Odmietnutie vyvolania pôrodu
Maminecky,
Osobna skusenost s vyvolavanim porodu, pripadne ste ho niektora odmietla s ohladom na dobru zdravotnu kondiciu babatka.
Prisla som pomerne neskoro na 2. tehu (az v druhom trimestri) a podla cyklu sa mi neda urcit presny datum porodu.
Ak sa porod nedostavi v priebehu niekolkych dni, malickemu chcu pomoct na svet lekari, male ma dostatok plod vody, prietoky su ok, vysledky z pasov su vporiadku. Ake su moje prava?
Bolesti ako pri spontalnom alebo vyvolanom zalezi od.zeny ako dokaze bolest pretrpiet.Vobec to nie je o tom ci vyvolany alebo ba spontalny ;)
Vdaka za odpovede, dozvedela som sa, co som potrebovala 🙂 samozrejme kazda mame na to svoj nazor aj s ohladom na predchadzajuce skusenosti
prajem vsetko dobre
Nazory lekarov na to ci a kolko prenasat sa roznia. Cize je pekne ako mnohe doverujete prave tym SVOJIM lekarom, napriek tomu ze zjavne je ze ani oni - odbornici na to nemaju jednotny nazor.
Ja som na to sla od lesa, teda nasla som si takych odbornikov ktorych nazor korespondoval s mojim vnutornym presvedcenim a tym som potom verila 😉 . Takze som si vybrala porodnicu v BS, aj preto lebo mi primar slubil ze ked budu prietoky OK ze nebudu vyvolavat. Tiez som mala nejednoznacny termin porodu, nakolko lekari mi odmietli uznat ze som otehu ze menzes, ja som to vsak vedela naisto.
Nicmenej v BS mi dovolili prenasat 15 dni a potom sa spontanne rozbehol porod. Bola som za to velmi vdacna, tejto vysady by sa mi v trebars v BA nedostalo, (aj ) preto okrem ineho som odtialto prchla na porod do BS.
Myslim ze prava rodicky su v tomto pomerne obmedzene. Moze odmietnut, ale budu ju brat ako tu co odmeitla a mozu sa preto na zaklade reverzu konat spupne a namiesto pomoci, hadzat este polena pod nohy. Ak by som bola na mieste autorky, zalezalo mi na tom, nasla by som si porodnicu, kde sa aj k prenasaniu stavaju pozitvne a nie odmietavo, je takych viacero.
@tinushka13 mas pravdu... ale! zijeme na slovensku. a tu je situacia nasledovna: pisem len a len svoju skusenost - r. 2011, tehotna s prvym dietatom, vyberam si porodnika a ten mi pred porodom /!/ oznami, ze ma odrodi len a len vyvolavackou, bo slubil synovi lyzovacku. a ze on rodi aj tak hlavne vyvolavackou, nebude predsa hodiny stepovat pri rodicke.
r. 2014, vazne gyn. problemy, utekam na pohotovost, pan dr., ze okamzite na operaciu, kedy som naposledy jedla. o siestej... jeho reakcia: naco sa trepem najedena, ked aj tak nemozu uspavat... + dalsich milion buzeracii.
v prvom pripade som odisla z BA do Stiavnice, v druhom pripade uz bol nastastie otvoreny Koch. v Kochu ma dali dokopy BEZ operacie, sice to trvalo dlhsie, ale sam dr navrhol tuto moznozt. aj ked pre neho to nebolo to najpohodlnejsie riesenie. ale pre MNA ano.
moj zaver? Ruzinov = sprosti alibisti, ktori ta chcu mat co najskor z krku a maju v riti ako sa TY citis. hlavne nech maju pokoj. mozno sa dozijeme /aj ked pochybujem/ systemu, kde bude na 1. mieste pacient. a nie vlastne pohodlie lekara.
este mala poznamka na margo Kocha, keby ma operovali zaplatim cca 300 eur, takto som tam za dva mesiace nechala 48 e. takze za jeho rozhodnutim, resp. navrhom netreba hladat peniaze
@blackchoco ved podla velkosoti plodu sa da urcite v ktorom ste tyzdni. a preco nechcete vyvolat porod? kolko by ste chceli prenasat? moze to uskodit dietatu i vam.
