icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

slniecko77
5. mar 2015

@rutie tiez sa snazim vysvetlit, ako si zena s expresne rychlym porodom moze vyberat porodnicu? A polozme si otazku, preco by mala cestovat desiatky kilometrov ked v kazdej porodnici by mal byt rovnaky standard? Zatial som sa odpovede nedockala..myslim, ze ani ty sa nedockas.
Tiez uz som predtym v nejakej teme pisala, ze rodiaca zena je velmi zranitelna..neviem si predstavit v tejto situacii este aj "bojovat" za svoje ludske zakladne prava..nehovoriac o tom, ze vacsinou poskytnu len informaciu, ktora vyhovuje lekarskej myslienke porodu..
Ked sa chce zena uplne odovzdat do ruk lekarom, v poriadku 🙂 ale ked chce zena aktivne viest svoj porod nemal by jej v tom nik branit..ved to naozaj nic nestoji, chce to len prekrocit svoj tien (lekari a PA).

canama
5. mar 2015

@rutie ktore moje argumenty boli nefer? nebol to moj umysel a naozaj nehodlam nijak ospravedlnovat lekarov a rutinne postupy, sama mam aj zle skusenosti z nemocnic, nastastie nie z porodu. kedze som uz rodila viem velmi dobre ze telo to krasne dokaze aj samo, len musi mat na to vhodne podmienky a ze lekar aj PA by tam mali byt pre mna ako zaruka istoty, ze pomozu ked bude treba...nemali by zbytocne "zavadzat". vobec nijako nekritizujem zeny co chcu uplne prirodzeny porod, sama take poznam co odrodili doma...bolo by super keby sa to nemuselo diat pokutne a nelegalne. ale tiez mi vadi ked sa prehanaju veci z druhej strany...potom presne ako pises, zeny porodia, maju pekny zazitok a niekto im zacne do hlavy vsugerovavat ze toto a ono bolo vlastne nie z ich vole ale boli k tomu zmanipulovane...a ze by mali citit nieco ine ako citia.

rutie
5. mar 2015

@canama Za nefer povazujem tie argumenty, kde obvinej zenu, ze si v tomto systeme moze sama za to, ze nie je respektovana. Mam skusenost, ze ak mas smolu, mozes robit colovek, respektovana nebudes. Potom ti neostava nic ine, len sa preistotu prechadzat za porodnicou v parciku a cakat do poslednej chvile. Vtedy uz sice nedosiahnes nic, ale oni uz velmi nestihnu nic pokazit tiez. Aj ked, aj vtedy sa da vid moj predosly prispevok...

canama
5. mar 2015

@rutie ja som nepisala ze VZDY sa da, dokonca ani nie ze VACSINOU sa da. ja pisem, ze ked sa neskusim dohodnut, tak nemam sancu ze to bude inak nez je v danej porodnici RUTINA. a ked nebude DOPYT zo strany rodiciek na zmenu rutiny, s najvacsou pravdepodobnostou jej zmena nenastane, alebo bude straaasne pomala. to co ty opisujes su tvoje skusenosti a skusenosti tvojich znamych, ja zase opisujem skusnost svoju a svojich znamych...evidentne moje kamosky mali vacsie stastie ako tvoje.

canama
5. mar 2015

@slniecko77 preco by mala mat v kazdej porodnici rovnaky standard?? a zase nepisem o 100%, pisem o vacsine, ktora porodi v termine.

rutie
5. mar 2015

@canama Opytam sa uz len - chcela si mat muza na Kramaroch pri porode aj v prvej dobe porodnej. Aby bol s tebou pocas otvaracej fazy, aby ta podporoval? Respektovali to?

rutie
5. mar 2015

@canama Lebo ak respektovali, tak budes prva neprominentna (pardon ak ti krivdim a si nejaka celebrita) rodicka u ktorej vie, ze to respektovali. Mojej najlepsej kamaratke dokonca skryli muza za zaves, aby ho Bohacikova nevidela 🙂 Kedze sa pohybujem medzi multi-matkami - 3-5 rodickami - mam pomerne velku vzorku 🙂

canama
5. mar 2015

@slniecko77 ty to pises, akoby som bojovala proti pravam zien...preco by som mala?? len o tom ci prekroci svoj tien lekar a PA na to ma rodicka velmi maly vplyv, zvlast ked uz je v procese porodu a je zranitelna. ovela vacsiu sancu ma ked bude riesit svoje poziadavky pred porodom na poradni, alebo aj ked si spise ten uz tolko zaznavany porodny plan....mozno ju s nim vysmeju, ano...ale sanca ze dosiahne svoje je predsa vacsia ako ked nespravi vobec nic. ci tvoje odporucanie pre vsetky zeny ktore by chceli urcitou mierou participovat na porode je tiez utiect za hranice?

