Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
Ahojte, mate niektora skusenosti s porodnicou v Ba, kde nerobia nastrihy bezne? Popripade sa da rodit aj v inej polohe? Dakujem
Rodila som na antolskej. Pri prvom ma nastrihli ale az po tom ako sestricka vravela dr. Ze sa potrham nech ma radsej nastrihne. Pri druhom ma nenastrihli tak som sa potrhala...
Mozem sa opytat co je na nastrihu take hrozne ze ho odmietate? Je lepsie byt roztrhana?. To uz neboli? mna nastrihli. Na druhy den som normalne sedela. Je to len o tom kto je nakolko citlivy.
ahoj...no radsej nastrihnut...ako sa nechat roztrhat a potom byt pozasivana cela....ja som mala nastrih a bolo to sice neprijemne a zasivanie strasne bolestive ale vsetko sa pekne zahojilo az tak ze doktorka povedala ze ani nevyzera ze som bola strihana takze myslim ze v urcitych pripadoch je to dvolezite aj menej bolestive ako keby sa to rozthlo samo
@ajka_1983 vies doktory ten nastrih robia len ked je to dvolezite takze sa bat nemusis
@ajka_1983 nesuhlasim s @alexandra1104, že u nas robia nastrih iba ked je do dôležite...e-book vravi niečo ine- stiahneš si ho zadarmo na linku, ktory som sem dala pred mesiacom
ja som mala dve deti 3,6 kg a 3,98 kg a nebol potrebny nastrih ani pri jednom. potom na kontrole mi povedali ze ani nie je vidno ze som rodila. kym su neni komplikacie tak velku mieru na tom ma ako rodicka spolupracuje a ako pocuva svoje telo. a pocuvat doktora samozrejme.
@dulkagabulka ale na intrernete moze byt pisaneho vselico nie vsetkemu musis verit ked tak sa trweba ist opitat do porodnice alebo gynekologa...niektore babi rodili aj bez nastrihu a bez potrhania
ahojte ja som rodila syna 3320g 51 cm bez nastrihu ale trochu som sa natrhla .. podla mna zalezi od doktora niektory to berie ako na beziacom pase a uz len z pohodlnosti striha a iny to necha prirodzene
A neviem co tu vobec riesite ci nastrih ano ci ne ...ved zalezi na vasom zdravi a zdravy vasho dietata...a nad doktorovi ked nesuhlasite s nastrihom treba to porodnikovi povedat ze len pri konplikaciach....ale myslim ze zalezi dost od doktora...vela krat nastrih neni potrebny ani pri vedcsich detoch ved kazda baba je iba niektora ma male dieta a pritom ten nastrih byt musi....takze by som to vobec neriesila ked bude bude ked nebude tak nebude aj tak si nastrih nebudete po chvili pametat
@alexandra1104 to nie je "na iternete"- so sú fakty z najnovších vedeckých štúdií
a podla nich je rutinný nástrih poškodzujúca praktika
@alexandra1104 sú ženy, ktoré si nástrih budú pamatat až do smrti
http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/129...
@dulkagabulka kolko deti mate
@dulkagabulka ked je taky zly nastrih co je lepsie ked jej to rozthne???
@alexandra1104 mám tri deti...prečítaj si prosím ten e-book, podielala som sa na jeho vypracovaní..tam je všetko uvedené
stiahneš ho zadarmo a je to krátke čítanie- pochopíš čo chcem povedat
..hlasim sa k nenastrihnutym, bez ruptury a potreby sutury 😉 dieta s obvodom hlavicky 33.5cm. Dve hodiny po porode som behala ako srnka 😉
@dulkagabulka ete jedna ved radsej pojdem ete 3krat na nastrih a zasivanie ako raz na cisarsky
@dulkagabulka mali ste nastrih ?
@slniecko77 a preco si myslis ze po nastrihu by si nebehala ako srnka?
@alexandra1104 rodila som s nastrihom aj bez nastrihu..s nastrihom omnoho horšie ako bez nástrihu..
@fidka79 niekto to schvaluje niekto nie svagrinu nerozstrihli a cela sa potrhala ale tak poradne ze ju hodinu zasivali tak neviem co je lepsie
@dulkagabulka ja som mala nastrih aj ked mam len jedno dieta uz na druhy den som v pohode chodila ale vsetko zalezi od tela a doktora ako sa rozhodne
@zuzkat1 ja som na druhy den isla na wc normlane som si sla pre malu normalne som chodila
@zuzkat1 nastrih je normalna rana, myslim, ze by som tak skoro po porode nebola schopna tak "behat" ako som bola bez nastrihu a sutury, nehovoriac o pouzivani toalety.
Ty si bola bez problemov schopna dve hodiny po porode sa normalne presuvat popripade ist do sprchy? Tuto otazku vobec nemyslim v zlom?
Urcite kazdy vnimame bolest inak, kazdy sme iny.

@kikina84 je ti jedno ako, len nech je dieta vonku, to je sice pravda, len neviem, ci ti potom dalsich par mesiacov tiez je jedno ze nemozes sediet ani ist poriadne na wc