Vacsinou pisete o vyvolavani porodu po termine, to mi pride este ok. Ale mojej znamej vyvolavali porod tusim 3 tyzdne pred terminom, lebo jej zaplateny porodnik isiel potom na dlhsiu na dovolenku, tak toto mi v poriadku nepride.
moja skusenost s 3 porodom. ukazkove tehu, vsetko bolo ok. bola som nahodou v nemocnici, na monitore, v termine, zrazu ani neviem ako uz som aj bola pod nozom s akutnym cisarakom. bola sobota vecer. na oddeleni jedna doktorka. ktora nestihla dorodit pacientku a uz okolo mna behali 4 sestricky + doktorka ktora utelala od prave odrodiacej pacientky (podotykam placenta sa este neodrodila). dobehol aj primar. vdaka Bohu mala za narodila v poriadku. no ja som ju videla az po 24 hodinach. tie prve hodiny boli moje najhorsie hodiny v zivote, lebo som nevedela ci dieta zije ci nie, ci je to dievcatko ci chlapec, ani personal na jiske mi to nevedel povedat. neprajem to nikomu.
takze ak chces revers, kludne podpis, ale uvedom si, ze je to REVERS
@charlie1980 Ja som prsne to vravela, kazdy nech sa riadi pocitmi, a ked to nevie, radsej doktormi (aj ja som sa nechala navigovat ked som daco nevedela). Ja som rodila po 42 tyzdni a voda bola uplne vonava a cistucka. Vsetko az na nastrich bolo prirodzene. Je super ze si to citila..
@kacena4 preco by niekto podpisoval revers ked je po operacii, slaby, a nevie co je s dietatom? to nedava logiku podla mna. podpisat revers ked je vsetko v poriadku a zena chce ist s deckom domov je uplne v poriadku. Ano, aj ja som to tak urobila na druhy den po porode, co tam mam co kvasit? opat podla pocitov a stavu. zastrasovat katastrofickymi scenarmi akt reversu je zcestne.
@ivkadracova ja som len pisala, ze som sa citila uplne ok, nic mi nebolo. vsetko bolo v poriadku, len zdrazu v tej chvili neboli odozvy srdiecka na monitore a sla som pod noz.
otazka vsak znela odmietnutie vyvolania porodu. moze odmietnut, ale musi (mala by) podpisat reverz, aby bol lekar kryty keby sa nieco stalo s nou ci s dietatom t.j. odmietnutie uvedeneho zakroku. reverz neznamena opustenie nemocnice na vlastnu ziadost.
tu je definicia:
„Negatívny reverz by mal obsahovať:
- ktorý lekár, kedy, ktorého pacienta poučil, prípadne na ktorom pracovisku,
- akého náležitého vysvetlenia sa pacientovi dostalo o prípadných následkoch nevykonania potrebných úkonov – teda lekárom odporúčaného zdravotného úkonu alebo inej liečby či starostlivosti,
- stanovisko pacienta o tom, že vzal toto náležité poučenia na vedomie, porozumel mu, nemá na lekára žiadne otázky, a napriek tomuto výslovnému poučeniu konkrétny, v negatívnom reverze výslovne uvedený zákrok odmieta. Malo by tam teda byť výslovne uvedené, že pacient odmieta napríklad hospitalizáciu, diagnostický úkon (napríklad kolonoskopiu), liečebný úkon (napríklad operáciu) alebo transfúziu krvi,
- dátum a podpis pacienta a podpis lekára, ktorý pacienta poučil, poprípade tiež podpis člena zdravotníckeho personálu, ktorý bol pri poučení prítomný.“
ale myslim, ze toto autorka temy nechcela riesit a odbacam od temy - sorry
Nehnevajte sa ale začínam mať pocit,že študovať medicínu-pôrodníctvo začína byť na Slovensku zbytočné,veď mi sme všetky také múdre ,naše telo vie najlepšie čo a ako,do pôrodnice si už mamičky určuju čo a ako bude a ak nie budeme sa sťažovať ,nástrihy preboha nie lebo ja to zvládnem,ak sa dobre potrhám je navine lekár lebo mal ma informovať aj keď predtým som si to vydupala,že nechcem,prenášam,no a čo veď ja viem najlepšie kedy budem rodiť,ak už je zle mal ma lekár informovať ,
ja som išla rodiť skoro po 20rokoch ale to bol rozdiel,spýtajte sa svojich mám či sa im niekedy tak počas tehu a pri pôrode venovali.By ste mali byť radi,že je už taká doba kde si môžte vybrať farbu izby,pôrodnika.
