Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
Syn 4270g a 53cm, priemer hlavicky 36cm..nikto ma nenastrihol, porodna baba masirovala hradzu a nebolo ziadne natrhnutie...na druhy den akoby som ani nerodila, aj esteticky aj pocitovo...takze urcite netreba! Su rozne techniky od masaze hradze, po prikladani teplych obkladov aby sa hradza nenatrhla...kedy tento "trend" prirodzenosti dorazi aj do slovenskych porodnic nevedno!
@canama este ma napadlo...pred druhym porodom cvicit panvove dno, masirovat hradzu...kamoska midwife tvrdi, ze toto by malo pomoct ako prevencia pred epiziotomou a rupturou..popripade prikladanie teplych obkladov pocas porodu..len neviem ci ti budu ochotni toto poskytnut..
@slniecko77 jasne masirujem, a zachvilu zacnem pouzivat aj epi-no...kazdy tvrdi nieco ine ze odkedy je ho vhodne pouzivat...no ja som sama zvedava ako bude, oni sa teraz hrdia ako znizili percento nastrihov, len podla mna je to stale asi dost indivindi co sa tyka konkretneho lekara/lekarky a kedze mam tusaka ze druhy porod pojde rychlo so zazmluvnenim vaham, resp. sa na to spoliehat uplne nemozem ze to dotycna stihne. inak ako na poradni mi lekarka cvicenie ako prevenciu velmi odporucala ale o tlaceni nebola rec a ja si myslim ze pri prvom porode bol prave to kamen urazu, vsetko islo ako po masle a ja som samozrejeme este aj poctivo tlacila ako o zivot, porodila som sice na 3 kontrakcie ale za cenu poranenia...co sa tyka polohy v informovanom suhlase je napisane len ze porod robia na porodnej posteli, ale vyber polohy je na pacientke...tak to som tiez zvedava, mne pri prvom porode v podstate polosed vyhovoval, bola to pre mna prijemna poloha, ale pre hradzu to asi idealne nebolo...takze teraz zvazujem ci sa neotocim personalu zadkom. 😀
Hainburg, ano zvazovala som aj pri prvom...ale ked citam skusenosti s tou porodnicou tak v podstate okrem porodov s jednou konkretnou PA su neni tie skusenosti az take idealne...ani neprerusovany bonding nerobia, vraj vazit a merat sa musi..nemaju k dispozicii 24h denne ani anesteziologa ani neonatologa...cize sice je to nemocnica, ale s pomerne obmedzenymi moznostami v pripade komplikacii....to uz je otazka ci nie je lepsie rodit s PA rovno doma. Nehovoriac o tom ze pokial tam chces vacsie sukromie na izbe tak si priplatis za den riadnu sadzbu. A na nic co je dalej od domu si netrufam...my nemame blizko ani rodicov, takze ak zacnem rodit v noci mame dost problem kam dat dceru.
@canama ja som epi-no pouzivala pred oboma porodmi, v UK to nepoznaju, minimalne moja midwife to nepoznala...nuz tu ficia na evidence based medicine a na epi-no nie su studie 😉
Ako druhorodicka by si mala porodit bez traumy perinea..ked masirujes a cvicis, som o tom presvedcena 🙂 sama ucitis potom ten rozdiel..fakt sa cudujem mamickam, ktore zastavaju rutinnu epiziotomiu..ja som po druhom porode upratovala s mm dom, kedze maly sa vypytal o 10 dni skor a nedoupratovala som podla mojich predstac 😀 boloto cca 10 hodin po porode..pri druhom som tiez ani nevedela, ze som rodila.
Popravde, z tohto by som mala obavu aj ja..som si prilis vedoma moznych komplikacii..aj preto som sa neodhodlala rodit doma, aj ked som bola idealny kandidat..ale premyslala som chvilku nad tym.
