Odmietnutie vyvolania pôrodu
Maminecky,
Osobna skusenost s vyvolavanim porodu, pripadne ste ho niektora odmietla s ohladom na dobru zdravotnu kondiciu babatka.
Prisla som pomerne neskoro na 2. tehu (az v druhom trimestri) a podla cyklu sa mi neda urcit presny datum porodu.
Ak sa porod nedostavi v priebehu niekolkych dni, malickemu chcu pomoct na svet lekari, male ma dostatok plod vody, prietoky su ok, vysledky z pasov su vporiadku. Ake su moje prava?
Pri skutocnom prenasani je problem s placentou. Ked sa to "prepiskne" ako pisete, tak ta uz neplni dostatocnu vyzivovacu funkciu. Rodila som na konci 42 tyzdna, bez zasahov, a voda bola cista a vonava. Takze kedy je presne ten moment prenasania? To nikto nevie, a ani lekari, oni jednaju len na zaklade statistik, a udajov z monitoru. Co im nikto nemoze vycitat. Ale su ludia, ktori to maju nastavene prirodou tak, ze citia, ze telo robi co ma, ze vsetko je ok, alebo naopak pochybuju, vidia ze sa to niekde zaseklo a zveria sa odbornikom.
Porod boliet nemusi, mna najprv bolel, ale na konci uz nie. Trvalo mi to fakt sakra dlho kym mi to doslo o co ide a co mam robit. Som rada ze som jednala instiktivne a ziadne take Slovenske procedury som nemusela absolvovat.
A k teme: ja by som si vodu prepichovat nedala, lebo som si vedoma rizik ake to obnasa, a taktiez som si vedoma rizik druhej strany mince.
@ivkadracova kedy si mala urceny termin a kedy si rodila??
@tana2278 http://www.zachrannasluzba.cz/odborna/erc_2000_... Treti odstavec prve tri vety.
Dam vycuc:
Průchod porodními cestami, při kterém dochází k přechodným poruchám zásobení kyslíkem je pro novorozence fyziologický. Mozek přitom vydrží bez kyslíku mnohem déle než kdykoliv v pozdější době.
@katrin21 K tym prirodzenym vyvolavackam - uz 9ty den po termine, som mala vyskusane takmer vsetko ... vsetci mi stale hovorili, neboj sa, ona vie kedy ma prist na svet, ale furt som sa snazila, cajikmi, terapiou, umyvala som okna, kupala sa v teplej vode, sexovali sme, isla som na turistiku, vsetko, aj tak si povedala, ze este nie je cas. Ja mam skor dojem, ze to funguje vtedy, ked to uz ma ist, teda Zeny to citia a tak podla povier zaciaju umyvat okna, sexovat, turistikovat 🙂 no a ono to pride.
@ivkadracova Neviem, nikde sa tam nepise o hodinach.
@tana2278 no to nie, narychlo som nic lepsie nenasla, je tam len ze vydrzi viac, to je pravda, s tymi hodinami som to mozno prehnala, ze som to citala v nejakej knihe abo co, ale rozhodne vydrzi to dieta viac ako sa na Slovensku necha vydrzat (par sec), panika, a uz sa ide na cisarsky, to sa mi naozaj nepaci, hadam kazde druhe dieta mojich znamych za posl. reok tak islo. Ja som si myslela, ze uz to tiez nezvladnem po celom dni trapeni sa, vzdavala som to, naozaj, a aha, doktor ma k tomu dokopal, zistil ako na mna, a islo to. Chcem vidiet zeby sa na SR niekto so mnou takto sral. Podla vypovedi nehrozi, skor by ma poslali na salu.
Aby som upresnila svoje nazory tu... dala by som si pepichnut vodu jedine v pripade zeby mi to odporucili vzhladom na xyz informacii a ja by som citila, ze to uz neni dobre. Vtedy urcite ano. Ale pichat bezdovodne, alebo zjavne vymyslene dovody na urychlenie, lebo im konci sluzba, ako tu pisu skusene rodicky, to rozhodne nie. Zopar spravne polozenymi otazkami pridem na pravdu. Stale zvazujem porod tu, ze si to Slovenske prirodzene porodnictvo predsa len vyskusam aby som bola mudrejsia 🙂
@ivkadracova ano, asi ano. 🙂
@ivkadracova
hadam kazde druhe dieta???myslis, ze Tvoji znami vedia rozoznat, kedy je to este v ramci normy a kedy nie???