@blackchoco mne tiez vyvolavali. A pri druhom tehu, ak bude vsetko ok ako pri prvom, nedovolim to.
A to kvoli tomu, ze porodnicka ma chcela stihnut odrodit v sluzbe. Keby som toto bola vedela.. Nikdy viac!
@kacena4 v pohode, neodbacas, to s tym suvisi zjavne.. presne preto som ja odmietla monitor : ) ked nikto nevie pauzy v odozvach, tak nikto neriesi cisarsky. Mam dost znamych/kamosov, ktorym zeny skoncili pod nozom iba preto, ze lekar par sekund nepocul dietatu bit srdce - vsetko na SR, aj kamoska jedna deto. Pricom sam monitor nie je dokonaly pristroj. A dost som si to nastudovala, dieta je stavane na to byt dokonca az niekolko hodin bez kyslika (ked je zakliesnene v lone). Nemusim opatkovat ze dala som na svoje pocity. V mojom pripade ale lekar rozhodol ze uz je zakliesnene pridloho tak ma strihol dole aby vyliezla skor, co mu vobec nevycitam, som rada ze tam bol a robil co robil, a aj to ze ma s porodnou babou respektovali v rozhodnutiach.
@beatrice1607 toto je typicke Slovenske, pocujem to na kazdej strane, myslim si, ze presne preto tato tema vvznikla, a je dobre ze sa to riesi. Hej ked budem umierat tak sa dam do ruk doktorom na SR a robte co treba, ale kym mam zdravu mysel, tak na SR asi rodit nebudem.. naco, ja to odmietam prezivat. Este sa doktori pozastavuju ze preco to robim, preco idem rodit inde, zistila som z konverzacii, ze oni to vidia tak, ze u nas sa rodi superprirodzene.
A preto ma aj zaujimaju tieto fora, lebo som zvedava akoto ine kocky aktualne riesia, kedze byvam tiez na Slovensku, a zvazovala som aj ostat rodit na SR, plus Manzel ma chce dotlacit aby sme zacali nasich doktorov "vychovavat" : )) .. ale treba mi to? Mam to skusat na svojom porode? Som dost silna na to? Hmm hmmm... Toto ked cita dajaky zamaskovany doktor, tak ten mi ukaze ked ma stretne :D
Aj ja som mala vyvolavany porod, vsetkymi sposobmi nakolko ani jeden nezaberal...nikdy viac! Ukrutne bolesti maly sa narodil, nedychal, museli ho ozivovat...nastastie nema ziadne ujmy. Prenasala som dva tyzdne.
ja by som to nechala na doktorov...porod bude bolet vzdy, aj bez vyvolavacky alebo s nou, este ze exituje aj epidural ale na ten ma tiez kadzy iny nazor
@ivkadracova Dieta je stavane byt bez kyslika niekolo hodin? To si kde citala? Mozno to prezije, ale..... Niekedy sa cudujem, ci tu vsetky zeny zabudli zaklady prirodopisu zo ZS. Inak manzel ma take dieta, ktore bolo bez kyslika trochu pridlho v rodine, nepriala by som to nikomu.
@fidka79 na SK to bolo v Nitre.
spytaj sa mamy, ci kedysi niekomu na SK vyvolavali porody.. malokedy !! len ked slo o zivot... do 2t by som to proste neriesila....
a bolo menej autistickych a inak postihnutych deti. hypertonia, hypotonia.. to je realne spajane napr. s tažkym porodmom, alebo vyvolavanym porodom......dnes je ich more tychto problemov...