icon

Môže epidurálka zastaviť kontrakcie?

maminka142
11. aug 2011

Pekny dník prajem 🙂 Chcem sa vas opytať, či mate niekto skusenosť, alebo ste počuli o tom, že epidurálka môže zastaviť kontrakcie? Prve dieťa som rodila s epiduralkou, ale na koniec to skončilo sekciou 😒 Primár mi povedal, že keby som si nedala epidural, že som mohla mať normalny pôrod 😖 Keď som sa na to opýtala môjho pôrodníka ten mi povedal, že som to dieťatko proste nevedela vytlačiť ☹ Tak ja neviem... Druhe dieťatko by som tiež chcela s epidurálkou, ale rada by som sa vyhla sekcii... Bez epiduralky ani nerozmyšlam rodiť, my v rodine mame dosť ťažke pôrody ☹ Veď je veľa žien, ktore teraz rodia s epidurálkou a maju normalne pôrody... Mate niekto s tymto nejake skusenosti? Ďakujem 🙂

Strana
z3
maminka142
autor
11. aug 2011

@katka1981 takže ty si mala epidural a popri aj oxytocin?

dulkagabulka
11. aug 2011

na otazku z uvodneho prispevku odpovedam ano- moze...

katka1981
11. aug 2011

@katren, mne povedali, ze kazde 2 hodiny je minimalny interval. Skoncili prve dve hodiny, pytali sa ze ci chcem, povedala som ze jasne, ved len nato som cakala, ale ze to uz je posledna davka (druha), ze uz viac nemozem, ze to uz musim stihnut porodit. Bolesti s porodom trvali spolu 4 hodiny.

lizatko1009
11. aug 2011

@katka1981 mne zase povedali, ze ked budem pocitovat uz nejaku bolest hned mi dopichnu, cize skoro kazdu hodinu aj 10 minut mi dopichli.

lizatko1009
11. aug 2011

aj mne nejako tie kontrakcie prestali podla toho co som videla ked som bola napojena na monitor, prisiel porodnik nieco mi pichol do tej infuzky a uz to slo.

katka1981
11. aug 2011

@maminka142, ano najprv mi zaviedli epidural, ale len kanylu, bola som otvorena na 2 az 2,5, kedze po pusteni vody sa nic nedialo, dali mi oxytocin, ked som sa otvorila ako bolo treba cize asi na 4, to bolo po pol hodine co mi tiekol oxytocin, tak mi dali epi, no a dve hodiny nato zas epi. Oxytocin mi raz doktor vypol, ze aby som netrpela ale PA povedala, ze nie nech mi ho pusti, aby som stihla porodit kym ma sluzbu. A kratko nato som sla tlacit.

katka1981
11. aug 2011

@lizatko1009, no tak tazko povedat, nie som lekar, ale ja som ozaj citila najvacsie bolesti prvu pol hodinu co som bola bez epi a po dvoch hodinach som zacala zas citit silnejsie bolesti tak mi pichli druhu poslednu davku. A cele bolesti neboli ovela silnejsie ako menstruacne a ked som tlacila, mam pocit, ze raz ked som bola na velkej po susenych slivkach to bolo horsie este ako vytlacenie malej. Ale mozno som bola s epiduralky tak oblbnuta, alebo som cakala horsiu bolest, tak mam pocit, ze porod bol pohodicka, a aj sme sa smiali s muzom, nie zeby nejake rehoty ale bolo nam veselo. Mne davala epi dr. kt. na Antolskej zaviedla epi. Ale popravde ja som sa ani nepytala ako casto sa to moze dat, mozno mi to povedali, ze kazde 2 hodiny alebo som si to tak vysvetlila.

skeptik
11. aug 2011

@maminka142 Najlepsie mas sa vybrat do tej nemocnice, kde budes rodit, dohodni si stretnutie s porodnikom a anesteziologom a vsetko s nimi podrobne preber.

katka1981
11. aug 2011

Ja som mala kontrakcie na monitore, v podstate to bolo tvrdnutie bruska, ze tak ideme rodit a odvtedy som kontrakcie uz nemala, ani ked mi pichli vodu, tak mi dali oxytocin a zacali hned. Ale to ze epi spomaluje porod to viem, to som aj citala, preto mi aj dopichavali oxytocin, lebo mne ho vypli, ze nech sa pomaly otvaram, ale museli zapnut, lebo mne hned kontrakcie skoncili, takze ja si myslim, ze keby niet oxytocinu tak asi nemam ani kontrakcie ziadne same od seba.Ale tie by som nemala ani keby som epi nemala podla mna.

katka1981
11. aug 2011

@maminka142, suhlasim so @skeptik . Kazda nemocnica je ina, kazdy lekar je iny, kazda paciantka aj porod. Treba sa vopred dohodnut, musis doverovat porodnikovi, to je zaklad.

