfenixa ale tam boli urcite aj ine problemy? Ja som pichala heparin, ale to aj cele tehu.. domov sme sli na 5.den a to mal maly pri prepustani 1997g...
@anjelicek26 môj vysoký tlak. Chcela som tým povedať, že aj tak som sa musela sama starať aj o seba, aj o malého.
Mala som akutny CS … a snazila som sa postavit hned po prebrati. Lieky nejake asi boli, ale skor som sa hrabala na JiS za malym … myslim, ze som mala tak rozhadzane hormony, ze som tu bolest nejak stratila z dohladu, bola schopna sa pohadat s kazdym, kto mi prisiel do cesty a po 2 dnoch od zurivosti odist zo spitalu (nemohla som byt s malym tak som o 2 v noci zobrala taxik a odplazila sa domov- nie v SR … tu bolo aj tak jedno) po oficialnom prwpusteni z nemocnice som mala asi 6 krabiciek ibuprofenu 600 vky …. Vsetko som zvladla sama ako jednorodic … kazdy ma prah bolesti inde a ked musis zvladnes.
@terezka1947 nie je to výsada ale výsledok evolúcie, keby mohli rodiť aj muži bolo by zdravotníctvo na celkom inej úrovni a polovica rodičov by pri pôrode necítila skoro žiadnu bolesť. Keď rodia len ženy, nerobia sa ani potrebné výskumy a nepristupuje sa k nim ako k ľuďom v mnohých vyspelých krajinách.
neboj materinsky pud to da lepsie ako lieky od bolesti a kmitat okolo dietata budez s radostou ... lebo uz to nebude JA ale MY a budes citit zodpovednosť za ten maly batoztek. a ak mas dobreho a sikovneho muza vela obriadi aj on (okrem kojenia)
@anonym_8ff770 ja som s radosťou nekmitala a ani som neodpadavala od rozkoše z malých deti. Robila som to len z povinnosti že to treba. A som rada že už nemám malé deti a nechápem ako niektoré ženy slintaju po treťom nebodaj štvrtom dieťati a ešte nariekajú že im nikto nepomáha z rodiny
@anonym_autor ja som si prežila aj cisársky aj prirodzený pôrod
Prvý cisársky a to postavenie bolo najhoršie,uz v tú noc som mala bolesti ..rodila som o 21.01 ..stavali má na nohy okolo obeda na druhý deň
Akurát som mala aj návštevu a teda povedali že som vyzerala hrozné 😔ale povie ti čím viac som sa hýbala tak to bolo lepšie..skrátka to treba rozchodiť
Malú mi nedali keďže nemali voľnú izbu tak som bolo dlhšie na pooperacnej
Malú mi dali v podstate deň pred prepustením (utorok som rodila a dali mi ju v sobotu tuším na stalo)inak mi ju nosili a tak sme boli spolu
Druhý pôrod prirodzený ale ja som sa po ňom zotavovala horšie ako po cisárskom
Stratila som veľa krvi ,porodila som okolo obeda a na izbu až okolo 17.00 a keď som sa mala postaviť ták hučanie v ušiach na odpadnutie. Nevládala som stáť, malú mi v tú noc nedali až na druhý deň ráno ale bolo to náročné,bola som neskutočne vďačná keď mi sestrička z detského zobrala malú na 3 hodiny (deň on pôrode)a ja som spala ..nevládala som proste
V tú noc bol somnou aj manžel lebo som bola mimo .
Ono dlho som sa dávala dokopy ešte .. minimálne 3 mesiace ale pomoc nebola žiadna ,no dala som to
Ale naprik tomu by som išla zase do prirodzeného pôrodu 🤷♥️
Áno, ja by som povedala, že je to určitým spôsobom paradox... Zároveň je to začiatok všetkej tej materskej obety, na ktorú si treba zvyknúť 😅 ja som teda ani nemala cisársky, ale na pôrodnicu nespomínam dobre, práve kvôli tomu pocitu neskutočného vyčerpania, lebo moje deti neboli z tých, ktoré by stále spali a ja som mala po tých 3 dňoch už pomaly halucinácie od únavy a našliapnuté na depresiu 🙈 Myslím si, že áno, sme na to evolučne stavané, aj fungujú hormóny, ktoré podporia ten výkon a chuť sa starať o svoje dieťa, ale zároveň nám chýba tá komunita, ktorá tu v minulosti pre ženy po pôrode bola, že mali priestor aj na vlastné zotavenie...
Ano,je to nefer. Ja mne este z brucha trcala flasa z drenazou a uz mi doniesli dieta - na staraj sa. Vrcholom vsetkeho bolo,ked som pri odchode poprosila sestricku,ci by mi pomohla nalozit tazku cestovnu tasku na vozik a jej kolegyna ju hned okrikla "nechod,co si jej sluzka?!?" Nastastie ta druha mala viac empatie. Takze ano,na zeny po sekcii sa ziaden ohlad neberie.
