icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

ynett
9. jan 2014

@dulkagabulka dakujem

diusik
23. jan 2014

@dulkagabulka ahojte,chcela by som sa spytat ,co si myslite o nazore mojho gynekologa na nastrih.MInule som sa s nim o tom bavila.POvedal ze on je zastancom nastrihu pri kazdom porode,alebo teda vatsine,lebo ze ked sa nestrihne,tak sa tam to tkanivo natahuje,ze je tam vyvijany velky tlak na to okolie,ktory trva dlhsie ako ked sa to nastrihne a hlavicka rychlejsie vyklzne, no a vysledok tohto je potom ze,poviem to tak velmi polopatisticky" zena ostane "tam dole" ovela viac vytahana a ze je vidiet vonku dokonca steny vaginy,ze on to aj vidi ked potom pride zena po porode na vysetrenie,ze vidi ten rozdiel.
Ja neviem ci tomuto mam verit,ale ved on je doktor a on ma skusenosti.Inak prvy porod som mala s nastrihom a vobec nic som necitila,po porode som sa zahojila a v podstate dostala do formy ako pred porodom,pri druhom som nemala nastrih,ale trochu som sa trhla,ale poviem vam,tam dole to teda vyzera presne ako to on popisuje,ja teraz neviem ci je to preto lebo som nemala nastrih,alebo je to prirodzene,lebo som rodila 2x...co myslite?

janakomancova
23. jan 2014

no myslim ze doktori vedia najlepsie co treba robit a vyvija sa to aj so situacie pri porode ktoru nikto neovplyvni... mna osobne sitie bolelo najviac z celeho porodu a teraz ma to caka opat tak dufam ze uz to bude lepsie 😒

ivanakal
23. jan 2014

Ahojte, ja som mala sice este iba jeden porod, ale taktiez som mala nastrih. Maly vazil 4290g, osobne si neviem prestavit ako by som ho vytlacila bez nastrihu. Musim povedat ze nastrih ma nebolel a takisto ani sitie, citila som ze sa to deje, ale oproti bolesti pri kontrakciach toto bola fakt malina.

dulkagabulka
23. jan 2014

@diusik
osobne si myslím to, čo je v e-booku- môžeš si ho stiahnut sama na stranke zenskekruhy.sk
zdravotné úkony môžu byť výsledkom vedeckých štúdií, alebo sociálnych zvykov
vykonávanie rutinného nástrihu nevzniklo na základe štúdií, práve naopak, štúdie vravia o opaku, že rutinný nástrih môže spôsobiť škody a podla WHO patri medzi ukony, ktore sa často robia nevhodne

tvojmu pánovi doktorovi teda ide o estetiku, zdá sa mu, že nastrihnutá a zošitá vagína je krajšia, ako tá roztrhnutá a zašitá...pri nástrihu sa ale nadobro prestrihnú svaly, nástrih vôbec nechráni pred uvolnením panvového dna- ved sú plne nemocnice žien, ktoré si dávajú robit plastiku mechúra- a to mali všetky nastrih..

preventívny nástrih je ,ako keby si šla na túru na vysokú horu a pred túrou by si zašla k lekárovi so slvoami: " Pán doktor, mohla by som si zlomit ruku, prosím zlomte mi ju vy, vy to viete zlomit tak pekne"
Pritom k žiadnej zlomenine nemusí príst.

v prvom rade by lekári mali dbať na to,aby ženy mali čo najmenej ruptúr hrádze
http://www.zenskekruhy.sk/prirodzeny-porod/item...

rôzne ženy majú s nástrihom rôzne skúsensoti
http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/129...

nie je však správne, ak považujeme vážne poranenie za prevenciu vážneho poranenia a za dobro pre nás...aj obrezané ženy si myslia, že je to pre ich dobro 😒

dulkagabulka
24. jan 2014

Aký je váš názor na e-book o nástrihoch? Ak ste ho ešte nečítali, môžete si ho zadarmo stiahnuť na www.zenskekruhy.sk /ak máte gmail, pozrite aj v spamoch,alebo propagáciách/. Zaujíma nás váš názor, zmenil sa váš pohľad na rutinné nástrihy? Pomohol vám v argumentácii u lekára?
Chceli by ste podobne spracovať nejakú inú tému?