Pri prvom porode som aj ja rodila v polosede-sede, aj mne poloha vyhovovala, ale mala som problem vytlacit dieta, faza trvala hodinu 40 minut..myslim, ze bol problem poloha..stale dokola si to premietam (som typ, co premysla, co som mohla spravit lepsie)..pri druhom som si intuitivne lahla na lavy bok..bolo to neuveritelne rychle, ale aj z dovodu, ze som bola druhorodicka. Dost sa odporuca aj poloha na styroch..
@canama este ma napadlo, v Kochu ti dali kanylu do zily a pichali oxytocin?
@canama oprava: po prvom porode upratovala dom..nuz syndrom hniezdenia nepusti 😀
@slniecko77 fakt? lebo niektore zase tvrdia ze ked mas staru jazvu po nastrihu, hradza je este viac stuhnuta...tak teraz naozaj neviem. kanylu fakt nepamatam si ci mi dali 🙂 ...oxytocin bol na 3 dobu...oni na tom dost trvaju, neviem ci je mozne sa dohodnut na nejakej zmene v tomto bode. polohu na boku si neviem dost dobre predstavit, nakolko je vodorovna...aj si tlacila, ci si to nechala na maternicu samu?
@slniecko77 heh, no ja som od dnes na materskej a tiez mam velke plany ako to tu musim pred porodom vsetko vylestit 🙂 lenze moje dieta vie rychlejsie spinit ako ja upratovat. 😒 naviac uz mam az velmi predporodne pocity niekedy takze si nechcem nic privolavat este skor...a ked si predstavim ze manzel s dcerou budu sami dvaja tu bacovat 4 dni, kks, mam vacsi strach z toho ako to tu bude vyzerat nez z celeho porodu. 😀
@canama tak jazva je ine tkanivo, to je fakt..ale ked rozmasirujes, pocvicis, som presvedcena, ze budes bez zraneni 😉 predsa len hormony spravia dost, uz si druhorodicka a budes mat lepsiu polohu.
Bola som na boku, a prehnuta do cecka (nieco ako embryonalna poloha), nohy skrcene, tahala som mm koselu 😀 a nohou som sa zapierala do mm..tlacila som.
V UK oxy nedavaju pokial nie je dovod, alebo si ho rodicka nevyziada..ako ja po prvom porode 😅 po druhom som ho musela dostat, ak som nechcela skocit na sale.
@canama a vies co bolo uzasne..pri prvom som nenechala dotepat pupocnik..tu strihaju tak do 1-2 minut, mam okno neviem kedy mm strihal..maly plakal..prvy nadych a tak. Po druhom som pupocnik chcela nechat dotepat, aj ked v plane bolo tak do 15 minut..v porodnom plane som nemala ako dlho, tak sme boli spojeni tu hodinu, co sa midwife pokusala dostat placentu von..maly ani nezaplakal..bol to nadherny smooth prichod na svet 😵 a nezabudnem na prve pohlady nasich deti..ked sa nam stretli 😵 😵 😵
@slniecko77 ahaaa, uz chapem, to dava zmysel, ja som si stale predstavovala ze kto ti drzal tu vrchnu nohu hore 😀 😀 no, mne to v podstate len oznamili pichnu oxy a ide sa rodit placenta, ale teda ja som nijako neprotestovala...dokonca si nepamatam ani na nastrih, aj ked muz mi vravel ze mi to hovorili ze ma idu strihnut...ale ze ja som vobec nikoho nevnimala, ze som bola mimo 😀
@slniecko77 no ja s tym pupocnikom popravde neviem comu mam verit, vraj po par minutach uz tam prietok v podstate nie je ziadny a ked sa dietatko uz same nadychne tak sa moze podviazat...na druhej strane su tu potom tvrdenia a la lotosovy porod...jeden aby sa v tom vyznal ako to je...
@canama oxy mi samozrejme pichli az ked bola pupocna snura oddelena, aby dieta neprislo do kontaktu s umelym oxy.
Epiziotomia sa robi pocas kontrakcie, vtedy by nemala byt bolestiva..