sardinka333
5. mar 2015

@canama 😉

rutie
5. mar 2015

Ano, aj na slovensku sa da pekne a prirodzene porodit. Ano, je mnoho veci, ktore moze zena urobit, aby zvysila sancu, ze pekne a prirodzene porodi. Ale nie je to v jej rukach. Ak si chce byt ista, ze taku moznost dostane, ze nebude valcovana a nerespektovana, bohuzial, asi bude musiet porodnicky emigrovat a nasledne bojovat za svoje dcery, aby ony uz nemuseli 🙂

canama
5. mar 2015

@rutie Prave preto som na Kramaroch nakoniec nerodila, lebo je to masovka, nemala by som tam dostatocne sukromie ake si predstavujem ze by som mala mat na to aby som sa citila v pohode a uvolnena, aj napriek zazmluvnenemu porodnikovi ktoremu som verila aj napriek dohodnutej PA, ktora je kamoska mojej kamosky a mala som v pripade kapacitnych moznosti prislubenu pritomnost muza pocas celeho porodu.

evittam
5. mar 2015

@slniecko77 Tak si ma nejak zle pochopila, alebo čítaš medzi riadkami - ale to myslím, že ti tu už niekto napísal. Samozrejme, že každá chceme len to najlepšie pre seba a pre dieťa. A mne všetky moje "priania" splnili -ani nástrih ani nič podobné - ako som už písala-max spokojnosť. Len tu naozaj riešite "blbosti", lebo ako som už napísala vyššie rodila som na SK -2x - a nebolo to ani v Ba ani v nijakej "nóbl" inštitúcii" - normálne v ZA v nemocnici a som max. spokojná s prístupom personálu, so všetkým ostatným a podobne. A naozaj každá normálna rodička mi myslím potvrdí, že keď to na ňu príde, tak ti je úplne "šuma-fuk" či ležíš, stojíš, klačíš,čupíš alebo stojíš na ušiach"...... 😉 🙂 A sorry, ak si "presmradená" tak si ostaň doma a riskuj čo len chceš....Len toľko k premúdrelých a všetkovediacim ženám a matkám....Pekný večer.

rutie
5. mar 2015

@evittam hm, dakujem za oznacenie. Teda som nenormalna rodicka. Ktora jeden krat tlacila hor kopcom a dva krat vodorovne a raz jej pomohla gravitacia a ver mi, nam nenormalnym to jedno nie je. A milacik, ak si myslis, ze v BA su institucie nobl, tak si na velkom omyle. Viem, ze nam okolo BA tu pecene holuby padaju do pusy, ale v pripade tych porodnic to je asi pomsta za nas blahobyt...

evittam
5. mar 2015

@rutie Ja som ťa označila?!!!!! Neviem o tom. Asi toľko. A, tá BA ma len napadla lebo každý tu spomína Antolskú, Koch a podobne ako je tam skvele, iba toľko....takže tak. A vôbec si nemyslím,že vám v BA padajú pečené holuby do huby - to si povedala ty - nešla by som tam bývať ani zadarmo. 😉 Zase jedna, čo číta medzi riadkami a domýšla si. No, trafená hus zagágala - prepáč.

sardinka333
5. mar 2015

@evittam pozoor, ideš do jamy levovej!

canama
5. mar 2015

@rutie @evittam tu suhlasim s rutie, BA porodnice su svojou masovostou snad to najhorsie co moze slovenske porodnictvo ponuknut. sice je to vela odbornikov na patologicke pripady, ved v 2 z 3 porodnic su perinatologicke centra, ale cim viac patologii lekari denne riesia tym viac maju sklon vo vsetkom tu patologiu aj vidiet.

sissmiss
5. mar 2015

@rutie
@dulkagabulka tak kam teda...

rutie
5. mar 2015

@evittam ja len zasnem nadtou logikou - vola sa to "omyl bielej vrany" - ze ja som mala stastie a prirodzene som porodila a vy ostatne, co tvrdite, ze ste mali iny zazitok a ziadate zmenu ste premudrele a neviem ake (pripadne neschopne, podla canama).
Pokial viem, tak tu nik netvrdil, ze na slovensku sa pekne porodit neda. Bavime sa tu o tom, ze system je taky, ze respekt k zene a prirodzenym procesom pocas porodu tu nie je samozrejmy a dokonca ani bezny. To je fakt take tazke pochopit, ze niekto ma inu skusenost a boji sa. Ja som mala 2x stastie. Myslela som si, ze aka pohoda a pri tertom porode som zazila taky valec, ktory ti urcite neprajem zazit, aj ked takto asi nadosmrti nepochopis aky je rozdiel medzi "kazdy" a "niektory" v logike.

rutie
5. mar 2015

@sissmiss Ja uz nikam 🙂 Riesim to uz len kvoli dceram... Aby sa to za tych 20-rokov niekam posunulo, kym ony pojdu rodit.

