Odmietli ste cisársky rez?

kachita
18. mar 2017

Ahojte, dievcata. Som v 36tt a mam od minuleho tyzdna neurologom indikovanu sekciu (tlaci mi na stavce T6 T7, ktore mam poskodene a brni mi skoro nonstop brucho pod rebrovymi oblukmi). Neurolog je velmi opatrny, vraj ten tlak moze sposobit, ze nebudem vladat/moct dietatko vytlacit. Ja sa vsak neviem so sekciou stotoznit. Je tu niektora z vas, ktora odmietla indikovanu sekciu (mimo tych, co rodili predtym sekciou, ide mi o ine zdravotne priciny)?? Poprosim vas o nazory a rozsirenie pohladu. Dakujem.

kachita
autor
18. mar 2017

Oprava: som 35+0 tt

bodka13
18. mar 2017

Nerodila som sekciou ani som ju neodmietla...no myslim,že neurológ vie prečo ti ju odporúča... Osobne si neviem predstaviť, že by som ju odmietla a pôrod by sa skomplikoval...stať sa môže všeličo, a žiť s výčitkami je ťažké

kachita
autor
18. mar 2017

@bodka13 dakujem za odpoved, rozmyslam nad konzultovanim ineho neurologa ako nezavisleho odbornika.

michala.s
18. mar 2017

Ahoj, v tvojom pripade by som sekciu neodmietala, lebo ked nebudes vediet dieta vytlacit, tak aj tak ti budu musiet robit akutny cisarak a ver mi to je ovela neprijemnejsie ako planovana sekcia. Ked vravis, ze ti brni brusko, tak vie doktor aj toto zobrat urcite do uvahy.
Ja som mala druhe dieta sekciou, lebo prveho som nemohla vytlacit, pri porode sa maly pridusil ale velmi tazko sa pridusil a potom mal aj kvoli tomu mnoho inych problemov. Zial v nemocnici zle reagovali a namiesto urgentnej sekcie ma hnali do prirodzeneho porodu a maleho tahali zo mna von nasilu.
Malu som rodila sekciou a co sa tyka zazitku z porodu bolo to 1000 a 1 na druhy porod mam same krasne spomienky. Pri sekcii sme sa s lekarmi a anesteziologickou smiali, rozpravali, malu som videla plakat, polozili ju ku mne, bolo to krasne

mirinda007
18. mar 2017

@kachita keď sa nechceš stotoznit so sekciou, skús si vypočuť aj iný názor. Myslím tedZ tiež neurológa, ako sama píšeš.

inull5
18. mar 2017

@kachita odmietla som,termín som mala 22.11. Objednaná som bola na 11.11. Prvú som mala akútnu,túto indikoval kvôli veľkosti bábätka.lekár teda počkal do termínu pôrodu avšak malý sa nepýtal no a 24.11 mi aj tak spravil sekciu bez toho aby sama pýtal.

kachita
autor
18. mar 2017

@inull5 a preco si ju mala indikovanu?

koral_nemo
18. mar 2017

Odmietla som sekciu indikovanu ortopedom aj mojou gynekologickou,mala som problemy s lonovou sponou a pri porode sa mi mala poskodit,dokonca vraj rosypat panva. Pre mna ale vyhody prirodzeneho porodu prevysovali ryzika a sla som do toho. Dnes ma syn 10 mesiacov a ja som v poriadku.

inull5
18. mar 2017

@kachita kvôli veľkosti plodu a zrejme aj kvôli prvej ťažkej akútnej sekcii.tiež som sa so sekciou nevedela zmieriť,považovala som to akoby za svoje zlyhanie či ako by som to povedala,ale nakoniec som bola rada🙂

kachita
autor
18. mar 2017

@inull5 presne si to pomenovala, citim akoby som zlyhala ako zena

sunshine1311
18. mar 2017

Pri prvom pôrode som odmietla, sekcia bola odporúčaná od kardiológa. V pôrodnici to akceptovali a poslali ma keď už som mala kontrakcie a pôrod bol na spadnutie ešte na vyšetrenia ku kardiologičke, potom sa náhle môj zdravotný stav skomplikoval, s tým aj samotný pôrod a ukončili to akútnou sekciou. Pri druhom tehotenstve sa so mnou už nikto ani nebavil čo chcem ja , takže konzultovať to samozrejme môžeš aj s iným dr., u nás v pôrodnici sa dokonca sekcie konzultujú aj so samotným primárom gynekológie, nakoľko je proti zbytočným zákrokom, ale ak je indikácia tak radšej poslúchnuť lekára ako zbytočne komplikovať , oni vedia čo robia, nedajú odporúčanie na sekciu len tak...Držím palce 😉

kachita
autor
18. mar 2017

@sunshine1311 dakujem za skusenost. Mne ide skor o to, ci to nie je prehnane, dr sa chrani, ak by k niecomu malo prist. Skusim este to prekonzultovat s inym a podriadim sa.