Taaak, jedna z praxe...kamoska midwife mi potvrdila, ze nezazila za svoju prax druhorodicku co by musela nastrihavat aj ked pri prvom porode bola epiziotomia spravena..vacsinou bez poranenia..max 1stupen ruptury, ale tie zeny neposilovali panvove dno ani nemasirovali perineum 😉 takze verim, ze som ta potesila 🙂
@canama ani ja presne neviem...nezhodnu sa ani odbornici. Je to na tebe 😉 aj tu midwife maju rozne nazory..teda bavila som sa o tom s dvoma..
@slniecko77 viem, ze to necitit chcela som povedat ze si napamatam ze by to so mnou niekto pocas porodu riesil....ja som sa totiz po porode placenty pytala porodnicky ci ma musela nastrihnut. ja si z 2 doby porodnej pamatam len to ze tam bolo velmi ticho a klud, jedine slova co si pamatam ze porodnicka hovorila po prvom zatlaceni ze uz drzi hlavicku, po druhej ze hlavicka je vonku aj jedno ramienko a ze uz staci zatlacit len raz.....pritom muz hovori ze som pritom riadne kricala 😀
@canama ktohovie preco ta nastrihli ked si na tri zatlacenia porodila...ja hodinu 40 minut...maly sa rozhodol vykuknut, ale radsej zostat dnu 😀 neustale ma monitorovali Dopplerom, potom ma midwife upozornila, ze baby je strese a dava mi 10 minut, ze bude musiet zavolat Dr. tak som sa zlakla, ze na dalsie zatlacenie bol vonku..asi to mala povedat skor 😀 no a tym som chcela napisat, ze aj napriek takemuto casovemu useku ma nenastrihli a snazili sa, aby vsetko prebehlo co najprirodzenejsie..
..pri prvorodickach moze trvat druha doba porodna dve hodiny - dieta je na toto usposobene a keby si chcel niekto rypnut, nemaju obrovsky pocet DMO, samozrejme pokial su ozvy v poriadku. Pri druhorodicke je to, ak sa nemylim..uz len hodina.
@sue preco ta nepustii s malym? Alebo teda ako argumentobali, ma to zaujima, lebo bola som v tom ze matka je zodpovedna za dieta a teda na revers by mohla odist s dietatkom ci ? .... ja pri druhom dufam, ze bude vsetko ok a porodim v Hainburgu, alebo doma, ale ma to zaujima,, lebo som sa este nestretla s niekym ktochcel reverz, ako silne reci uz boli, ale vsetkym skutek utek🙂)).
@egiginka ja som sa už stretla so ženami, ktoré si boli vedomé svojich práv a chceli odísť so svojim zdravým dieťatkom domov. Najskôr sa pokúšali o vydieranie typu: Vy môžete íst, ale dieťa tu musí zostat. ...Ked žena nástojila, zmanipulovali aj manžela, ktorý pre nu prišiel a on sám ju odviedol do izby a na nu zavolali psychiatra. Nemusím ti hovoriť, že manželmi už nie sú ..
Na druhej strane chápem obavy zdravotníkov, pretože u nás neexistuje systém kontinuálnej starostlivosti po pôrode, čím nie sú vytvorené bezpečné podmienky pre ženy ani pre deti.
http://zenskekruhy.sk/temy/respekt-slobodna-vol...