lizatko1009
11. aug 2011

@katka1981 ved jasne kazdy organizmus je iny a kazda zena inac to cele preziva a zvlast to je vsetko aj o psychike, ja mam nizky prah bolesti a este som strasny stresmen, ale prezila som a radsej by som isla aj teraz rodit, ako trhat zuby, necitila som ziadnu bolest, az potom ked vsetky oblbovaky vysli a este bol august, horuco, len v sprche som sedela.

alexandrah
11. aug 2011

cafte, no mne epi porod urychlila ... a veru, sialenejsie bolesti ako porod nepoznam, nie som z tych stastnych, co pisu, ze sa to da vydrzat, teda vydrzala som nejak, ale keby sa dalo inak, dam za to hocico ...

katka1981
11. aug 2011

@lizatko1009, aj ja som panikar, strachoprd a neskutocne precitlivela, ja som nastastie mala epino, ziadny nastrih, nic, na treti den som mala pocit ze som sa vozila na bicykli a otlacilo ma sedadlo, inak nic, co som mala oter, stipal ma menej ako moje caste mykozy, cize super, najviac ma obtazovali vlozky, nehovoriac o bolesti pri kojeni, to bola moja najvacsia bolest, pri prisati mi vybehli vzdy slzy. A tesne po porode som si sadla, zjedla veceru a hovorim si ze by som chcela 3 deti 🙂

katka1981
11. aug 2011

Zavisi od toho ako pichnu epi, ci sa dobre trafia atd. Tiez poznam baby, co mali pocit ze im epi vobec nepomohla a potom take, co si epi nevedia vynachvalit.

lizatko1009
11. aug 2011

@katka1981 fuuuu o mega vlozkach ani nehovor a ja este posite 😒 ty si mala v pohode, ze len sedadlo otlacilo, len ja som sa citila, ze ma 3kone pototo. 😀 ja som 2 tyzdne jedla ako v bufete na stojaka a najhorsie sa bolo dostat dole z postele ku maleho postielke, hned mi ho dali na izbu. a ked mas casto mykozu, sem tam si oplachuj rozalginom, ja po poroe som si s tym zlievala, ale je aj v spreji.

pimpulienka
11. aug 2011

maminka142 samozrejme suhlasim, je to individualne, aj to, že mi napr.bolo povedane ako su velmi bolestive vyvolane kontrakcie oxytocinom. Nemala som ten pocit, mne veľmi dopomohlo aj spravne dychať.

katka1981
11. aug 2011

@lizatko1009, rosalgin mi nikdy nepomohol, mne na mykozy uz nepoomohlo nic, ani lieky oralne som uz nemohla brat. Ja beriem autovakcinu, takze to je na dlho liecenie.

katka1981
11. aug 2011

@pimpulienka, presne mens. bolesti som nevedela predychat. A co sa tyka oxytocinu, neviem ake by to bolo bez epi, ale nic by som nemenila

spiruanka
11. aug 2011

tak mne ked pichli epidural,ktory mi mimochodom ucinkoval asi dvadsat minut 😝 ale aspon mi urychlila porod-cize nastali rychlejsie bolestivejsie kontrakcie a uz som aj tlacila o sto sest 😀

bianca
11. aug 2011

@maminka142 nesmu ta sterilizovat bez tvojho pisomneho suhlasu.Nesmu.Nenechaj sa zdeptat chlapom co si mysli ze pojedol vsetku mudrost sveta a v zivote nerodil a urob tak aby si sa ty citila dobre a v pohode.V dnesnej dobe mozes mat kludne aj 4 deti na cisarsky.Lekar ta ale bude varovat.Poznam pripady kde maternica nevydrzala ani pri druhom tehotenstve a aj trake co ich maju 5 za sebou

veronikam
11. aug 2011

@maminka142 Od zaciatku kontrakcii do konca to bolo 12 hodin, ale zo zaciatku to bola pohoda, dalo sa zvladnut, potom tie posledne 3 hodiny predtym ako mi pichli epi boli peklo, po epi neskutocna ulava, no a potom to finale zaver som si uzila naplno.

tigri
12. aug 2011

suhlas so sterilizaciou musi byt podpisany mesiac pred jej vykonanim 😉

maminka142
autor
12. aug 2011

Ďakujem Vám všetkým za Vaše rady, názory a komentáre 🙂 Dosť mi to pomohlo sa v tomto zorientovať, ako to vlastne je 😉

katuskaaa29
15. sep 2011

No ako citam odporucate epiduralku, aj ja som nad tym rozmyslala, ci rozmyslam, lebo porod mam este strasne daleko. Len problem je v tom, ze keby som chcela epi tak mam ist rodit niekde inde, totiz v NZ epiduralku nedavaju 😢

pingu1
15. sep 2011

Kontrakcie zastavit skor nie, ale krcok ano. to znamena, ze epi bud pomoze roztiahnut krcok, alebo ho zasekne... moj pripad bol nastastie opacny.. pomohla mi roztiahnut krcok, uz som pomaly bola vychystana na cisarak

Strana
z3