sardinka333
5. mar 2015

@sissmiss ak ide o miesto ,,kde porodiť,, tak to si musíš naštudovať sama, podla toho čo chceš, baby tu už spomínali aj porod do vody, porody v Heinburgu, Kochu tuším aj Česko spominali- nájdeš v diskusiách. Alebo zazmluvnený lekár v štátnej nemocnici, ktorý je ochotný spolupracovať, výjsť v ustrety a je spolahlivý. To musíš zvážiť sama. Lebo ak ideš rodiť v blízkej buducnosti ako ja tak toto su momentálne reálne možnosti podla mna. Druhá vec je psychika - ako sa ty na to nastavíš. Lebo ak to momentálne nemožeme zmeniť tak z toho vyťažme to najlepšie čo sa dá. Ja sa napríklad budem pripravovať podobne ako pri prvých dvoch ,,babskými radami,, lebo mne to pomohlo, rozmýšlam dokonca aj o anibale, su tu o tom zaujímavé diskusie len neviem sa rozhodnuť, proste premýšlam čo možem urobiť ja sama pre to aby som nemusela nadavať na druhých. Ide aj o náš pristup.

sissmiss
5. mar 2015

@sardinka333 ja mam nejake porody za sebou v roznych mestach a roznych porodniciach na sk a teda je to bieda. Naposledy sa mi za porodny plan smiali, jedine co som chcela bolo aby mi dieta po porode polozili na mna. II.doba porodna trvala asi minutu a vsetko bolo ok a nic nebolo podla toho ako som chcela. Ja by som rada rodila inak ako s nohami hore a tlacit babo do kopca...

evittam
5. mar 2015

@rutie Ty mi stale vkladas do ust to co netvrdim! Nie,netvrdim,ze za to ze ja som porodila spokojne a podla mojich predstav,tak neexistuje opak,ja to chapem a je mi luto tych zien. Ja som len vyjadrila svoj nazor a skusenost,ako aj podpiru oststnym cakajucim mamickam,ze to nie je az take hrozne...A nehovorim len za seba,mam par kamaratok,co boli tak isto spokojne. Takze este raz BUD TAKA DOBRA, A NEVKLADAJ MI DO UST TVOJE MYSLIENKY.

evittam
5. mar 2015

@rutie A este jedna vec si predstav,ze som nebola ani "valcovana" ani "nerespektovana" a ano som nemusela emigrovat,aby som mala super pôrody podla mojich predstav a zelani. A aby si zase necitala nahodou medzi riadkami,tak si velmi dobre uvedomujem,ze kazda to napisat nemôze a zaroven to kazdej zene zelam. A tiez,ze ak som to pozitivne zazila ja,tak to nie je pravidlom.

slniecko77
5. mar 2015

@canama a preco by nemal byt rovnaky standard? 😨 Su standardne postupy, ktore by mali byt v jednotlivych nemocniciach rovna tzv guidelines..viem, ze na Slovensku nie su na vsetko vytvorene a aj ked su tak sa nedodrziavaju...
Zober si priklad..operacia katarakty, preco by ju mali inym sposobom robit v Novych Zamkoch a inak v Presove? Ked je nieco evidence based medicine dokazane ako najlepsie pre zdravie pacienta, eliminuje to moznost komplikacii preco sa to ma robit inak? Ty zrejme vobec netusis ako to v medicine a zdravotnictve funguje, vsak?

sardinka333
5. mar 2015

@sissmiss tak to mi je luto, že máš taku skusenosť. Ale si už mudrejšia a vieš čo a ako nabuduce. Každý porod ženu obohatí nejakými skusenosťami, žial niekedy aj negatívnymi. Ja teraz zvažujem ešte mám čas ale zistujem, čítam čo mi možu ponuknuť nemocnice a čo možem urobiť ja. Podla mna je doležité ak má žena porodný plán aby na to bol aj čas ked začne porod aby to služba s nou prebrala. Priatelka teiž chcela hned po porode dieťa na seba a povedala službukonajucej sestričke, ktorá bola pri nej tak jej to dovolili. Neviem na ako dlho. Je to o ludoch, ochote, komunikácií.

slniecko77
5. mar 2015

@canama popravde, neviem co by som spravila keby som druhy porod mala absolvovat na Slovensku.. Hainburg je od mojho trvaleho bydliska prilis daleko, doma by som nerodila, na to som si prilis vedoma moznych komplikacii..
Pred prvym porodom som mala aj ja obavy z porodu v UK, po absolvovani porodu v UK je moj nazor taky, ze na Slovensku by som rodit nechcela..a ver tomu, ze nie som jedina s tymto nazorom...skus si precitat skusenosti v teme Rodila som v zahranici.

kat3ka0
5. mar 2015

môžem poprosiť o chvíľku vášho času s vyplnením dotazníka, venujúcemu sa téme alternatívnych spôsobov vedenia pôrodu, pre potreby bakalárskej práce? http://www.survio.com/survey/d/D8N6R2U6X5E1X4L0A .....ďakujem vopred 🙂

slniecko77
5. mar 2015

@rutie uprimne..v Ziline mohla porodit pekne ked jej nevadi a vyhovuje porod vedeny lekarom, dokonca tam poznam aj uzasne zenske sestry 🙂 ale pokial viem bonding, dotepanie pupocnika, vyber polohy je tam dost nerealny...chcem sa mylit..
@evittam oprav ma ak sa mylim..

slniecko77
5. mar 2015

@kat3ka0 moze byt vyplneny dotaznik aj ked som rodila v zahranici?

kat3ka0
5. mar 2015

@slniecko77 môže