Moj stvrty porod potiahla sestricka po predsacnom porode za pupocnu snuru aby "pomohla" placente, masivne krvacanie, kyret, transfuzie krvi, infuzie zeleza, JIS, malu som prve dni nebola schopna vidiet, lebo som sa nevedela ani postavit na nohy taka som bola slaba... porod bol fajn, toto nie... ono si nevyberies, v kazdej variante sa ti to vie pokaslat... ja som nebola ok snad vyse mesiaca...
@anonym_autor No, zial tak to je. Kto sa Ti o dieta postara ? Musi sa zena. A to este ked mas nebodaj nejake dietatko uz doma, ako my, mala som 1r.5mes.doma a druheho som musela rodit akutnou sekciu. Co som akoze mala robit ? len to vydrzat a dat to. A to sme my mali este vlastne stastie, kedze sme sa na cca 2 mes. (kym nebudem ako tak zahojena a kym mi Dr. neschvalila ze vsetko ok) nasackovali k mojim rodicom aby mi mama pomohla s dvihanim tej starsej dcerky, kedze vdy slo o dietatko, ktore trebalo dat do papacej stolicky, vybrat ho z nej, dat do postielky, vybrat ju z nej a pod. S novorodencom som vsetko riesila ja. A do toho som samozrejme aj ochorela hned po sekcii, usta vysusene popraskane, herepesy, kasel, s ruskom som spala v kuse pri malinkom aby sa nenakazil...ako fakt, nic v zlom, ale toto by chlapi nedali. Co zeny musia pozvladat...ale asi to tak priroda skratka zariadila ze to viac menej daju.
@anonym_autor postavia na nohy 6 h po sekcii... ver mi, ze je to lepsie ako kedysi po 24.... zena sa rozchodi... podla toho kde rodis... ak v boroch a mas partnera pri sebe, o teba a babatko sa postara... ak nie, su tam sestricky... ja som rodila v galante... dietatko mi nosili iba na dojcenie, potom ked som bola funkcna, som si malu chodila brat na novorodenecke, az poslednu noc sme mali deti na noc / 11 rokov dozadu/... ale viem ze kamoska rodila na antolskej, postavili ju po 12 h a dieta mala pri sebe a staraj sa... trocha masaker. lieky na bolest som dostala... po porode to ale bolo take ako- je mi hrozne, skapat som isla, ale dali mi malu do ruk a nebolo mi nic... horsie to bolo 10 rokov na to , ked som mala hysterektomiu... bolesti sialene, motivacia ziadna, ubolena hroznym sposobom, pytala som aj "kolegynine" lieky na bolest... siahla som si na vlastne dno... a tvoju otazku som nepochopila... co ma byt nefer? ak si v nemocnici sama, personal ti pomoze... ak mas partnera so sebou, pomoze ten... a ak sa este stale niekde rodi tak, ze ta po 6 h postavia, daju ti dieta a maj pekny den, hladaj inu porodnicu
@anonym_autor neboj sa, trochu si poležíš a keď ti donesú dieťa, tak na celú bolesť zabudneš a vyskočíš z postele. U mňa to tak bolo.
Myspim ze otazka je polozena tak trosku mimo.ze je nefer?no ak nemas na vyber,dieta sa inak von mozno ani nedostane alebo z rizikom co si vyberies?ja mam za sebou dva a zvladla som to v pohode.nie je to nic co by sa nedalo zvladnut.aj zeny ktore rodia normalne a su pozasivane maju bolesti niekedy este horsie.ja som si po normalnom porode za dva mesiace poriadne sadnut ani lahnut nemohla.po cisarsom bolo to po par dnoch ok.uz z nemocnice som odchadzala ok
@anonym_autor ja som bola po sekcii viac cely den a noc na pooperacnom, o dieta sa starali na novorodeneckom. Na jednu stranu som bola rada, ze sa z toho vyspim, na druhej strane mi to dieta chybalo. A ano, vztah mame napriek tomu dobry, dieta nema traumu a ja som sa cez to preniesla rychlo.
@anonym_autor Áno, je to totalne nefér pre tu ženu. Lebo po akejkoľvek inej brušnej operácii ležíš aspoň deň, šetríš sa, pomaly ta stavaju na nohy, nikto ti nedá na krk novorodenca 😅 A silne lieky od bolesti ti tiež nedajú, lebo laktacia… Totlane nefér čim si ženy prechádzajú..sme hrdinky ❤️

@anonym_autor no nemyslite si že keď vás prirodzene dieťa tam dole potrha na maderu že akože budete fresh. My ženy sme na to všetko naprogramovane. Keď poradíte dostanete supersilu. Verte mi