@dulkagabulka , ano jasne ja viem dovod, ja pre to druhe Hainburg , ale ma to zaujima, ci sa to uz niakej zene podarilo a cim u nas argumentuju atd... a co sa stali dalej ked dosiel psychiater? ... snad ju nezavreli na psych., alebo nenasadili lieky? ( este najlepsie s odporucanim nekompatibilne s dojcenim) ? ,,,,, ale uz ked mame rec o nemocniciach som citala hodnotenie tusim porodnice v Michalovciach a tam si mamina chvalila, ze nastrih bolsuper, leno ju moc nebolel, super bolo, ze jej doniesli po pol hodine dieta v perinke a ze jej aj vecer na dojcenie doniesli:(((.. spokojnost, skvela nemocnica .... ked toto je pre nase maminky skvely porod a porodnica tak potom, asi skoda namahy a jedine do zahranicia:(
@dulkagabulka , ano jasne ja viem dovod, ja pre to druhe Hainburi , ale ma to zaujima, ci sa to uz niakej zene podarilo a cim u nas argumentuju atd... a co sa stali dalej ked dosiel psychiater? ... snad ju nezavreli na psych., alebo nenasadili lieky? ( este najlepsie s odporucanim nekompatibilne s dojcenim) ? ,,,,, ale uz ked mame rec o nemocniciach som citala hodnotenie tusim porodnice v Michalovciach a tam si mamina chvalila, ze nastrih bolsuper, leno ju moc nebolel, super bolo, ze jej doniesli po pol hodine dieta v perinke a ze jej aj vecer na dojcenie doniesli:(((.. spokojnost, skvela nemocnica .... ked toto je pre nase maminky skvely porod a porodnica tak potom, asi skoda namahy a jedine do zahranicia:(
@egiginka podarilo sa niektorým ženám, ale až po 24 hodinách..zatiaľ nepoznám žiadnu, ktorej by sa podarilo odísť napríklad po 6 hodinách, ako môže v zahraničí..
Dievcata a ako funguje v zahranici poporodna starostlivost o novorodenca v pripade ze zena s nim odide domov do 24 hodin po porode? Citala som ten link co sem dala @dulkagabulka ohladom ambulantnych porodov, vela mi objasnil, ale v clanku som nikde nenasla info napr. ohladom sona obliciek - to robia babatkam kedy? 4 dni po porode ako u nas alebo neskor? V pripade diagnostikovania novorodeneckej zltacky ostava babatko doma alebo ho beru do nemocnice?
Inac ten norsky priklad mi pravdu povediac nie je velmi sympaticky, podla popisu by sa mi zdalo bezpecnejsie keby rodicka ostala v porodnici klasicke 3-4 dni, naproti tomu v Holandsku vyzera ze to maju dost premyslene. Ale to je cisto len moj laicky nazor.
@lucianakoniku sono obličiek sa , podla info, ktore mám, v zahraničí u zdravých novorodencov nerobí
čo sa žltačky týka, pýtala som sa zahraničnej PA, ktorá poskytuje starostlivosť v komunitnom prostredí.
Vravela, že v prípade fyziologickej novorodenckej žltačky /teda nie žltačky, ktorá sa napr. objaví druhý deň, alebo pri nezhode v RH faktore a pod./ , ak je dieťa čulé, prijíma dostatočný prísun materského mlieka, ciká a kaká, neposiela deti do nemocnice.
a máš pravdu, ten Holandský model je super
@dulkagabulka vdaka za info 🙂 s tym sonom je to ale zaujimava informacia, lebo hoci sa aj novorodenec narodi zdravy, nie je to zaruka toho ze mu napr. nemoze chybat oblicka :( a hoci to nie je pre rodica prijemna informacia a v konecnom dosledku tu oblicku dietatu uz aj tak neprirobi, podla mna je dobre vediet ako sa o dieta starat tak aby clovek predisiel zdravotnym komplikaciam v pripade pritomnosti len jednej oblicky pripadne nejakej inej vady na mocovom systeme...
@lucianakoniku , na to sa robia utz, aby si vsimli, ze dieta nema oblicku este v bruchu. A taktiez sa na UTZ aj pomerne dost diagnoz ukaze pocas UTZ okolo 30 tt.... A velmi vela diagnoz ako napr, reflux , ( vesicoureteralny reflux) a ine, ti ten utz po narodeni nezisti, to len pre info. tym teraz neriesim, ci je to dobre , alebo nieje, len cisto fakticky.