mne to skor tak pride jedna babka povedala, a teraz to tak musi byt vsade
aj Ty si kompetentna, aby si mohla take situacie porovnat, ze to bolo par sekund
predpokladam, ze si pri tych porodoch nebola, takze to mohlo byt uplne inak
@trgypadl ti ludia boli, prezili to, a rozpravali sme sa o tom v tesnom casovom odstupe, to hadam staci, ze? preco by som sa o tom mala rozpravat s babkami? 🙂
@ivkadracova ja som narazala nanto, ze je to trosku na hlavu postavene,ked povie nazor jedna strana....
rada by som pocula nazor lekara., nazor druhej strany....prepac,, ale myslim si, ze laik vie prd o tom, kedy je uz porod patologia a kedy je fyziologia.
@trgypadl a zabrdnem aj do ineho, taktiez poznam osobne ludi co rodili doma, tiez to nie je ziadna babka z tretej ruky, ale paradna zenska, a prve dieta si rodili v slovenskom porodnictve, a druhe doma vo vani, tak trosku planovano-neplanovane. krajsiu spomienku nemaju. az tak ze muz o tom pisal porodny pribeh. To je fakt. Odmietam rozoberat, co sa vsetko mohlo a nemohlo stat, lebo presne to je splietanie slepacie: co sa vsetko moze stat. Nezabezpecime ani to ze nas neprejde auto, ani ze nas nezastreli sialenec.
@ivkadracova Tie hodiny si prestrelila teda dost. Riesenie je vybrat ( na Slovensku zaplatit) porodnika, ktoremu doverujes. Nie ako kocka predtym pisala, ze jej chcel dat vyvolavacku lebo isiel lyzovat. Znama rodila po cisaraku prirodzene, ziadne urychlovanie, cakali skoro 24 hodin kym sa otvori. Vraj sestricky zazerali, ale JEJ lekarka to mala pevne v rukach a dalo sa. A bolo to na Antolskej. Teraz sa tu na mna zosype, ze mali by to robit vsetci bez zazmluvnenia. No nerobia, ale radsej ako sa tu stazovat a potom nadavat, som si lekarku zazmluvnila. Doverovala som jej a vsetko islo super a ked povedala, ze je mensie riziko porod vyvolat ako prenasat. Tam sme sa nedostali, porodila som par dni pred terminom.
@trgypadl Mame v sebe tolko patologie o ktorej ani nevieme.. mame teraz preventivne chodit na CT a magneticke rezonancie a neviem co? Zastavam stale nazor taky obycajny, dedinsky ... treba sa vediet vnimat, dat na pocity, a ked to uz nejde zverit sa lekarom. Presne tak som to urobila, a urobila by som to znova. Ale kym som citila a vnimala, nic navyse mi nikto neurobil. Na SR by som nemala sancu.
@ivkadracova pozri sa su dospeli svojpravni, v pripade komplikacii by to bol pre nich ten najhorsi zazitok v zivote
@ivkadracova ja nehovorim, ze kolko mame v sebe patologie!
ja sa pytam, ze ci laik, je schopny rozoznat patologiu od fyziologie porodu
@tana2278 Toto je super, znama moze byt len rada, na Antolsku som na jednu lekarku pocula chvalu. Len aku mam pravdepodobnost ze sa k nej dostanem? A ano jedna babka povedala aj to, ze si zazmluvnili lekara a lekar sa im na to vyprdol lebo bola noc, a vracali sa peniaze, takze netusila kto ku nej pride, a uz mala gulas, striedali sa na nej lekari ako na beziacom pase... Fakt to stoji za ten risk? ako napr. ziadat doktora aby mi nepichal vodu? Nerobil hamiltonov hmat? kolkokrat to urobili neohlasene? Uprimne, bojim sa takychto odbornikov.
