Nedostatok železa a sekcia
Ahojte tehulky ..... neviem či je tu takáto téma, pretože mi vo vyhľadávači nič konkrétne nenašlo ..... chcem vedieť či môže byť nebezpečný nedostatok železa pre mňa ak pôjdem na sekciu .... železo viaže kyslík, ktorý dýcham a tým, že ho mám menej tak aj kyslíka mám menej a som ospalejšia a "lenivejšia" .... kedže pôjdem pod úplnú anestéziu nebude to mať dôsledok na prebúdzanie alebo niečo iné?
Maminky pri nedostatku zeleza sa moze rodit vaginalne?
@dankolia mne 2 týždne pred pôrodom zistili veľmi nízke hodnoty (pod 80), na hematológii mi lekár tiež hovoril o sekcii, o možnej transfúzii krvi, no tak poctivo som brala železo tie dva týždne, že sa mi to krásne upravilo. Nemal problém ani malý ani ja. obaja sme na druhý deň po pôrode mali hodnoty okolo 140 🙂
Ja som bola hraničná anemička vždy (tzn. hodnoty kúsok pod normou), nikdy som si z toho nerobila ťažkú hlavu, dokonca som na transfúzke prehovárala lekárov, že chcem darovať krv, mne nevadí, že mám menej železa- NO táto situácia mi riadne otvorila oči- železo je nevyhnutné na to, aby si mala dosť kyslíka v tele a ak si tehotná, aby malo kyslík bábo. Takže nič nezanedbať, nasadiť Fe (mne veľmi pomohol Tardyferon, ten nezapeká), hodinu po užití tablety nejesť nič mliečne. spolu s železom jesť vit. C, ktorý pomáha jeho vstrebávaniu a jesť veľa ovocia a zeleniny (cvikla, maliny....všetko červené, špenát..)
Držím palce, nech všetko dopadne dobre 😉
@dankolia čo som našla články, tvoje hodnoty sú relatívne v norme, al. máličko pod, takže ok. nasaď železo a bude všetko v poriadku
https://najmama.aktuality.sk/clanok/226238/anem...
http://www.tehotenstvo.eu/krvny-obraz/

@milka1978 ahoj, maly bol tiez KP. ja som musela rodit v celkovej anesteze kvoli nedsotatku krvnych dosticiek. okrem anemie som teda mala aj trombocytopeniu (nedostatocnu zrazanlivost krvy). vtedy sa nemoze robit spinal, lebo hrozi zakrvacanie do miechy - vlastne napichne sa miechovy kanal a na mieste vpichu sa musi urobit krvna zatka, ktora sa vsak pri nedostatocnej zrazanlivosti krvy nemusi spravit, je tam teda vysoke riziko zakrvacania, preto celkova anesteza. aj 2-krat denne kontrolovali moj krvny obraz a mali na mna nachystane krvne konzervy (ale to kvoli tej nizkej zrazanlivosti, lebo hrozila vyssia strata krvy), ale nakoniec ich nebolo potrebne vyuzit.
ja som od zac. 3. trimestra uzivala sorbifer a teda pomohlo mi to len mierne....