liza2222
24. jan 2014

@dulkagabulka neh si lekar sebe penis šije naživo

bullinka
24. jan 2014

@liza2222 ked sa pri porode potrhas, len kvoli tomu, ze si nemala nastrih, potom si tlc hlavu o stenu a spomen si aku "mudru" vetu si tu napisala. Snad Dr. vie lepsie ako ty, co ma robit.

liza2222
24. jan 2014

@bullinka myliš sa ja ssom rodila 2krat prve nastrih hrozne 2.5kgdieťa maly ,,,druhe bez lekara bez nastrihu 4,5k ani škrabnutie som nemala

liza2222
24. jan 2014

@bullinka ste naivne ak verite že nastrih branii potrhaniu rostrihni latku kedy sa pare lahšie potrha nasrihnuta alebbo cela?

evening_star
24. jan 2014

@dulkagabulka Mne e-book len potvrdil to, čo som si myslela - že mi nástrih robili zbytočne. Rodila som v ZA, ktorá je podľa vašej brožúry v cisárskych a nástrihoch na 1. mieste. Cvičila som s epinom, mala som nacvičených 30cm len tak nasucho, verila som si, tlačila som dobre, ešte ma aj za tlačenie chválili. Aj tak ma nastrihli, a nástrih cítim doteraz - 1,5 roku po pôrode. Zhruba každý druhý deň tam cítim na mieste jazvy také trhanie, šklbkanie, alebo pálenie, alebo keď sedím v nejakej polohe, tak to skrátka cítim. Je to nepríjemné a asi mi to zostane už do smrti. Na druhý pôrod sa chystám do CA.

bullinka
24. jan 2014

@liza2222 ano, mas pravdu som naivna :D

dulkagabulka
24. jan 2014

@bullinka čitala si e-book o nastrihoch?

liza2222
24. jan 2014

si v zahranničí ženu strihaju vyniimočne u nas maloktora prvorodičkka sa vyhne prečo?

bullinka
24. jan 2014

@dulkagabulka necitala a popravde ma to vobec nezaujima. Verim lekarom, ze to co robia, robia dobre. Nemam rada diskusie, kde sa ludia motaju do veci, ktore si nastuduju a potom to do sveta hlasia ako jedinu pravdu.
Ano viem, ze nastrihom sa da predist a ze sa robia mnohokrat zbytocne, zase niesom az tak neuvedomela. Ale jednoducho verim, ze snad ten Dr. vie lepsie , co ma robi lepsie, ako ja.

bullinka
24. jan 2014

@liza2222 vies, naucila som sa neriesit problemy, ktore neviem ovplyvnit. Jednoducho sa to u nas robi a ked to Dr. bude chciet urobit pri porode, tak to urobi. To je vec, ktoru ja neovplyvnim. Neriesim preco sa to robi v zahranici omnoho menej, ako u nas.

dulkagabulka
24. jan 2014

@evening_star dakujem 😉

liza2222
24. jan 2014

@bullinka nič v zlom ale mam za sebou oboje pri nastrihu som sa potrhala porod nebol tažky,pri druhom voobbec a 4500g... nie je malina rodit ale por asistentka nebola za nastrih ddakujem jej dodnes

bullinka
24. jan 2014

@liza2222 A kde si rodila?

liza2222
24. jan 2014

@bullinka keby ženy tak slepo neverili lekarom ako ty ale aj ja pri prvom a bojovali za to,rutinu v pporodniciach20r bynerobili iba ked je to nutne

liza2222
24. jan 2014
dulkagabulka
24. jan 2014

@bullinka budem ta parafrazovat: ked ta nastrihnu a budu šit zaživa , bude ta to mesiace až roky boliet, potom si spomen na tu mudru vetu
ale nie, v skutočnosti ti želam porod bez násilných zásahov do tvojho tela

bullinka
24. jan 2014

@dulkagabulka moze byt a nemusi, budem to brat ako fakt, nie ako nieco, co sa mi stalo nepravom.