@dulkagabulka , ak by moje dieta malo zltacku vdaka inemu faktoru , tak myslis, ze by ma z Hainburgu nepustili hned po 24 h ,,,, lebo ja mam A RH- manzel A RH + a moje prve dieta malo O RH+ 🙂))) nastastie zltacku nemala, iba fakt velmi velmmi miernu, takze nema ani napisane, ale ma to zaujalo, lebo vsak som pisala vyssie, ze chcem rodit tam, tak ci by toto nebol problem, lebo je tam pomerne dost vysoka sanca, ze druhe bude mat zltacku vdaka nezhode RH
Neviem či je také výhodné ponáhlať sa silou mocou s porodnice, samozrejme je to vec nazoru. Každý može mať svoj .Ako ak by to bola možnosť tak ja by som nebola proti, ale na druhej strane dieťatko zdá sa podla toho čo čítam dokladnejšie vyšetria. Uzv. v tehotenstve nemusí ukazať niektoré ochorenia. Bábätku spravia v nemocnici tieto vyšetrenia : su to udaje z decembra 2014
Orientačné neurologické vyšetrenie
Sonografický skríning obličiek
Vyšetrenie sluchu prostredníctvom tranzientných otoakustických emisií
Skríning kongenitálnej katarakty – vrodeného zákalu očí
Vyšetrenie na vrodené metabolické ochorenia
Vyšetrenia krvi na :
hyperfenylalaninémia
Kongenitálna hypotyreóza
Kongenitálna adrenálna hyperplázia
Cystická fibróza a dedičné metabolické poruchy
Izovalérová acidémia
Glutárová acidúria typu I
@egiginka čo sa týka psychofarmák, pri niektorých dojčenie sa neodporuča. Prípadne sa odporuča nadojčiť posedný krát na noc, užiť liek a potom dojčiť až ráno. Dojčenie podporuje a udržuje vznik niektorých neurotických, uzkostných a depresívnych poruch zvlášť ak už žena nejaku epizodu prekonala tak je riziko relapsu pomerne časté. Nehovoriac o tom že nastaviť pacienta na správny liek a jeho davku je v psychiatrii niekedy fuška. Mnohé lieky sa vylučuju do materského mlieka a preto sa odporučaju len niektoré, uzky kruh. Určite nie takmer všetky antidepresíva ako to odobruje Mamilla, ktorá nemá problém pretláčať dojčenie aj na Lexaurine - benzodiazepam citujem : pri užívaní liekov a dojčení sa nezvažuje len skutočnosť, či liek prechádza do mlieka, ale aj riziká spojené s nedojčením, ktoré pri väčšine liekov prevyšujú skutočnosť, že sa v materskom mlieku nejaké malé množstvo lieku nachádza. Takže v preklade - nevadí že zvyšky liekov tam budu hlavne kojte a ostatné riziká dufajme sa nevyskytnu.
@sardinka333 a čo vravíš na trojkombináciu Plegomazín, Prothazín a Dolzín, ktoré ženy často dostanú pri pôrode v nemenovanej SK pôrodnici? /info od personálu/ Už som čítala aj Lexaurin. tiež máme správy o zdrogovaných blúzniacich rodiaich ženách po Nalpaine... Rodička ako keby ani tehotná ani dojčiaca nebola... 😒 😒
Tam tiež nevadia riziká.
Okrem toho- pýtam sa, aké lieky dostávajú kravy , z ktorých sa vyrába mliečko pre spokojné bruško? Predvčerom šila reportáž v Tv, že všetok náš dobytok dostáva ATB preventívne /tony a tony liekov za rok/..nehovoriac o rastových hormónoch.. Alebo veríš tomu, že UM sa vyrába z mliečka horských alpských kravičiek?

@mimi321 ja sim mala rovnaky problem, no s porodom pominul..ale lekarka mi predpisala pred porodom masticku.
@canama po prvom porode som sla do sprchy cca po 2.5-3 hodinach a hned som chcela ist domov 😀 a po druhom porode sme boli este hodku spojeni pupocnikom, placente sa nechcelo, midwife robila vsetko pre to, aby som ju porodila prirodzene, ale musela som dostat oxytocin i.m. A po hodne som sla do sprchy ansedela v tureckom sede, za par hodim sme sli domov kde nas uz cakal starsi bracek 😵 na druhy den sme mali jednu oficialnu navstevu a pan nechcel verit, ze som rodila 😀
Fakt, prajem kazdej zene co najkrajsi zazitok z porodu 😵 vsetky si to zasluzime.