inull5
18. mar 2017

@kachita ja si myslím že ta to prejde,aspoň mňa to prešlo.bola som nakoniec rada ze ma to nebolelo "tam dolu"🙂 viem presne ako sa cítiš lebo som to zažila dva krát.A mala som celkovú anestezu.nevidela som svoje deti ako sa narodili,ani som ich nepočula prvý krát plakať ani nič čo sa s bábätkom po narodení deje,po prebudení na izbe mi priniesli čisté v perinke.vôbec nemám pocit že by sa narušilo puto medzi nami tými že sa narodili sekciou,obaja sa po pôrode krásne prisali k prsu,dcéru som kojila 2,5 roka,syna 3 roky a 3 mesiace.

jvlo
18. mar 2017

1x som odmietla a nasla som si porodnicu, kde ma odrodili prirodzene.....keby to mozem vratit spat tak to urobim. Porod bol tazky, viac ako porod ma pocas neho bolela panva. Problemy s panvou sa po porode zhorsili. Druhy porod som sla cisarskym a bol to lepsi porod aj pre mna aj pre dceru.

kachita
autor
18. mar 2017

@jvlo kebyze to vratis spat, tak to urobis...co? Sekciu?

kachita
autor
18. mar 2017

@inull5 ja mam tiez ist v celkovej anesteze

gita17
18. mar 2017

@kachita ''presne si to pomenovala, citim akoby som zlyhala ako zena'' ked sa ti decko pridusi tak budes nielezne citit, ze je to tvoja chyba, ale to aj tak bude.

jvlo
18. mar 2017

@kachita ano isla by som sekciou. Od 1 porodu je to 3,5 roka a este nie som v poriadku. Tiez som sa bala,ze si nevytvorime vztah, ze budem mat problemy s kojenim, ze nebudem mat pocit, ze som matka.....v mojom pripade sa nic z toho neudialo. Mala som rovnake pocity po prirodzenom porode aj po sekcii, to iste aj kojenie, uplne rovnake....Len po sekcii som ovela lepsie chodila a dcera nevyzerala ako po boxerskom zapase....

inull5
18. mar 2017

@kachita tie pocity ta prejdú..je to v tomto období normalne..hlavne ze budeš mať v rukách tvoje bábätko.ja osobne čo sa týka kojenia,vôbec podľa mňa nezávisí od toho ako sa bábätko narodí.je možné že sa mliečko rozbehne neskôr,ale bude také isté ako keby si rodila prirodzene.mne napr maličkého na druhý deň po pôrode zobrali do Bratislavy,ja išla za ním až o dva dni..pocity že som nerodila normálne,že mi vzali dieťa preč a neviem co mu je,že nebudem mat k nemu vztah..atd.sa vo mne miešali.ale prešlo to rýchlo.

sykorkauhliarka
19. mar 2017

ja by som indikovany cisarsky neodmietla...nebudes o nic horsia zena alebo matka....lepsie ako by ti mali skakat po bruchu

pragmaticka
19. mar 2017

nasla by dom sikovneho osteopata nech ti trosku posunie babatko v brusku resp znizi tlak na stavce. ja som mala pri prvom take tlaky na stavce ze ma chceli pocas tehu operovat lebo som nevedela tyzdne ani chodit. po druhom sedeni som uz tancovala 😉Bez ohladu nato ako sa rozhodnes,urcite by som komzultovala este jednejo lekara!!