dulkagabulka
24. jan 2014

@bullinka ak ta bude muž biť, alebo tvoje dieťa, ak bude na tebe vykonávan hocijaký iný druh násilia, tiež to budeš brat ako fakt a nieako neičo, čo sa ti stalo nepravom?

tvoj postoj mi pripomína obrezané ženy- aj ženy v Afrike berú obriezku ako fakt a nie neičo, čo sa im stalo nepravom...veria, že sa to deje pre ich dobro a že tí, čo to robia, sa tomu rozumejú

netswan
24. jan 2014

Toho nástrahu sa každá bojí. Ja si pamätám, že pred pôrodom som študovala net a hľadala sposom ako sa mu vyhnúť. Nakoniec ani neviem kedy ma nastrihli, malá ma aj tak roztrhla. A šitie som skoro vôbec necítila.

dulkagabulka
24. jan 2014

ešte raz prosím tie, čo ho čítali o spatnú vazbu 😉

zuzi0110
24. jan 2014

@diusik ja som rodila tiež bez nástrihu. Ja pravidelne cvičím kvôli chrbtici takže mne sa to hneď stratilo spolu s bruškom. Ale na tieto veci sa sa odporúčajú Kegelove cviky. http://www.zdravie.sk/clanok/45979/posilnovanie... prípadne Mojžiškova metódu a to sa ti zlepší aj chrbtica a bruško po porode http://cvicime.cz/cviceni-praha/cviky/mojzisova... 🙂

dejka77
24. jan 2014

Nemala som nastrih ani pri jednom z porodov. Ak som to zvladla ja, zvladli by to aj ine. Na sr sa to robi predovsetkym kvoli urychleniu porodu.

bullinka
24. jan 2014

@dulkagabulka porovnavas hrusky s jablkami. Ako si vobec dovolujes porovnavat dve tak odlisne veci? Tlacis svoj nazor ako jediny mozny a pravdivy. A ako som uz napisala, takyto styl komunikacie neuznavam.
Prepac, ze som si vobec dovolila napisat svoj nazor na tuto temu.

raffaella
24. jan 2014

@diusik toto je zaujimavy nazor, este som ho nepocula a sice nie som zastancom nastrihov, ale zda sa mi doktorov nazor celkom pravdivy na zaklade vlastnej skusenosti. Ja som apriori odmietala nastrih pri mojom porode (rodila som v sede, ziadne vyvolavacky, vsetko bolo prirodzene, poloha uplne super, sama som sa napolohovala). Doktorka moje rozhodnutie respektovala. Avsak ako sa mala tlacila, doktorka pomahala by som sa neroztrhala, ale hradza bola vysoka a velmi pevna, nechcela "pustit". Doktorka sa ma spytala, ci moze urobit uplne maly nastrih, suhlasila som, verila som jej. Urobila ho a dcerka na jedno zatlacenie doslova vyletela von - hrozna ulava. Doktorka ma potom sila, davala mi 2 injekcie na umrtvenie, aj tak ma to bolelo, pricom samotny nastrih som necitila vobec, iba akesi potiahnutie, ale bezbolestne. Konieckoncov, hojenie som mala uplne bezproblemove, sedela som bez akychkolvek bolesti par dni po porode. Ked som prisla na kontrolu po sestonedeli, moj gynekolog nechccel verit, ze som rodila - ja mam skutocne vsetko v takom stave ako predtym, absolutne ziadne jazvy, ziadne stopy, proste vobec nic. Odvtedy mam ku tomu nie tak uplne vyhraneny nazor, ako som mala pred porodom - myslim, ze zavisi skutocne na individualnom zvazeni kazdeho jedneho porodu, nebrat to ako rutinu, ale zase ak to ma pomoct, preco nie?