@trgypadl daco citis, daco nie.. to som hovorila, takze do urcitej miery si schopna rozoznat, to si myslim, ak uz necitim, neviem, vtedy sa odovzdavam lekarom
@ivkadracova bohuzial Ty ma stale nechapes, ale nevadi
@trgypadl naopak : ) Ty nechapes mna, aj patologiu mozes citit, laik, napr. ja, som inzinier, nemam medicinu, cize som laik, a dokazem citit patologiu, vseobecne, nie len pri porode, uplne primitivny priklad je ze ti hnije zub, este nemusi smrdiet, ale uz ta v hube daco skre, tlaci, znasobme si to na porod a je to .. vyssie Zena, uz neviem ktora, pardon, pisala, ze prenasala a necitila sa dobre .. co napisala? citila/necitila a to je presne podstatne, co clovek to ine telo, ine vnimanie, iny prah bolesti, inak sa aplikuje medicina, na to nie su tabulky ako v binarnom kode, vsetko je len priblizne, pocit cloveka je velmi dolezity, prides k lekarovi, co sa opyta? ako sa citite? kde Vas boli? Preco sa to asi pyta, keby len tak videl patologiu z pristrojov? Co ak nemas cervene hrdlo ale nejaky skryty zapal? Ked Ta nic neboli, alebo neskre, ani na to neprides a k lekarovi nejdes.
@ivkadracova
a prave preto by si sa mala venovat svojmu zameraniu..... 😉
@ivkadracova vies je to na rozhodnuti kazdej maminy ako sa zachova, kamoska mala tiez ten "pocit" ze ale bol opacny divny a babatko sa uskrtilo pupocnou snurou v 8.mesiaci. nechcela by som to zazit. tak radsej o jednu jazvu na bruchu naviac, ci jeden vyvolany porod, ako vycitky na cely zivot. tot moj nazor 😉 a nikomu neberiem ten jeho
@blackchoco a nerozmyslala si na hamiltonovym hmatom?mne ho urobili ked som tyzden prenasala a porod sa sam rozbehol,rano mi ho urobili a vecer sa zacali bolesti
@kacena4 hej aj take sa stava, aj nasa mala snuru a vsetko v pohode. Presne ako hovoris kazdy sa musi roHodnut
@ivkadracova Vidim, ze aj ty mas dietatko. Aj tebe porod dovrzali? Mne absolutne! Skoncilo to SC.. A pritom vsetko bolo do poslednych hodin v absolutnom poriadku!
Na SK nikdy viac. Taky neludsky pristup sa mi nepaci.
Este par mesiacov po porode som bola na nervy.
@beatrice1607 mrzi ma to, ale iba si mne a ostatnym ludom potvrdila, ze je to tu na prd (cest super speci vynimkam), na druhej strane ja som bola pri porode tiez uz nastavena na cisarsky, lebo som prestavala vladat, a aj keby som "porodila" tak, bola by som rada ze je vsetko v poriadku, ja verim ze nelutujes, ale zlu spomienku si si odniesla, som zvedava kam pojdes pri druhom porode 🙂
@beatrice1607 vidis som vlastne neodpovedala... nie mne nedovrzali, mne velmi pomohli - v Hainburgu, porodna baba aj doktor rakusania, vdaka nim som sa opat nesla a prebehlo to takmer prirodzene. Preto vsetkym prvorodickam v mojom okoli odporucam taketo podobne zariadenie, aby zbytocne neriskovali traumu na SR.
@emma_932 ano staci minuta a maly sa mi skoro udusil. mala som stastie ze som lezala v nemocnici a bol po ruke primar

@fidka79 nie je ti 43 .. je to 42 koniec...lebo ved kazdy den tyzden ma 7 dni...
ano, dieta prezilo, ale prave ze uz sa zacala oddelovať placenta a segru zacalo divne boliet podbruško, takze isla na vyvolavanie, ktore trvalo 3 dni.. Neter prezila, je studentka VS, ale prve dva dni bola v inkubatore na dychanie, lebo mala zapal pluc z toho....
Lenze toto bol extrem.. inak do tych 2t je to proste normalne, hlavne ak aj ine zeny v rodine prenasaju, tak je to geneticky podmienene, co je aj u nas, lebo aj nas mamina vsetky tri prenasala tie dva tyzdne...
Lenze tu uz lekari urobili chybu , nastastie to dopadlo dobre nakoniec, ale mali sme bobky, co bude s malou... zvladla to 🙂 bola velka a silna 🙂
Ale proste vyvolavat porod dva dni po termíne, alebo tak ( ako niektorí chcu) sa mi nezda spravne... to su fakt vynimky, ze by zena mala viac prenasať, ako tie 2 tyzdne.... a ked, treba zacať upratovať, skakať na fit lopte, sexovať 😀 ono to vraj vyvolava porod 😀, to vedeli uz babicky 🙂