moni244
19. mar 2017

Nikdy by som indikovanu sekciu pri zdravotnych problemoch neodmietla. Takto vedome ohrozovat dieta, len aby matka mala svoj vysnivany porod

lienka_1
19. mar 2017

@kachita Urcite konzultuj aj s inym neurologom. Ak je dovod na sekciu, neodmietaj ju. Pocity zlyhania "ako zena" su fakt smiesne v porovnani s tym, ako sa budes citit, ak sa prirodzeny porod skomplikuje a babatku sa nieco stane.
Ja som rodila sekciou. Velmi som tuzila rodit prirodzene, hlavne kvoli malickej. Benefity prirodzeneho porodu su neodskriepitelne. Ale som rada, ze som posluchla svojho porodnika. Indikaciou bol obrovsky myom hned za krckom a pri samotnej sekcii sa prislo na to, ze malicka mala reverznu polohu(tvarickou dopredu) a 2x pupocnu snuru okolo krku. Takto je mala krasne zdrave dievcatko. Ak by som rodila prirodzene, kludne sa mohlo stat, ze by sa aj nenarodila ziva.
Sekcia nie je med lizat, ale ak by bolo treba podstupim ju znova, pretoze zdravie a bezpecnost mojho dietata je pre mna to najdolezitejsie.

sam2
19. mar 2017

A preco chces takto riskovat? Preboha zeny, mne niekedy ostava rozum stat 😱😱😱😱
Cize ja, co som rodila sekciou som horsia matka ako vy co ste rodili normalne? Zlyhala som? A v com preboha, v com?????
Nechapem, nechapem, nechapem..... prosim, menej citat koniny a dat viac na zdravy rozum... a ked sa nieco zkomplikuje potom co? Potom budu zasa na vine lekari a medikamenty? A nie ludska hlupost? 😱😱😱😱

janomila
19. mar 2017

@kachita ja by som nešpekulovala. Nemyslím, že neurológ má nejaký iný dôvod, prečo ti odporúča sekciu. Predpokladám, že jeho záujmom je to, aby po pôrode bola zdravá matka a zdravé dieťa. Každý pôrod je iný. Je to ako lotéria. Dôležité je, aby ste po ňom boli obidvaja v poriadku. Zamysli sa nad tým, či riziko spojené v tvojom prípade s prirodzeným pôrodom stojí za to. Pre kľud svojej duše kľudne skonzultuj tvoj stav aj s iným špecialistom. Verím, že nakoniec sa rozhodneš správne a všetko dobre dopadne. Ak máš pocit, že si ako matka zlyhala iba preto, lebo nebudeš x hodín trpieť ako kôň, tak na to rýchlo zabudni. Keď prvýkrát vezmeš svoje bábo do náručia, ver mi, že to už vôbec nebude dôležité 🙂 Prajem vám obidvom všeto dobré 🙂.

candii
19. mar 2017

Myslim ze lekar vie preco ti ju odporuca a nie je na mieste aby si odmietala .. pretoze tu nejde o teba ale o dieta .. predstav si ze by sa nieco skoplikovalo a dietatko by to neprezilo alebo by malo dozivotne problemy len kvoli tomu ze si odmietla sekciu. A aj tak si myslim ze ked raz mas indikovanu sekciu a naozaj je na to dovod nikoho nebude zaujimat ze ty ju nechces .. proste ju mat budes.

kachita
autor
19. mar 2017

@bodka13
@michala.s
@inull5
@sunshine1311
@jvlo
@sykorkauhliarka
@lienka_1
@janomila
@candii Dakujem dievcata za svoj pohlad a skusenosti. Islo mi pozdielanie pocitov a spoznanie, ako to chodi. V sprave je napisane "z pohladu neurologa sa priklanam k sekcii...", ziadne rezolutne "musi byt", preto som chcela spoznat aj ine mamicky, ktore tiez mali pochybnosti. Nie som extremista, v prvom rade je zdravie a bezpecnost. Pomohli ste mi 😉 este raz vdaka.

fidorka7
19. mar 2017

@kachita ja som takto mala odporučenú sekciu kvôli glaukomu, odmietla som ale až po tom, ako som si dohodla pôrodníka, ktorý o riziku vedel, podstúpil ho s tým, ž ak čokoľvek, ukončí to sekciou. Nebolo treba.

bienennest
20. mar 2017

@kachita Ahoj, lekari vedia, preco odporucaju cisarsky. V tom by som im doverovala, lebo vacsina z nich neodporuci pokial nehrozi dietatku alebo mame zdravotny problem pocas porodu. ak si chces byt ista, chod do nemocnice kde chces rodit a nechaj sa tam vysetrit aby si mala druhy nazor. Aspon budes mat moznost uz sa trosku oboznamit s prostredim, kde chces svoje dietatko priviest na svet.

lienka_1
20. mar 2017

@kachita Drzim palce! Nech uz budes rodit prirodzene alebo sekciou, hlavne stastlivo! 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre